Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy otwarty

Kyniek123

Recommended Posts

Nie wiem natomiast gdzie zamawiać materiały do budowy, jeszcze nie wybrałem żadnej hurtowni czy składu budowlanego. Masz już umówioną ekipę do stanu surowego? Ja buduję mały dom, prosty, bez żadnych wykuszy, balkonów i lukarn, z przyklejonym do jednej ściany garażem, dach dwuspadowy, dom 10x10, pow. użytkowa 130mkw, ekipę mam umówioną na 30 tys za robociznę za stan surowy z więźbą. Nie wiem czy dużo czy mało.

Mam umówioną ekipę, ale jeszcze umowy z nimi nie podpisałem. Zrobili wycenę na budowę od fundamentu po więźbę na ok 35tys. Dom jest większy, z muratora. Konkursowy m02b. Myślę że takie są ceny pomiędzy 30 a 35tyś. Oprócz tego, że dom jest większy kilka rzeczy chcę wymurować z pełnej cegły.

Konkursowy to był przez bardzo długi czas mój faworyt wśród projektów, potem jeszcze był M04 Wspaniały, bardzo podobny do konkursowego. W końcu jednak zdecydowałem się na mniejszy dom i projekt indywidualny. Konkursowego stoi pod Augustowem, nawet elewacje ma identyczne jak na wizualizacjach muratora. Ja też jeszcze nie podpisałem umowy z wykonawcą, ale jeszcze trochę się z nim potarguje, może z ceny nie zejdzie, ale zrobi może coś dodatkowego w tej cenie, np deskowanie dachu albo ogrodzenie.

Ja budować będę systemem gospodarczym, pomoże mi mój brat. Sam pomagał przy budowie swojego domu a garaż z budynkiem gospodarczym postawił sam. I szczerze mówiąc zrobił to o niebo lepiej niż wynajęta ekipa do budowy domu. N ie wiem jeszcze z czego będę budować. A Wy z jakich materiałów będziecie robić fundamenty? Aha! Projekt miałam mieć gotowy, ale że mam działkę z wjazdem od zachodu to chciałam mieć masę poprawek w projekcie gotowym. Zdecydowałam się na indywidualny. Pozdrawiam

Chciałam budować "Dom w majeranku" z dwuspadowym dachem. Teraz indywidualny będzie dostosowany do moich potrzeb, garaż chcę mieć wysunięty caly do przodu, czyli ścianą końcową połączony ma być z bryłą domu.

gogi25, swój dziennik budowy założyłaś w 2006 roku!? To już prawie 6 lat. A ja myślałem, że to tylko ja tak się z długo z budową ociągam, ale nie z mojej winy gmina blisko 2 lata wydawała mi WZ.

Napisał KDariuszK

...... Porotherm w moim wypadku wybrałem dlatego, że ma lepszą termoizolacyjność, muruje się na pióro wpust- dokładniejsze równiejsze niby ściany.. No ale niestety jest ona droga, dlatego chętnie dowiem się czegoś o innych cegłach. .......

Napisał Edde.

planujesz ścianę jednowarstwową (bez ocieplenia zewnętrznego)i niewykończana wewnątrz? bo jeśli nie to argumenty zupełnie nietrafione, ta termoizolacyjność, różnica pomiędzy nią dla najpopularniejszego wymiaru bloczka/pustaka różnych materiałów 24-25cm jest znikoma i zupełnie pomijalna w przypadku scian dwu czy trzywarstwowych (tych z jakimkolwiek ociepleniem zewnętrznym), dokładne murowanie nie zależy od materiału tylko i wyłącznie od murarza, pion i poziom a milimetry różnicy niweluje z zewnątrz ocieplenie a od wewnątrz tynk

i z praktyki nie tylko własnej powiem tak: jeżeli stawiacie ściany dwu czy trzywarstwowe budujcie z tego co wychodzi najkorzystniej finansowo i nie wazne czy to będzie poroterm, lewkowo, silikaty, ytong czy suporeks, każdy z nich w zupełności wystarczy

Edde.

A co powiesz o ociepleniu, jeśli chce się mieć budynek energooszczędny?

Edde.

A co powiesz o ociepleniu, jeśli chce się mieć budynek energooszczędny?

Edde chciał powiedzieć, że żeby budynek był energooszczędny to nie ważne jaki materiał wybierzesz na ściany, musisz tylko dobrze budynek docieplić odpowiedniej grubości izolacją. Pustaki służą do budowy konstrukcji domu, a izolacja żeby dobrze dom zaizolować. Moim zdaniem ściana jednowarstwowa to najgorszy z możliwych wyborów.

Edde chciał powiedzieć, że żeby budynek był energooszczędny to nie ważne jaki materiał wybierzesz na ściany, musisz tylko dobrze budynek docieplić odpowiedniej grubości izolacją. Pustaki służą do budowy konstrukcji domu, a izolacja żeby dobrze dom zaizolować. Moim zdaniem ściana jednowarstwowa to najgorszy z możliwych wyborów.

Budowac bede sciane dwuwarstwowa. Ceramika 25cm plus 15cm, a nawet zastanawiam sie nad 20cm ocieplenia. O ocieplenie pytajac mialem na mysli jak bedziecie ocieplac budynek, z czego, ile centymetrow i dlaczego na przyklad styropian, a nie welna.

Pozdrawiam

Budowac bede sciane dwuwarstwowa. Ceramika 25cm plus 15cm, a nawet zastanawiam sie nad 20cm ocieplenia. O ocieplenie pytajac mialem na mysli jak bedziecie ocieplac budynek, z czego, ile centymetrow i dlaczego na przyklad styropian, a nie welna.

Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o ściany to będę budował 24cm z BK lub silikatów i na to co najmniej 20 cm styropianu. A czemu styropian? Bo taniej.

Tak apropos pustaków ze swojej perspektywy dodam, znajomy zakupił w Lewkowie pustaki w okresie styczeń-luty, podobno sporo taniej niż normalnie. Ja z kolei cieszę się że tego nie zrobiłem, bo podczas budowy i tak brakowało miejsca, mimo że działka z dwóch stron przyległa do drogi. Do budowy użyłem Porotherm, murarz chwalił wybór i mówił że sporo lepsze od Lewkowa (docelowo pustak 25 + 15 styropian ocieplenie), chociaż poza tym że pewnie lepiej mu murować, to większych różnic brak :).

Co do rekuperacji to powiem, że z racji pomp ciepła myślałem o niej, ale niestety koszty jeszcze by się powiększyły, dlatego szukałem czegoś na minus. Można do tego zaliczyć koszt, głośność, potrzeba czyszczenia kanałów. Chociaż gdybym miał wolne 10K, to bym skorzystał :)