Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec co

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Po pierwsze nie piszesz o jaki kocioł Ci chodzi: gazowy czy olejowy. Po drugie jaki model - jest ich kilka. A po trzecie jeśli w opcji "szukaj" ( to ten przycisk powyżej) wpiszesz "De Dietrich" to znajdziej np.

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39518&highlight=de+dietrich

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=23554&highlight=de+dietrich

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=34050&highlight=de+dietrich

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=32382&highlight=de+dietrich

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33322&highlight=de+dietrich

A więc nie ma tego tak mało.

Jak ja kiedyś coś napisałem "głośno" o vaillancie że to badziew to co niektórzy się oburzuli, bo są użytkownikami vaillana.

Oficjalnie to mało który serwisant sie przyzna na forum do spotykanych wad

"produktów".

Lepiej pytać prywatnie na e-maila,co nie znaczyże ktoś napisze prawdę.

Pozdrawiam.

co do kotlow kondesacyjnych vaillanta to nie moge nic zlego nanie powiedziec dobrze sie sprawuja przepraszm mialem dwa problemy

1 kociol stojacyVKK476 podrugim tankowaniu zbiornika na gaz plynny okazalo sie ze sie wylacza z braku gazu a zbiornik pelny tylko ze 50propanu a reszta butan i inne frakcje gazu ktore przechodza w faze lotna powyzej zera a byl poczatek lutego dostawca musial wszystko zabrac z powrotem a napelnic propane i po klopocie

2 kociol "lodowka" zakamienia sie wymiennik wtorny do grzania c.w.u do zasobnika warstwowego w 3miesiecy tak sie zatkal ze wody cieplej nie bylo i tak sie dzieje srednio co 3miesiace klient rozglada sie za ustrojestwem do poprawy jakosci wody[jakas mala stacja do uzdatniania wody] i to wszystko

dos czestym problemem jest obsluga sterownikow zwlaszcza 420ale po paru miesiacach klienci ucza sie obslugi wsumie dlamnie nie sa takie skomplikowane jak kiedys ustawialem pogodowke w viessmanie to myslalem ze mnie szlag trafi 2h dochodzilem co z czy i jak zeby zaczelo dzialac i to z instrukcja w renku to samo z buderusem i jego pogodowka

ale to moze kwestia przyzwyczajenia ale generalnie wole pogodowki z vaillanta omowienie kotlow wiszacych plus i pro nastepnym razem GRZESIEK13 A MOZE TY COS NAM POWIESZ podziel sie uwagami

to powiedz mi co dlaciebie nie jest badziew

..... nie piszcie co jest badziewie, a co nie , tylko konkretnie opisujcie swoje doświadczenia z kotłami, które użytkujecie, serwisujecie czy też montujecie u klientów. Obrzydzanie jekiejkolwiek marki w wypowiedziach na tym Forum zaprowadzi nas w ślepy zaułek, a inwestorów przed którymi jest wydatek kilku-kilkunastu tysięcy złotych doprowadzi do rozstroju nerwowego. Ja okurat wybór mam już za sobą, ale przyznam, że podjęcie decyzji o zakupie kotła trwało u mnie rok.

Ja wybrałem De Dietrich olejowy, pracuje równo miesią. Opinię o nim mogę wydać dopiero w grudniu 2005 - na razie nie mam zadnych wrażeń. Po prostu chodzi sam - automatyka pogodowa.

... Jeszcze jedno - dlaczego De dietrich? Dlatego, że mi się podobał zewętrznie - wcześniej miałem zero doświadczeń z kotlami jakimikolwiek, to po pierwsze. A po drugie - dostałem 42 % rabatu od ceny katalogowej.

Proszę o konkrety.

Które kotly do zdecydowanie badziew, a które są dobre?

Mnie interesują olejowe i tak jak poprzednik nie mam zielonego pojęcia jak wybrać, po kolorze, dobierać pasujący do oczu? :lol: :lol:

Powinien być jeszcze w rozsądnej cenie, ale jaka cena jest rozsądna?

Może wiecie ile rabaru można taegować, oczywiście od ceny katalogowej, domyślam się, każda firma daje max. inny rabat.

Widzę że pijesz do mnie. Co do vaillanta to miał wpadkę ze sterownikiem w modelu VK parę lat temu. Nie wiem czy dalej jest ten sam sterownik, ale czas pokaże. Jak chodzi o kotły stojące to niestety trzeba zwrócić uwagę na to czy kocioł posiada dolne ograniczenie temperatury ( znaczna oszczędność paliwa), wtedy wymaga utrzymania temperatury minimalnej bloku na poziomie 35 st.C. Viessman ma w swojej ofercie takie kotły, i nie sądze aby inni producenci też takie mieli. Od ładnych parę lat Viessmann jest najlepszy na świecie w tym co robi i nie jest przereklamowany, zwłaszcza że inni nie mają takiej technologi (palniki: rotrix, matrix, wymienniki inox crossal, inox radial (zerżnął to nieudolnie vaillant), czy Tempcon).

Dalej sądzisz że to firma przereklamowana. Tu sie osiąga wyniki, rozwój, patenty, a nie jak buderus który do tej pory pcha przestarzałe kotły na rynek polski twierdząc uparcie że są nr na świecie ( do wycofania). Pozdrawiam Viessmannowiec.