rere79 06.09.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 O hydroizolacji do pooglądania i do poczytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Kaszuba 10.09.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam, jestem na etapie załatwiania pozwolenia na budowę domu wygodny1. Mieszkam w Koszalinie i czy jest możliwość podjechania do pana i podpatrzenia etapów budowy oraz przeanalizowania kilku tematów. Prosił bym o nr. kontaktowy na adres [email protected] Inwestycja - KołobrzegDługo mnie nie było na forum, więc krótko opiszę co się u mnie działo w związku z budową domu.Zacznę od tego, że szybko otrzymałem pozwolenie na budowę. Adaptację i wszystkie sprawy urzędowe zleciłem jednemu architektowi, który z obu zadań wywiązał się na piątkę. Na początku stycznia zleciłem mu wykonanie adaptacji, a na początku kwietnia było już pozwolenie na budowę. Czyli całość zajęła mu tylko trzy miesiące.Potem nastąpiła prawie dwumiesięczna przerwa, kiedy to nic się nie działo, a 1 czerwca ruszyłem z budową. We wtorek 03.07.2012 będzie zakończony stan zero.Jedyne zmiany jakich dokonał architekt, to zabudowanie całego tarasu za garażem wraz z likwidacją tam okien i umieszczenie drzwi balkonowych w kuchni na ścianie z dużymi przeszkleniami. Reszta bez zmian. Na piętrze będzie tylko zmiana funkcjonalna pomieszczeń, tzn. pralnia zamieni się miejscami z garderobą koło łazienki.Na budowie jest zatrudniony kierownik budowy wraz z inspektorem nadzoru budowlanego. Są to Panowie z jednej firmy, którzy łączą te dwie funkcje w ramach jednej opłaty za usługę. Jest to dosyć korzystne rozwiązanie. Nie przepłacając mam podwójny nadzór nad prawidłowym przebiegiem budowy.Na razie wszystko idzie sprawnie i bez problemów. Jedynie problemem dla firmy budującej były wykopy pod fundamenty. Skarżyli się, że ziemia twarda (zbita glina) jak skała i zajęło im to trochę czasu.Postaram się w miarę możliwości dołączać zdjęcia z realizacji budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liteona 15.10.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Pytanie do tych, którzy są na wyższym etapie niż stan 0 i budowali z betonu komórkowego:Ile sztuk pustaków Wam poszło/ile kupiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malgosia_25 21.10.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Pytanie do tych, którzy są na wyższym etapie niż stan 0 i budowali z betonu komórkowego: Ile sztuk pustaków Wam poszło/ile kupiliście? Wydaje mi sie że około 1400 szt wiecej nie bierz bo zawsze możesz sobie dokupic palete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liteona 21.10.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Z obliczeń wyszło, że trzeba 1100 sztuk 24cm i 710 sztuk 12 cm pewnie kilka więcej weźmiemy, zresztą jeszcze nie wiem jak ta ilość na paletach sie rozłoży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 22.10.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Możecie mi napisać na ile jest wysunięty okap według projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liteona 23.10.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Ciężko zgadnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 23.10.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Ciężko zgadnąć Jeśli się ma projekt to nie ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liteona 23.10.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Mam, ale nie widze żeby było podane ile wystaje. Nie widzę tego Zaraz dam fachowcowi, to może znajdzie. EDIT: Od wejścia do początku garażu jest 120cm więc wystaje 120 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 23.10.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 120 cm to raczej ten dach płaski nad wejściem, a mnie chodzi o okap dachu. Wydaje mi się, że tam jest ok 100cm, a przy ścianie szczytowej 80? Strzelam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liteona 23.10.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 A, bo to nad wejściem to też okap i myślałam, że o to Ci chodzi To z przodu w lini prostej 81cm a z boku 64cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 23.10.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 O właśnie o to mi chodziło. Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liteona 23.10.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Melduję, że plan na ten rok wykonany. Stan zero stoi na wiosnę tylko chuda wylewka i reszta może za rok, prędzej za dwa jak nazbieramy jakieś 50 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malgosia_25 23.10.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Melduję, że plan na ten rok wykonany. Stan zero stoi na wiosnę tylko chuda wylewka i reszta może za rok, prędzej za dwa jak nazbieramy jakieś 50 tys My właśnie zaczeliśmy tynki w srodku i elewacj tylko bez koloru mam nadziej że pogoda bdzie sprzyjac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liteona 23.10.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Małgosia_25 zajrzyj na komentarze pod zdjęciami które wstawiałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 23.10.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Gratuluję wszystkim postępów. My narazie, a raczej nasz architekt męczy papierologię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal Z. 03.12.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Witam, bardzo dlugo mnie tu nie bylo(brak czasu)...Krótko opowiem o postępach prac... Mamy juz stan surowy zamknięty razem z instalacja elektryczna, kanalizacją i tynkami. W tym tygodniu wchodzi instalator i bedzie robil c.o. i wode następnie będa robione posadzki na gotowo. Jesli chodzi o problemy jakie napotkałem:) Najwiekszym jaki jak narazie mnie spotkał to fakt ze na głownym kominie z kotłowni powychodziły mi plamy na pietrze w sypailni.. kupilem taki maly piecy i pomyslalem ze fajnie by bylo napalic... wiec zaczalem palic... niestety po fakcie dowiedzialem sie ze nie pali sie w takim czyms mokrym drewnem ( mialem pozostalosci z budowy) no i niestety narobilem sobie sporego problemu bo trzeba bylo skuc caly tynk z komina i tak nie wiem czy da sie cos jeszcze z tym zrobic. Podobno jest to takie kure.....stwo ze ciezko z tym walczyc.\Jesli chodzi o drugi problem to jak juz ktos tu pisal , chodzi o taras nad garażem.... / sa to naprawde olbrzymie koszty jesli chodzi o izolacje takiej powierzchni o zrobienie tego jak powinno byc. I tu napotkalem na problem poniewaz okna byly juz wstawione a nie pomyslalem o tym zeby zostawic wiecej miejsca na wylewke na tarasie i niestety zostalo mi tylko 12 cm przy oknach i niestety musialem korzystac z drozszych materialów ale naszczescie jest juz to za nami i mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze...Jezeli bede mial jeszcze jakies spostrzezenia i znajdzie sie troche czasu napewno cos tu jeszcze napisze...Mam nadzieje ze kwiecein przyszlego roku i budowa bedzie skonczona a wiec jezeli wszystko pojdzie zgodnie z planem zakoczymy budowe w rok...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 23.12.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Mnóstwo ciepła i radości,Niechże w Waszym domku zagości,Na wigilijnym stole jedzenia wszelakiego,I picia wybornego.Niech pieniądz Wam szeleści,A miłość niech was w życiu pieści.http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=156354&stc=1Wesołych Świąt życzy Rerewraz z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Michał 17.01.2013 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Rozwiązanie dachu płaskiego, czy macie jakieś alternatywne opcje w stosunku do rozwiązań z projektu. Jeśli nie membrana EPDM to co innego pod żwir? Czy żwir, czy coś innego? Może zamiast wpustów odwodnienie poprowadzić spadkiem na zewnątrz i tradycyjnie rurą spustową? Czekam na opinie, uwagi, komentarze i pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts