Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 5 weeks później...
Jakie masz warunki geologiczno-gruntowe?

Geotechnicznie: I warstwa nasypowa średniozagęszczona do 100-130cm, II warstwa piasek żółty i kremowy od 130 do 200 cm, III warstwa glina brunatna i szara do 300cm. Stwierdzoną mam również wodę podskórną - na około 190 cm. Reasumując I kategoria geotechniczna - proste warunki gruntowe. Całość opracowania to dokumentacja geotechniczna, chcąc zrobić dokumentację goelogiczną koszty miałbym 20 razy większe :(

• 2 weeks później...
  • 7 months później...
  • 4 months później...
  • 5 months później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...
  • 7 months później...
Geotechnicznie: I warstwa nasypowa średniozagęszczona do 100-130cm, II warstwa piasek żółty i kremowy od 130 do 200 cm, III warstwa glina brunatna i szara do 300cm. Stwierdzoną mam również wodę podskórną - na około 190 cm. Reasumując I kategoria geotechniczna - proste warunki gruntowe. Całość opracowania to dokumentacja geotechniczna, chcąc zrobić dokumentację goelogiczną koszty miałbym 20 razy większe :(

Opinia geotechniczna, która została sporządzona to minimum w Twoim przypadku i możesz się cieszyć, że masz proste warunki gruntowo-wodne :) Czasami w opinii z kopalni jest informacja o możliwości występowania deformacji nieciągłych (uskoki) wtedy należy sporządzić dokumentację geologiczno-inżynierską i masz rację koszty wtedy są już dużo większe, gdyż dochodzi cały "system biurokracji" w postaci napisania Projektu robót geologicznych i potem sporządzenie dokumentacji geologiczno-inżynierskiej.

Mój znajomy w opinii geotechnicznej miał zrobione 3 otwory do głębokości 3,0 m. Oczywiście posadowienie na płycie ze względu na warunki górnicze. Jeśli ktoś potrzebuje firmę z G. Śląska to firma GeoEkoBud robi takie badania. Mój znajomy oprócz właśnie opinii geotechnicznej za którą zapłacił 800 zł musiał jeszcze dołączyć dokumentacje geologiczno-inżynierską i za nią zapłacił 2500 zł. Kopalnia zwraca koszty opracowania dokumentacji geologiczno-inżynierskiej.

Witam,

Ponieważ jest mało informacji na ten temat, mogę na świeżo powiedzieć że badania geotechniczne są to 3 odwierty w obrębie miejsca gdzie ma zostać posadowiony budynek, niezbędne do adaptacji projektu. Koszt ok 800zł, czas oczekiwania ok miesiąc. Ponadto kopalnia teraz WYMAGA dokumentację geologiczno-inżynierską, nas to kosztuje ok 5 tys. zł, cała procedura trwa do 6 m-cy, w czasie odwiertów mogą przyjść na kontrolę z kopalni. Dodatkowo w granicach naszej działki jest uskok i należy wykonać badania geofizyczne dodatkowe 2 tys., polegające na wprowadzeniu sondy i wyszukaniu próżni w podłożu. Na podstawie tych badań może się okazać że budynek należy przesunąć w inne miejsce na działce. Oczywiście za wszelkie koszta poniesione w tym kierunku kopalnia nam zwróci.

• 3 weeks później...
  • 6 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...