big_lebowski 30.04.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam jestem jednym z grona osób które w zeszłym roku wystąpiły z wnioskiem do UM o przekształcenie użytkowania wieczystego gruntu we własność. W moim przypadku (wniosek złożony po sierpniu 2011) wchodziło w grę tylko prawo miejscowe. Wówczas wynikały z niego bonifikaty na poziomie 98% / 50% (grunt w obrysie domu / poza obrysem) - na podst. uchwały Rady Miejskiej z roku 2006 i stosownego rozporządzenia Prezydenta Miasta z tegoż roku. Niestety miasto nie rozpatrywało wniosków w terminie 30 dni, wiele osób do tej pory czeka na odpowiedź. Ja właśnie takową dostałem i okazuje się iż w międzyczasie, tj 12 stycznia 2012 zmieniło się prawo miejscowe i od tego dnia obowiązują wyłącznie bonifikaty 50%. Niestety, pomimo wcześniejszych wielokrotnych zapewnień ze strony pracowników UM,iż decyzja wydawana będzie w oparciu o prawo obowiązujące w dniu złożenia wniosku, teraz fakty przedstawiają się inaczej. Co ciekawe do wniosków składanych przed końcem lipca 2011, rozpatrywanych teraz w oparciu o Ustawę (czyli prawo krajowe, korzystniejsze bonifikaty dla osób o niższych dochodach) wg mojej wiedzy mają bądź będą mieć wydawane decyzje w oparciu o prawo z dnia złożenia wniosku. W moim przypadku miasto odwlekło decyzje podając za przyczynę konieczność sporządzenia operatu niezbędnego do wyliczenia bonifikaty, po 3 miesiącach od złożenia wniosku dostałem pismo w tej kwestii. Tak się składa iż miasto celem zaktualizowania stawek za uzytkowanie wieczyste za rok 2012 zamówiło dla wielu działek nowe operaty. I tak na przykład operat mojej działki UM dostał w sierpniu 2011, czyli miesiąc przed złożeniem przeze mnie wniosku !!! Jeśli macie podobną sytuacje i nie chcecie tematu zostawić bez walki, zapraszam do kontaktu. big_lebowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts