Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dostałem wycenę na dom, o ile za dużo?

Paweł...

Recommended Posts

DLACZEGO PISZECIE ZE KRZYCZE WCALE NIE .CHCE TYLKO POWIEDZIEC TEJ OSOBIE CO NAPISAŁA ZE JEJ SĄSIAD ZZA BUGA TEZ TAK BUDOWAL CZŁOWIEKU O CZYM TY PISZESZ MI W BUDOWIE POMAGA MOJA NAJBLIZSZA RODZINA I BEDE SIE UPIERAŁ PRZY SWOIM . OCZYWISCIE PARKIETU SOBIE NIE POŁOZE PŁYTEK ZA 50ZŁ ZA METR TEZ NIE .ALE DOMEK WYKONCZONY BEDZIE I CIEPŁY TEZ .JA OGRZEWANIA GAZOWEGO ANI OLEJOWEGO NAWT NIE BIORE POD UWAGE .JA KUPIŁEM OIEC LING FIRMY WIADRUS SUPER SPRAWA POLECAM NA EKO GROSZEK .

Wyluzuj, krzyczysz dlatego, że piszesz z wciśnietym na klawiaturze capslockiem.

Piszę o zasłyszanej historyjce - każdy buduje tak jak go na to stać, jedni z ekipami zza Buga inni z rodziną, a większość najmuje firmy budowlane - pytanie jaki będzie osiągnięty efekt.

Kiedy zacząłem przeglądać to forum jednym z pierwszych dzienników budowy, które przejrzałem był dziennik Kodiego - to pokazuje, że można taniej budować - warunkiem jest duży wkład własnej pracy no i pewne kompromisy. Zapomniałbym jeszcze o jako takiej znajomości tematów 'okołobudowlanych'.

Poza tym ZIBON nie każdy ma rodzinę do pomocy, czas i warunki żeby pomagać murarzowi, a i woli parkiet od wykładziny. Upieraj się przy swoim - nikt Tobie nie broni.

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NORMALNI LUDZIE 120M DOM KOSZT 150TYS MAX I MIESZKACIE JA BUDUJE DRUGI DOMEK I NIECH NIKT MI KITÓW NIE WCISKA

Wiesz kolego -za 150 tys to domek 114 m2 mam wybudowany i umeblowany-a buduje mi firma-po prostu uczciwa , a moim zadaniem jest ich kontrolować polegając na doświadczeniu forumowiczów i swoim.

Co do ceny 29 tys za stolarkę (wcześniej było) to lekka przegina.Cena w Rehale za domek to ok. 9-12 tys (białe 3-komorowe)lub ok +30 % za brillanta kolor (5 komorowe,kolor-profil specjalny).I to bez specjalnego wysiłku.

Maly - to nie jest tak do konca - nie znajac wersji w jakiej sa wykonane i ilosci okien nie sposob powiedziec czy 29kpln to duzo czy malo - musze cie zmartwic - najczesciej domek to koszt okien od 15 kpln - wszystko zalezy - za malo danych by realnie ustosunkowac sie do tej ceny a wystarczy ze jest to wersja antywlamaniowa i juz masz min 60% wiecej

Co do ceny 29 tys za stolarkę (wcześniej było) to lekka przegina.Cena w Rehale za domek to ok. 9-12 tys (białe 3-komorowe)lub ok +30 % za brillanta kolor (5 komorowe,kolor-profil specjalny).I to bez specjalnego wysiłku.

Hm, to drewniane okna maja komory ;-). Mały popatrz, tam wyraźnie jest zaznaczone, że chodzi "raczej o drewniane". To okna, a gdzie drzwi zewnętrzne i wewnętrzne ??? Sam mam okna drewniane "Red Meranti" FERNO za 14 400 zł (a mam okien mniej niż bedzie miał Paweł), drzwi zewnętrzne to wydatek ok. 3600 zł (też Red Meranti), do tego 11 sztuk drzwi z PORTY - 7200 zł (taniocha, ciężko znaleść coś tańszego i ładnego, ale postępowanie firmy w ramach reklamacji SKANDALICZNE - opiszę to w wolnym czasie). W sumie, bez szaleństw i z naprawdę dobrymi upustami, ups cenami ;-) (wszystko brane z jednego salonu) - wyszła mi cena całości stolarki ca. 25 000 + 1800 montaż wszystkiego, czyli ok. 27 000 zł. Do tego dodam, że miałem wszystko na 7% Vat. 29 000 w obecnym czasie to będzie MAŁO. Bez urazu Mały ;-).

PS. Aha polska sosna wcale nie jest duzo tańsza i moim zdaniem nie jest wogóle gorsza. Gwoli jasności.

Uważam, że macie rację, że cena zaproponowana przez firme bedzię w okolicach lub ponad 300 tys. Od wiosny ruszamy z budową i znajomy kosztorysant zrobił nam wycenę (tak jak dla firmy) a domek w sumie 210 m kw (ten metrarz policzony z piwniczką i garażem), dach 2 spadowy, bez poddasza użytkowego i ze stropem drewnianym, ściany 1 warstwowe z miejscowego kerazmytu, dachówka ceramiczna. (Opisuje bo projekt indywidualny). Jaki wniosek? Cena ok. 300 tys oczywiście +/-.

Zrobiliśmy taką wycenę i mamy nadzieję (a ta podobno jest matką głupców) że zamkniemy się w tej kwocie. Chcemy zatrudnić firmy, przynajmniej do budowy ścian i dachu. Instalacje, tynki, podłogi etc. pewnie zrobią firmy 1-osobowe. Tak więc raczej tzw. system gospodarczy.

Dziedzictwo komunizmu się odzywa. No i wychowanie polityczne ostatnich 15 lat. Bogaty znaczy co najmniej podejrzany.

Tylko mało kto się zastanawia co to znaczy bogaty?

Jeśli wezmę kredyt 400 tys bo stać mnie na spłaty i wybuduję kompleksowo to jestem bodaty czy nie???

A prawdziwego bogactwa w naszym kraju niestety nie ma przez 200 lat zaborów i 2 wojny i to jest chyba prawdziwa przyczyna problemów społeczno-polityczno-gospodarczych...

Wciornastek: Mam podobny domek - z garażami ok. 230m tylko z uzytkowym poddaszem i mam nadzieje zmiescic sie w 350 tys. - choć cały czas mam wątpliwości czy dam radę - jeszcze nie zacząłem bo chcę być pewien ze za tyle wybuduje - albo poczekac rok i odłozyc wiecej kasy na wkłąd własny i wtedy wybudowac - zobaczymy

System podobny - stan surowy - moze zamkniety - 1 ekipa a instalacje i wykonczeniówka pojedyncze ekipki.

1. Nie ma co porównywać cen obecnych z tymi z roku 2003, nie mówiąc o wcześniejszych.

2. Ceny w róznych regionach kraju się róznią i to znacznie, nawet tych samych materiałów pochodzących od tych samych producentów (p. cena benzyny!!)

3. Każdy dom ma swoją specyfikę i nawet pozornie ten sam obrys fundamentów nic nie mówi o ich cenie.

4. Są firmy, firmy i firmy. Jedna zrobi coś za większą cenę pod klucz. Druga, "tańsza", bez przery chce coś od ciebie, a to troche gwoździ, to im wynająć jakąś maszynę, to coś przywieźć, itp.

5. Oczywiście są i okazje, ale tu trafisz a gdzie indziej przepłacisz. Mądrym się jest po.

6. Czas to też pieniądz, chyba że jest się bezrobotnym(?)

Pozdrawiam

Rolnik

'Chłop potęgą jest i basta"

No to ja dodam. Ogólnie unikałbym robocizny razem z materiałem wykonawcy. W celu maksymalizowania zysku skończy się to zapewne tym, że "odchudzone" ławy fundamentowe zaleją najtańszym betonem, kupią pozaklasowe (tanie) pustaki, tanią dachówkę i okna, "zaoszczędzą" na grubości ocieplenia poddasza itd... Jeżeli natomiast sam zakupisz wystarczającą ilość materiałów za swoje pieniądze, to być może, że od niechcenia je zamontują a nie wyrzucą...

No to ja dodam. Ogólnie unikałbym robocizny razem z materiałem wykonawcy. W celu maksymalizowania zysku skończy się to zapewne tym, że "odchudzone" ławy fundamentowe zaleją najtańszym betonem, kupią pozaklasowe (tanie) pustaki, tanią dachówkę i okna, "zaoszczędzą" na grubości ocieplenia poddasza itd... Jeżeli natomiast sam zakupisz wystarczającą ilość materiałów za swoje pieniądze, to być może, że od niechcenia je zamontują a nie wyrzucą...

Moim zdaniem nie mozna generalizowac. Wszystko zalezy od firmy, ktora wybierzesz. Ja budowalam "kompleksowo" tzn wykonawca wszystko sam zalatwial i jestem bardzo zadowolona. Kosztorys byl zrobiony zgodnie z projektem i tak pozniej zostal zbudowany dom. Budowa w taki sposob pewnie jest drozsza, ale z drugiej strony ciezko policzyc wszystkie koszty jak sie samemu koordynuje. Budujac "kompleksowo" dokladnie wiadomo od razu jaki jest koszt koncowy.

pozdrawiam