bielan 18.02.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Witam.Ja również zamierzam rozpocząć w tym roku budowę Wygodnego.Czy planujecie jakieś modyfikacje projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo99 26.02.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam, również jestem zainteresowny tym projektem, na razie wstępnie, budowa może początek przyszłego roku. Projekt, jak dla mnie genialny, z tym, że myślałem o małej zmianie, rezygnacja z małego tarasu przy kuchni, zamiast podwójnych drzwi balkonowych pojedyncze wąskie okno. Taka modyfikacja pozwoliłaby wydłużyć garaż o jedne drzwi balkonowe. Jestem ciekawy, czy ktoś się orientował, jaka byłaby cena tych dużych okien w salonie? Rozważałem również rezygnacje z garażu i postawienie obok podwójnego na 2 stanowiska, ale szkoda mi tarasu w sypialni. Wg mnie jedyny minus, to za dużo Tych pojedynczych drzwi balkownowych, np pod schodami, myślę, że można by bylo je zastąpić oknami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Animals Wife 08.03.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Witam, czy ktoś ma już projekt Wygodnego? U nas po długich namysłach i wytypowaniu Prostego okazało się, że tylko Wygodny pasuje do działki i stron świata. W przyszłym tygodniu notariusz, warunki w trakcie, chyba nie zdążę zacząć w tym roku, ale dołączam się do grupy i pozdrawiam. Wszystkie budujące kobiety przede wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal Z. 16.03.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Witam, mamy juz projekt Wygodny 1 i jutro to jest 17.03.2012 zaczynam tyczenie bydynku a od poniedzialku wchodzi ekpia:) mam nadzieje ze wszystko pojdzie gladko i po naszej mysli chociaz niewykluczam jakis problemow.... Jedyna podyfikacja jaka wprowadzilem to poszeżylem garaz o 1 metr. Jak tylko bede mial jakies ciekawe sugestie na temat budowy bede dodawal nowe posty. Pozdrawiam wszystkich budujacych i zycze wytrwalosci bo jesli chodzi o sprawy papierkowe, pozwolenia trwalo to prawie rok.... ale dotrwalismy i zaczynamy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malgosia_25 28.03.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Hej,My wprowadziliśmy modyfikacje w projekcie. Drzwi pod schodami całkowicie usuneliśmy. Okna salonowe troche zmniejszyliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilam1980 28.03.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 WITAM! Wraz z mężem zamierzamy w tym roku zacząć budowę Wygodnego 1, ale wszystko zależy od tego czy sprzedamy mieszkanie i dostaniemy kredyt. Ale wszystkie papiery, pozwolenia i projekt już zaczęliśmy przygotowywać. Wprowadzimy trochę zmian, a mianowicie w miejsce pokoju na parterze zrobimy kuchnię, salon powiększymy o dotychczasową kuchnię, schody zrobimy betonowe a pod schodami schowek, pomniejszymy trochę okna w salonie i zwiększymy ocieplenie do 20 cm. Trzymajcie kciuki aby wszystko się udało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1van 13.04.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Witam!Jestem szczęśliwym posiadaczem projekty "Wygodny 1 - wersja lustrzana". Zmiany które zamierzam wprowadzić w projekcie to:- powiększenie garażu o drugie stanowisko,- przeniesienie kuchni do gabinetu a gabinetu do kuchni,- powiększenie łazienki i pomieszczenia gospodarczego (szczegóły na rysunku),- połączenie garderoby i łazienki na piętrze. Będziemy się budować w okolicach Sandomierza, a gdzie Wy się budujecie? http://dl.dropbox.com/u/15019936/Wygodny1LustrwoZmiany.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziaPrzemek 06.05.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 My powiększyliśmy garaż o dwa metry, tworząc drugie stanowisko. Druga modyfikacja to zabudowanie podcienia za garażem tworząc pomieszczenie gospodarcze z wejściem od ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Michał 09.05.2012 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witamy,Projekt "Wygodny 1" zakupiony, jutro dojedzie kurierem. pora na realizację marzeń.Od długiego czasu poszukiwaliśmy czegoś ciekawego, ładnego i funkcjonalnego jednocześnie. W końcu znaleźliśmy projekty pracowni Domy Z Wizją. Wybór padł na projekt Wygodny 1.Ze względu na specyfikę naszej działki chcemy ustawić budynek ścianą szczytową do frontu działki. Z tym wiążą się zmiany takie jak powiększenie garażu do 2-stanowiskowego i usytuowanie wjazdu do garażu od strony granicy frontowej. Kuchnia będzie w miejscu obecnego gabinetu a w miejscu dawnej kuchni aneks TV. Kotłownia wędruje do piwnicy(chcemy częściowe podpiwniczenie, tam gdzie budujemy nie ma gazu i będziemy ogrzewać paliwem stałym)Na poddaszu bez zmian(oprócz powiększonego tarasu nad garażem)Trwają przygotowania do budowy, kompletowanie materiałów i narzędzi, działka ogrodzona, chcemy rozpocząć w ll połowie września.Oczywiście podzielimy się wrażeniami z budowy i w miarę postępu prac także zdjęciami.Czekamy na opinie, wrażenia i zdjęcia innych "wygodnych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Michał 11.05.2012 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Czy jesteście zdecydowani na wykonanie fragmentów elewacji z płyt włóknocementowych Euronit? To dość ciekawe rozwiązanie, i zastosowanie go nada budynkowi nowoczesnego wyglądu. Pytanie tylko o koszt wykonania oraz ewentualne niedogodności związane z montażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela_I_marcin 14.05.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 + wygląd (kwestia gustu ) + funkcjonalność (nie brudzi się tak jak wszelakie tynki a jeśli już to starczy jakaś myjka ciśnieniowa i jak nówka , uszkodzoną można samemu łatwo naprawić) +inne które znajdziecie rozpisane na stronce poniżej - cena niestety jest to to dość drogie Cena robocizny i materiału potrzebnego do wygodnego 1 oscyluje w granicach 30 -40.000 zł co do montażu tu więcej info: Mocowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Michał 23.05.2012 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Ciekawe jaki efekt uzyskam rezygnując z płyt włókno-cementowych i wykonując te fragmenty elewacji z tynku o kolorze płyt i wykonując pionowe podziały na tynku imitujące przestrzenie pomiędzy płytami? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilam1980 28.05.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 kto z Was buduje z silikatów ? Jeśli jest ktoś to co zaważyło na takiej decyzji ? Proszę o odpowiedź bo nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HaniaGrzegorz 01.07.2012 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Witam !!! Inwestycja - KołobrzegDługo mnie nie było na forum, więc krótko opiszę co się u mnie działo w związku z budową domu.Zacznę od tego, że szybko otrzymałem pozwolenie na budowę. Adaptację i wszystkie sprawy urzędowe zleciłem jednemu architektowi, który z obu zadań wywiązał się na piątkę. Na początku stycznia zleciłem mu wykonanie adaptacji, a na początku kwietnia było już pozwolenie na budowę. Czyli całość zajęła mu tylko trzy miesiące.Potem nastąpiła prawie dwumiesięczna przerwa, kiedy to nic się nie działo, a 1 czerwca ruszyłem z budową. We wtorek 03.07.2012 będzie zakończony stan zero.Jedyne zmiany jakich dokonał architekt, to zabudowanie całego tarasu za garażem wraz z likwidacją tam okien i umieszczenie drzwi balkonowych w kuchni na ścianie z dużymi przeszkleniami. Reszta bez zmian. Na piętrze będzie tylko zmiana funkcjonalna pomieszczeń, tzn. pralnia zamieni się miejscami z garderobą koło łazienki.Na budowie jest zatrudniony kierownik budowy wraz z inspektorem nadzoru budowlanego. Są to Panowie z jednej firmy, którzy łączą te dwie funkcje w ramach jednej opłaty za usługę. Jest to dosyć korzystne rozwiązanie. Nie przepłacając mam podwójny nadzór nad prawidłowym przebiegiem budowy.Na razie wszystko idzie sprawnie i bez problemów. Jedynie problemem dla firmy budującej były wykopy pod fundamenty. Skarżyli się, że ziemia twarda (zbita glina) jak skała i zajęło im to trochę czasu.Postaram się w miarę możliwości dołączać zdjęcia z realizacji budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HaniaGrzegorz 01.07.2012 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 kto z Was buduje z silikatów ? Jeśli jest ktoś to co zaważyło na takiej decyzji ? Proszę o odpowiedź bo nie wiem co robić Inwestycja - Kołobrzeg Ja buduję z silikatów. Silikaty są to materiały ciężkie i mają dobre właściwości kumulacji ciepła. Mają słaby współczynnik przenikania ciepła, ale po dodaniu odpowiedniej ilości ocieplenia zapewnią doskonałą przegrodę termiczną. U mnie będzie to 20 cm styropianu grafitowego, tj. 5 cm więcej niż w projekcie oraz o lepszych parametrach. Warstwy podłogi na gruncie będą ułożone odwrotnie niż w projekcie, tj. podsypka-folia-polistyren ekstrudowany-folia-płyta betonowa zbrojona siatką-izolacja przeciwwilgociowa-jastrych z ogrzewaniem podłogowym. Takie ułożenie warstw ma na celu również akumulację ciepła w betonie z ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PA1719510394 16.07.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Witajcie! Nosimy się z zamiarem wybudowania Wygodnego1. Na razie załatwiamy papiery. Planujemy powiększyć garaż o jedno stanowisko, zrobić wjazd od strony szczytowej, pomniejszyć część okien w salonie, zrezygnować z podcienia powiększając w ten sposób salon, połączyć łazienkę z pomieszczeniem na piec, przesunąć kominek maksymalnie w prawo, na górze zamienić garderobę z pralnią. Rozważamy też schody murowane ze schowkiem pod sodem. Projekt nam bardzo odpowiada, ale mamy wątpliwości co do schodów właśnie, chcieliśmy mieć bez stopni zabiegowych z pełnym spocznikiem, ale w tym projekcie jest to niemożliwe. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tego typu schodami, czy komfortowo się z nich korzysta? I czy buduje już ktoś w lubelskim, ewentualnie w pobliżu? Chętnie byśmy zobaczyli Wygodnego1 na żywo... Bardzo proszę kosztorys na pw. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liteona 29.07.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Witajcie! Miejsce budowy - województwo lubelskie. Na Wygodnego zdecydowaliśmy się ponad rok temu. Pozwolenie dostaliśmy w kwietniu, a dzisiaj mamy już zalane ławy i w przyszłym tygodniu ruszamy z murami. Dokonaliśmy kilku zmian w projekcie. 1. Zlikwidowaliśmy ten niewyobrażalnie drogi w wykonaniu taras nad garażem na rzecz dachu. 2. Powiększyliśmy kotłownię zmniejszając długość kuchni. Automatycznie przesunęło to komin bardziej w lewo i do tyłu. Mamy go teraz na środku ściany w sypialni. 3. Zlikwidowaliśmy ten kuriozalny strop nad wejściem wydłużając dach. Czy tylko nam wydaje się, ze ten dom jest budowany na tereny, gdzie występują trzęsienia ziemi 9 stopni w sali Richtera? Po fundamentach można jeździć czołgiem a na piętrze trzymać armaty i żelazne szafy. Zmniejszyliśmy ilość zbrojeń niemalże o połowę. Było to możliwe dzięki zrezygnowaniu z podwójnie zbrojonego lanego stropu (parodia) na rzecz teriva i dachówki na blacho dachówkę. Zrezygnowaliśmy też z kosmicznie drogich płyt elewacyjnych zastępując je zwykłym tynkiem. Nawet przez sekundę nie myśleliśmy o zmianie okien na mniejsze - to przecież całe piękno tego projektu Jeżeli chodzi o koszty. budujemy systemem gospodarczym, co powoli nam na ich zmniejszenie i zmieszczenie się w jakichś rozsądnych kwotach Mamy nadzieje, że wspólnie dotrwamy do upragnionego oddania budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Michał 31.07.2012 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Witajcie! Miejsce budowy - województwo lubelskie. Na Wygodnego zdecydowaliśmy się ponad rok temu. Pozwolenie dostaliśmy w kwietniu, a dzisiaj mamy już zalane ławy i w przyszłym tygodniu ruszamy z murami. Dokonaliśmy kilku zmian w projekcie. 1. Zlikwidowaliśmy ten niewyobrażalnie drogi w wykonaniu taras nad garażem na rzecz dachu. 2. Powiększyliśmy kotłownię zmniejszając długość kuchni. Automatycznie przesunęło to komin bardziej w lewo i do tyłu. Mamy go teraz na środku ściany w sypialni. 3. Zlikwidowaliśmy ten kuriozalny strop nad wejściem wydłużając dach. Czy tylko nam wydaje się, ze ten dom jest budowany na tereny, gdzie występują trzęsienia ziemi 9 stopni w sali Richtera? Po fundamentach można jeździć czołgiem a na piętrze trzymać armaty i żelazne szafy. Zmniejszyliśmy ilość zbrojeń niemalże o połowę. Było to możliwe dzięki zrezygnowaniu z podwójnie zbrojonego lanego stropu (parodia) na rzecz teriva i dachówki na blacho dachówkę. Zrezygnowaliśmy też z kosmicznie drogich płyt elewacyjnych zastępując je zwykłym tynkiem. Nawet przez sekundę nie myśleliśmy o zmianie okien na mniejsze - to przecież całe piękno tego projektu Jeżeli chodzi o koszty. budujemy systemem gospodarczym, co powoli nam na ich zmniejszenie i zmieszczenie się w jakichś rozsądnych kwotach Mamy nadzieje, że wspólnie dotrwamy do upragnionego oddania budowy W taki razie ile tak naprawdę pozostało z z oryginału? Ten wypuszczony strop nad wejściem to jeden z elementów dodających temu budynkowi "smaczku" i nowoczesnego wyglądu. Po wydłużeniu dachu nad wejściem nie powstanie przypadkiem jeden z wielu banalnych domków jakich pełno w naszym krajobrazie? Oczywiście zrobicie jak uważacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Michał 31.07.2012 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Czy wszyscy budujący pozostawiają duże okna w salonie bez zmian w wymiarach?I czy ktoś decydował się na kolor okien typu "sosna górska" lub "oregon"?Nam podoba się bardzo taki kolor okien na wizualizacji pracowni w projekcie "Wygodny 2" lub w grupie "Prosty", ale nie chcemy okien drewnianych( z uwagi na trwałość i konieczność konserwacji) więc pozostaje PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liteona 31.07.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 W taki razie ile tak naprawdę pozostało z z oryginału? Ten wypuszczony strop nad wejściem to jeden z elementów dodających temu budynkowi "smaczku" i nowoczesnego wyglądu. Po wydłużeniu dachu nad wejściem nie powstanie przypadkiem jeden z wielu banalnych domków jakich pełno w naszym krajobrazie? Oczywiście zrobicie jak uważacie. Pozostalo więcej niż w przypadku osób, które pisały wcześniej, że zmniejszyły wielkość okien, pozamieniały pomieszczenia, powiekszyły garaż... Wizualnie nic się nie zmieniło, bo o okna nam chodziło, a nie śmieszny zbrojony jak bunkier strop Przedłużenie dachu było konieczne ze względy na dach nad garażem - jedyne odpowiednie rozwiązanie techniczne. Chyba nie czytaliście wczesniejszych postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts