Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub zamknięty  ·  23 klubowiczów

Lubczykowa Góra II

REZYGNACJE z wyposażenia - Lubczykowa Góra II

kubawesol

Recommended Posts

• 6 months później...
  • 3 months później...
Hej. Czy ktoś z Was ma już u siebie drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz?

Jestem już od dawna zainteresowany taka opcja ale trust dość dosadnie straszy konsekwencjami takiej zmiany (wyrywanie przez wiatr, problemy z zamykaniem w przyszłości itp.)

Co o tym sądzicie?

Kuba, z tego co pamiętam to w domu nr 5 od strony ulicy Jaśkowiaka są już zamontowane drzwi otwierane na zewnątrz i pełne, bez okienek. Ja też będe miał drzwi otwierane na zewnątrz. Trust wspominał o tym aby wziąć pod uwagę wiatr itd., ale ogólnie przyjęli moją rezygnację z drzwi montowanych przez nich.

Nie da się. Chyba że po oddaniu na wlasną ręke lub za dodatkową oplatą. No i z niezlym ryciem i kuciem. Mialem dylemat - wszystko ma swoje + i -. Drzwi na zew. to nie tylko wiatr ale zawiasy na zewnątrz ( ewentualne nieautoryzowane otwarcie ), drzwi nieoslonięte wnęką ( konserwacja) tzw. spychanie gości ( dość absurdalny argument ) no i zawsze lepiej zaprzeć drzwi np. butem, ramieniem niż ciągnąć do siebie w przypadku nieproszonych gości. No a plus i to duży to więcej miejsca w "sieni". Dylemat i problem się skończyl jak się dowiedzialem, że drzwi mam już osadzone.

Nie da się. Chyba że po oddaniu na wlasną ręke lub za dodatkową oplatą. No i z niezlym ryciem i kuciem. Mialem dylemat - wszystko ma swoje + i -. Drzwi na zew. to nie tylko wiatr ale zawiasy na zewnątrz ( ewentualne nieautoryzowane otwarcie ), drzwi nieoslonięte wnęką ( konserwacja) tzw. spychanie gości ( dość absurdalny argument ) no i zawsze lepiej zaprzeć drzwi np. butem, ramieniem niż ciągnąć do siebie w przypadku nieproszonych gości. No a plus i to duży to więcej miejsca w "sieni". Dylemat i problem się skończyl jak się dowiedzialem, że drzwi mam już osadzone.

No właśnie...tak też stwierdziliśmy, że to bez sensu... Zostawimy tak jak mamy i nie będziemy kombinować... Damy jakoś radę... Nie jesteśmy jakimiś dużymi ludźmi, więc się pomieścimy w "sieni"... ;) I to prawda z tymi "niechcianymi" gośćmi ;)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ścian to nie. Może gdyby garaż byl szerszy... a tak jeszcze sobie odjąć 5-10(?) cm to dużo. Myślalem o stropie - to sens ma, ale się już stalo i jest standardem ( nie wiem tylko ile cm przykleili). Mrozu tam i tak nie będzie, wystarczy zamknąć grzejnik garażowy i grzać stratami salonowymi. No chyba, że po zimie i sezonie grzewczym dojdę do innych wniosków, ale wtedy to nie styropian tylko plyty pur z aluminium max 3-4 cm.

• 2 weeks później...
My rezygnujemy... :)

Ja trochę się informowałem i szpachlowanie z późniejszym malowaniem wychodzi dosyć drogo bo ok 20 PLN za metr kw. Zastanawiam się teraz i możliwe, że ściany zabudowane meblami będę oddawał Trustowi pod malowanie, a te bardziej widoczne - szpachlowanie i malowanie we własnym zakresie.

Ja trochę się informowałem i szpachlowanie z późniejszym malowaniem wychodzi dosyć drogo bo ok 20 PLN za metr kw. Zastanawiam się teraz i możliwe, że ściany zabudowane meblami będę oddawał Trustowi pod malowanie, a te bardziej widoczne - szpachlowanie i malowanie we własnym zakresie.

Z tego co się dowiadywałem, to standard malowania Trusta przepraszam za słownictwo "dupy nie urywa", więc my na 95% rezygnujemy z malowanki.

Pozdrawiam

F

• 2 weeks później...