mark1oc 27.01.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 po prostu wzskazania na czujniku tempratury ktory byl umieszczony w zasobniku elektrometu mialy bardzo duze wachania[kociol wlaczal sie albo za pozno w stosunku do spadku temperatury w zasobniku albo odwrotnie grzal a temperatura byla prawidlowa ] przy galmecie nie mialem takich zdarzen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 27.01.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Jeśli już wątek zszedł na zasobniki to i ja spytam. Zdecydowałem się na piec Junkersa ale oczywiście nie na zasobnik tego producenta bo 120-litrowy kosztuje prawie tyle, co piec (3500 zł!). Chciałem jakis tani, np. Biawaru za tysiąc kilkaset ale w hurtowni bardzo polecano mi ponoć świetny zasobink ACV za ok. 2500 zł. Dokładnie najmniejszy zasobnik z serii HL - HL 100 (pojemność 105/75 l), współpracujący z każdym typem kotła. W opinii hurtownika - lepszy i trwalszy od junkersowskiego bo oparty nie na wężownicy tylko na pracy "naczynie w naczyniu". Czy to prawda, że odpowiada on mniej więcej 120-litrowemu zasobnikowi wężownicowemu (z grubsza widać, że wydatek ciepłej wody jest podobny)? I czy on faktycznie taki dobry - ponoć nie osadza się na nim kamień i nie powstaje Legionella (bo ma wyższą temperaturę pracy niż przy wężownicy)? Wszelkie info tutaj: http://www.acv.pl/wymienniki.htmhttp://www.acv.pl/hl.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 27.01.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 U mnie był taki problem, że za nic na świecie nie chciał wyjść ten plastikowy korek zasłaniający komorę do czujku. W końcu instalatorzy jakoś go trochę rozwalili, trochę wepchnęli i czujka weszła. Tempereraturę pokazuje, ale czy dobrze...? Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 27.01.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Legionellę skutecznie niszczy temperatura. Co do zasobników to powinno sie raz w tygodniu wygrzewać je do np. 80 st. C przez kilka godzin co ma uniemożliwiać rozwój bakterii. Nie jest prawda że zasobniki płaszczowe można wygrzewać do wyższej temperatury niż zasobniki wężownicowe, to chwyt reklamowy. Zasobnik płaszczowy ma wieksza powierzchnie oddawania ciepła i podgrzewa troszke szybciej, ale jest dwa razy droższy!!!. Generalnie nie powinno się podgrzewac wody powyżej 60 st. C z uwagi na zwiększone wytrącanie sie kamienia kotłowego. Musisz pamę tać że woda w wężownicy która podgrzewa c.w.u. ma zawsze wyższą temperaturę i jest ona zreguły maksymalna temperaturą na kotle ( w czasie podgrzewu) i takiej samej temperatury będzie ona w zasobniku płaszczowym jak i wężownicowym.W każdym z ttych zasobników osadza się kamień kotłowy.Innym typem jest zasobnik warstwowy, ale niebędę mieszał bo nie w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 27.01.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 A co byście mi doradzili - poszukuję kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem około 130litrów, z cyrkulacją cw. ,grzejniki płytowe plus w łazienkach wodna podłogówka. Piec zwykły, z otwartą komorą spalania, wiszący. Będę wdzięczna za odpowiedź. Do ogrzania około 190m2, może kiedyś 225m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 27.01.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Ja jako viessmannowiec polecam kociołek viessmann Vitopend 100 moc 24 kW, zasobnik 120 l stojący pod kotłem, grzejniki Radson, rura do podłogówki miedziana cuprotherm lub alupex Rotha, pompa cyrkulacyjna grundfos, wilo. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 27.01.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 A wiesz może ile Viessman sobie liczy za piec i zasobnik, jest w nim jakaś automatyka pogodowa? Zaraz zajrzę na stronę poszukać tego pieca. Dzięki za błyskawiczną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 27.01.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 zestaw vaillant VU ATMOmax PLUS 242+zasobnik VIH 120 cena katalogowa netto7175 +grupa bezpieczenstwa 293 netto a zestaw VU ATMOmax PLUS 24+zasobnik VIH 150 7495zlnetto +ta sama grupa bezpieczenstwa pogodowka 410s 737 netto grzejniki brugmany,rura miedz hutmen alboalupex z wawinu lub uponor lub herz pompa cyrkulacyjna grundfos o rabatach kiedy indziej[prywatnie] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 27.01.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Gazówka na małą powierzchnie to tylko Vitopend 100 WHE z zasobnikiem(mieszkanie 2-funk. WHO) ,przy większych powierzchniach (ponad 150 m2 )żeliwniak (np.Vitogas 100) , a jesli chodzi o olejówki to Vitorond (pamiętać o podmieszaniu wody powrotnej) oraz nizawodny i niezniszczalny Vitola. Aha. Calorondów(takich biało czarnych) już nie ma w produkcji-sa za to prawie takie same Vitorondy. To tak z niższej półki cenowej-droższe to wersje 200 i 300 ale wtedy trza się za portfel trzymać. Co do pogodówki to zależy od modelu sterowania kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZAPIOTREK 27.01.2005 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Co powiecie na Ulricha olejowego?Poleca mi go sprzedawca jak powiedziełam, że de detrich za drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 27.01.2005 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 NIE!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 27.01.2005 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 1950 popieram jestem za a nawet...........!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 28.01.2005 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Urlicha to sobie można wsadzic w .......Bobo 30 cennik prześle Ci na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 28.01.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 IZAPIOTEK Też kiedyś bardzo poważnie zastanawiałem się nad Urlichem, ale jednak powiedziałem nie. Za dużo było negatywnych opinii. Szukałem czegokolwiek w internecie, i kocioł ten ani nie jest niemiecki, ani japonski. Jest koreański. Wiem, to nie znaczy, że musi być od razu do....... Mam samochód koreański i wcale nie narzekam...ale jednak tu było za duże kiepskich opinii i tekstów typu.....że go sobie można..... Potem zastanawiałem się nad łódzką Fakorą. Mają taki nowy kociołek (tzn. w nowych ciuszkach), ale na niekorzyść przeważyło to, że firma ma poważne problemy finansowe i już kilka razy odłączali im prąd. Koniec końcem wybrałem Ferroliego...i jak przeczytasz posty powyżej, jakoś strasznie na niego nie narzekają. Ja też tego nie robię. Kupiłem osłonę wyciszającą palnik i nie jest już taki głośny. Sprawność ma koło 92-93%. Nie ma pogodówki, ale podobno do niewielkich domów to nie ma za bardzo sensu, bo bardzo dłogo się zwraca...chociaż tu mogę sięmylić. Ja instalowałem jeszcze kominek z płaszczem, więc stwierdziłem, że kocioł nie musi być jakiś niesamowity. Ważne, żeby spełniał swoją funkcję i nie był jakiś znacząco droższy w eksploatacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts