kubawesol 19.01.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 A tak sobie ładnie cieknie woda ze świetlika. Dodam, że nie jest to wyciek spowodowany 15 osobami w domu, i ogrzewaniu rozkręconym na 25 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojt3 20.01.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Czyli wszyscy biegamy z drabinami i wycieramy wodę w świetlikach?!Wczoraj wytarłem do suchego a dziś od rana juz znów kapie!!! Czyli wiaderko na środku korytarza ;-(Mnie juz serial Alternatywy 4 tak nie śmieszy, a was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachary1 20.01.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 To ja serdecznie współczuję. Współczuję, ale też cieszę się, że mnie to nie dotyczy. Początkowo wstrzymywałem się z komentarzem czekając, aż zamieszkamy w pełnym wymiarze ( pranie, gotowanie, kąpiele ), ale już odetchnąłem z ulgą. Napiszcie tylko co wskazuje higrometr ( jeśli macie), bo mimo wszystko wskazuje to na zbyt dużą wilgotność powietrza. Rozwiązaniem może być albo świetlik o o lepszych parametrach izolacyjnych ( punkt rosy) albo dodatkowa, szczelna przegroda np. na poziomie sufitu, albo sumienne wietrzenie budynku ( co się wiąże ze stratami ciepła). U mnie w każdym razie świetlik zdobi ( rzecz gustu) egzotyczny epifit, a mimo wszystko skroplin nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 20.01.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Wilgotność w pokojach na piętrze waha się od 38-45 % więc jest ok. Wydaje mi się, że bardziej obfite skropliny występują przy odpaleniu kominika. Zachary, czy Ty masz całkowicie suchy świetlik i tunel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachary1 20.01.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Całkowicie. Palpacyjnie też. Sucho. Powietrze w domu też suche, ale higrometru nie mam na miejscu - jak zmierzę to napiszę. Wentylacja chodzi sporadycznie na pierwszym biegu. Więcej skroplin przy paleniu w kominku bo cieplejsze powietrze ma więcej wilgoci więc i punkt rosy w wyższych temp. ( autorska teoria, mogę się mylić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojt3 21.01.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 U mnie wilgotność po poziomie 35-40%Temperatura pomiędzy 19,5 a 21 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 21.01.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Oto oficjalna odpowiedź w sprawie skroplin znanego nam wszystkim Pana: "Aby uniknąć zjawiska skraplania się wody na szybach od strony wewnętrznej należy utrzymywać prawidłowy poziom wilgotności względnej danego lokalu, który powinien wynosić 30%-50%, przy czym w okresie zimowym zaleca się aby wilgotność względna wynosiła około 35%. Osiągnięcie takiego poziomu wilgotności jest bardzo proste i polega na utrzymywaniu temperatury w pomieszczeniach na poziomie 20st.C, przy jednoczesnym zapewnieniu wymiany powietrza, która polega na zapewnieniu dopływu świeżego powietrza i odprowadzeniu zużytego, Proces ten realizuje się poprzez korzystanie z funkcji rozszczelnienia lub uchylania okien oraz wykorzystanie ciągów kominowych. Ilość i długość cykli wietrzenia pomieszczeń zależy w dużym stopniu od tego jaki tryb życia prowadzą osoby korzystające z danego lokalu. Średnia emisja pary wodnej związana ze wszystkimi czynnościami dla dwuosobowej rodziny wynosi ok 6kg /24h, a dla czteroosobowej rodziny (dwoje dorosłych i dwoje dzieci) wynosi około 11kg /24h. Wielkość lokalu ma także wpływ na cykle wietrzenia. Przykładowo, rodzina czteroosobowa mieszkająca w lokalu o powierzchni 50m kwadratowych, aby utrzymać ten sam poziom wilgotności względnej pomieszczeń, musi zapewnić dwa razy większą wymianę powietrza w porównaniu z rodziną czteroosobową zamieszkującą lokal o powierzchni 100m kwadratowych (emisja pary wodnej nie zależy od powierzchni mieszkania)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachary1 24.01.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Oto wyniki moich eksperymentów. Wentylacja wyłączona na 24h, wilgotność w korytarzu i pokojach 34%, temp. 21,4. Skropliny i szron na metalowym profilu klapy wyłazu ( w jednym miejscu mały zaciek na ścianie). Pleksa ciepła, sucha. W samym świetliku 16,4oC, 40% wilgotności. Uszczelka w jednym miejscu nie przylega całkowicie, tam szronu najwięcej. Ewidentnie przemarza metalowy profil, zastanawiam się,czy jest pusty w środku, czy jakoś izolowany. Spróbuję go nawiercić celem wpuszczenia pianki izolacyjnej. Dołożę uszczelkę od dołu, bo wymieniać tej na klapie w tych warunkach mi się nie chce.Tłumaczenia dewelopera do przewidzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 25.01.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Zastanawiam się czy nie zamówić ekspertyzy biegłego bo rozmowa z Trustem a tym bardziej z uwielbianym przez nas Wszystkich reprezentantem działu technicznego przynosi tyle co rozmowa na ten temat z moim dzieckiem. Dzisiaj pojawił się szron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 25.01.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 PĘKNIĘCIA ŚCIAN Jak myślicie, jeśli zgłaszane przed tynkami pęknięcie ścian (ponoć) zabezpieczono a teraz na znowu pękło w tym samym miejscu to jest to podstawa do reklamacji/zgłoszenie do PZU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertos1 25.01.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 PĘKNIĘCIA ŚCIAN Jak myślicie, jeśli zgłaszane przed tynkami pęknięcie ścian (ponoć) zabezpieczono a teraz na znowu pękło w tym samym miejscu to jest to podstawa do reklamacji/zgłoszenie do PZU? U mnie było jedno pęknięcie powiększające się na ścianie między wiatrołapem, a kuchnią - Panowie spece wywalili stamtąd cegły i wmurowali nowe - na razie nie pęka, ale pęka za to na innej ścianie - też w kuchni - na razie sprawdzam czy pęknięcie się wydłuża, a reklamację swoją drogą zgłoszę. Pękająca ściana to na pewno podstawa do reklamacji u wykonawcy, sądząc po reakcji budowlańców na pierwsze pęknięcie u mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachary1 26.01.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Ja bym jednak powrócił do tematu świetlika. Prosiłbym o interpretację informacji zawartych pod tym linkiem http://www.wylazydachowe.com/index.php/wybor-odpowiedniego-wylazu . Bo ja to widzę tak, że skoro mam świetlik niespełniający norm ( no chyba, że spełnia, ale to bym musiał widzieć na papierze ) to ja zamawiam świetlik te normy spełniający i wymieniam - wszystko na koszt dewelopera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 26.01.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Ja bym jednak powrócił do tematu świetlika. Prosiłbym o interpretację informacji zawartych pod tym linkiem http://www.wylazydachowe.com/index.php/wybor-odpowiedniego-wylazu . Bo ja to widzę tak, że skoro mam świetlik niespełniający norm ( no chyba, że spełnia, ale to bym musiał widzieć na papierze ) to ja zamawiam świetlik te normy spełniający i wymieniam - wszystko na koszt dewelopera. Świetny trop Zachary. Nic tylko pisać do A. o przesłanie specyfikacji technicznej wyłazu. http://www.ign.org.pl/files/content/42/rozporzadzenie_z_dnia_12_kwietnia_2002_r_w%20sprawie_warunkow_technicznych_jakim_powinny_odpowiadac.pdf strona 96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertos1 26.01.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Świetny trop Zachary. Nic tylko pisać do A. o przesłanie specyfikacji technicznej wyłazu. Dokładnie, to ja piszę maila, zobaczymy, czy dostanę odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachary1 26.01.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Też napisałem. Ale już teraz wiem, że papier jest, norma jest, pieczątki są... A świetlik gówniany, przemarza, tylko PGNiG zaciera rączki. Tak jak Kuba pisałeś: nie ma woli pomocy ze strony dewelopera. Jak się skrapla to karzą wietrzyć, jak przemarza to karzą grzać, jak kapie to podkładać wiadro, jak pęka - zamalowywać, jak nierówno to nie patrzeć itd. Tak czy owak znalazłem producenta Lamilux ( z Wrześni, ale jak widać właścicielami są potomkowie wyznawców faszystowskich teorii) - produkują świetlik o parametrach całkowicie mnie zadowalających. Skontaktuje się i jeśli cena nie będzie zaporowa to przy pierwszej wiosennej pogodzie wyrywam trustowe badziewie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 26.01.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Jest jeszcze jedna kwestia. Skoro wg A. skraplanie jest następstwem złego użytkowania to czemu przy tych samych parametrach nie parują i skraplają się okna połaciowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachary1 26.01.2014 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Nie sądzę żeby Pan A. nie rozumiał fizyki na poziomie podstawowym. Jego oficjalne stanowisko nie ma merytorycznych podstaw. Jeżeli ośrodek ma niższą temp. niż temp. punktu rosy danego gazu ( pary wodnej) to nastąpi na nim skroplenie. Jeżeli ma ujemną temp. to powstanie na nim szron. Jaką normę na litość boską spełnia przegroda która ma ujemną temp.? Może jakąś inuicką, ale ja chciałem mieszkać w domu a nie w iglo. Napisałem do lamiluxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachary1 27.01.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Otrzymałem specyfikację techniczną świetlika. Ten o najlepszych parametrach ( bo taki podobno mamy) ma przenikalność cieplną 2,2 W/m2K ( w co nie wierzę mając szparę pod uszczelką). Teraz pytanie co mówi norma bo jedno źródło podaje 1,7 inne, że 2. Tak czy inaczej wg. mojej interpretacji normy nie trzyma.Oferta lamiluxa to świetlik bez mostków termicznych ( ponoć jedyny na rynku) 1,6 W/m2K za 1978 ( w tym 278 za transport czyli można chyba taniej) o wymiarze 100/100 a my chyba mamy 80x80.Zapytam jeszcze o świetlik o parametrach 1,1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertos1 27.01.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Otrzymałem specyfikację techniczną świetlika. Ten o najlepszych parametrach ( bo taki podobno mamy) ma przenikalność cieplną 2,2 W/m2K ( w co nie wierzę mając szparę pod uszczelką). Teraz pytanie co mówi norma bo jedno źródło podaje 1,7 inne, że 2. Tak czy inaczej wg. mojej interpretacji normy nie trzyma. Oferta lamiluxa to świetlik bez mostków termicznych ( ponoć jedyny na rynku) 1,6 W/m2K za 1978 ( w tym 278 za transport czyli można chyba taniej) o wymiarze 100/100 a my chyba mamy 80x80. Zapytam jeszcze o świetlik o parametrach 1,1. ...a mogli zamontować ten świetlik - właśnie obejrzałem go sobie dokładnie i jestem pod wrażeniem. Tylko jeśli faktycznie w naszych domach jest 80x80, a ten ma 100x100 to montaż do łatwych nie będzie należał..., ale absolutnie specjalistą nie jestem w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachary1 27.01.2014 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 A nie, nie. Źle się zrozumieliśmy. Zapytałem ich o 80x80, przysłali ofertę na 100x100 prawdopodobnie z rozpędu czy niedopatrzenie. Zrobią wymiar jaki będzie potrzebny. Sam nie jestem pewien jaki mamy. Moja intencja byłą taka, że 100x100 kosztuje 1978, że w domyśle 80x80 mniej. Zapytałem ich o ten ze szkleniem izolacyjnym o Uw 1,1 W/m2K. Zastanawiam się co ma dać obiecana reklamacja u producenta z Buku. Przecież biedny nagle technologii nie zmieni. Że odda pieniądze? jakoś tego wszystkiego nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts