Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ponownie, no i oczywiście pytanko, tym razem odnośnie koloru dachówki.

Celafon wyczytałam w Twoim dzienniku , że masz czarna dachówkę, też bardzo chciałabym mieć czarny dach ale co z odbiorem.

W planie zagospodarowania jest mowa, że w gminie Kocmyrzów wolno tylko kolory cegły, czerwienie, brązy i zielone. Z braku laku postanowiliśmy, że będzie bardzo ciemny brąz, choć to nie to samo.

Czy może ktoś dopytywał w gminie o tę kwestię, lub coś na ten temat wie więcej.

Pozdrawiam Alicja

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie, no i oczywiście pytanko, tym razem odnośnie koloru dachówki.

Celafon wyczytałam w Twoim dzienniku , że masz czarna dachówkę, też bardzo chciałabym mieć czarny dach ale co z odbiorem.

W planie zagospodarowania jest mowa, że w gminie Kocmyrzów wolno tylko kolory cegły, czerwienie, brązy i zielone. Z braku laku postanowiliśmy, że będzie bardzo ciemny brąz, choć to nie to samo.

Czy może ktoś dopytywał w gminie o tę kwestię, lub coś na ten temat wie więcej.

Pozdrawiam Alicja

A taki mały gambling uprawiamy... mam nadzieje, że przejdzie. W Luborzycy co drugi dom ma czarną dachówkę. W okolicy budowy też jest tego sporo. Będziem walczyć z durnym systemem... ;)

Jednym słowem ryzyk-fizyk, albo odbiorą ,albo nie. Niewiele mi pomogliście, prócz tego, że mam teraz mętlik w głowie. Szczerze to wolę nie mieć do czynienia z urzędnikami, wystarczająco mam kontroli w pracy i wiem coś na temat użerania się z nimi. Czasami to się zastanawiam czy im za to ktoś płaci ,że czepiają się absurdalnych rzeczy. Pomijam fakt, że ci sami urzędnicy zaprzeczają sami sobie w tych kontrolach.

Ja niestety jestem od roku przyjezdną właścicielką działki w tej gminie i nie mam jeszcze znajomych ani nikogo kto już wybudował dom i ma odbiór z czarnym dachem, a mój kierownik budowy wie mniej ode mnie chociaż tu mieszka (albo może nie chce powiedzieć). W sumie go rozumiem.

Słuchajcie a jak długo czeka się w Luborzycy na przyłącz wody do działki od chwili złożenia wniosku z projektem ?

Z tymi dachami to iście pokręcona sprawa...

Ja rozumiem, jakby to jeszcze był przepis, który jest stosowany. Ale jest nagminnie łamany i nikt się tym specjalnie nie przejmuje. Co trzeci dom w mojej okolicy ma czarny dach. Dlaczego inni nie ponoszą żadnych konsekwencji, a ja mam ponosić? Mam nadzieję, że nie będę musiał z nikim walczyć, żeby zrobić taki kolor dachówki jak mi się podoba. Ale jak będzie trzeba to spróbujemy się z tym zmierzyć... albo sprzedać dom w diabły i się wynieść z tego pięknego kraju...

A tak z innej beczki, to ciekawe czemu tylko kolor dachu jest narzucony. Może powinien być jeden projekt dla wszystkich! Najśmieszniejsze jest to, że elewację można zrobić nawet w majtkowy róż i kropki bordo i jakoś nikomu to nie przeszkadza ;) Innymi słowy - jak ktoś chce zrobić sobie domek paskudek, to zrobi nawet w ramach tego całego planu zagospodarowania... więc po jaką cholerę tak trzeba wszystko obywatelowi wyłuszczyć? Rozumiem, że intencje są jak zawsze chwalebne, tylko niestety "... a wyszło jak zawsze".

ehh...

A z mediami, to ja na razie nadal walczę i chyba będą dopiero jak się będziemy wprowadzać :]

Nie wiem jak u Ciebie sytuacja z wodą, ale ja wkrótce składam projekt w gminie i po ich akceptacji muszę zrobić (na szczęście na spółkę z sąsiadem) 100m przyłącza - czyli praktycznie rozbudowę sieci. Wszystko we własnym zakresie.

Hej, witam wszystkich.

oj dawno tu nie zagladałam, ale trzeba to nadrobić.

Na wstępie chciałam zapytać o farbę do malowania balustrad metalowych wewnątrz budynku. Nie znam się na tym ,ale potrzebuję czarną farbę w macie (ewentualnie w połysku) o mało smrodliwym zapachu- w domu mam małe dzieci i nie mam ich gdzie i kiedy wywieźć z domu na kilka dni. A drzwi i okien też nie otworzę na oścież bo po pierwsze dzieci chore a po drugie myszy pchają się do domu jak szalone i nie wiem co z barierką zrobić a muszę ją szybko skończyć...

jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z farbami do metalu to proszę o radę (najlepiej z nazwami farb)

Kolorem dachu sugerowanym przez gminę mało kto się przejmuje. W naszej okolicy większość domów ma dachy grafitowe.

Rozumiem chęć zachowania jakiejś spójności w wyglądzie danych obszarów, ale albo idziemy na całego i tworzymy grupę dopuszczalnych projektów i kolorystyki albo odpuszczamy. Sam dach to pikuś, gdy dom ma kształt zameczku z wieżyczkami, fosą i krokodylem a każde okno ma kształt innej figury geometrycznej. ;)

Uprzejmie donoszę, że my mamy już od miesiąca odbiór, odbyło się bez większych przejść i bez kontroli.

• 2 weeks później...

Ja mam grafitowy dach i też się stresowałem na etapie budowy, no ale chcieliśmy go mieć własnie w tym kolorze i innej opcji nie braliśmy pod uwagę. Nerwy były jeszcze przy oddawaniu budynku do użytku, szczególnie że to nie był jedyny powód do obaw, ale nikt tego nie sprawdzał i już prawie rok cieszymy się domkiem takim, jaki sobie wymarzyliśmy.

Pamiętam, że 'ktoś' 'kiedyś' wspominał o 'jakiejś' dachówce Creatona, która w wersji glazurowanej miała niby poblask brązowawy, mimo iż w rzeczywistości była grafitowa lub czarna - to może być dobre rozwiązanie w Naszej gminie, bo w razie problemów zawsze można się zarzekać, że to jest bardzo ciemny brąz ;)

• 4 weeks później...
Witam Wszystkich :) Widzę że forum się rozkręca :) Mikołaj przyniósł mi od dawna oczekiwany papierek, już jest pozwolenie na budowę. Budowę chciałbym zacząć na wiosnę, problem mam tylko z ekipą budowlaną. Dziękuję "magdusiad" za namiar na Pana Józka. Faktycznie ekipa konkretna. Zrobili mi wycenę z której jestem bardzo zadowolony. Problem jednak jest z terminem. Są bardzo obłożeni. Mam też wyceny z innych firm ale odbiegają cenowo niesamowicie. Gdyby ktoś miał kogoś do polecenia budowy od fundamentów po dach to pilnie proszę o kontakt. Ja mogę polecić jeśli ktoś szuka projektanta wod-kan-gaz który działa na terenie naszej Gminy.

Ja polecam niezmiennie Janka Książka z Niedźwiady. Trzeba chłopakom zapewnić spanie, ale cenowo i tak wychodzi korzystnie.

A w kwestii spania, to w Łuczycach w domu strażaka można wynająć - mogę też podesłać namiary.

Piszcie najlepiej na maila: celafon małpa o2 kropka pl.

Coś mi się wydaje, ze ekipa Pana Józka to niedługo nawet na soboty i niedziele nie będzie jeździć do domu.

Odprawiajmy modły żeby zima sie skończyła w połowie marca to zdąży nam wszystkim wybudować, bo nam również buduje na wiosnę.Z tym, że my juz mamy stan "O". Właśnie dzisiaj kupiliśmy cegłę i stal.

Majster a gdzie się budujesz, my w Luborzycy. Poszukuję firmy do zrobienia przyłącza wody na działkę, pozwolenie już mam. Będę wdzięczna za kontakt.

Pozdrawiam

Właśnie wspominał że na przyszły rok ma 8 budów :o Buduję się w Kocmyrzowie. W naszej Gminie przyłącza wody robią dwie ekipy. Ekipa P. Nagacza i druga ekipa z Dojazdowa (nie znam ale mogę się dowiedzieć). alicja123 z czego budujesz dom (i w jakim składzie kupowałaś)?
  • 3 weeks później...
Właśnie wspominał że na przyszły rok ma 8 budów :o Buduję się w Kocmyrzowie. W naszej Gminie przyłącza wody robią dwie ekipy. Ekipa P. Nagacza i druga ekipa z Dojazdowa (nie znam ale mogę się dowiedzieć). alicja123 z czego budujesz dom (i w jakim składzie kupowałaś)?

Sorki że tak długo nie pisałam ale na koniec roku w pracy brakuje mi godzin w dobie.

Budujemy z porothermu 25 wienerberger a kupowaliśmy w Kocmyrzowie w Budrolu . Z tego co sie się rozglądaliśmy to byli cenowo najtańsi, ale pamietaj, że trzeba się targować. Ja mówiłam , że w Arbudzie jest taniej i schodzili z ceny (zawsze 2-3 stówki to coś) Na początku chcieli opłatę za depozyt (bo nam cegłę i stal przetrzymają do wiosny u siebie na składzie) ale po negocjacjach zostało bez opłat.

Swego czasu myśleliśmy z mężem żeby budować z czegoś tańszego - np.Lejer, ale faktycznie jak mąż zaczął jeździć po składach i oglądać te cegły to masakra, popękane niesamowicie. Jak patrzeć na kwotę to jest różnica w kasie o jakieś 2 tysiące, ale naprawdę jest dużo odpadów, a i w kwestii zwrotów reklamacyjnych to wszędzie mówią, że tylko jak na samochodzie zauważy się uszkodzone cegły to można reklamować, bo po zdjęciu palet z auta nie bardzo chcą uznawać reklamacje. Znajomy budował z lejera i mówi że trochę się majster nagłówkował i kombinował żeby upchnąć połamane cegły. Stwierdziliśmy , że lepiej potem kupić tańsze panele, które i tak po kilku latach sie wymienia niż teraz (tu nie da się już potem nic zrobić).

W chwili obecnej główkujemy się nad wyborem okien co wybrać czy Vetrex, czy Pomorska Fabryka Okien, czy Oknoplast. Macie w tej kwestii jakąś wiedzę.

Alicja, ja mam okna z Ekoplastu i żałuję, że jednak nie trzymałem się swojego pierwszego wyboru - Vetrexu. Spędziłem kilka miesięcy na czytaniu rożnego rodzaju porównań i opinii i właśnie Vetrex wydawał mi się najbardziej racjonalnym wyborem, mimo iż do przedstawiciela jeździłem aż do Niepołomic (swoją drogą jak mieszkałem w Krakowie, to była to dla mnie wyprawa, a teraz jadąc z Naszych okolic omijamy miasto i daleko nie jest).

Niestety moje panoramiczne okno 200x210 z łukiem oraz drzwi tarasowe otwierane na zewnątrz z roletami były problematyczne i ich wycena ostatecznie zaważyła o wybraniu innego producenta... a żałuję, bo mogłem wziąć drzwi przesuwne i cieszyć się jakością.

Tak czy inaczej sam Vetrexu nie mam, więc polecam czysto teoretycznie ;)

Zrób wyceny w każdej firmie i na pewno ograniczysz wybór do 2-3. I zwracaj uwagę na dodatki, okucia, klamki, by mieć wyceny możliwie ostateczne.

A ze swojej strony mam też pytanie, które już na grupie krakowskiej zadałem:

Wiecie kto w Krakowie i okolicach będzie w stanie zrobić dokładnie coś takiego? Bez dodatkowych uchwytów i śrub, samo szkło wciśnięte w ramkę bez dolnego kątownika...

http://imageshack.com/a/img23/6258/zg8z.jpg

A ze swojej strony mam też pytanie, które już na grupie krakowskiej zadałem:

Wiecie kto w Krakowie i okolicach będzie w stanie zrobić dokładnie coś takiego? Bez dodatkowych uchwytów i śrub, samo szkło wciśnięte w ramkę bez dolnego kątownika...

http://imageshack.com/a/img23/6258/zg8z.jpg

Zapytam mojego dobrego kumpla czy jest w stanie takie cos zrobic. Generalnie ma firme ktora wykonuje schody, balustrady itp.

Skoro poruszyliscie temat okien to jako ze jestem swiezo po wyborze moge cos powiedziec. U mnie wybor padl na Oknoplusa, model NorskStil. Jakos po przeczytaniu kilku tematow opinii na forum na temat oknoplusa bylo najmniej negatywnych opinii. Nie wiem z czego to sie wzielo czy sa malo popularne czy malo awaryjne. Dodatkowo producent z okolicy, trafilem na fajnego sprzedawce, ktory bardzo dokladnie doradzil i jakos sie zdecydowalismy. Okna mamy standardowe, bez łuków , drzwi tarasowe przesuwne.

Aoczka dobrze mowi, zeby zwracac uwage na szczegoly (ciepla ramka, uszczelki, klamki, okucia ukryte, dodatkowe grzybki wylamaniowe, kontaktrony itp).

Pozdrawiam

Ja też mam pytanko :) Czy budował ktoś z pustaków MAX? Dokładnie max 220 (288x188x220) i pustak U220 (250x188x220). Czy lepiej z porothermu? W cegielni Przecław dają dość dobre ceny na tego typu pustaki.

Poszukuje kierownika budowy - takiego, co nie tylko pieczatki przybija i operuje na terenie naszej gminy. Start budowy planowany na kwiecien. Moglby ktos kogos polecic?

A propos wykonywania przylaczy wody - ma ktos namiary na p. Nagacza albo ewentualnie innych "honorowanych" przez gmine?