Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy zabezpieczenia elektryczne

ppp.j

Recommended Posts

Witam.

Zajmuję się zawodowo sprzedażą aparatury elektrycznej i automatyki przemysłowej a wcześniej wykonawstwem sieci i instalacji.

Z mojego doświadczenia wynika że jest I liga aparatury to Moeller,General Electric (GE), Schneider Electric, ABB oraz Legrand - mają jednocześnie pełen asortyment aparatury.

II liga to m. in. Eti, OEZ,Elda.

W I lidze to generalnie największe zaufanie mam do ABB, jednocześnie moim zdaniem najładniej prezentują się w rozdzielni.

Legrand ma ładny osprzęt , m.in.Sistena.

Generalnie polecam firmy I ligi - ceny podobne, raczej decyduje wygląd w rozdzielni; i proszę pamiętac koniecznie o ochronnikach przeciwprzepięciowych ale dobrze dobranych i stopniowanych - zaoszczędzicie na naprawach sprzetu.

Wszystko działa OK od dłuższego czasu - nic się nie upaliło, różnicówki miały wielokrotnie okazję się "wykazać" ;) (ale po kilku razach żona już się nauczyła "zapalać" światło zwierając druty wystające ze ściany ;) )

te "druty" to czekają na teściową? :lol:

Mój elektryk chce mi zamontować osprzęt firmy Merlin Gerin. Wcześniej umówiliśmy się, że będzie Schneider lub Moeller. Ten Merlin Gerin to ponoć grupa Schneider Electric, tyle tylko że na opakowaniu jest made in spain. Momtować to czy nie eksperymentować, zależy mi na solidnym wyposażeniu. Proszę dajcie swoją opinię.

To już dwa i pół roku jak zainicjowałem ten wątek. Idąc za sugestiami forum wybrałem Moeller’a i to była ostatnia sprawa związana z zabezpieczeniami w moim domu, po prostu są bezawaryjne i bezbłędne a przypominam sobie o nich jak nastąpi jakieś zwarcie i trzeba je załączyć. Polecam. :D

Schneider Electric sprzedaje pod marką Merlin-Gerin m.in. aparaturę modułową do budownictwa mieszkaniowego i przemysłowego. Jakościowo jest zupełnie przyzwoita. Ostatnio zaś Schneider wprowadził do sprzedaży asortyment modułówki tzw. Domae; seria ta jest wyraźnie tańsza od Merlina a jakością mu nie ustępuje, stosuje się ją do mieszkaniówki. Co do miejsca produkcji to równiez produkują tą modułówkę Merlina w Polsce (Bukowno), na Węgrzech, Hiszpanii i Italii.

Jak ktoś ma ochotę na wycenę to przesłać zapytanie na [email protected] to wycenię zestawienie modułówki, rozdzielni,kable itp.