Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub zamknięty  ·  23 klubowiczów

Lubczykowa Góra II

Lubczykowa góra - komunikacja

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Pewnie jesteście teraz sfocusowani na pracach budowlano-montażowo-wykończeniowych ale pomyślałam, że może warto zapytać Was o opinie i ewentualne doświadczenia w sprawie dojazdu do naszych lokali.

Sama, razem z Mężem i Synkiem, mieszkamy 4 minuty drogi od Lubczykowej Góry więc mogę się podzielić informacjami. Nie wiem, o której godzinie zjeżdżacie odwiedzać postępy w Waszych mieszkankach, jeśli nie w godzinach szczytu, to pewnie nie przeżyliście tego co ja przeżywam codziennie.

Przejazd w godzinach szczytu ulicą Naramowicką to wyjęte minimalnie 40-50 min z życiorysu (liczę od przejazdu kolejowego do Lechickiej). Oczywiście szukamy skrótów, objazdów, ale są to rozwiązania tymczasowe, bo po chwili wszyscy już tamtędy jeżdżą. Czasami żeby dostać się do miasta "cofam się" i jadę przez Morasko.

Rekord padł w tym sezonie zimowym, kiedy spadły pierwsze śniegi: trasa przejazd kolejowy na Naramowickiej - Dworzec PKP: 1h 55 minut.

Jeśli nie wybudują nam Nowej Naramowickiej (a tak się do 2035 roku nie stanie), będziemy stale narażeni na takie sytuacje, zwłaszcza, że osiedli w tamtym rejonie przybywa.

Jesteście na to gotowi?:)

Ewa

Cześć Ewa,

ja mieszkam na ul. Błażeja (zaraz przy biurze Trust'a), dlatego świetnie Cię rozumiem. Korki narastają z każdym rokiem.

Jednak tak bardzo polubiliśmy okolicę, w której mieszkamy (zieleń, bliskość półdzikich terenów nad Wartą), że zdecydowaliśmy się zaakceptować niedogodności komunikacyjne. Trzymam kciuki, aby Nowa Naramowicka powstała nieco wcześniej, a nie jak nasze dzieci wyprowadzą się na 'swoje'.

No proszę..na Błażeja?! To po sąsiedzku! Może razem zorganizujemy przeprowadzkę:)

Z tego co wiem, to na dzień dzisiejszy nie ma nawet budowy Nowej Naramowickiej w planie inwestycyjnym, bo nie ma środków na nią. Budżet jest ograniczony, i jak usłyszałam: "są inne priorytety". Zdaje się, że w ciągu najbliższych kilku lat ma jedynie być przeprowadzona przebudowa węzła Lechicka/Naramowicka.

A jeśli chodzi o lokalizację, to właśnie główny czynnik który zadecydował o wyborze LG. Mieszkamy w tej części miasta od urodzenia i zapuściliśmy tu korzenie i nie chcemy się stąd wyprowadzać. Nawet kosztem stania w korkach.

To ja witam teraźniejszych i przyszłych sąsiadów. Ostatnich parę lat staruję co rano z poziomu ul. Bolka i w centrum jestem w 20 min. czy to rowerem, czy samochodem. Kwestia znajomości skrótów i braku poszanowania auta ( przyznaję auta posiadającego reduktor). Ale i tak całą ostatnią zimę jeżdżę do pracy rowerem bo jednak wygodniej i szybciej. Po przeprowadzce żona ma pracę przed korkami ( w sensie położenia a nie czasu) a ja pozostaję przy rowerku czyli + 4 km ( 8-10min.)

• 1 month później...

SYSTEM ALARMOWY

Trochę odbiegam od tematu ale nie chciałem zakładać odrębnego wątku. Ze względu na nasze przyszłe bezpieczeństwo proponuję nie rozwijać tematu na forum ogólnym.

Wysłałem zapytanie do firm ochroniarskich o przygotowanie oferty na instalację systemu alarmowego i monitoringu (z ewentualną interwencją patrolu). Jeśli jesteście zainteresowani odpowiedziami i ofertami podajcie mi na priv swoje adresy mailowe to Wam je prześlę.

SYSTEM ALARMOWY

Trochę odbiegam od tematu ale nie chciałem zakładać odrębnego wątku. Ze względu na nasze przyszłe bezpieczeństwo proponuję nie rozwijać tematu na forum ogólnym.

Wysłałem zapytanie do firm ochroniarskich o przygotowanie oferty na instalację systemu alarmowego i monitoringu (z ewentualną interwencją patrolu). Jeśli jesteście zainteresowani odpowiedziami i ofertami podajcie mi na priv swoje adresy mailowe to Wam je prześlę.

Mam już oferty od SEZAMU, MEDUZY i JUWENTUSA. Czekam jeszcze na MONITORNIG WLKP i SOLID :)

Czy chcielibyście coś dodać na listę pytań poofertowych?

1. Jaki jest czas dojazdu na nasze osiedle (dzień, noc, weekendy, święta)?

2. Czy czas dojazdu jest wartością deklarowaną i występującą w umowie?

3.Czy przesłane ceny abonamentów pozostaję takie same w przypadku gdy ktoś zdecyduje się na własne rozwiązanie w zakresie zabezpieczeń technicznych?

4. Ile fałszywych wyjazdów zawiera abonamet?

5. Jaki jest koszt nieuzasadnionej interwencji poza abonamentem?

6. Jaki jest bezpłatny (wliczony w abonament) czas dozoru do czasu przyjazdu właścicieli?

7. Jaki jest okres wypowiedzenia umowy?

8. W jaki sposób powiadamiacie o "intruzie" klienta?

9. Czy klient otrzymuje również powiadomienie co stwierdził patrol po przyjezdzie na miejsce?

• 9 months później...
  • 4 months później...

Krąży plotka, że będą ciągnąć ulicę dalej. Na razie będzie za rondo, ale czekają na kostkę bo im zabrakło.

A co ze służebnością? Czy wszyscy dostaliśmy 400 zł do zapłaty za ten rok?

Rozmawiałam z S. w sprawie wydzielenia miejsca na plac zabaw. Powiedział, że możemy wszyscy napisać pismo... Nie wiem , czy takie miejsce nam dadzą, czy będą chcieli żebyśmy je od nich kupili :) Jeśli je dadzą, to czy jesteśmy chętni, żeby złożyć się na plac zabaw dla dzieci , czy np. boisko do kosza itp.?

• 2 weeks później...
Krąży plotka, że będą ciągnąć ulicę dalej. Na razie będzie za rondo, ale czekają na kostkę bo im zabrakło.

A co ze służebnością? Czy wszyscy dostaliśmy 400 zł do zapłaty za ten rok?

Rozmawiałam z S. w sprawie wydzielenia miejsca na plac zabaw. Powiedział, że możemy wszyscy napisać pismo... Nie wiem , czy takie miejsce nam dadzą, czy będą chcieli żebyśmy je od nich kupili :) Jeśli je dadzą, to czy jesteśmy chętni, żeby złożyć się na plac zabaw dla dzieci , czy np. boisko do kosza itp.?

Tak, ja również dostałam 400 zł do zapłaty. A wiadomo kiedy zaczną wchodzić z kostką w boczne uliczki?

I jestem jak najbardziej za placem zabaw! Pytanie ile Trust sobie za taką przyjemność zażyczy.. ;)

"...Rozmawiałam z S. w sprawie wydzielenia miejsca na plac zabaw. Powiedział, że możemy wszyscy napisać pismo... Nie wiem , czy takie miejsce nam dadzą, czy będą chcieli żebyśmy je od nich kupili :) Jeśli je dadzą, to czy jesteśmy chętni, żeby złożyć się na plac zabaw dla dzieci , czy np. boisko do kosza itp.?

Może uświadomić deweloperowi, że na tym etapie, przygotowanie miejsca do zabaw dla dzieci, ściągnęłoby nowych potencjalnych klientów, a nam sąsiadów?

Jestem za poruszeniem tego tematu i zaproponowaniem spotkania z zainteresowanymi i przedstawicielem Trust (co może nie być łatwe).

Choć jednocześnie muszę przyznać szczerze, że to co obserwuję przez ostatnie 2-3 miesiące to żaden plac zabaw nie da dzieciakom tyle frajdy co pas ziemi za domami (choć do najbezpieczniejszych form rozrywki to nie należy).

Zorganizowane miejsce zabaw dla dzieci jest dobrym pomysłem dlatego zakładam pod to dedykowany wątek na forum:

http://forum.muratordom.pl/group.php?gmid=1152717&do=discuss#gmessage1152717

• 4 months później...

Witam wszystkich,

ponieważ jestem nowym członkiem forum, nie mogę zapoczątkować nowego wątku - a chciałem odnieść się do dobrych obyczajów sąsiedzkich. Proponuję ustalenie co najmniej dwóch zasad te obyczaje podtrzymujących:

- w soboty oraz w niedziele unikajmy hałaśliwych i brudnych prac budowlanych. Dość na Arnikowej hałasu i brudu w dni tygodnia - prosimy o spokojne, ciche i czyste weekendy!!!

- w przypadku, gdy na jedną posesję przyjeżdża wiele (więcej niż 2) samochodów (np. firm budujących) prosimy o niezastawianie wszystkich możliwych miejsc postojowych w okolicy tejże posesji, a o przekonanie właścicieli do parkowania na początku osiedla.

Pozdrawiam Sąsiadów