Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie solarne domu /solary słoneczne/, plusy i minusy, koszta

Recommended Posts

Witam

Otwieram ten temat, aby poznać opinie osób, które na etapie budowy zamierzają korzystać z kolektorów słonecznych bądź użytkują taki system. Sam jestem na etapie adaptacji projektu, gdzie głównym źródłem ogrzewania będzie gazowe i kominek użytkowany okazjonalnie. Natomiast jaki wybrać system wspomagający: solary słoneczne czy tez płaszcz wodny do kominka. Problem, że na przykład w Redzie brak jest programu EU, który dofinansowałby część inwestycji a może się mylę.

Czekam na Wasze opinie i porady z jakich firm korzystaliście przy zakładanie kolektorów słonecznych i jak to wygląda w praktyce.

Pozdr:wave:

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Podłączę się do zapytania - czy dzięki kolektorom słonecznym da się skutecznie ogrzać poddasze użytkowe 60m2 - cztery pomieszczenia w okresie grzewczym oczywiście; wtedy kiedy mało występuje dni słonecznych. Nie mam żadnego doświadczenia a stoję przed koniecznością wyboru: czy kupić wydajniejszy piec gazowy, czy dodatkowe turbiny do rozprowadzania ciepła czy właśnie te solary. Prosze o radę.

• 11 months później...
Witam

Otwieram ten temat, aby poznać opinie osób, które na etapie budowy zamierzają korzystać z kolektorów słonecznych bądź użytkują taki system. Sam jestem na etapie adaptacji projektu, gdzie głównym źródłem ogrzewania będzie gazowe i kominek użytkowany okazjonalnie. Natomiast jaki wybrać system wspomagający: solary słoneczne czy tez płaszcz wodny do kominka. Problem, że na przykład w Redzie brak jest programu EU, który dofinansowałby część inwestycji a może się mylę.

Czekam na Wasze opinie i porady z jakich firm korzystaliście przy zakładanie kolektorów słonecznych i jak to wygląda w praktyce.

Witam,

my z mężem korzystamy ogrzewając dom pompą ciepła, a z kolei wodę podgrzewamy solarami. Nam firma hydrauliczna nie tyle odradziła wspomagania ogrzewania domu, co utwierdziła w tym, że z tym słońcem może być różnie i jednego roku może spełniać nasze oczekiwania a drugiego już nie. A w wakacje nie będzie co robić z tym ciepłem z solarów. Dlatego zdecydowaliśmy się na grzanie tylko wody z solarów i jesteśmy zadowoleni i w tej chwili do grzania wody w ogóle nie używamy pompy.

Właścicielem firmy, która nam to robiła jest Pan Jurek tel.: 609 801 049

Pozdrawiam

• 2 months później...
Witam,

my z mężem korzystamy ogrzewając dom pompą ciepła, a z kolei wodę podgrzewamy solarami. Nam firma hydrauliczna nie tyle odradziła wspomagania ogrzewania domu, co utwierdziła w tym, że z tym słońcem może być różnie i jednego roku może spełniać nasze oczekiwania a drugiego już nie. A w wakacje nie będzie co robić z tym ciepłem z solarów. Dlatego zdecydowaliśmy się na grzanie tylko wody z solarów i jesteśmy zadowoleni i w tej chwili do grzania wody w ogóle nie używamy pompy.

Właścicielem firmy, która nam to robiła jest Pan Jurek tel.: 609 801 049

Pozdrawiam

Witam,

instalujemy systemy solarne. Generalnie do ogrzewania poddasza zimą również powiem, że się słabo sprawdzą. Kolektory próżniowe grzeją od kwietnia do października wodę, a w okresie listopad - marzec wytwarzają tyle energii (w naszych warunkach nasłonecznienia + liczba godzin słonecznych), aby tylko częściowo podgrzać wodę użytkową.

Polecamy kolektory słoneczne każdemu, kto posiada piec na pellet, ekogroszek, węgiel. Wygasza piec w kwietniu, a rozpala w listopadzie. Dotyczy to wyłącznie kolektorów próżniowych. Osoby, które wybiorą kolektory płaskie, muszą się liczyć, że okres grzewczy trwa od czerwca do września.

Generalna zasada to: kolektor próżniowy do domu całorocznego, kolektor płaski dla domu sezonowo używanego latem. Oczywiście od zasady są wyjątki :)

W Gdyni z dopłatą Urzędu Miasta próżniowe kolektory słoneczne WATT (polski producent, numer 1 w Europie), spłacają się w 3-5 lat. Dopłaty są również w np. gminie Żukowo, Skarszewy (sprawdź w swojej gminie). Dopłaty 45% z NFOŚiGW skończą się w 2013 roku lub na początku 2014.

Więcej informacji o nas na http://www.eco-synergia.pl, o kolektorach na http://www.kolektory.pl

Pozdrawiam,

Krzysztof

tel. 694 045 705

• 2 months później...
Witam

Witam jesli moge podpowiedziec to zorientuj sie na tema kolektorow slonecznych rurowych prozniowych ja sam bede zakupowal ten system od dluzszego czasu szukam firm producentow i znalazlem te kolektory sa ciut drozsze ale ich zaleta jest ze pracuja caly rok nawet przy malych mrozach i zasniezeniu

Witam,

instalujemy systemy solarne. Generalnie do ogrzewania poddasza zimą również powiem, że się słabo sprawdzą. Kolektory próżniowe grzeją od kwietnia do października wodę, a w okresie listopad - marzec wytwarzają tyle energii (w naszych warunkach nasłonecznienia + liczba godzin słonecznych), aby tylko częściowo podgrzać wodę użytkową.

Polecamy kolektory słoneczne każdemu, kto posiada piec na pellet, ekogroszek, węgiel. Wygasza piec w kwietniu, a rozpala w listopadzie. Dotyczy to wyłącznie kolektorów próżniowych. Osoby, które wybiorą kolektory płaskie, muszą się liczyć, że okres grzewczy trwa od czerwca do września.

Generalna zasada to: kolektor próżniowy do domu całorocznego, kolektor płaski dla domu sezonowo używanego latem. Oczywiście od zasady są wyjątki :)

W Gdyni z dopłatą Urzędu Miasta próżniowe kolektory słoneczne WATT (polski producent, numer 1 w Europie), spłacają się w 3-5 lat. Dopłaty są również w np. gminie Żukowo, Skarszewy (sprawdź w swojej gminie). Dopłaty 45% z NFOŚiGW skończą się w 2013 roku lub na początku 2014.

Więcej informacji o nas na http://www.eco-synergia.pl, o kolektorach na http://www.kolektory.pl

Pozdrawiam,

Krzysztof

tel. 694 045 705

Polecam kolektory rurowe proznioew pracuja caly rok zima przy temperaturach ujemnych i nawet malym zasniezeniu,plus jest rowniez ze nawet jak sie cos uszkodzi to mamy do wymiany rure a nie caly kolektor plaski.A jesli chodzi o doplaty to jest na zasadzie kredytu i jest to nie oplacalne pochodze z wojewodztwa pomorskiego i zaponalem sie z cala procedura

• 5 months później...
Może kolektory płaskie nie dorównują sprawnością kolektorom próżniowym, ale radzę zastanowić się nad ostatecznym wyborem systemu. Kolektory płaskie mają niby większe straty ciepła, ale przez to nie osiada na nich śnieg i mróz w zimie. Dobry kolektor próżniowy (z faktyczną próżnią a nie jakaś chińska podróba) będzie miał z tym problemy. Z powodu dotacji pojawiło się na rynku wiele nowych firm oferujących kolektory próżniowe w dobrych cenach, zachwalając ich zalety, prawda jest taka że taki kolektor ma mniejszą żywotność ( bo próżnia powoli ucieka ) i jest znacznie droższy. Z punktu widzenia opłacalności inwestycji wg. mnie lepszym rozwiązaniem są jednak kolektory płaskie.