Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga na gruncie

am

Recommended Posts

Planuje w tym roku połozyć folie, styropian (4cm+4cm na instalacje+ 3cm styropianu systemowego z folią do ogrzewania podłogowego), zrobic instalacje wodnego ogrzewania i dac wylewke.

Mam nastepujace pytania:

1. W jaki sposób postepować z otworami typu drzwi balkonowe. Czy dawać styropian również w progu (tak, żeby licował ze ścianą zewnetrzną) i na to wylewkę? Czy jednak styropian dać tylko w granicach pomieszczenia, a próg wylać w całości szlichtą? A może jeszcze inaczej? Jak pózniej mocować okno balkonowe? Proszę o porady.

2. Czy są jakieś sposoby na ułożenie styropianu tak, aby trzymał poziom (zwłaszcza, że poniżej są jeszcze różne instalacje)? Jak uniknąć "rozchodzenia się" poszczególnych płyt?

3. jak poradzić sobie z ociepleniem zmiany wysokości posadzki (salon mam 30cm niżej niż reszta)? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

4. Czy przy wodnym ogrzewaniu podłogowym daje się zbrojenie posadzki(szlichty)? Jak to zrealizować, dla jakich powierzchni ma to sens?

5. Praktyczne rady związane z wysokością stopni w schodach. jak uniknąć błędów związanych z za niskim/wysokim pierwszym i ostatnim stopniem.

Z góry dziękuje za każdą poradę.

On 2002-09-09 16:28, am wrote:

Planuje w tym roku połozyć folie, styropian (4cm+4cm na instalacje+ 3cm styropianu systemowego z folią do ogrzewania podłogowego), zrobic instalacje wodnego ogrzewania i dac wylewke.

Mam nastepujace pytania:

1. W jaki sposób postepować z otworami typu drzwi balkonowe. Czy dawać styropian również w progu (tak, żeby licował ze ścianą zewnetrzną) i na to wylewkę? Czy jednak styropian dać tylko w granicach pomieszczenia, a próg wylać w całości szlichtą? A może jeszcze inaczej? Jak pózniej mocować okno balkonowe? Proszę o porady.

2. Czy są jakieś sposoby na ułożenie styropianu tak, aby trzymał poziom (zwłaszcza, że poniżej są jeszcze różne instalacje)? Jak uniknąć "rozchodzenia się" poszczególnych płyt?

3. jak poradzić sobie z ociepleniem zmiany wysokości posadzki (salon mam 30cm niżej niż reszta)? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

4. Czy przy wodnym ogrzewaniu podłogowym daje się zbrojenie posadzki(szlichty)? Jak to zrealizować, dla jakich powierzchni ma to sens?

5. Praktyczne rady związane z wysokością stopni w schodach. jak uniknąć błędów związanych z za niskim/wysokim pierwszym i ostatnim stopniem.

Z góry dziękuje za każdą poradę.

Ad. 5. musisz rozrysować na papierze w kratkę elementy po wykończeniu tzn. podłogę pod i nad schodami, a także same schody po ułożeniu wykończenia (co tam masz mieć - drewno czy płytki). Robisz to tak, że rysujesz "od góry" czyli wyrysowujesz równy zygzak schodów i potem schodzisz z poszczególnymi warstwami w dół: np. panele, pianka, folia, wylewka, ocieplenie, płyta żelbetowa - to na podłogach, a na biegu schodowym np. deska, klej, żelbet. A wtedy jak to będziesz miał to dograsz wymiary samego żelbetu na najwyższy i najniższy stopień.

HELP !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dziękuję za odpowiedzi na pytanie nr 5. Co z pozostałymi?

Czy naprawdę nikt nie ma się czym podzielić? Nie oczekuję fachowych wywodów tylko własnych doświadczeń. KAŻDA opinia jest dla mnie cenna. Chciałbym się maksymalnie uchronić przed błędami.

"Odświeżam pytanie" - może tym razem się uda?

• 7 months później...

Kgadzina

Wprawdzie do moich wylewek jeszcze bardzo daleko, ale mam wrażenie, że rury c.o. powinno układać się w górnej warstwie styropianu otulone pianką pod parkietem, pod płytkami może być peszel. Na to jastrych. Jeżeli ułożysz rury na betonie to ciepło będzie uciekało do ziemi - niepotrzebne straty.

Chyba tak będzie lepiej, choć to jak na razie teoria, z praktyką będę miał do czynienia na jesieni lub w przyszłym roku.

Ad. 1

Odpowiem Ci jak ja zrobiłem - nie wiem czy nie można lepiej. Ja po prostu wylałem betonowy próg pod drzwiami na szerokość ściany, do wysokości planowanej wylewki. Z zewnątrz ociepliłem go razem z fundamentami 8 cm styropianu. W srodku w salonie będą dwie warstwy styropianu i wylewka, której powierzchnia zlicuje mi się z górną krawędzią progu, tak że będzie można ułożyć parkiet pod same drzwi. Pod drzwiami szczelina wypełniona pianką. Na razie jeszcze jestem przed wylewkami i zobaczymy jak to ostatecznie wyjdzie. Zaleta jest taka że drzwi mająsolidne oparcie i można je przymocować również od dołu.

• 2 weeks później...

A ja jeszcze dorzucę następujące pytania:

1. Czy 8cm chudziaka, 5+5cm styropianu (w styropianie instalacje) + 4cm ostatecznej wylewki pod płytki to jest wystarczająco w podłodze na gruncie?

2. Jakie zastosować proporcje cementu i piachu na chudziaka. Mówią, że 1:5 do 1:6. Czy to prawda?

3. Czy można jakoś obliczyć ile pójdzie (tak "na oko&quot:wink: cementu i piachu na potrzeby wylania chudziaka 8cm-10cm grubości przy podłodze na gruncie o powierzchni ok.100m2? To będzie jakieś chyba 8 do 10m3 betonu.

Proszę o pomoc ...

...a kierownik budowy nie wie ?

Ludzie jak wy budujecie swoje domy? W końcu chyba płacicie komuś za kierowanie budową? Chyba, ze "kierownik" to fikcja... Tylko, żeby taki dom później się nie rozsypał.

Romek

Anonimie,

prawda jest taka, że kierownicy to albo się nie znają, albo się znają, ale tylko z książek. A tutaj piszą ludzie, którzy chcą wiedzieć od konkretnych osób, jak dane rozwiązanie się sprawdza. Tak czy inaczej ja np. nie lubię słuchać rad nt. budowy od osób, które nigdy nawet ścianki nie postawiły.

Inna sprawa, jak kierownik ma 10 nadzorowanych budów, to weź i go złap, wtedy, kiedy tego akurat potrzebujesz.

Juras