Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwodnienie terenu, czyli Jak pokonać bagno na działce

teco

Recommended Posts

Witam wszystkich,

tegoroczne roztopy zmusiły mnie do poważnego zainteresowania się odprowadzeniem wody deszczowej z rynien. Grunt to piasek gliniasty - trochę kulawo no więc nie wsiąka.

Pytanie brzmi: czy warto zlecić wykonanie projektu odwodnienia (tylko woda deszczowa), jeżeli nie, to może macie jakieś wskazówki. Nie ukrywam, że jestem lobbowany na wykonanie trzech wykopów na długość ok. 20m. i głębokość 1,2 m. wypełnienia ich częściowo żwirem płukanym + włóknina i rura drenarska fi 100 do rozsączenia wody. Do każdego wykopu po dwie rynny czyli jakieś 90 m2 dachu na jeden wykop.

Poradźcie coś bo w następnym roku mi chata odpłynie.

Pozdrawiam.

• 2 months później...

Ja tak mniej więcej jak ty piszesz, to zacząłem robić. Na razie podłączyłem jedną rynnę do rury drenarskiej. Wykop miał ok 21 metrów. Głębokość od 50 do 70cm. Wypełnienie tłuczniem betonowym, owinięte geowłókniną, od góry piach i na samą górę jeszcze trochę gliny.

Koszt:

- ok 1,5m3 tłucznia betonowego do zasypki rury drenarskiej

- 50 m2 geowłókniny (145 zł)

- rura drenarska (po 4zł za metr chyba)

- rura kanalizacyjna 4m (22zł), dwa kolanka (20zł)

- studzienka do rynny (35 zł)

Na zakończeniu tego "rozsączania" wstawiłem studzienkę z pustaków betonowych takich co na kominy systemowe się używa (zostały z budowy).

To mnie wszystko "kosztowało" jakieś 13-15h robocizny z taczką i szpadlem :(( a jeszcze są 3 rynny do zrobienia ...