Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzamy w koncu doprowadzic wode do naszego domostwa... pez cała budowe bylismy na pożyczkach od sąsiada :) czas na cywilizacje. Niestety bedzie nam to załatwiac osoba "trzecia" i troche sie gubimy :)

Mamy juz odnowione warunki tech, projekt i pozwolenie na budowe przyłacza z Gminy... co dalej? Zgłasza sie rozpoczecie prac budowy przyłacza wodociagowego? Trzeba po zgłoszeniu odczekac 30dni i dopiero mozna rozpoczac ??? Czytam te przepisy i pomieszane to wszystko przez ta zmiane w prawie budowlanym. Czy ktos na "swiezo" moze mi przedstawic swoja droge do wody?

Moje 2 pytanie czy wszyscy korzystaja z usług sławnej na cała gmine "uprzywilejowanej" firmy http://www.zisluborzyca.pl/kontakt.html? Bo słysze legendy, ze niby problemy z odbiorem jak sie wybierze inna firme.

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mogę polecić Pana Grądalskiego http://www.schody-gradalski.pl/

konkretny facet, konkurencyjny cenowo :)

Podbijam temat stolarza od schodów. Konkretnie chodzi mi o stolarza który przygotowuje trepy na wymiar i cenowo jest ok, polecicie kogoś??

I drugie pytanie: czy ma ktoś z was na zbyciu kamienie/głazy, które wam nie są juz potrzebne (wadzą, przeszkadzają itd) a które nadawałyby się na skalniak- będę wdzięczna za pomoc

O ile dobrze pamiętam to firma wykonująca składa zgłaszenie o rozpoczęciu robót na 7 dni przed pracami.

Niestety trochę prawdy jest z tymi problemami z odbiorem ale ja sie nie poddałam. U mnie wodę zakładała firma konkurencyjna do wymienionej wyżej i Pan N robił problemy z odbiorem ( a to nie takiej firmy zawór, a to za płytko o 5 cm) wiec pojechałam do Wójta i ten osobiście dopilnował mojego odbioru ( miałam przy tym przyjemność poznania władz naszej gminy) Panowie robili odbiór a ja z Panem Wójtem podziwialismy uroki okolic mojego przyszłego domu.

Myślę że nie można się dać zaszufladkować i zastraszyc. Gmina jest bardzo przychylna (przynajmniej takie są moje odczucia i to nie tylko w tej sprawie) i w razie czego zawsze można tam się udać z prośbą o pomoc. Mam nadzieję, że tak jest ze wszystkimi i obym sie nie myliła.

U mnie nie robil N. bo sie go nie moglem doprosic , wiecznie byl zajety wiec wziolem kogos innego.

Potem wiem ze się dogadać nie mogli miedzy sobą z tym odbiorem ale jakos poszlo .

Ogolnie N. to bardzo „specyficzny” człowiek , Ci co znaja wiedza o co chodzi….

Najdziwniejsze ze jest odpowiedzialny za nadzor i eksploatacje sieci wod-kan wiec jak wykonuje podlaczenie to odbiera sam-sobie ….

Tak było od lat i niejeden w gminie już chciał to zmienić…

Jak zależy Ci na czasie zrob projekt u jego corki , niech on wykona przyłącze i będziesz miał bez probl.

Jak masz „swoich” ludzi to tez się da tyle, ze więcej czasu i nerwow zapewne stracisz.

Takie realia…..Mieszkam w gminie od urodzenia wiec wiem o czym mowie.

Projekt juz dawno gotowy tylko robote trzeba zacząc :)... czyli na 7 dni przed rozpoczeciem sie zgłasza to dobra wiadomośc. No z tym PANEM juz sama nie wiem co robic?Nie ma nas na miejscu i nie wiem czy zwalac problemy na głowe innym. A ile czasu mineło wam jak juz mieliscie projekt i zaczeliscie kopac do momentu jak popłyneła woda w kranie? Wyrobie sie w miesiac? Czy raczej to nie osiagalny cel? Chcielbysmy od razu sobie zaklepac hydraulika na podłaczenie pieca itp.

Tez w głowie mi sie nie miesci ten konflikt interesów w wodociagach... ogólnie głupota, jestem nowa w gminie Kocmyrzów i mam prawo nie wiedziec jakie panuja "zwyczaje", ze Pan N ma prawie monopol na wode :)

A tak na marginesie mozecie kogos polecic do przyłacza? Mam chłopaków, ale sa spod Myslenic... moze kogos blizej?

Samo wykonanie przylączą to kwestja kilku dni , wpadaja kopacze i klada rure PCV , podpinaja do siecie I tyle.

Wielkiej filozofii nie ma , kwestia tylko czy masz przewiert pod droga bo to czasochłonne i jak im się „uda” znaleźć rurociąg do podpięcia bo to tez nie jest takie proste.

Mapy nie doklade itd, u mnie było wiercone pod droga i nie mogli znalesc glownej rury to zeszlo z tydzień.

Warto dopilnować osobicie samego wejścia wody do budynku , żeby było dobrze zabezpieczone i woda nie podchodzila…

Namiarów już nie mam bo to była jakie 5 lat temu.

Ja z innej beczki , poszukuje fachmana co by się podja wymurowania grilo – wędzarni w ogrodzie, faceta nad którym nie musze stać i patrzeć na rece bo nie mam czasu.

Najlepiej jakiś emerytowany budowlaniec co mieszka niedaleko i chętnie sobie dorobi. W planach także postawienie drewnianej altany wiec jakiegoś cieśli tez będę szukal na lato.

Byłem na rozmowie o przyłączeniu wody do działki z Panem N. i moim teściem (autochtonem z Sadowia) i muszę przyznać było grubo :) ploteczki gości po 60 to coś czego nie da się opisać :) . Z tego co zrozumiałem bajer z wodą polega na tym, że facet ma plany z ponanoszonymi instalacjami, których nikt inny nie ma i tutaj rodzi się jego monopol. A propos przyłączy wody, szamba, prądu i rodziny na N. Czy ceny które podaje córka są porównywalne do średnich w naszym regionie. Czy zlecał jej ktoś adaptację projektu do działki wraz z przyłączami i ile circa sobie życzyła za taką przyjemność?

Pozwolę sobie na chwilę zmienić temat :)

U mnie już wykończeniówka pełną parą, ale z budowy SSO zostało mi trochę rzeczy, które chętnie sprzedam:

- deski (ok. 5 kubików) po jednej budowie

- licznik, kabel ok 35 m i całą "skrzynkę" budowlaną do pożyczenia prądu od sąsiada ;)

- beczka na wodę (tę oddam za darmo, bo mi tylko miejsce zajmuje;), taka wiecie, żeby łopatę z betonu opłukać czy inne takie.

Jeśli ktoś dopiero zaczyna i potrzebuje tego całego bajzlu - polecam :)

Nie znalazłem dokładnego opisu więc zawracam się z zapytaniem ile trwa w naszym rejonie załatwienie pozwolenia na budowę i jak bardzo jest to upierdliwe? W kilku postach były narzekania na "profesjonalizm" pań w urzędzie vide przeszkadza gaz w drodze na działce. Jest ktoś kto ma świeże doświadczenia? U nas działka się dzieli (już po okazaniu do podziału), i projekt się robi, więc powstał szalony plan - SSO w tym roku, czy wg was jest to wykonalne? Finał podziału w maju, podobnie jak projekt domu, pytanie ile zajmuje zebranie wszystkich pozwoleń i zapewnień - w miesiąc sie zmieścimy?. Czy od września do końca roku udało by się postawić parterówkę? Wiele pytań więc z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam wszytkich

L

Nie znalazłem dokładnego opisu więc zawracam się z zapytaniem ile trwa w naszym rejonie załatwienie pozwolenia na budowę i jak bardzo jest to upierdliwe? W kilku postach były narzekania na "profesjonalizm" pań w urzędzie vide przeszkadza gaz w drodze na działce. Jest ktoś kto ma świeże doświadczenia? U nas działka się dzieli (już po okazaniu do podziału), i projekt się robi, więc powstał szalony plan - SSO w tym roku, czy wg was jest to wykonalne? Finał podziału w maju, podobnie jak projekt domu, pytanie ile zajmuje zebranie wszystkich pozwoleń i zapewnień - w miesiąc sie zmieścimy?. Czy od września do końca roku udało by się postawić parterówkę? Wiele pytań więc z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam wszytkich

L

My kupiliśmy działkę w kwietniu 2013. Mąż wszystko załatwiał sam, zbierał dokumenty do pozwolenia, nachodził się trochę i jak mógł to ponaglał Panie przy pozwoleniu na budowę, fundamenty udało się nam wtedy zrobić na początku listopada. Myślę że jeżeli chcesz przyspieszyć to najlepiej poszukać kogoś z doświadczeniem z okolicy kto zrobi wszystko za Ciebie i pozałatwia sprawy potrzebne do pozwolenia na budowę. Słyszałam że taka impreza kosztuje koło 2tys ale niestety nie mogę nikogo polecić.

Byłem na rozmowie o przyłączeniu wody do działki z Panem N. i moim teściem (autochtonem z Sadowia) i muszę przyznać było grubo :) ploteczki gości po 60 to coś czego nie da się opisać :) . Z tego co zrozumiałem bajer z wodą polega na tym, że facet ma plany z ponanoszonymi instalacjami, których nikt inny nie ma i tutaj rodzi się jego monopol. A propos przyłączy wody, szamba, prądu i rodziny na N. Czy ceny które podaje córka są porównywalne do średnich w naszym regionie. Czy zlecał jej ktoś adaptację projektu do działki wraz z przyłączami i ile circa sobie życzyła za taką przyjemność?

Muszę przyznać że zrobienie wody i kanalizacji było jedynym medium które nie sprawiło nam kłopotu. Projekt przyłącza robiliśmy prywatnie u osoby, która nam robiła wszystkie media, natomiast samego wykonania podjął się pan Grzegorz Nowak. Bardzo polecam, zrobił wszystko profesjonalnie, a z Panem N jak przyszedł i pokręcił coś nosem jakoś się dogadał i wytłumaczył swoje racje. Z tego co wiem znają się dość dobrze, więc możliwe że ułatwia to sprawę ;) Sam Pan Nowak jest bardzo dobrym wykonawcą, miałam go też z polecenia. Jedyny problem może być z terminami gdyż jest mocno rozchwytywany.

Poszukuję kogoś poleconego do wykonania balustrady zewnętrznej stalowej prostej czarnej ocynkowanej. coś jak na zdjeciu

http://www.biros.pl/galeria/balustrady/03022015/big/biros_021.jpg

Szukam też kogoś do malowania na gotowo (zagruntowanie i 2krotne malowanie). Przydałby się ktoś kto solidny, kogo można zostawić w domu bez obaw, a nie skasuje nas za mocno, bo jak to przy wykończeniówce, w skarbonce kasy jak na lekarstwo ;)

Pozdrawiam wszytkich

L

u mnie 8 miesięcy ze wszystkim ( gmina, starostwo i wszystkie niezbędne urzędy oraz pozwolenia, papiery mapy )

Witam,

Jestem tutaj po raz pierwszy, przeczytałam całe forum i nie znalazłam polecenia na żadną inną ekipę, niż na ekipę Pana Józka :) Jesteśmy obecnie na etapie adaptacji projektu, budowę mamy nadzieję rozpocząć z końcem lata i niestety u Pana J. już brak wolnych terminów na ten rok :( Jeżeli ktoś mógłby polecić jeszcze jakąś solidną ekipę w naszej gminie, to będę bardzo wdzięczna za namiar. Z góry dziękuję !

Pozdrawiam, Aga

• 2 weeks później...

SPRZEDAM STAL ZBROJENIOWĄ NISKA CENA

( 60 % aktualnej ceny stali na najbliższym składzie)!!!!!-OKOLICE KRAKOWA / KOCMYRZÓW-LUBORZYCA, która pozostała nam z budowy domu, stal zakupiona w 2014 roku:

ok 90 prętów fi 8, długość 12m - żebrowana

ok 20 prętów fi 10, długość 12m -żebrowana

ok 90 prętów fi 6, długość ok 6m-gładka

Transport we własnym zakresie

KONTAKT TEL. 785 226 090

Sprzedam KABEL YAKXS 4x35 wraz z rura AROT 50mm ( kabel jest wciągnięty w rurę ).

Stan: kabel i rura nowe.

Długość: 100m.

Cena: 1000 zł.

( ze względu na wagę odbiór osobisty - okolice Wiktorowic )

• 1 month później...

Witam, poleci ktoś geodetę z gminy Kocmyrzów-Luborzyca który wykona mapę sytuacyjno-wyskościową. W gminie powiedziano mi że do wniosku o warunkach zapewnienie dostaw wody potrzebuje aktualnej mapy syt-wys.

Pozdrawiam Wojtek