Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub zamknięty  ·  23 klubowiczów

Lubczykowa Góra II

LUBCZYKOWA GÓRA II - uwagi do jakości

profi82

Recommended Posts

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My również możemy dołączyć...aczkolwiek nie mamy takich problemów jak Wy, ponieważ praktycznie wszystko sami we własnym zakresie wykańczamy w domu. Jesteśmy jednak zainteresowani wykończeniem drogi i również uważam, że "niefajnie" będzie się mieszkało na niedokończonym osiedlu....

na 19/4 też możecie liczyć:)

E&S

Drodzy Sąsiedzi,

po próbie umówienie jednego grupowego spotkania w Truście dostałem informację, że spotkanie może się odbyć, ale nie grupowe tylko pojedynczo z zainteresowanymi osobami... Prezesi nie wyrażają zgody na spotkanie w większym gronie - takie jest oficjalne stanowisko Trusta. Próbujmy zatem może telefonicznie poumawiać się na przyszły tydzień, choć wydaje mi się, że Trust zrobi dużo żeby tak nas poumawiać, abyśmy przypadkiem się nie spotkali

u nich. My jesteśmy wpisani na poniedziałek 25.02. o godzinie 15:00 - wcześniej brak wolnych terminów.

To szkoda, bo już męża chciałam wysłać na to spotkanie . Boją się zamieszek czy co ? :) Byłam dzisiaj na budowie. Znowu przypomina wymarłe miasto. Pracowali tylko na 18-tce

Gaz mamy mieć podobno w przeciągu 2 tygodni...baju baju baj.....

Moim zdaniem boją się zmasowanych argumentów bo trudno wtedy je odpierać, ale ja i tak długo byłem grzeczny, teraz tak łatwo się nie wykręcą obietnicami, że coś tam kiedyś mi napiszą...

• 1 month później...
Witajcie. Sprawdźcie proszę okna tarasowe w swoich domach. Nie są stabilne i pod wpływem ruchu ręką "latają". Podobno jest to spowodowane niemożliwością zamocowania u góry belki dzielącej skrzydła okienne, a powodem jest puszka na rolety. Jestem pełen obaw co do późniejszej eksploatacji. Czy ktoś z Was już zwrócił na to uwagę?

Witajcie. Sprawdźcie proszę okna tarasowe w swoich domach. Nie są stabilne i pod wpływem ruchu ręką "latają". Podobno jest to spowodowane niemożliwością zamocowania u góry belki dzielącej skrzydła okienne, a powodem jest puszka na rolety. Jestem pełen obaw co do późniejszej eksploatacji. Czy ktoś z Was już zwrócił na to uwagę?

Dzięki Bartku za info, oczywiście nie zwracałem na to jeszcze uwagi, bo nie mam klamek zamontowanych jeszcze... Na pewno nie odbiorę "latających" okien tarasowych, takie rzeczy nie powinny mieć miejsca, nie jesteśmy polem doświadczalnym dla dewelopera i projektantów...

Myślę, ale to pewnie juz każdy z sąsiadów zrobił lub zrobi, że obowiązkowo wszelkie odbiory dla naszego dobra powinny być robione z kimś, kto ma uprawnienia budowlane, aby spisać wszystkie uwagi i mieć pod tym podpis osoby uprawnionej do opiniowania jakości wykonanych prac. Taki protokół może być bezcenny.

Dzięki Bartku za info, oczywiście nie zwracałem na to jeszcze uwagi, bo nie mam klamek zamontowanych jeszcze... Na pewno nie odbiorę "latających" okien tarasowych, takie rzeczy nie powinny mieć miejsca, nie jesteśmy polem doświadczalnym dla dewelopera i projektantów...

Myślę, ale to pewnie juz każdy z sąsiadów zrobił lub zrobi, że obowiązkowo wszelkie odbiory dla naszego dobra powinny być robione z kimś, kto ma uprawnienia budowlane, aby spisać wszystkie uwagi i mieć pod tym podpis osoby uprawnionej do opiniowania jakości wykonanych prac. Taki protokół może być bezcenny.

Robert. Nie trzeba mieć klamek aby to sprawdzić. Wystarczy przy zamkniętych drzwiach poruszać oknem.

Kuba,

warto zczytać dane z etykiety bramy i zobaczyć, jaki otwór montażowy przewidział jej producent.

Tak na pierwszy rzut oka wydaje się być ok, ponieważ sprężyna wymaga trochę miejsca. Ewentualnie można było rozważyć zestopniowanie otworu w taki sposób, aby z przodu (od części zewnętrznej) pasował do bramy, a od części wewnętrznej - zapewnił miejsce dla mechanizmu sprężyny. Trochę to skomplikowane rozwiązanie...

Bardziej martwi mnie bujające się okno tarasowe na parterze i okno kuchenne również (brak kotwiczenia na górze - puszka rolety !?!?)

niestety co do tej bramy, to jak się okazało też mamy z nią problem.... tzn. pierwszy błąd ze strony Trusta, to podobno jest ona za nisko osadzona (w porównaniu np. z oknem tarasowym) przez to będziemy mieć próg między domem a garażem (garaż będzie niżej)... Wyszło to dopiero teraz kiedy przyjechał do nas Pan od wylewki podłogi... niestety zdaje się, że już chyba z tym nic nie zrobimy... :/ Chyba już nic mnie nie zdziwi... ech...

niestety co do tej bramy, to jak się okazało też mamy z nią problem.... tzn. pierwszy błąd ze strony Trusta, to podobno jest ona za nisko osadzona (w porównaniu np. z oknem tarasowym) przez to będziemy mieć próg między domem a garażem (garaż będzie niżej)... Wyszło to dopiero teraz kiedy przyjechał do nas Pan od wylewki podłogi... niestety zdaje się, że już chyba z tym nic nie zrobimy... :/ Chyba już nic mnie nie zdziwi... ech...

Asia, nie martw się różnicą w poziomach. Rozmawiałem ze znajomym, który się zna na budolance (w szczególności na projektowaniu) - powiedział, że bardzo często specjalnie ustala się posadzkę w garażu na niższym poziomie niż w pozostałej części mieszkania. Ma to zapobiegać ewentualnym stratom spowodowanym przez wodę, np. nieszczelnoscią przy wodomierzu (w naszym przypadku). Mowa jest tu o róznicy 2-3 cm. Nie wiem jak to u Ciebie wypadnie.

W moim przypadku okno salonowe wykazuje pewien luz, powiedzmy ugina się nieznacznie przy przyłożeniu dłuższego wektora przy braku zauważalnej szczeliny. Brak kotwicy w górnej 1/2 ościeżnicy daje się odczuć. Zawsze ciekawiło mnie jak się myje wewnętrzną stronę pancerza rolety w oknach typu fix. Pewnie czeka nas coroczne wyjmowanie pancerza z puszki.