Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odszkodowanie za służebnośc przesyłu

Recommended Posts

Gość adiqq

jakiś czas temu dostałem takie pismo:

"Dotyczy nieruchomości obciążonej urządzeniem przesyłowym(linią lub słupem wysokiego/średniego napięcia, gazociągiem, ciepłociągiem itp)

W związku z lokalizacją na Państwa nieruchomości urządzeń przesyłowych(słupów i linii średniego/wysokiego napięcia) informujemy że właściciel tych urządzeń jest zobowiązany do unormowania ich stanu prawnego. oznacza to konieczność min. wypłaty wynagrodzenia z tytułu posadowienia takich urządzeń na nieruchomościach będących własnością prywatną

Wynagrodzenie to obejmuje:

- wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z gruntu za okres do 10 lat wstecz od daty wystąpienia z roszczeniem wobec właściela urządzenia przesyłowego)

- wynagrodzenie z tytułu ustanowienia odpłatnej służebności przesyłu (płatne jednorazowo, obliczane na podstawie wartości m2 zajętego gruntu)

- odszkodowanie z tytułu utraty wartości nieruchomości

wszystkie te roszczenia przysługują Państwu jako właścicielom nieruchomości, na których zlokalizowano urządzenia przesyłowe (słupy wraz z liniami, gazociągi, ciepłociągi itp.) Zajmujemy się profesjonalnym dochodzeniem wymienionych roszczeń od właścicieli urządzeń przesyłowych. Oferujemy Państwu prowadzenie postępowanie w efekcie którego dojdzie do unormowania stanu prawnego urządzeń przesyłowych oraz wypłaty wynagrodzenia z tego tytułu"

To tyle jeśli chodzi o pismo. Tak się składa że w mojej rodzinie bliższej i dalszej jest co najmniej kilka słupów na działkach - a że aktualnie mam "trochę" wolnego czasu to postanowiłem się tym zająć - póki te roszczenia się nie przedawnią....

jeśli znajdą się osoby zainteresowane tym tematem, to proszę o kontakt

Jak będzie nas więcej z tym samym problemem (np. słupa) to istnieje możliwość zastosowania pozwu zbiorowego

Gość adiqq

podałem to od tej firmy, ale ona chce 30% od wysądzonego odszkodowania - to dużo....więc na razie poszukam innych, może znajdę jakieś tańsze oferty/firmy....jakby nas było więcej, to jest większe pole do negocjacji tego %

Ja się tym mogę zająć nie ma problemu...czeka mnie długa rehabilitacja...:)

Gość adiqq
dobra ja podejmuje temat ...

hehe mariusz sie smieje ze chyba na tym L4 mamy za duzo wolnego czasu i sie nam nudzi wiec szukamu "rozrywki" :) ale jak na tej rozrywce moznaby zarobic to czemu nie !!

ja do tego dokładnie w ten sam sposób podchodzę....rozmawiałem już z kuzynami i wujkiem - oni też mają słupy na działkach i tez są chętni :)

Ja wam tylko powiem - uważajcie na te firmy oferujące fachową pomoc - czasami lepiej samemu wszystko załatwić, popytać, poczytać, niż płacić im X%

Kiedyś miałam styczność z taką firmą - po wypadku samochodowym w naszej rodzinie (w którym zginęły dwie osoby) już dwa dni po tragedii Pani zadzwoniła do drzwi. Oczywiście miła, obeznana, itp.

Ale poradziliśmy sobie bez jej pomocy. Fakt była u nas raz, wypytaliśmy ją o wszystko, trochę nas naprowadziła, ale za to nic nie płaciliśmy.

Warto więc czasem samemu się pomęczyć i zaoszczędzić te procenty - a 30% w waszym wypadku to może być całkiem spora sumka.

Gość adiqq

ja czytałem ten wątek

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?127102-odszkodowanie-za-s%C5%82u%C5%BCebno%C5%9Bc-przesy%C5%82u-linia-110-kV

jak tak człowiek się wgłębi w temat, to odchodzi ochota na samodzielne użeranie się....

co innego jakby w grę wchodził pozew zbiorowy...wtedy jest dużo prościej....

jest jeszcze jeden aspekt - ja nie jestem właściciele tej działki, tylko moja mama, a ona ma już też swoje lata...jakoś nie wyobrażam jej sobie biegającej do sądu...no chyba że mi da jakieś pełnomocnictwa....

w grupie na pewno będzie łatwiej pewne rzeczy organizacyjnie rozwiązać, szczególnie jak będą dotyczyć tego samego tematu....

Gość adiqq

A tak jeszcze w temacie trochę pobocznym - znacie kogoś kto się specjalizuje w odzyskiwaniu nieruchomości od skarbu państwa?

to też taka stara sprawa rodzinna...utknęła kilka lat temu między 2 ministerstwami i też chciałbym to pchnąć do przodu.....

moze faktycznie moznaby sie z takim kims spotkac a potem zalatwiac to samemu ...

w tych kosztach trzeba by jeszcze uwzgledniac kwestie rzeczoznawcow ktorzy cenia sie kosmicznie!!!

tak sobie licze

2000 odszkodowania ... od tego 600 firma, 240 sad, 700 rezczoznawca ... pytanie czy nadal sie to oplaca ??

Gość adiqq
podałem to od tej firmy, ale ona chce 30% od wysądzonego odszkodowania - to dużo....więc na razie poszukam innych, może znajdę jakieś tańsze oferty/firmy....jakby nas było więcej, to jest większe pole do negocjacji tego %

Ja się tym mogę zająć nie ma problemu...czeka mnie długa rehabilitacja...:)

kurcze, pisałem 30%...jak widać powyżej...

ta firma która podrzuciła mi ulotkę, bierze tylko 30% od wysądzonego odszkodowania.

ja ponoszę koszty mapek które muszę im dostarczyć i te 240zł za rozpoczęcie rozprawy. nie było mowy o żadnych kosztach rzeczoznawców...wszystkie koszty oni mieli pokrywać. No ale w przyszłym tygodniu zaczne cykl spotkań - dowiem się szczegółowo co i jak.

Odezwę się do tej firmy, kontaktowałem się już też z inną firmą i dam znać co i jak

moze faktycznie moznaby sie z takim kims spotkac a potem zalatwiac to samemu ...

heheh ja co mozecie pisać mogę pomuc ja właśnie walczę z tego typu firmami odszkodowawczymi prubujące ustanawiac różne słuzebności... Większość możecie się dowiedziec w ustawie praawo energetyczne oczywiście jak ktoś na czas na zbyciu....

co do słuzebności...... to choć są firmy odszkodowawcze to naprawdę lepiej samemu

• 3 months później...
Gość adiqq

Jestem po spotkaniu z gościem ws tych służebności - wchodzi w grę odszkodowanie za bezumowne korzystanie z gruntu, opłata za ustanowienie służebności i odszkodowanie za utratę wartośći. Pożyjemy, zobaczymy - będę na bieżąco informować...

z kosztów - to płacę tylko ryczałtem za sprawę w sądzie (240zł) i 5% wartośći ewentualnego rzeczoznawcy - tak przynajmniej mówił gościu który u mnie był.

Zobaczymy jak będzie, bo w grę wchodzi nie tylko linia przesyłowa 400kv ale i idzie przez działkę rurociąg fi1000

• 1 month później...