Tommco 24.01.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 mark10c A napisz też coś o Ferolli. Ja mam olejowy, zdaje się, że ten najmniejszy z palnikiem SUN. Jak do tej pory sprawuje się dobrze. Napisz, czego się mogę spodziewać... Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 24.01.2005 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 ja nie upieram sie ze te kotly sa najlepsze a sa na przyzwoitym poziomie a prawda jest taka zegdzie dwoch instalatorow to sa 3opinie [vailant ujednolicil sterowniki i sa teraz takie same jak do wiszacych do 60kw odvrt40 do vrs620 a powyzej vrc630 i vrs620 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 24.01.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 GN1 dobry kociol palnik tez w porzadku tylko troche glosny ja ko ciekawostke moge powiedziec ze ferroli robi odlewy zeliwne nawet dla wiekszosci producentow kotlow zeliwnych w europie [np.vaillata] kolega byl w fabryce to mi mowil co widzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 24.01.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Fakt, że głośny. Ale jakoś sobie z tym poradziłem. U serwisanta zamówiłem specjalne wygłuszenie na palnik i jeszcze wyizolowałem czopuch...więc już tylko trochę świszcze Poza tym jest ok. Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 24.01.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 ustawiaj palnik w miare mozliwosci do kazdego nowego zatankowanego oleju opalowego i sprawdzaj jak ci ustawili palnik serwis obserwujac dym wydobywajacy sie z komina ma byc bez zadych smug ciemnych i co sezon zmieniaj dysze warto ja wiem ze to wszystko kosztuje ale sie oplaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 24.01.2005 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Ostatnio właśnie była dysza zmieniana, bo podobno się zapchała. Paliwo mam podobno dobre...więc nie wiem jak to się mogło stać, ale to podobno się zdarza. Po zamontowaniu osłony na palnik, oczywiście był ustawiany dopływ tlenu do mieszanki, badania tą śmieszną maszyną wyszły podobno bardzo dobrze. Dym wygląda tylko na parę wodną...więc chyba nie jest źle. Pozdrawiam Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 24.01.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 i tak trzymac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.01.2005 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Do spalin to są niestety sondy a nie czyjniki co2. Wskazania takiego czujnika montiowanego w kotle są nieadekwatne do profesjonalnych sond. Poza tym taki czujnikw kotle w trakcie pracy szybko by stracił kalibracje ( ciągle działająca temperatura robi swoje) i sądzę że wskazywał by zawartośc co.Tak że jego umieszczanie jest bezsensowne na dłuzszą metę, może jako chwyt reklamowy dla niektórych inwestorów. Pokaż mi jescze przeciętnego inwestora który zna sie na prawidłowości procesu spalania? Zgadzam sie że ferrolli roże produkować odlewy dla innych producentów, co jest normalnością, bo nie każdego stać na odlewnię, jak tez przepisy np. w Niemczech ograniczają ich działalniość, taniej i czysciej wychodzi więc importować!!! Byłem kiedyc w fabrykach we Włoszech Aristrona i widziałem że tam tez robia bojlery dla Junkersa, clage, siemens'a, i innych znanych. Ktoś by powiedział że ma oryginalnego siemensa, cha, cha , cha. Tam sie liczy "etykieta" a środek taki sam. Oczywiście inne wyglądowo są produkowane bojlery na rynek zachodni, a dla nas to tak jak do Chin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 25.01.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 przepraszam masz racje to jest sonda niewiem jaka jest jej zywotnosc co do kalibracji to niejestem ekspertem ale np.wg. ciebie soda lambda w samochodzie tez niema racji bytu[kalibracja]chwyt reklamowy -caly czas ,z wszyskich stron jest reklama i jakto mowia reklama dzwignia handel czy akurat sie to sprawdzi zobaczymy narazie i tak nie dokupienia w polsce [ale juz taki montowalem] co do produkcji wszyscy licza kase i gdzie tu mozna obciac koszty ale vaillanta kotly kondensacyjne i w niemczech i nas sa tesame tylko nowosci troche pozniej przychodzap.s.z naszych kochanych inwestorow nierob "tumanow" zasadniczo sie z tym zgadzam ale nieraz mam klientow co chca wiedziec wszystko w pare minut a czlowiek [instalator tez czlowiek]nabywal ta wiedze przez dlugi czas Pozdrowieniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.01.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Co Ci przyszło do głowy, tu nikt nie robi tumana z potencjalnego inwestora (przeczytaj swój post dokładnie bo sam sobie przeczysz). A kotły z takimi sondami ( powiązane z kontrolą jonizacji ) są juz w sprzedaży i ma taki podobno Vaillant i paru innych niemieckich producentów z górnej półki cenowej. Z tym że to cholernie drogie, a ma sens tylko przy opalaniu LPG. Nowinki docieraja do nas owszem z opóźnieniem, ale my jesteśmy biednym krajem.Oczywiście lepsze kotły są te same u nas i na zachodzie, bo nie opłaca sie robić na nasz rynek innych z uwagi na koszta, ale bojlery mamy z dolnej półki dla chińczyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 25.01.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 1 a tumanach tobyl zart ale ty czytam niemasz poczucia humoru a zgadzam sie ze przewaznie klient nie ma o tym pojecia a czy musi miec? 2 a co do LPG to w 100 a nawe 110% sie zgadzam [no i rozumiem ze to nie jest jednak chwyt reklamowy chociaz moze jednak zle cie zrozumialem] 3 a co sadzisz o zasobnikach z galmetu i biawar czy to tez dla chinczyka? p.s. musze chyba informowac gdzie jest zart ale coz ile osob na tym swiecie tyle charakterow Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZAPIOTREK 25.01.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Proszę przestańcie się kłocićPomóżciejaki piec olejowy mam kupić o niewielkiej mocy bo do domku 120m z garażemproponują mi dietricha i podobno po upustach kosztuje 8500, czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 26.01.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Marc ja poczucie humoru mam, tyle że nie każdy forumowicz go ma, i różnie to zrozumie, więc lepiej wystrzegać się obraźliwości.IZAPIOTREK nie sugerujsie sie upustami tylko mozliwoscia sterowania obiegami, renoma producenta, kosztami serwisu, awaryjnościa. Podajcie jakie chcecie mieć sterowanie (ile obiegów grzewczych, czy z mieszaczami, czy będzie grzana woda w zasobniku, czy będzie cyrkulacja c.w.u.) Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 26.01.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Co do zasobników galmetu to zdarzaja sie i wpadki z dziurami, szczególnie przy tych ocynkowanych, ale jak na poziom polski to są tanie i dość przyzwoite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 26.01.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 A co powiecie o zasobnikach Elektrometu...? czy jakoś tak... Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 26.01.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Proszę przestańcie się kłocić Pomóżcie jaki piec olejowy mam kupić o niewielkiej mocy bo do domku 120m z garażem proponują mi dietricha i podobno po upustach kosztuje 8500, czy to prawda? Pewnie prawda. Ja kupiłem w grudniu za 7320 zł brutto - De Dietrich GTU 1203 RS/ V 130 , konsola E1 z regulatorem Easymatic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZAPIOTREK 26.01.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Grzesieka skąd ja mam wiedzieć czy z mieszaczami czy nie?Ma mi ogrzać mój domek. Domek parterowy, 120m.Chyba dwufunkcyjny(czytałam na temat dwufunkcyjnych i znam wady),mam zmywarkę, więc więcej osób nie będzie korzystało jednocześnie z ciepłej wody.Dostałam także ofertę Viessmana caloround, pełna kotłownia:wymiennik 130l, 2 pompy, naczynie przeponowe, sterownik pogodowy za 8400 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 26.01.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 do tommco zasobniki elektrometu nie zadobrze wspolpracuja z innymi kotlami[np.vaillant] i dlatego wole galmet ale tak pozatym nie mam wiekszych do nich zastrzezen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 27.01.2005 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 IzaPiotrek Jakie macie mieć obiegi grzewcze powinien powiedzieć wasz instalator, jedno jest pewne musicie miec przy olejaku sterowanie przynajmniej jednym obiegiem grzewczym z mieszaczem.Poza tym olejaki nie są produkowane jako kotły dwufunkcyjne, tylko jednopfonkcyjne z możliwościa podgrzewu c.w.u. w zasobniku, więc tą kwestie mamy z głowy.Napisz jakiej mocy mieliscie kalkulowanego viessmann'a. Jeżeli podasz mi specyfikacje na e-maila ([email protected]) to spróbuje to jakoś zweryfikować cenowo. Dowiedz sie od instalatora odnośnie sterowania obiegami (czy będzie np. mieszacz do podłogówki, na jakich parametrach temperaturowych dobrał grzejniki, czy będznie osobne sterowanie np. grzejnikami i osobne podłogówką ).To muszę wiedzieć aby coś zweryfikować i wam podać specyfikacje kotłowni i automatyki. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 27.01.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 O ja głupi....jak dziś spojrzałem na zasobnik, to okazało się, że jednak mam Galmetu Jak może zasobnik źle współpracować z kotłem...? Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts