Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modyfikacje projektu

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, również jestem zainteresowny tym projektem, na razie wstępnie, budowa może początek przyszłego roku. Projekt, jak dla mnie genialny, z tym, że myślałem o małej zmianie, rezygnacja z małego tarasu przy kuchni, zamiast podwójnych drzwi balkonowych pojedyncze wąskie okno. Taka modyfikacja pozwoliłaby wydłużyć garaż o jedne drzwi balkonowe. Jestem ciekawy, czy ktoś się orientował, jaka byłaby cena tych dużych okien w salonie? Rozważałem również rezygnacje z garażu i postawienie obok podwójnego na 2 stanowiska, ale szkoda mi tarasu w sypialni. Wg mnie jedyny minus, to za dużo Tych pojedynczych drzwi balkownowych, np pod schodami, myślę, że można by bylo je zastąpić oknami. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam, czy ktoś ma już projekt Wygodnego? U nas po długich namysłach i wytypowaniu Prostego okazało się, że tylko Wygodny pasuje do działki i stron świata. W przyszłym tygodniu notariusz, warunki w trakcie, chyba nie zdążę zacząć w tym roku, ale dołączam się do grupy i pozdrawiam. Wszystkie budujące kobiety przede wszystkim.

Witam,

mamy juz projekt Wygodny 1 i jutro to jest 17.03.2012 zaczynam tyczenie bydynku a od poniedzialku wchodzi ekpia:) mam nadzieje ze wszystko pojdzie gladko i po naszej mysli chociaz niewykluczam jakis problemow.... Jedyna podyfikacja jaka wprowadzilem to poszeżylem garaz o 1 metr. Jak tylko bede mial jakies ciekawe sugestie na temat budowy bede dodawal nowe posty. Pozdrawiam wszystkich budujacych i zycze wytrwalosci bo jesli chodzi o sprawy papierkowe, pozwolenia trwalo to prawie rok....:p ale dotrwalismy i zaczynamy. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
WITAM! Wraz z mężem zamierzamy w tym roku zacząć budowę Wygodnego 1, ale wszystko zależy od tego czy sprzedamy mieszkanie i dostaniemy kredyt. Ale wszystkie papiery, pozwolenia i projekt już zaczęliśmy przygotowywać. Wprowadzimy trochę zmian, a mianowicie w miejsce pokoju na parterze zrobimy kuchnię, salon powiększymy o dotychczasową kuchnię, schody zrobimy betonowe a pod schodami schowek, pomniejszymy trochę okna w salonie i zwiększymy ocieplenie do 20 cm. Trzymajcie kciuki aby wszystko się udało:)

• 3 weeks później...

Witam!

Jestem szczęśliwym posiadaczem projekty "Wygodny 1 - wersja lustrzana". Zmiany które zamierzam wprowadzić w projekcie to:

- powiększenie garażu o drugie stanowisko,

- przeniesienie kuchni do gabinetu a gabinetu do kuchni,

- powiększenie łazienki i pomieszczenia gospodarczego (szczegóły na rysunku),

- połączenie garderoby i łazienki na piętrze.

Będziemy się budować w okolicach Sandomierza, a gdzie Wy się budujecie?

http://dl.dropbox.com/u/15019936/Wygodny1LustrwoZmiany.gif

• 4 weeks później...

Witamy,

Projekt "Wygodny 1" zakupiony, jutro dojedzie kurierem. pora na realizację marzeń.

Od długiego czasu poszukiwaliśmy czegoś ciekawego, ładnego i funkcjonalnego jednocześnie. W końcu znaleźliśmy projekty pracowni Domy Z

Wizją. Wybór padł na projekt Wygodny 1.

Ze względu na specyfikę naszej działki chcemy ustawić budynek ścianą szczytową do frontu działki. Z tym wiążą się zmiany takie jak powiększenie garażu do 2-stanowiskowego i usytuowanie wjazdu do garażu od strony granicy frontowej. Kuchnia będzie w miejscu obecnego gabinetu a w miejscu dawnej kuchni aneks TV. Kotłownia wędruje do piwnicy(chcemy częściowe podpiwniczenie, tam gdzie budujemy nie ma gazu i będziemy ogrzewać paliwem stałym)

Na poddaszu bez zmian(oprócz powiększonego tarasu nad garażem)

Trwają przygotowania do budowy, kompletowanie materiałów i narzędzi, działka ogrodzona, chcemy rozpocząć w ll połowie września.

Oczywiście podzielimy się wrażeniami z budowy i w miarę postępu prac także zdjęciami.

Czekamy na opinie, wrażenia i zdjęcia innych "wygodnych"

+ wygląd (kwestia gustu :) )

+ funkcjonalność (nie brudzi się tak jak wszelakie tynki a jeśli już to starczy jakaś myjka ciśnieniowa i jak nówka :), uszkodzoną można samemu łatwo naprawić)

+inne które znajdziecie rozpisane na stronce poniżej :)

- cena niestety jest to to dość drogie

Cena robocizny i materiału potrzebnego do wygodnego 1 oscyluje w granicach 30 -40.000 zł

co do montażu tu więcej info: Mocowanie

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam !!!

Inwestycja - Kołobrzeg

Długo mnie nie było na forum, więc krótko opiszę co się u mnie działo w związku z budową domu.

Zacznę od tego, że szybko otrzymałem pozwolenie na budowę. Adaptację i wszystkie sprawy urzędowe zleciłem jednemu architektowi, który z obu zadań wywiązał się na piątkę. Na początku stycznia zleciłem mu wykonanie adaptacji, a na początku kwietnia było już pozwolenie na budowę. Czyli całość zajęła mu tylko trzy miesiące.

Potem nastąpiła prawie dwumiesięczna przerwa, kiedy to nic się nie działo, a 1 czerwca ruszyłem z budową. We wtorek 03.07.2012 będzie zakończony stan zero.

Jedyne zmiany jakich dokonał architekt, to zabudowanie całego tarasu za garażem wraz z likwidacją tam okien i umieszczenie drzwi balkonowych w kuchni na ścianie z dużymi przeszkleniami. Reszta bez zmian. Na piętrze będzie tylko zmiana funkcjonalna pomieszczeń, tzn. pralnia zamieni się miejscami z garderobą koło łazienki.

Na budowie jest zatrudniony kierownik budowy wraz z inspektorem nadzoru budowlanego. Są to Panowie z jednej firmy, którzy łączą te dwie funkcje w ramach jednej opłaty za usługę. Jest to dosyć korzystne rozwiązanie. Nie przepłacając mam podwójny nadzór nad prawidłowym przebiegiem budowy.

Na razie wszystko idzie sprawnie i bez problemów. Jedynie problemem dla firmy budującej były wykopy pod fundamenty. Skarżyli się, że ziemia twarda (zbita glina) jak skała i zajęło im to trochę czasu.

Postaram się w miarę możliwości dołączać zdjęcia z realizacji budowy.

kto z Was buduje z silikatów ? Jeśli jest ktoś to co zaważyło na takiej decyzji ? Proszę o odpowiedź bo nie wiem co robić :(

Inwestycja - Kołobrzeg

Ja buduję z silikatów. Silikaty są to materiały ciężkie i mają dobre właściwości kumulacji ciepła. Mają słaby współczynnik przenikania ciepła, ale po dodaniu odpowiedniej ilości ocieplenia zapewnią doskonałą przegrodę termiczną. U mnie będzie to 20 cm styropianu grafitowego, tj. 5 cm więcej niż w projekcie oraz o lepszych parametrach.

Warstwy podłogi na gruncie będą ułożone odwrotnie niż w projekcie, tj. podsypka-folia-polistyren ekstrudowany-folia-płyta betonowa zbrojona siatką-izolacja przeciwwilgociowa-jastrych z ogrzewaniem podłogowym. Takie ułożenie warstw ma na celu również akumulację ciepła w betonie z ogrzewania podłogowego.

• 3 weeks później...

Witajcie!

Nosimy się z zamiarem wybudowania Wygodnego1. Na razie załatwiamy papiery. Planujemy powiększyć garaż o jedno stanowisko, zrobić wjazd od strony szczytowej, pomniejszyć część okien w salonie, zrezygnować z podcienia powiększając w ten sposób salon, połączyć łazienkę z pomieszczeniem na piec, przesunąć kominek maksymalnie w prawo, na górze zamienić garderobę z pralnią. Rozważamy też schody murowane ze schowkiem pod sodem. Projekt nam bardzo odpowiada, ale mamy wątpliwości co do schodów właśnie, chcieliśmy mieć bez stopni zabiegowych z pełnym spocznikiem, ale w tym projekcie jest to niemożliwe. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tego typu schodami, czy komfortowo się z nich korzysta?

I czy buduje już ktoś w lubelskim, ewentualnie w pobliżu? Chętnie byśmy zobaczyli Wygodnego1 na żywo...

Bardzo proszę kosztorys na pw.

Pozdrawiam serdecznie :)

• 2 weeks później...

Witajcie!

Miejsce budowy - województwo lubelskie.

Na Wygodnego zdecydowaliśmy się ponad rok temu. Pozwolenie dostaliśmy w kwietniu, a dzisiaj mamy już zalane ławy i w przyszłym tygodniu ruszamy z murami.

Dokonaliśmy kilku zmian w projekcie.

1. Zlikwidowaliśmy ten niewyobrażalnie drogi w wykonaniu taras nad garażem na rzecz dachu.

2. Powiększyliśmy kotłownię zmniejszając długość kuchni. Automatycznie przesunęło to komin bardziej w lewo i do tyłu. Mamy go teraz na środku ściany w sypialni.

3. Zlikwidowaliśmy ten kuriozalny strop nad wejściem wydłużając dach.

Czy tylko nam wydaje się, ze ten dom jest budowany na tereny, gdzie występują trzęsienia ziemi 9 stopni w sali Richtera? :D Po fundamentach można jeździć czołgiem a na piętrze trzymać armaty i żelazne szafy.

Zmniejszyliśmy ilość zbrojeń niemalże o połowę. Było to możliwe dzięki zrezygnowaniu z podwójnie zbrojonego lanego stropu (parodia) na rzecz teriva i dachówki na blacho dachówkę. Zrezygnowaliśmy też z kosmicznie drogich płyt elewacyjnych zastępując je zwykłym tynkiem.

Nawet przez sekundę nie myśleliśmy o zmianie okien na mniejsze - to przecież całe piękno tego projektu ;)

Jeżeli chodzi o koszty. budujemy systemem gospodarczym, co powoli nam na ich zmniejszenie i zmieszczenie się w jakichś rozsądnych kwotach ;)

Mamy nadzieje, że wspólnie dotrwamy do upragnionego oddania budowy :)

Witajcie!

Miejsce budowy - województwo lubelskie.

Na Wygodnego zdecydowaliśmy się ponad rok temu. Pozwolenie dostaliśmy w kwietniu, a dzisiaj mamy już zalane ławy i w przyszłym tygodniu ruszamy z murami.

Dokonaliśmy kilku zmian w projekcie.

1. Zlikwidowaliśmy ten niewyobrażalnie drogi w wykonaniu taras nad garażem na rzecz dachu.

2. Powiększyliśmy kotłownię zmniejszając długość kuchni. Automatycznie przesunęło to komin bardziej w lewo i do tyłu. Mamy go teraz na środku ściany w sypialni.

3. Zlikwidowaliśmy ten kuriozalny strop nad wejściem wydłużając dach.

Czy tylko nam wydaje się, ze ten dom jest budowany na tereny, gdzie występują trzęsienia ziemi 9 stopni w sali Richtera? :D Po fundamentach można jeździć czołgiem a na piętrze trzymać armaty i żelazne szafy.

Zmniejszyliśmy ilość zbrojeń niemalże o połowę. Było to możliwe dzięki zrezygnowaniu z podwójnie zbrojonego lanego stropu (parodia) na rzecz teriva i dachówki na blacho dachówkę. Zrezygnowaliśmy też z kosmicznie drogich płyt elewacyjnych zastępując je zwykłym tynkiem.

Nawet przez sekundę nie myśleliśmy o zmianie okien na mniejsze - to przecież całe piękno tego projektu ;)

Jeżeli chodzi o koszty. budujemy systemem gospodarczym, co powoli nam na ich zmniejszenie i zmieszczenie się w jakichś rozsądnych kwotach ;)

Mamy nadzieje, że wspólnie dotrwamy do upragnionego oddania budowy :)

W taki razie ile tak naprawdę pozostało z z oryginału?

Ten wypuszczony strop nad wejściem to jeden z elementów dodających temu budynkowi "smaczku" i nowoczesnego wyglądu.

Po wydłużeniu dachu nad wejściem nie powstanie przypadkiem jeden z wielu banalnych domków jakich pełno w naszym krajobrazie?

Oczywiście zrobicie jak uważacie.

Czy wszyscy budujący pozostawiają duże okna w salonie bez zmian w wymiarach?

I czy ktoś decydował się na kolor okien typu "sosna górska" lub "oregon"?

Nam podoba się bardzo taki kolor okien na wizualizacji pracowni w projekcie "Wygodny 2" lub w grupie "Prosty", ale nie chcemy okien drewnianych( z uwagi na trwałość i konieczność konserwacji) więc pozostaje PCV.

W taki razie ile tak naprawdę pozostało z z oryginału?

Ten wypuszczony strop nad wejściem to jeden z elementów dodających temu budynkowi "smaczku" i nowoczesnego wyglądu.

Po wydłużeniu dachu nad wejściem nie powstanie przypadkiem jeden z wielu banalnych domków jakich pełno w naszym krajobrazie?

Oczywiście zrobicie jak uważacie.

Pozostalo więcej niż w przypadku osób, które pisały wcześniej, że zmniejszyły wielkość okien, pozamieniały pomieszczenia, powiekszyły garaż...

Wizualnie nic się nie zmieniło, bo o okna nam chodziło, a nie śmieszny zbrojony jak bunkier strop ;)

Przedłużenie dachu było konieczne ze względy na dach nad garażem - jedyne odpowiednie rozwiązanie techniczne.

Chyba nie czytaliście wczesniejszych postów ;)