Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub zamknięty  ·  23 klubowiczów

Lubczykowa Góra II

Recommended Posts

• Odpowiedzi 375
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jutro mamy odbiór.

A Wy? Już odebraliście? Z usterkami? Czy bez?

Hej, a to już rozumiem szybkość prac w Waszym segmencie: chodnik, wyrównany teren itd.

Z tego co dziś widziałem nie ma jeszcze opłotowania. Czy to znaczy, że odbieracie bez wywiązania się przez Trusta z zapisów umowy, czy może zawarliście z nimi porozumienie wyłączające te prace z umowy ogólnej ?

Ja w ubiegłym tygodniu przeszedłem z inspektorem dokładnie cały dom. Mniejszych czy większych usterek było ponad 30 - do dziś nie wiem kiedy będą usunięte, bo nikt w Truście nie chce udzielić konkretnej odpowiedzi...

Sprawdźcie dokładnie dachówki na dachu, bo u mnie i u Kuby kilka jest popękanych, a ekipa od dachu poszła sobie na inną budowę i nikt nie wie kiedy wróci...

Powodzenia na odbiorze, bez pośpiechu, mi w ubiegłym tygodniu oględziny domu zajęły 3 i pół godziny.

Aha - odbieram dopiero po usunięciu wszystkich usterek, na pewno nie prędzej, czyli nie wiem kiedy...

Odbiór zakończył się niepowodzeniem:)

Ale usterki są raczej drobne i będą usunięte w ciągu tygodnia.

Oglądaliśmy dom przez prawie 3 godziny więc też raczej dokładnie.

Odbiór podpiszemy oczywiście też dopiero po usunięciu usterek.

Co do jakości np. tynków, prostoliniowości ścian, kątów to naprawdę nie ma się u nas czego przyczepić.

Jeśli chodzi o ogrodzenie, to faktycznie podpiszemy porozumienie. Nie będziemy rezygnować z wykonania pracy określimy dla niej termin późniejszy i tyle.

Odbiór zakończył się niepowodzeniem:)

Ale usterki są raczej drobne i będą usunięte w ciągu tygodnia.

Oglądaliśmy dom przez prawie 3 godziny więc też raczej dokładnie.

Odbiór podpiszemy oczywiście też dopiero po usunięciu usterek.

Co do jakości np. tynków, prostoliniowości ścian, kątów to naprawdę nie ma się u nas czego przyczepić.

Jeśli chodzi o ogrodzenie, to faktycznie podpiszemy porozumienie. Nie będziemy rezygnować z wykonania pracy określimy dla niej termin późniejszy i tyle.

A powiedzcie mi proszę od czego zależy kto i w jakim terminie ma wykończenia przed domem?

Dwa tygodnie temu kiedy się wybieraliśmy na urlop, myśleliśmy, że kiedy wrócimy będziemy mieć zrobiony podjazd do garażu oraz chodnik...

Kiedy wróciliśmy okazało się jednak, że nic z tego :( Kiedy pytaliśmy kierownika budowy, powiedział, że nie wie kiedy nam zrobią, bo nie dostali zlecenia z biura.... Nie rozumiem systemu wykonywania praz przez Trusta....

A powiedzcie mi proszę od czego zależy kto i w jakim terminie ma wykończenia przed domem?

Dwa tygodnie temu kiedy się wybieraliśmy na urlop, myśleliśmy, że kiedy wrócimy będziemy mieć zrobiony podjazd do garażu oraz chodnik...

Kiedy wróciliśmy okazało się jednak, że nic z tego :( Kiedy pytaliśmy kierownika budowy, powiedział, że nie wie kiedy nam zrobią, bo nie dostali zlecenia z biura.... Nie rozumiem systemu wykonywania praz przez Trusta....

A wy już jesteście po odbiorze? Bo okazuje sie, ze prace trwają tylko tam, gdzie lecą kary...

Coś w tym jest. Metody w działaniu Trusta bym się nie doszukiwała. Kluczem faktycznie mogą być naliczane kary, choć podejrzewam, że wszyscy już jesteśmy po terminie i odsetki idą wszystkim. Myślę, że nie bez znaczenia jest też ilość usterek w lokalach i zewnętrzne ukształtowanie terenu. Tam gdzie trzeba niwelację zrobić albo murki oporowe pewnie szło im mniej sprawnie.

Wczoraj byliśmy i naprawili nasze zgłoszone podczas odbioru usterki. Pewnie w nadchodzącym tygodniu odbierzemy finalnie.

A wy już jesteście po odbiorze? Bo okazuje sie, ze prace trwają tylko tam, gdzie lecą kary...

My mamy troszkę inną sytuację, ponieważ praktycznie wszystko w środku wykończyliśmy we własnym zakresie (łącznie z instalacjami)...

Z prac zewnętrznych nie zrezygnowaliśmy, więc chcielibyśmy żeby były wykonane jak najszybciej... ;)

My mamy troszkę inną sytuację, ponieważ praktycznie wszystko w środku wykończyliśmy we własnym zakresie (łącznie z instalacjami)...

Z prac zewnętrznych nie zrezygnowaliśmy, więc chcielibyśmy żeby były wykonane jak najszybciej... ;)

Nie do końca się z tym zgodzę. U mnie kary lecą od 1 stycznia a prace o wartości raptem kilku tysięcy nadal nie są zakończone.

• 3 weeks później...

Przeczytane na forum o inwestycjach mieszkaniowych: scyscapercity.com

"Quote:

Originally Posted by rafff View Post

przynajmniej Nickel startuje z nowym projektem w Poznaniu. Trust i AI śpią, Agrobex buduje w Poznań Pobiedziska :p, obecnie w Poznaniu więcej budują firmy deweloperskie spoza Wielkopolski.

Trust to walczy o zycie, zeby nie poplynac w ogole...Za zalegle miliony podwykonawcy schodza im z budów, trwaja negocjacje o kredyty ktore pozwola jakos to ogarnac.

Smooth. That's how we do it "

• 1 month później...
Gość szutakabra
Moi Drodzy,

Niezbędne jest zwołanie większego spotkania z TRUSTem, który zapewne będzie unikał "grupówki".

Co sądzicie o tym aby spotkać się w najbliższy piątek 5.10 i omówić strategię działania?

Z uwagi na łatwy dojazd i miejsca parkingowe proponuję restaurację Hacjenda na Morasku, godz. 18.30.

Proszę o informację ilu z Was potwierdza?

Pozdrawiam,

KUBA

deweloper trust opinie

Nie jedajcie w Hacjendzie , tam jest tylko drogo , moja znajoma tam pracowała jedzenie jakośćiowo jest straszne , a latem robaki z piwnicy wychodzą do kuchni :/ !!!

Pozdro

• 3 weeks później...
witam niedoszłych (niestety) Sąsiadów, i tych, których poznaliśmy osobiście, i tych, których okazji nie miałam poznać. Jak Wasze domy? Mieszkacie już? wszystko ok układa się z Trustem? Z opóźnieniami już się uporali? Jak droga osiedlowa? Nadal musicie jeździć terenówkami, czy macie uliczki, chodniki etc? Tak z ciekawości się pytam jak tam u Was na Lubczykowej wygląda. My już prawie naszą przygodę z Trust zakończyliśmy. Jeszcze tylko na zwrot koszów sądowych i egzekucji komorniczej czekamy. ale w porównaniu z tym, co było na początku, to już przysłowiowa bułka z masłem - formalność. Życzę wszystkim, aby Wam sie dobrze mieszkało i oby problemów z Trustem było jak najmniej, a najlepiej wcale.
  • 1 month później...

Już nie taki news ale zawsze...

Źródło: portal Obligacje.pl

Trust bez porozumienia z obligatariuszami

2013-12-20 Spotkania zarządu dewelopera z właścicielami na razie nie przyniosły konkretów – wynika z raportu bieżącego spółki.

Trust zorganizował spotkania, w których mogli uczestniczyć właściciele niewykupionych w terminie obligacji serii B oraz serii A i C, w przypadku których deweloper spóźnia się z zapłatą odsetek. Rozmowy z obligatariuszami – jak wynika z komunikatu – nie zaowocowały wiążącymi ustaleniami. Nie podpisano żadnych umów oraz porozumień.

Podczas spotkania zarząd spółki miał omawiać możliwe sposoby spłaty zobowiązań. Nie wiadomo jednak czy padły inne propozycje niż te, o których Trust informował już wcześniej – przesunięcie wykupu obligacji oraz spłaty zaległych odsetek o sześć miesięcy.

Być może deweloper chciałaby, aby inwestorzy objęli obligacje nowej emisji, ponieważ już wcześniej spółka chciała wyemitować papiery serii D na 16,2 mln zł. Niepowodzeniem w uplasowaniu emisji spółka obciążyła agenta emisji.

Spółka zapowiada organizację kolejnych spotkań z obligatariuszami.

Notowanymi na Catalyst obligacjami serii A i C handlowano ostatnio 12 i 13 grudnia, odpowiednio po 90 oraz 82 proc. Natomiast według aktualnych cen kupna/sprzedaży wyceniane są one na 82/100 proc. i 75/90 proc.

Dodano 2013-12-20 | Autor: msd

Materiał chroniony prawem autorskim – wszelkie prawa zastrzeżone.

http://obligacje.pl/front/news/viewNews/id/2235/search/trust

Też śledzę batalię naszego dewelopera o przetrwanie, oby się nie wyłożyli na tych obligacjach i to prawie na koniec kryzysu w budowlance, bo np. o drodze osiedlowej będziemy mogli tylko pomarzyć, a za naszymi domami będą straszyć fundamenty pod rozpoczęte domy...
Też śledzę batalię naszego dewelopera o przetrwanie, oby się nie wyłożyli na tych obligacjach i to prawie na koniec kryzysu w budowlance, bo np. o drodze osiedlowej będziemy mogli tylko pomarzyć, a za naszymi domami będą straszyć fundamenty pod rozpoczęte domy...

http://wiadomosci.stockwatch.pl/trust-sa-wyplaci-zalegle-odsetki-od-obligacji-do-9-grudnia,obligacje,87752

http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/index/news/info/556861,trust-informacja-o-spotkaniach-z-obligatariuszami-posiadajacymi-obligacje-serii-a--b-i-c-spolki-trus

• 3 months później...
Co by nie mówić, ten rok na naszym osiedlu jest zaskakująco obfity w prace wykończeniowe. Nawet JUŻ się pojawia pierwszy zarys właściwego wjazdu na osiedle. Pewnie drogi wyłożonej kostką do samej 19tki to się w tym roku nie doczekamy ale zawsze coś.