Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dogodny C148a

maja888

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze mury nie stoją a ja mam już tyle pytań co do funcjonalności w środku. bardzo dziękuje Ani klepce, Fameli za dużo porad. teraz wiem, że rezygnuje z okien dachowych w pokojach i poszerzam okna balkonowe. napewno rezygnuję z garderob, bo sa małe i zamiast tego lepiej zrobić szafę. z racji tego , że mój domek będzie stał blisko ulicy to porzeszam górę likwidując loggie. wiem, że to super wygląda bo widziałam na zdjęciach u arc-en-ciel i z podświetleniem superowo to wygląda, ale dla nas to by była nie wykorzystana przestrzeń. chcielismy z mężem zrobić w kuchni spiżarkę, ale dzięki zdjęciom Fameli wiemy, że rezygnujemy z niej. nie wiem tylko jak wygląda miejsce pod schodami lanymi, ale mam nadzięję , że dużo jest.

Dzisiaj dostałam wyczekiwane warunki zabudowy. jutro juz spotykam się z architektem i nareszcie powoli małymi kroczkami jeszcze , ale juz coraz bliżej do pozwolenia na budowę i w końcu budowa. rozmawiałm także z przedstawicielem regionalnych ds. projektów muratora w moim mieście i doradził mi, żebym kupiła katalog projekty muratora , bo tam jest kupon rabatowy i w ten sposób ok. 10% zapłacimy mniej za projekt . zamówiłam w muratorze katalog za jedyne 4,50 zł a mogę skorzystać na tym, że zapłacę ok.250 zł taniej.

Zdecydowalismy z mężem, że budujemy naszego dogodniaka z betonu komórkowego h+h, nasz architekt powiedział, że teraz ten materiał jest juz lepszy od tradycyjnego pustaka. mniej przepuszcza ciepła. ponadto znależliśmy już ekipę budowlaną specjalizującą się w budowie domu z tego materiału. szukamy teraz firm okiennych, które są godne polecenia, ale też mają przyzwoitą cenę.

dzisiaj starałam się znaleźć firmę wykonującą przyłącza wod-kan, więc pytałam się o ceny. wszędzie jednak prosili o mapkę projektową. dostali i zadawali mi takie pytania, że skąd ja mogłam wiedzieć. a dlaczego projektant przyłączy zrobił mu studzienkę rewizyjną zamiast standardowej. a skąd ja mogę wiedzieć. ponadto projektant od gazu woła ode mnie za projekt przyłączy od granicy do domu 1000 zł .

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
już coraz bliżej do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę. dziś uzgodniłam wykonanie przyłącza wod-kan i gaz. w poniedziałek powinnam już dostać mapę z naniesionymi instalacjami wewn. prąd i wod-kan. powinnam też dostać zaświadczenie z zarządu dróg o lokalizacji zjazdu . jeszcze tylko gaz -naniesienie na projekt i już wniosek gotowy.

• 3 weeks później...
wczoraj złozyłam wniosek o pozwolenie na budowę i usłyszałam informację , czego się nie spodziewałam iż pozowlenie powinnam dostać do końca stycznia. taka jestem szczęśliwa. teraz zaczynam kompletować wnioski i mapki bo trochę zmieniam lekko projekt więc musze składać decyzję zamienną projektu, ale to już spokojnie.

tak więc kanalizację już mam, teraz czekam na wodę. zaczęłam trochę zmieniać w projekcie i doszły kolejne kwoty do zapłaty -za wprowadzenie zmian w domu, czyli wydłużenie wykuszu, zlikwidowanie loggi, podniesienie ścianki kolankowej i dołożenie okienka na klatce schodowej, zlikwidowanie okien połaciowych. ale najważniejsze, iż pozwolenie jest i za tydzień się uprawomacnia. tak więc mam na te zmiany dwa miesiące czasu, aby skończyć przed rozpoczęciem budowy.

• 3 weeks później...