Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dostałem wycenę na dom, o ile za dużo?

Paweł...

Recommended Posts

Witam.

Zamierzam budować dom, jak w linku ( http://www.dobredomy.pl/?id_project=24 , powierzchnia użytkowa 155,33 m2 + powierzchnia grażu 21,04 m2 + powierzchnia strychu 10,61 m2, powierzchnia zabudowy 140,60 m2, kubatura netto 489,00 m3) z małymi zmianami, tzn. podwójny garaż, zabudowany podcień z przodu i balkon od frontu zamiast z boku. Firma budowlana dała mi wstępny kosztorys na podstawie rzutów i wizualizacji, jednak coś mi się wydaje, że sporo przedobrzyli, hehehe a więc...

- fundamenty 24.000

- ściany parter (Porotherm) 21.000

- kominy 9.000

- strop (Terriva) 27.000

- ściany góra 8.600

- dach (dachówka) 65.000

- stolarka (raczej drewno) 29.000

- gaz+kominek z płaszczem wodnym+podłogówka 42.000

- elektryka 11.000

- tynki 20.000

- docieplenie (chyba liczyli styropian) 16.000

- tarasy 7.000

- schody drewniane 12.000

- biały montaż 11.000

- podłogi+posadzki 22.000

No tak więc to większość... było jeszcze kilka rzeczy, ale to już drobne, hehehe... Chciałbym poznać Wasze zdanie z czym mocno przesadzili tak, żeby przy negocjacjach na tym się skupić. Czekam na Wasze opinie.

Pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę, że na tym etapie i posiadając tylko takie dane nie można powiedzieć czy to dużo czy mało. Należałoby poznać co kryje się pod poszczególnymi hasłami - jakie poszczególe urządzenia, jaki standart poszczególnych elementów wykonczeniowych i zakres robót. Sądzę, że nie ma co liczyć, że ktoś to wszystko policzy za Ciebie. Należy poprostu usiąść z ołówkiem w ręku, poszperać w internecie i na forum, popytać w hurtowniach i u dystrybutorów poszczególnychmateriałów aby samemu wiedzieć ile tak na prawdę to wszystko kosztuje a potem dopiero negocjować z wykonawcą.

Witaj,

czesc kosztow sam mozesz zweryfikowac, pojedz do hurtowni dachowej, jednej, dwoch, trzech wystarczy, popros o wycene materialow, czesc z nich wspolpracuje tez z wykonawcami, niech policza ile to bedzie kosztowalo. Z pierwszej wyceny wez ilosc materialow, bo ktos moze zanizyc i wyjdzie mu taniej, bo czegos nie policzyl.... Jesli bedziesz to w stanie zweryfikowac z iloscia podana przez firme, to jestes na prostej i masz argument w reku, podstawe do targowania sie. Okna - to samo, tez mozesz wyceny zrobic, przy tym musisz pamietac, zeby ten sam standard okuc wszedzie podawac i szyb (WK I, II itp, P2, P4, itp), bo tu tez zwariowac mozna, jak niektorzy wyceniaja, zwykle firmy wola, zeby ich monterzy wstawiali okna- masz dluzsza gwarancje, bo jak nie oni i cos sie dzieje, to umywaja rece.

Niestety, przede mna to samo, cene dachu juz +- znam, okien w zasadzie tez, pozostaje cala reszta

Powodzenia (ps. to chyba troche duzo jednak - putaj, co konkretnie ma byc, bo, jak napisales - chyba, to Ci pozniej dolicza i z torbami pojdziesz)

Powodzenia

Fundament 16m dł i 11 szer. wykopy(bez deskowania - glina) ,stal + zbrojenie, beton z gruchy B20, rapówka fundamentu, dysperbit 3 razy + fondalina naokoło - razem robocizna i materiał 7500zł + zakwaterowanie ekipy + obiadki. Elektryk za całość z materiałem wziął 4200zł. Dach 240m dachówka Brass karpiówka, dwuspadowy, 2 ogromne kosze więźba materiał + ułożenie + kominy + obróbki + rynny Marley- całość dachu więźba materiał i robocizna - 25 000zł.

Nie wiem co to masz za fundament. Chyba że kuty w skale granitowej od podstaw a dachówka posrebrzana z dodatkami złotych zębów wykonawcy.

Chore króliki!

Ktoś chce Ciebie nabić w butelkę .Dam Ci ekipę która to zrobi za max 250tys CAŁOŚĆ ,a na koniec wręczy klucz ze słowami "życzymy miłego dnai" :-).

Ogrzewanie za 42 tys??? z czego? ze złota??? podłogówka rehau,kocioł viessmann,termokominek ctm i spokojnie można się zmieścić w 32 tys.Te 10 tys extra to chyba na imprezkę :-).

