KDariuszK 25.10.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Proponuję dla osób, które chcą zaczynać budowę pisanie postów w tym dziale.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 25.10.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Osobom budującym z tego samego materiału i w tym samym czasie proponuję abyśmy zamawiali materiał razem tak żeby wynegocjować jak najlepszą cenę dzięki dużemu zamówieniu.Czy ktoś już odwiedzał jakieś hurtownie budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 25.10.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Ja zaczynam na wiosnę. Będę budował najprawdopodobniej z betonu komórkowego albo silikatów. Budowa w okolicach Niewodnicy. Aktualnie czekam na PnB, projekt jest już w starostwie. Ekipę już mam umówioną i powoli rozglądam się za materiałami. Pzdr. Crazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 25.10.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Crazy.Gdzie kupujesz wieźbę? W okolicy Niewodnicy jest mały tartak, ale materiał trzeba zamawiać pół roku wcześniej..Jeśli chodzi o pozostałe materiały to dostałem radę żeby generalnie zaopatrywać się w jednej hurtowni/sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 25.10.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Więźbę będę zamawiał w tartaku w Supraślu, prywatnie mam tam dobry układ więc nie biorę żadnego innego tartaku pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 25.10.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Nie wiem natomiast gdzie zamawiać materiały do budowy, jeszcze nie wybrałem żadnej hurtowni czy składu budowlanego. Masz już umówioną ekipę do stanu surowego? Ja buduję mały dom, prosty, bez żadnych wykuszy, balkonów i lukarn, z przyklejonym do jednej ściany garażem, dach dwuspadowy, dom 10x10, pow. użytkowa 130mkw, ekipę mam umówioną na 30 tys za robociznę za stan surowy z więźbą. Nie wiem czy dużo czy mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 25.10.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Mam umówioną ekipę, ale jeszcze umowy z nimi nie podpisałem. Zrobili wycenę na budowę od fundamentu po więźbę na ok 35tys. Dom jest większy, z muratora. Konkursowy m02b. Myślę że takie są ceny pomiędzy 30 a 35tyś. Oprócz tego, że dom jest większy kilka rzeczy chcę wymurować z pełnej cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 25.10.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Konkursowy to był przez bardzo długi czas mój faworyt wśród projektów, potem jeszcze był M04 Wspaniały, bardzo podobny do konkursowego. W końcu jednak zdecydowałem się na mniejszy dom i projekt indywidualny. Konkursowego stoi pod Augustowem, nawet elewacje ma identyczne jak na wizualizacjach muratora. Ja też jeszcze nie podpisałem umowy z wykonawcą, ale jeszcze trochę się z nim potarguje, może z ceny nie zejdzie, ale zrobi może coś dodatkowego w tej cenie, np deskowanie dachu albo ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogi25 25.10.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Ja budować będę systemem gospodarczym, pomoże mi mój brat. Sam pomagał przy budowie swojego domu a garaż z budynkiem gospodarczym postawił sam. I szczerze mówiąc zrobił to o niebo lepiej niż wynajęta ekipa do budowy domu. N ie wiem jeszcze z czego będę budować. A Wy z jakich materiałów będziecie robić fundamenty? Aha! Projekt miałam mieć gotowy, ale że mam działkę z wjazdem od zachodu to chciałam mieć masę poprawek w projekcie gotowym. Zdecydowałam się na indywidualny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogi25 25.10.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Chciałam budować "Dom w majeranku" z dwuspadowym dachem. Teraz indywidualny będzie dostosowany do moich potrzeb, garaż chcę mieć wysunięty caly do przodu, czyli ścianą końcową połączony ma być z bryłą domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 25.10.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Najtańsza opcja to z bloczków betonowych. Jest jeszcze opcja ze zbrojonego betonu, szybsza, ale droższa. Nie wiem jaka jest różnica cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 25.10.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Chciałam budować "Dom w majeranku" z dwuspadowym dachem. Teraz indywidualny będzie dostosowany do moich potrzeb, garaż chcę mieć wysunięty caly do przodu, czyli ścianą końcową połączony ma być z bryłą domu. gogi25, swój dziennik budowy założyłaś w 2006 roku!? To już prawie 6 lat. A ja myślałem, że to tylko ja tak się z długo z budową ociągam, ale nie z mojej winy gmina blisko 2 lata wydawała mi WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 25.10.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Napisał KDariuszK...... Porotherm w moim wypadku wybrałem dlatego, że ma lepszą termoizolacyjność, muruje się na pióro wpust- dokładniejsze równiejsze niby ściany.. No ale niestety jest ona droga, dlatego chętnie dowiem się czegoś o innych cegłach. ....... Napisał Edde.planujesz ścianę jednowarstwową (bez ocieplenia zewnętrznego)i niewykończana wewnątrz? bo jeśli nie to argumenty zupełnie nietrafione, ta termoizolacyjność, różnica pomiędzy nią dla najpopularniejszego wymiaru bloczka/pustaka różnych materiałów 24-25cm jest znikoma i zupełnie pomijalna w przypadku scian dwu czy trzywarstwowych (tych z jakimkolwiek ociepleniem zewnętrznym), dokładne murowanie nie zależy od materiału tylko i wyłącznie od murarza, pion i poziom a milimetry różnicy niweluje z zewnątrz ocieplenie a od wewnątrz tynki z praktyki nie tylko własnej powiem tak: jeżeli stawiacie ściany dwu czy trzywarstwowe budujcie z tego co wychodzi najkorzystniej finansowo i nie wazne czy to będzie poroterm, lewkowo, silikaty, ytong czy suporeks, każdy z nich w zupełności wystarczy Edde.A co powiesz o ociepleniu, jeśli chce się mieć budynek energooszczędny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 26.10.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Edde. A co powiesz o ociepleniu, jeśli chce się mieć budynek energooszczędny? Edde chciał powiedzieć, że żeby budynek był energooszczędny to nie ważne jaki materiał wybierzesz na ściany, musisz tylko dobrze budynek docieplić odpowiedniej grubości izolacją. Pustaki służą do budowy konstrukcji domu, a izolacja żeby dobrze dom zaizolować. Moim zdaniem ściana jednowarstwowa to najgorszy z możliwych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 26.10.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Edde chciał powiedzieć, że żeby budynek był energooszczędny to nie ważne jaki materiał wybierzesz na ściany, musisz tylko dobrze budynek docieplić odpowiedniej grubości izolacją. Pustaki służą do budowy konstrukcji domu, a izolacja żeby dobrze dom zaizolować. Moim zdaniem ściana jednowarstwowa to najgorszy z możliwych wyborów. Budowac bede sciane dwuwarstwowa. Ceramika 25cm plus 15cm, a nawet zastanawiam sie nad 20cm ocieplenia. O ocieplenie pytajac mialem na mysli jak bedziecie ocieplac budynek, z czego, ile centymetrow i dlaczego na przyklad styropian, a nie welna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 26.10.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Budowac bede sciane dwuwarstwowa. Ceramika 25cm plus 15cm, a nawet zastanawiam sie nad 20cm ocieplenia. O ocieplenie pytajac mialem na mysli jak bedziecie ocieplac budynek, z czego, ile centymetrow i dlaczego na przyklad styropian, a nie welna. Pozdrawiam Jeżeli chodzi o ściany to będę budował 24cm z BK lub silikatów i na to co najmniej 20 cm styropianu. A czemu styropian? Bo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saanka 26.10.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Witam budujących podlasian. Czy planujecie w swoich domkach rekuperację z gwc?? I co o tym wogóle sądzicie? My bardzo byśmy chcieli, trochę jednak koszty nas bolą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBF 26.10.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Tak apropos pustaków ze swojej perspektywy dodam, znajomy zakupił w Lewkowie pustaki w okresie styczeń-luty, podobno sporo taniej niż normalnie. Ja z kolei cieszę się że tego nie zrobiłem, bo podczas budowy i tak brakowało miejsca, mimo że działka z dwóch stron przyległa do drogi. Do budowy użyłem Porotherm, murarz chwalił wybór i mówił że sporo lepsze od Lewkowa (docelowo pustak 25 + 15 styropian ocieplenie), chociaż poza tym że pewnie lepiej mu murować, to większych różnic brak . Co do rekuperacji to powiem, że z racji pomp ciepła myślałem o niej, ale niestety koszty jeszcze by się powiększyły, dlatego szukałem czegoś na minus. Można do tego zaliczyć koszt, głośność, potrzeba czyszczenia kanałów. Chociaż gdybym miał wolne 10K, to bym skorzystał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDariuszK 28.10.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witam.Co robicie z materialem ktory kupicie w zime? Jak go przechowujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 28.10.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witam. Co robicie z materialem ktory kupicie w zime? Jak go przechowujecie? Słyszałem, że można się umówić z sprzedawcą żeby przetrzymał materiał u siebie na placu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts