Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowe oczyszczalnie - dopłaty z UE

Ella

Recommended Posts

Słyszę gdzieniegdzie plotki, że jest możliwość przeforsowania w gminie wniosków o dopłaty UE do oczyszczalni - podobno nawet do 90% wartości inwestycji.

Ale nie mam pojęcia, gdzie szukać oficjalnego potwierdzenia tego - może ktoś wie coś na ten temat?

Będę wdzięczna za informację.

skieruj swoje kroki do swojej gminynp. wydział ochrony środowiska lub inwestycji tam zostaniesz skierowana do odpowiedniego wydziału lub instytucji.Pozdrawiam :wink: :wink:

Problem w tym, że urzędnicy w mojej gminie otwierają szeroko oczęta :o i nie mają nic do powiedzenia w tej sprawie :evil: ...

Dlatego chciałabym mieć jakiś dokument, dowód rzeczowy :wink: , który mogłabym im podsunąć pod nos...

:) Są pieniądze z UE na przydomowe oczyszczalnie ścieków :)

:) o więcej szczegółów należy pytać w Urzędach Marszałkowskich - Wydziałach Rozwoju Regionalnego :) :o przeważnie tak nazywają się te wydziały :-? :) Pozdrawiam :)

aib Marianna :) - rozumiem, że w Urzędzie Marszałkowskim mogę również pytać o sprawy związane z gminą wiejską?

Mówiąc szczerze, w ogóle się na tym nie znam :oops: .

:) Są pieniądze z UE na przydomowe oczyszczalnie ścieków :)

:) o więcej szczegółów należy pytać w Urzędach Marszałkowskich - Wydziałach Rozwoju Regionalnego :) :o przeważnie tak nazywają się te wydziały :-? :) Pozdrawiam :)

aib Marianna :) - rozumiem, że w Urzędzie Marszałkowskim mogę również pytać o sprawy związane z gminą wiejską?

Mówiąc szczerze, w ogóle się na tym nie znam :oops: .

:) wszystkie Unijne programy, kontrakty, dotacje, niezależnie jak są nazywane, opracowuje w każdym województwie Urząd Marszłkowski.

:) Tych programów jest naprawdę b. dużo.

:-? Sęk w tym (1), że dosyć długo są opracowywane, zanim pójdą do realizacji.

:-?Gminy mogą z nich korzystać, ale niestety wiele z nich nie jest do tego przygotowana.

:) Jest m.in. taki program rewitalizacji wsi. Polega na tym, że każde sołectwo z osobna (a w gminie jest od ok. 15 do ok. 40 wsi sołeckich), może otrzymać 450tys. zł na budowę ścieżek rowerowych, budowę lub remont świetlicy, place zabaw dla dzieci i młodzieży.

:) Jest też program na budowę kanalizacji, wodociągów, również na wsi.

:) dużo o tym i innych na stronie Ministerstwa Rolnictwa http://www.minrol.gov.pl - fundusze europejskie Sektorowy program operacyjny :) Pozdrawiam :)

:-? Sęk w tym (2), , że Gmina musi trochę popracować przy realizacji każdego z tych programów. :-?

• 5 weeks później...

witam

A czy to tyczy się również domów jednorodzinnych i osób prywatnych - czy tylko rejonów wiejskich?

zastanawiam się nad ogrzewaniem kolektorami i pompa ciepla, kanalizacja - przydomowa oczyszczalnia - to drogie inwestycje ale proekologiczne może sa jakies programy pomocowe dla osób prywatnych.

Jeśli słyszeliście o tym bardzo proszę o informacje

pozdr

witam

A czy to tyczy się również domów jednorodzinnych i osób prywatnych - czy tylko rejonów wiejskich?

zastanawiam się nad ogrzewaniem kolektorami i pompa ciepla, kanalizacja - przydomowa oczyszczalnia - to drogie inwestycje ale proekologiczne może sa jakies programy pomocowe dla osób prywatnych.

Jeśli słyszeliście o tym bardzo proszę o informacje

pozdr

:) Jak najbardziej, dotyczy także domów jednorodzinnych i osób prywatnych. :) przynajmniej, jeżeli chodzi o przydomowe oczyszczalnie :)

Ella, zobacz tutaj:

http://www.zporr.lubelskie.pl/run/www/Page/id/61

Działanie 3.1 ZPORR jest przeznaczone na infrastrukturę ochrony środowiska na obszarach wiejskich.

Jest sporo dokumentacji do pobrania i przejrzenia. Zadzwoń do Urzędu Marszałkowskiego, oni są odpowiedzialni za projekty związane z infrastrukturą (na stronie są nazwiska i kontakt do osób odpowiedzialnych za to działanie). Podadzą Ci też na pewno kontakt do kogoś kto się tym (mam nadzieję) zajmuje w Twojej gminie. Co do poziomu dofinansowania - bardziej zalezy to od gminy (maks co gmina może uzyskać to 75%)

BabaB

Ella, zobacz tutaj:

http://www.zporr.lubelskie.pl/run/www/Page/id/61

Działanie 3.1 ZPORR jest przeznaczone na infrastrukturę ochrony środowiska na obszarach wiejskich.

Jest sporo dokumentacji do pobrania i przejrzenia. Zadzwoń do Urzędu Marszałkowskiego, oni są odpowiedzialni za projekty związane z infrastrukturą (na stronie są nazwiska i kontakt do osób odpowiedzialnych za to działanie). Podadzą Ci też na pewno kontakt do kogoś kto się tym (mam nadzieję) zajmuje w Twojej gminie. Co do poziomu dofinansowania - bardziej zalezy to od gminy (maks co gmina może uzyskać to 75%)

BabaB

Babo :) , przeglądałam już jakiś czas temu te materiały, zgodnie z sugestiami pracowników Urzędu Marszałkowskiego, których pytałam telefonicznie o kwestie dopłat. Chciałam się rzetelnie przygotować do tzw. zebrania wiejskiego :D , które miał zaszczycić swoją obecnością wójt gminy.

Wystosowałam odpowiednią przemowę do rzeczonego wójta, która to przemowa zrobiła wrażenie na wszystkich oprócz niego. Stwierdził, że gminie nie opłaca się wchodzić w takie projekty, bo nie ma na to kasy, a w przypadku projektów unijnych kosztorysy są zazwyczaj zawyżone.

Czyli (tłumacząc wprost) - nie chce mi się tym zajmować, mam Was w d... :evil: .

No i co w takiej sytuacji?

w okolicach lublina firma Bio Energia zajmuje się wykonywanie takich oczyszczalni finansowanych w 90% przez gminę i fundusze europejskie nie wiem czy są ok. bo jeszcze nie sprawdziłem ale mam zamiar skorzystać z ich oferty oczywiscie konieczne jest zaangażowanie gminy

tel do tej firmy:081 744 94 84