Fedwo 04.02.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Widać, jak Trust z czasem ugina się pod naciskiem kupujących.Muszę przyznać, że nie podoba mi się brak jasnych zasad z czego można zrezygnować a z czego nie. Ja kilka razy robiłem podejście aby zrezygnować z ich osprzętu elektrycznego (było to ponad rok temu) - w zasadzie nie było na to szans. Dzisiaj się okazuje - no problem. O oknach z trzema szybami nie wspominam, bo coś mnie strzela... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachary1 04.02.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 A z tą trzecią szybą to jak było, bo mi nie robili problemu - mało tego sami zaproponowali. A okres montażu mieliśmy identyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 04.02.2013 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 U mnie tez nie bylo problemow z trzecia szyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fedwo 04.02.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 A z tą trzecią szybą to jak było, bo mi nie robili problemu - mało tego sami zaproponowali. A okres montażu mieliśmy identyczny. No właśnie - Tobie zaproponowali, a ja nie wiedziałem nawet, że jest taka możliwość! Czemu mi nie zaproponowali???? Kupując dom powinienem być fachowcem od budowlanki, czy mogę polegać na firmie która mi go sprzedaje? Właśnie dlatego mam do Pana Armanda wielkie pretensje - wiele wizyt, długie dyskusje, pisma itd. I tam mam szczęście, że dzięki wiedzy i pomocy znajomych wywalczyłem kilka zmian. A przed podpisaniem umowy Trust zapewniał: "...jesteśmy elastyczni, dom można 'personalizować'; nawet możemy pośredniczyć w zakupie rolet zewnętrznych, z pewnością będziemy lepsze ceny niż dla człowieka z ulicy". Wiecie, że dzięki temu, że podczas budowy wielokrotnie (dziesiątki razy) wizytowałem / kontrolowałem postępy - uniknąłem wielu błędów, które powstały w wyniku braku należytego przepływu informacji Armand -> kierownik budowy? Dotyczy to błędów w ścianach, błędów w wod-kan (właściwie wszystkie rury w WC i łazience na piętrze były demontowane i na nowo kładzione aby były zgodne ze zgłoszonymi zmianami), błędy w rozmieszczeniu kaloryferów - rury przenoszone zanim wylano posadzkę. 2-3 razy zmiany w elektryce. SZOK! I za wszystkie te zmiany ja przecież mam zapłacić!!! Co dziwne, pomimo, że oszczędziłem Trustowi kosztów związanych z usunięciem błędów, które (teoretycznie rzecz biorąc) mogłem ujawnić dopiero w trakcie odbioru, nie widzę woli współpracy ze strony Pana A. I mam tu właśnie na myśli trzecią szybę. Próbowałem coś zrobić w tym temacie. W końcu, przy odrobinie dobrej woli, można by wykorzystać moje szyby w budynku, do którego nie zamówiono jeszcze szyb (wiem, że taki jest i 'moje' szyby by pasowały), ale NIE, nie da się! Mogą mi wymienić szyby pod warunkiem, że obecne sobie zachowam i zapłacę ponad 4TPln za całość. DZIĘKUJĘ ZA TAKĄ OFERTĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachary1 04.02.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nie chcę nikogo bronić, ale z oknami to też nie było tak, że siedzę sobie przy kawie, aż tu nagle dzwoni dział techniczny z promocyjną ofertą. Scieżkę też mam tam wydeptaną i każdy element budynku omówiony a normy poddane w wątpliwość. Stąd 20 cm styropianu pod posadzką, przygotowanie pod wnetylację mech. itp. A kiedy padło pyt. czy bym nie chciał 3 szyby to nie pamiętam - może po moim o ciepły montaż ( który jest niemożliwy nie wiedzieć czemu). Zmierzam do tego, że oferta sama nie wyniknęła, była niejako wymuszona - co niczego nie zmienia. Tym bardziej dziwi, że zmieniłeś kolor ram. Na pocieszenie: masz lepszą orientację okien na strony świata ( pod względem energetycznym). Ale racja jest w tym, że możliwości zmian są nieczytelne ( np. o zmianie strony otwierania drzwi zew. dowiedziałem się zbyt późno). A co do błędów w rozprowadzaniu rur to będziesz musiał napisać coś więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
razze 04.02.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Hej razee, a wiesz już jakim segmentem jesteś zainteresowany? Chodzi o kierunki świata... pozdrawiam Hej asia. Póki co nie mam nic upatrzonego tylko robię rekonesans i jestem ciekaw czy deweloper jest elastyczny w negocjacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 04.02.2013 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Z uwagi na trudne czasy w branży powinien być elastyczny choć wraz z postępem prac na budowie i uporządkowaniem terenu wraz z drogami wewnętrznymi elastyczność może spadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fedwo 04.02.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nie chcę nikogo bronić, ale z oknami to też nie było tak, że siedzę sobie przy kawie, aż tu nagle dzwoni dział techniczny z promocyjną ofertą. A co do błędów w rozprowadzaniu rur to będziesz musiał napisać coś więcej... Hmm, przy kawie powiadasz.... Nie oczekiwałem, aby do mnie zadzwonili, ale jeśli Ty w podobnym czasie załatwiałeś to z Armandem, to podczas moich rozmów o zmianie koloru okien na jasny dąb korona by mu z głowy nie spadła, gdyby poinformował mnie, że jeśli już coś zmieniam z oknami, to jest jeszcze możliwość zmiany pakietu z 2 na 3 szyby. Chodzi mi o właśnie taką aktywną postawę podczas dyskusji o z mianach, a nie o 'telefon z promocyjną ofertą'. Być może było zbyt wiele innych absorbujących mnie błędów do wyprostowania, że na szyby nie starczyło czasu, uwaga była skupiona na czymś innym, ważniejszym (np.wspomniane zmiany w ścianach itd.). Co do rur - nie ma co się rozpisywać. Plany mojego architekta były dostarczone i precyzyjnie przedyskutowane i zaakceptowane w biurze Trusta. Szczęśliwy zbieg okoliczności sprawił, że na budowę trafiłem w momencie, kiedy ekipa wod-kan kończyła swoją pracę. Zrobili wszystko jak było w standardzie (pomimo, że na parterze przyłącza kanalizy były pozmieniane). Jak im pokazałem plany zmienionej instalacji to się podłamali - nikt im ich nie przekazał. Dałem im swoją kopię i na jej podstawie robili wszystko od nowa. Ściany w WC i łazience były nieźle poryte... Dwa dni później sytuacja powtórzyła się z centralnym ogrzewaniem. Wcześniej ze zmianami w ścianach (m.in. podciąg) i w instalacji elektrycznej. Dzięki mojemu sąsiadowi z budynku 5 mam ogrzewanie podłogowe - w ostatniej chwili przypomniał odpowiednim osobom na budowie, że lada dzień wkracza do mnie ekipa od tego ogrzewania. Gdyby nie to, na drugi dzień zostałyby wylane posadzki. Itd, itp. Wszystko poza oknami udało się opanować, ale nagromadzenie tych błędów wykracza poza akceptowalny poziom. I do tego roczne opóźnienie. Dobra, wystarczy już tego marudzenia. Ważne, aby koleżeństwo było świadome możliwego ryzyka i uważnie pilnowali budowy swoich domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziaP 23.04.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam wszystkich,poważnie myślę nad zakupem domu na osiedlu Lubczykowa Góra II. Możecie jakoś się wypowiedzieć na ten temat? Jesteście zadowoleni z zakupu, postępów budowy itd?Zachęcacie do zakupu czy odradzacie? Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 23.04.2013 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witaj Madzia, Jeszcze na dobre nikt tam nie zamieszkał więc trudno oceniać ale jeśli chodzi o terminy, postępy prac itd to chyba już wszystko napisaliśmy. Pierwsi mieszkańcy tego osiedla mieli odbierać klucze w marcu 2012 r... Tutaj zakończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertos1 23.04.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witaj Madzia, Jeszcze na dobre nikt tam nie zamieszkał więc trudno oceniać ale jeśli chodzi o terminy, postępy prac itd to chyba już wszystko napisaliśmy. Pierwsi mieszkańcy tego osiedla mieli odbierać klucze w marcu 2012 r... Tutaj zakończę. Cześć Wszystkim, to prawda, co pisze Kuba, ale kolejna sympatyczna Sąsiadka jest mile widziana w Ekipie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asconic 23.04.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Cześć Wszystkim, to prawda, co pisze Kuba, ale kolejna sympatyczna Sąsiadka jest mile widziana w Ekipie Sąsiedzi, przyszli i potencjalni, Na temat opóźnień wiele zostało powiedziane, więc nie będę już tego wątku kontynuować. Nie zmienia faktu, ze kupiliśmy te domy z wielu powodów, które, niezależnie od opozńien nie straciły na znaczeniu, ze choć wspomnę funkcjonalność pomieszczen, układ domu, lokalizacja działki, cena. Zapraszamy zatem sąsiadów, bo z wielu powodów warto, trzeba tylko uzbroić sie w cierpliwość, nie pozwolić sie sprowokować i cisnac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.w 23.04.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam wszystkich, poważnie myślę nad zakupem domu na osiedlu Lubczykowa Góra II. Możecie jakoś się wypowiedzieć na ten temat? Jesteście zadowoleni z zakupu, postępów budowy itd? Zachęcacie do zakupu czy odradzacie? Pozdrawiam serdecznie! Opóźnienia opóźnieniami, ale zgadzam się z Robertem, że nowi sąsiedzi mile widziani A swoją drogą, my zanim kupiliśmy dom na LGII przejrzeliśmy praktycznie całą ofertę Poznania i zdecydowanie to osiedle i te domy najbardziej nam przypasowały... już nie wspomnę o okolicy i pięknych widokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziaP 24.04.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Opóźnienia opóźnieniami, ale zgadzam się z Robertem, że nowi sąsiedzi mile widziani A swoją drogą, my zanim kupiliśmy dom na LGII przejrzeliśmy praktycznie całą ofertę Poznania i zdecydowanie to osiedle i te domy najbardziej nam przypasowały... już nie wspomnę o okolicy i pięknych widokach Szczerze mówiąc to ja szukałam mieszkania i podczas poszukiwań natrafiłam na osiedle LGII. W porównaniu do nowych mieszkań, cena tych domków nie jest jakaś strasznie wysoka. W przyszłym tygodniu może będę jakoś działać w tym kierunku i zobaczymy co da się zrobić. Opóźnienia da się znieść, przerażają mnie tylko wieczne korki na ulicy Naramowickiej (teraz mieszkam w centrum). Nowa Naramowicka za szybko nie powstanie.. Dziękuję wszystkim za opinie, być może za jakiś czas będziemy sąsiadami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertos1 24.04.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Przybył nam nowy sąsiad Dom nr 8 ma sprzedany drugi segment (płn - zach ). Przynajmniej tak wynika ze strony Trusta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.w 25.04.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Przybył nam nowy sąsiad Dom nr 8 ma sprzedany drugi segment (płn - zach ). Przynajmniej tak wynika ze strony Trusta. Ooo, widzę że Kolega śledzi na bieżąco I dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertos1 25.04.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Ooo, widzę że Kolega śledzi na bieżąco I dobrze Na 52 segmenty w tej chwili wolnych jest 21 w naszym I etapie - wynik chyba niezły... Tak naprawdę im szybciej znajdą się nabywcy, tym szybciej osiedle nam wyładnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariposa Libre 18.06.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Przybył nam nowy sąsiad Dom nr 8 ma sprzedany drugi segment (płn - zach ). Przynajmniej tak wynika ze strony Trusta. Witam sąsiadów, tych pierwszych, nowych i potencjalnych! Pozdrawiam z segmentu 8/4 Arek Kolejny, nowy wśród Lubczykowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 19.06.2013 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Jak tam Wasze odbiory/udostępnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asconic 19.06.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Moi drodzy sąsiedzi. Z uwagi na fakt, ze dawno sie nie widzieliśmy f2f oraz ze Przybylo nam kilku nowych sąsiadów, z którymi bardzo chętnie sie zapoznamy, moze przyszedł czas spotkanie? Pora letnia sprzyja, proponuje wykorzystać aure i spotkać sie na przykład na kontenerach. (Lub w innym miejscu, typu ogródki na rynku) Jedynie fajńie, by spotkanie było raczej w tygodńiu, np. W czwartek, bo weekendy bywają zajęte letnia pora. Co Wy na to? Czy są tacy, którym odpowiada data 27/06? Tuż przed odbiorem (sic!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts