Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jolciu, taki post powinien się znaleźć w dziale "Projekty", więc nie zdziw się jak tutaj zniknie i zostanie przeniesiony :wink:

A jeżeli chodzi o domek, to jest bardzo fajny. Pomieszczenia rozplanowane bardzo sensownie, jest wszystko co potrzebne, poza garażem, ale rozumiem, że tak miało być... Nie wypowiadam się na temat kosztów budowy, bo się nie znam, ale domek jest prosty, więc podany kosztorys nie powinien odbiegać od rzeczywistości. Dobry wybór, pozdrawiam :D

Ja osobiście nie lubię domów z dachem czterospadowym, bo traci się zbyt dużo miejsca na poddaszu. A tak poza tym, to wydaje się całkiem niezły... Też na początku chciałem budować domek z MTM, ale w końcu wybrałem projekt z Archonu - dom o zbliżonej powierzchni użytkowej (128m2+ garaż). Taka sama powierzchnia użytkowa przy czterospadowym dachu wymaga dużo większej powierzchni zabudowy, a to - przynajmniej moim zdaniem - przenosi się bezpośrednio na koszty budowy...

Podzielam uwagi (obawy) pasco odnośnie strat miejsca na poddaszu. Przy dachu kopertowym i tym kącie jego nachylenia w pokojach na poddaszu dużo podłóg będzie pod skosami, czyli tak naprawdę pokoję będa mniejsze niz wygląda to na rzutach. (Dobrze byłoby mieć przekrój budynku, bo wtedy widziało by się to dokładnie.)

wg mnie poddasze wtym domu to nieporozumienie, bo te pokoje nmaja podana pow licząc po podłodze co w rzeczywistości jest niewiele, poza tym jak na taki mały domek bardzo duzo połaciowych co tez pokazuje, że na tym poddaszu nie bedzie sporo miejsca, a konstrukcja dachu jeszcze zabiera te pow poddasza