Schody 16 tys???Ech... szkoda słów.

Moja propozycja -szukaj innej ekipy.

Powodzenia

No wiem, że przesadzili nieźle, bo byłem u przyszłych sąsiadów i pytałem np. o schody, jak dla mnie standard właściwy, czyli bez detali ze szczerego złota, ale też nie tam jakaś byle drabina... i mówi mi, że ... "No, schody to nas trochę kosztowały, choć i tak nie jest tak źle, ale prawie 6.000 daliśmy". :roll: Więc myśle sobie, że te dla mnie za 12.000 to muszą być ruchome chyba... albo może pomylili drewno ze szkłem i chcą mi taką niespodzianke zrobić, hehehe...

Paweł :lol:

Bardzo drogo! Czlowiek moze zrezygnowac z budowania domu, po przeczytaniu tego kosztorysu. Na pewno kazdy z nas dalby ci

namiary na tansza ekipe. Wydaje mi sie, ze to jest wstepny kosztorys

i cene mozesz zbic. Wazne jest zebys sprawdzil jeszcze pare firm i

porownal ceny.

pozdro c-m

Wydaje mi sie, ze to jest wstepny kosztorys

i cene mozesz zbic.

no właśnie, firmy celowo zawyżają kosztorys, aby później mieć pole do negocjacji, a potem klient cieszy się że dostał 20, 30% rabatu, to jest prawo wolnego rynku. Nie należy też uważać, iż coś strasznie jest drogie, bo my sami możemy to taniej kupić, załatwić, to bez fakturki, itd.. zwłaszcza w budowaniu systemem gospodarczym. Przecież firmy ponoszą wysokie koszty działalności, zusy, podatki, pracownicy, doradcy, szkolenia, księgowość, pojazdy, narzędzia, przecież to wszystko dużo kosztuje itd.. Należało by dokładnie znać, co kryje się pod pojęciem dach, czy schody, bo rozmawiając z dobrymi i znanymi firmami robiącymi schody do cena 12tyś była często jaka padała.

Zgadzam się z przedmówcą w kwestii "drogie/tanie". Zdaje się że większość Forumowiczow muratora buduje gospodarczo lub etapami, co oczywiście inaczej sie kalkuluje bo nikt raczej nie liczy czasu i własnej energii + "opłat stałych" (tax, zus).

Ja tez chcę budować z jedna fiormą i też mi oczyu wyszły jak dostałem tzw wstępny kosztorys. Zamiarzam zrobić mały przetarg na razie zbieram tzw sprawdzone namiary na firmy, potem poprosze o kosztorys wg wspólnego wzoru i ze specyfikacją poszczególnych pozycji. Wszystko da sie negocjować trzeba tylko ustalić reguły dla obu stron...

Ale nie łudzę się że dom postawię za 200 tys....

8)

życzę powodzenia

Fundament 16m dł i 11 szer. wykopy(bez deskowania - glina) ,stal + zbrojenie, beton z gruchy B20, rapówka fundamentu, dysperbit 3 razy + fondalina naokoło - razem robocizna i materiał 7500zł + zakwaterowanie ekipy + obiadki. Elektryk za całość z materiałem wziął 4200zł. Dach 240m dachówka Brass karpiówka, dwuspadowy, 2 ogromne kosze więźba materiał + ułożenie + kominy + obróbki + rynny Marley- całość dachu więźba materiał i robocizna - 25 000zł.

Nie wiem co to masz za fundament. Chyba że kuty w skale granitowej od podstaw a dachówka posrebrzana z dodatkami złotych zębów wykonawcy.

Hey Bobiczek a napisz coś więcej bo mi na podobne fundamenty jak Tobie (90mb) poszło samych materiałów za 15tys zł. W tym było m.in. 43 kubiki betonu B20 (na ławy i ściany fund.) co już daje ponad 7tys. Więc po jakich cenach kupujesz skoro masz przebitkę 50% i jeszcze mieścisz w tym robociznę??? Twoja wycena dachu również jest lepsza od mojej ale już nie tak drastycznie. Podziel się jak to robisz - może być na priva. Bardzo jestem ciekaw. A skąd jestes? Bo ceny jak z wschodniej Ukrainy. Pozazdrościć qrcze....

Osobiście nie polecam budowania domu dla siebie z materiałów firmy. Będą kombinować i szukać oszczędności zamiast za 3 gruchy betonu zapłacisz za pięć itd. a fakturę zawsze można załatwić chyba że będziesz tam siedzieł i pilnował ale i tak cię oskubią a to na tańczym kleju albo parkiecie 2 klasy! Smutna jest nasza polska żeczywistość