Aoczka 20.03.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Aoczka, oglądałam foty, dom masz rewelacyjny, piękny i bardzo przytulny... no i mam kilka pytań do ciebie. Po pierwsze czy między lodówka a piekarnikiem robiliście jakąś izolację? czytałam że piekarnik nie powinien sąsiadować bezpośrednio z lodówką ze względu na różnice temperatur przy pracy... u nas tez mają stać obok siebie... po drugie, zauważyłam że posiadasz pralkę samsunga, i chyba jest to jeden z modeli który ja zamierzam kupić, możesz mi napisać model i jak się sprawuje? po trzecie jaki to kolor na kominku i z jakiej firmy... po czwarte schody robiliście sami czy ktoś wam robił? i jakie to drzewo? osobiście nie lubię podłóg z takich małych klepek lub z paneli o takiej teksturze, ale u ciebie mnie ona urzekła i spojrzałam na nią zupełnie inaczej... i w sumie podoba mi się dom robi potężne wrażenie, takie z efektem WOW! nie dziwię ci się że nie masz na nic czasu, samo podziwianie domu zajmowało by mnie bez reszty, a co dopiero mówić o kończeniu rzeczy niedokończonych :D Dziękuję! Lejesz miód na me uszy swym zachwalaniem W kwestii pytań: - Lodówka vs. piekarnik... Cóż, sam projektowałem kuchnię i o izolacji nie myślałem, ale wykonawca nie zrócił mi uwagi, że to błąd. Piekarnik jest wstawiony w "słupek" meblowy i od lodówki oddziela go raptem 18mm płyty. Od strony lodówki mieliśmy mieć większą szparę wentylacyjną, ale zmieniając model spojrzałem na stronę LG i wymiar miał być ten sam co w oryginalnym wyborze... Niestety dane te okazały się być złe i sprzęt wszedł prawie na wcisk, pozostało 3-5 mm z każdej strony. (TUTAJ przestrzegam przed wymiarami bezpośrednio ze strony LG, sprawdzajcie dokładnie, bo w dwóch miejscach na tej samej podstronie były inne wartości!) W kontekście grzania się sprzętów, w mojej kuchni istotny jest fakt, iż za nimi mam spiżarnię i "plecy" są odpowiednio wentylowane. - Pralka Samsung WF1700WCC - pierze dobrze, nie mam z nią problemów, ale niecałe 4 miesiące doświadczeń to zbyt krótki czas by wystawić wiarygodną opinię. - Kominek jak i cała reszta domu malowane były farbami Fluggera. Mają swoje sklepy firmowe rozsiane po Krakowie i zawsze doradzą. Ode mnie plus za możliwość wypożyczenia palety barw (z kaucją, ale kilka miesięcy ją trzymaliśmy) oraz świetne dopasowanie koloru do tapet w sypialni... no i za ceny, bo na działalność znajomego, który Nam Fluggera polecił, mieliśmy koło 40% rabatu A od mojego malarza plus za jakość farby, bo zachwalał, że się świetnie maluje. - Schody dębowe to dzieło Pana Mirosława Gumuli z Damic w michałowickim - jeden z nielicznych wykonawców, którego w ciemno bez żadnych skrupułów mogę polecić! Robił schody już 3 osobom w rodzinie i zawsze pełne zadowolenie. A poręcze pasuje i profiluje tak, że idąc po schodach można odnieść wrażenie jakby ręka wędrowała po idelanym ciele kobiety Porównanie dosadne, ale trafne, bo niewiele brakowało abyśmy z Naszych planów szkła i metalu zrezygnowali na rzecz rękodzieła Pana Mirka... tylko że Żonce się to tak nie kojarzyło i nie dała się porwać fantazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 20.03.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam, Potrzebuje kontakt do architekta ktory nie zdziera kasy. Na razie jestesmy po wizycie w jednym biurze projektowym i adaptacja projektu to wydatek 2200zł + cała reszta projektow przylaczy (srednio ok 800zl od kazdego). Placiliscie tyle samo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 20.03.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam, Potrzebuje kontakt do architekta ktory nie zdziera kasy. Na razie jestesmy po wizycie w jednym biurze projektowym i adaptacja projektu to wydatek 2200zł + cała reszta projektow przylaczy (srednio ok 800zl od kazdego). Placiliscie tyle samo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusiad 21.03.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Aoczka, dobrze zrozumiałam, że stolarza od schodów mieliście z okolic Michałowic? a czy mogłabym cię prosić o namiar do tego Pana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aoczka 21.03.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Aoczka, dobrze zrozumiałam, że stolarza od schodów mieliście z okolic Michałowic? a czy mogłabym cię prosić o namiar do tego Pana? Tak, jest z Damic. Kontakt poszedł na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aoczka 21.03.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Witam, Potrzebuje kontakt do architekta ktory nie zdziera kasy. Na razie jestesmy po wizycie w jednym biurze projektowym i adaptacja projektu to wydatek 2200zł + cała reszta projektow przylaczy (srednio ok 800zl od kazdego). Placiliscie tyle samo? Pozdrawiam My za adaptację projektu ze sporymi zmianami konstrukcyjnymi, jak przesunięcie schodów, ścian także nośnych, zmianą konstrukcji dachu, zróżnicowaniem poziomów parteru, dodaniem częściowego podpiwniczenia, a do tego z załatwieniem całej reszty dokumentacji, której wcześniej nie udało Nam się zebrać, aż do wydania pozwolenia na budowę zapłaciliśmy coś koło 3500-3800zł. Ale to było bez projektów przyłączy. Te robili nam częsciowo ludzie z gminy i wychodziły sporo taniej niż 800zł od sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 22.03.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 My za adaptację projektu ze sporymi zmianami konstrukcyjnymi, jak przesunięcie schodów, ścian także nośnych, zmianą konstrukcji dachu, zróżnicowaniem poziomów parteru, dodaniem częściowego podpiwniczenia, a do tego z załatwieniem całej reszty dokumentacji, której wcześniej nie udało Nam się zebrać, aż do wydania pozwolenia na budowę zapłaciliśmy coś koło 3500-3800zł. Ale to było bez projektów przyłączy. Te robili nam częsciowo ludzie z gminy i wychodziły sporo taniej niż 800zł od sztuki. Czyli wychodzi na to że nie są to jakoś mocno wygórowane ceny a wolałbym aby całą robotę papierkową robiła jedna firma. Czy ktoś robił u siebie ogrodzenia panelowe? Jeżeli tak to gdzie zamawiał i kto montował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusiad 23.03.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 niestety w ogrodzeniach panelowych nie pomogę, my robiliśmy sami ogrodzenie z siatki... Aoczka, dzwoniłam do Pana Mirka, bardzo sympatyczny człowiek, rozmawiało się super, rzeczowy i w ogóle... jednak cena jaką nam zaproponował jest dla nas i tak sporo za duża, ale może nie mam rozeznania w cenach drewnianych schodów... może one faktycznie są takie drogie i droższe. z racji bardzo ograniczonych funduszy, aby mieć to co nam się podoba, musimy jak najwięcej robić sami i w pierwszej kolejności to co konieczne a za resztę (jak zostanie) to poszalejemy. W każdym bądź razie stwierdziliśmy z małżem, że schody rypniemy sobie sami. już zaczęłam się rozglądać za drzewem bukowym. Muszę wyczaić gdzie można zakupić drzewo bukowe na m3, deseczki 4cm-owe sami sobie przerżniemy.... i zrobimy trepy i podtrepiajedyne co, to muszę popytać forumowiczów, to czy ktoś sam nie obkładał schodów betonowych drzewem, jak łączyć deski, jak kleić i malować... może znajdzie się ktoś o dobrym sercu i nam podpowie PROSZĘ O POMOC!PODPOWIEDZCIE JAK SAMEMU OBROBIĆ SCHODY BETONOWE DRZEWEM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aoczka 24.03.2013 02:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Zgodzę się, że schody trochę kosztują... jak i większość elementów domu. Cieszę się, że przynajmniej rozmawiało się miło z Panem Mirkiem Ja sprawdzałem kilka ofert i Jego była jedną z dwóch najniższych, więc podejrzewam, że wiele u innych byście nie urwali... Jak tylko zobaczyłem Twoje pytanie o schody robione własnoręcznie, to przypomniał mi się niedawny artykuł muratora z 'fotorelacją': http://muratordom.pl/wnetrza/zrob-sam/jak-wykonac-okladzine-z-desek-schodow-betonowych-krok-po-kroku,83_9116.html I do tego temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90644-Schody-betonowe-ze-stopniami-drewnianymi!!! ...ale podejrzewam, że jako wprawna 'Muratorka' te źródła masz pewnie już zweryfikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
południowa 24.03.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 witam, nasz domek juz zamkniety teraz trwaja poszukiwania fachowcow do instalacji wod kan gaz co , kominka z płąszczem wodnym i elektryki... jesli doswiadczeni sasiedzi moga kogos polecic to chetnie skorzystamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 30.03.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Witam Na wstępie widzę że będę miał kogo podglądać w drodze na lotnisko z Krakowa na Pobiednik (lucano) - pozdrawiam i życzę powodzenia może się spotkamy jak zajadę polatać na lotnisku modelem jak czas pozwoli. Po pierwsze . - w kwestii mebli a konkretnie lodówka-piekarnik musi występować przerwa miń 30 cm na styku tych dwóch szafek wkłada się szafkę SZD-30. Szkoda że nie odezwał się pan projektant ani nikt z montażystów mebli . Ale nie dziwi mnie to bo niby dla czego miał się odezwać jak taki dziś mamy poziom wiedzy u nich w tych tematach . Przez 13 lat zajmowania się meblami kuchennymi spotkałem nie wiele takich kuchni gdzie ktoś zastosował takie rozwiązanie gdzie piekarnik styka się z lodówka ale to już nie moja sprawa chcecie - macie a potem jak to będzie w eksploatacji się przekonacie sami . Po drugie.- jako były stolarz co prawda meblowy a nie ten od schodów mogę powiedzieć tyle że fajnie że zamierzacie zrobić sobie sami okładziny drewniane schodów i jestem w tej kwestii jak najbardziej na tak bo sma jestem zmuszony zrobić sobie wszystko no prawie wszystko sam ale ...Jak już sam wspomniałeś ta okładzina ma być z drewna bukowego czy ktoś cię uświadomił może że drewno buk jest strasznie podatne na wilgoć . I nie ma tu nic wspólnego jego grubość po prostu tak ma i już i czy zrobisz schody 3czy 5 cm to drewno się pokręci i powygina jak złapie wilgoć . Spytasz no to jak inni robią te schody że im nie powykręcało . A no wszystkie stopnie a raczej deski są z sobą sklejone na prasie w dodatku tak są poukładane klepki aby jak to się przyjęło w żargonie stolarskim mówić słojami na sztorc . A no po to aby właśnie nie skręcało taką deskę . Sam proces sklejania to wyższa szkoła i trzeba mieć do tego odpowiednie narzędzia aby móc wyprodukować dużą deskę na stopnie . Nie będę wspominał że potem takie deski się hebluje i szlifuje co też się wiąże z maszynami . Ale da się ten żmudny sposób ominąć kupując już gotową klejonkę w składach meblowych np. w Kalwarii Zebrzydowskiej koło Krakowa nie wiem jak teraz ale kiedyś to występowało nawet w tak durnym sklepie meblowym jak BELMEB z akcesoriami do mebli. Co do montażu przyznam że nie mam żadnego doświadczenia bo po prostu to nie była moja działka co nie oznacza że nie byłem świadkiem jak się to robi . A ja bym to zrobił tak - ................... 1. Wyrównał bym stopnie betonowe klejem do fliz lub zaprawą cementową i jak są duże ubytki w nich itp. po prostu ma być gładko i równo .2. W stopniach tych drewnianych za pomocą wiertarki wywiercił bym dziury na dyble z tym że zrobić to tak aby łeb dybla musi być schowany i przynajmniej z 0,5 cm w desce albo i nawet 1 cm . Można tego dokonać za pomocą wiertła piórkowego a potem zwykłe wiertło do drewna lub metalu. Należy tak dobrać dyble i piórka aby otwór który nam wyjdzie był takiego samego rozmiaru co kołek do zakołkowania tych otworów. Kołek ten bukowy przeważnie albo się kupuje w Castoramie lub innym ważne aby był z tego samego rodzaju drewna i odcieniu bardzo zbliżonym do naszej deski . 3. Przykładam deskę do stopnia betonowego i odznaczam gdzie mam wiercić w betonowych schodach otwory na dyble.4. Odkurzam cały stopień i otwory na dyble.5. Można by zaimpregnować stopie betonowe jakimś impregnatem do betonu aby ograniczyć wnikanie wilgoci w dekę ale tą czynność można pominąć .6. Pomalował bym od spodu stopnie żywicą np. epoksydową lub przynajmniej lakierem bezbarwnym . 7. Na kleju do parkietu mocujemy deski do stopnia betonowego a klej za pomocą pacy zębatej tej samej co rozsmarowania kleju do fliz .8. Mocujemy deskę do stopnia betonowego za pomocą dybli - polecam nie dyble plastikowe tylko metalowe kotwy 9. Sprawdzamy poprawność czy wszystko dobrze przyklejone 10. Po ok . 2 dniach w miejsce tam gdzie są dyble wbijamy na kleju kawałki ok 1,1-1,2 cm kołki bukowe te z Castoramy tak aby tylko wystawały nie wiele ponad lico deski 11. Szlifujemy wystające kołki do równa z deską za pomocą szlifierki oscylacyjnej lub tzw. czołgu .12 . Lakierujemy dekę lub nawet bejcujemy na dany kolor a potem bezbarwnym malujemy x2 -3 krotnie za każdym razem szlifując drobnym papierem ściernym . Ilość dybli w danej desce to sprawa uważania jedni dają 4 szt inni 6 szt a inni wogóle i kleją stopnie na samym kleju do parkietu . Jeżeli w czymś pomogłem to ok coś rozjaśniłem w głowie rzuciłem jakiś cień też ok .Proszę nie traktować tego jako instrukcje lub pewnik bo nie jestem wyuczonym stolarzem przez szkoły tylko samoukiem . Z przyczyn ekonomicznych kiedyś tam zająłem się robieniem mebli a raczej mebli kuchennych bo takie było zapotrzebowanie rynku . A dzisiaj wszystko sam robię w domu bo nikt mi nie wykona tego dobrze i tanio . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 31.03.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Witam Na wstępie widzę że będę miał kogo podglądać w drodze na lotnisko z Krakowa na Pobiednik (lucano) - pozdrawiam i życzę powodzenia może się spotkamy jak zajadę polatać na lotnisku modelem jak czas pozwoli. Witam, Nie bardzo rozumiem. Co ma wspolnego droga laczaca Krakow-Pobiednik z Kocmyrzowem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 31.03.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Przepraszam ale ja jeżdżę na lotnisko z Maciejowic a porypało mi się bo zostało przyzwyczajenie jak mieszkałem jeszcze w Krakowie i jeździłem przez hutę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aoczka 18.04.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Moi Drodzy, prowadzę (nierówną) walkę z moim placem budowy w celu przekształcenia go w trawnik i w dalszej perspektywie w ogród. Widzę już, że w związku z dość dużą powierzchnią - 30 arów - bez cięższego sprzętu się nie obędzie. Znacie może kogoś z okolic Goszczy (Marszowice, Zagórzyce, Więcławice, itd.), kto ma ciągnik i glebogryzarkę oraz ciężką bronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aoczka 19.04.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 A jakby ktoś potrzebował, to zostały mi 3 kominki wentylacyjne ceramiczne z kolekcji dachówki Creaton Harmonie Neu w kolorze łupka angobowane - model Signum typ A, całkowicie nowe, tylko opakowanie kartonowe "straciło na świeżości", ale same kominki i giętkie przewody przyłączeniowe są nietknięte. I do tego 4 paczki styroduru Synthos XPS Prime 10cm. Oddam po konkurencyjnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolciaR 20.04.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam,Chciałam poprosić o polecenie dobrego architekta do adaptacji projektu na terenie gminy Kocmyrzów. Udało się nam w końcu kupić działeczkę w Zastowie, zamówiliśmy już aktualizację mapy i chcemy teraz jakoś przystosować projekt do niej:) Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za wszystkie wpisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 06.06.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 UWAGA NA FIRMĘ MARPOL Z KRAKOWAPseudo Hurtownia, oferują w niskich cenach płytki wszystkich czołowych producentów a w firmie bajzel na kółkach.Wymagają przedpłaty 100% a potem nie można doczekać się na zamówione płytki!Terminy realizacji nierealne! Podają do 9 dni a po 20 dniach płytek nie ma, ciągle "JADĄ".Jak tylko do nich dzwonię, od razu spławiają i mówią, że oddzwonią ale tego oczywiście nie robią!SZKODA CZASU I NERWÓW NA TĄ "FIRMĘ"Czekamy 3 tydzień na materiał, nie ma na czym pracować, oczywiście opóźnia to wiele innych spraw. Lepiej zapłacić 3 zł więcej za metr i kupić płytki gdziekolwiek indziej, w normalnym salonie łazienek, gdzie mają wystawy i gdzie zamówienia są szybko realizowane i płatne przy odbiorze a nie tak jak tu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 11.06.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Wszystkich planujących zakup produktów : SILKA, YTONG, MULTIPOR, zapraszam do skorzystania z programu Kompas Budowy... dzięki któremu, w zamian za reklamę, otrzymuje się zwrot części poniesionych wydatków... szczegóły pod adresem e-mail : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REMI47 17.06.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Witamposzukuje kogoś do wykonania fundamentów pod ogrodzenie (80+30) razem ok 63 m i niewielkiego murka z kamienia ok.Łuczanowic.Czy koś może kogoś poleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aoczka 18.06.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Witam poszukuje kogoś do wykonania fundamentów pod ogrodzenie (80+30) razem ok 63 m i niewielkiego murka z kamienia ok.Łuczanowic. Czy koś może kogoś poleić? Z dobrą ekipą może być ciężko, bo środek sezonu budowlanego i "małe robótki" im się nie opłacają... Proponuję poszukać nawet w necie kogoś właśnie z Twojej najbliższej okolicy, choćby nr telefonu i zobaczyć czy się uda "wcisnąć". Przecież taki murek to nie jest ogromne wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts