Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witajcie Wielkopolanie.

szopen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

na jesień chcemy rozpocząć budowę domu pod Poznaniem czy możecie podać ekipy budowlane które polecacie? Zastanawialiśmy się nad kompleksowym wybudowaniem przez Jandach lub Probud poznań ale są skrajne zdania na temat tych firm może ktoś z nimi budował może coś powiedzieć? Będę ogromnie wdzięczna za wszystkie informacje :)

Witam,

na jesień chcemy rozpocząć budowę domu pod Poznaniem czy możecie podać ekipy budowlane które polecacie? Zastanawialiśmy się nad kompleksowym wybudowaniem przez Jandach lub Probud poznań ale są skrajne zdania na temat tych firm może ktoś z nimi budował może coś powiedzieć? Będę ogromnie wdzięczna za wszystkie informacje :)

miałem wątpliwą przyjemność rozmawiać z firmą JANDACH (plewiska) odnośnie wykonania domu do stanu deweloperskiego.

Z jednej strony mozna zrozumiec ze dla takiej firmy wykonanie takiego małego domku to żadna ciekawa robota, ale traktowanie klienta juz na etapie wyceny jak "zło konieczne" to troche przesada. Własciciel podczas rozmowy "na fochu", odnośnie wyceny nie przygotowana na umowiony termin dwa razy przekładana, teksty typu "to niech pan zadzwoni w przyszlym tygodniu i sie przypomni". w koncu otrzymana wycena i dla porownania koszt SSO obliczony przez nich 230 tys zł netto, a inne wyceny oscylują od ok 160 tys zł netto. Jak poprosiłem o szczegółowie rozbicie na pozycje, materiał i robocizne to usłyszałem ze takie cos „proszę pana to kosztuje 2 tys zł.”

MASAKRA NIE POLECAM, strata czasu !

miałem wątpliwą przyjemność rozmawiać z firmą JANDACH (plewiska) odnośnie wykonania domu do stanu deweloperskiego.

Z jednej strony mozna zrozumiec ze dla takiej firmy wykonanie takiego małego domku to żadna ciekawa robota, ale traktowanie klienta juz na etapie wyceny jak "zło konieczne" to troche przesada. Własciciel podczas rozmowy "na fochu", odnośnie wyceny nie przygotowana na umowiony termin dwa razy przekładana, teksty typu "to niech pan zadzwoni w przyszlym tygodniu i sie przypomni". w koncu otrzymana wycena i dla porownania koszt SSO obliczony przez nich 230 tys zł netto, a inne wyceny oscylują od ok 160 tys zł netto. Jak poprosiłem o szczegółowie rozbicie na pozycje, materiał i robocizne to usłyszałem ze takie cos „proszę pana to kosztuje 2 tys zł.”

MASAKRA NIE POLECAM, strata czasu !

Dziękuję za informację w takim razie nie będę nawet do nich pisać, szkoda czasu i nerwów.

Było sobie trzech sąsiadów, którzy otrzymali identyczne warunki zabudowy. Sąsiad z prawej dostał polecenie dostarczenia opinii Wydziału Gospodarki Żywnościowej, sąsiadowi z lewej klepnęli wszystko bez dostarczania opinii, a nieszczęśliwy facet w środku (czyli ja) właśnie w ciągu 10 dni ma opinię dostarczyć, z czym jest problem, bo wszyscy są na urlopach a opinia zagrzebana gdzieś w archiwach.

Zaiste, jeszcze się taki w naszej umiłowanej ojczyźnie nie narodził, co by urzędom dogodził.

• 4 weeks później...
Mam, mam, mam pozwolenie na budowę! Juhuu!

Teraz tylko żona musi odebrać powiadomienie z poczty i 14 dni czekania na uprawomocnienie.

Witam,

proszę tylko jeszcze pamiętać o zgłoszeniu do nadzoru budowlanego co najmniej 7 dni przed rozpoczęciem prac budowlanych danych kierownika budowy jak i planu BIOZ. Potem można rozpoczynać prace.

Pozdrawiam

[ moderowano - reklama ]

• 2 weeks później...
Ja okien nie kupowałem jeszcze i w tym roku chyba nie zamierzam. Mam SSO i tak to postoi przez zimę a wiosną ruszam dalej z nadzieją, że uda nam się wprowadzić w 2014.

Ja mam ambitny plan SSZ + elektryka i tynki. Zobaczymy czy się uda.

Wstępnie po małych negocjacjach najelszą ofertę na okna na profilach veka 90+ dostalem w Stolpoz na ulicy nowina 23. Zobaczymy czy będę ich chwalił jak zamontują.

Marcin

Nie wiem czy to ambitny plan ale po wielu rozmowach , zalecane jest "wysezonowanie" nowo budowanego domu. Ma to na celu odparowanie ścian, jakiś tam z wiązek z osiadaniem budynku itd.

Swoją drogą dobre okna wybrałeś, tez będę się rozglądał za czymś porządniejszym niż standard.

Hej, dom pracuje i siada przez około 15 lat :) mam nadzieje że nie chcesz tyle czekać :)

A tak serio to ja wykonuje tylko część prac teraz. Także chce aby dom sobie postał surowy chodź jedną zimę.

U mnie skończyli tynki cem-wap maszynowe jestem bardzo zadowolony z ekipy, tynki są proste choć ściany miałem różne ale tynkarze wszystko wyprowadzili jestem bardzo z nich zadowolony, na budowie pozostawili porządek, ekipa miła, zgrana, nie pijąca naprawdę godna polecenia, można obejrzeć ich prace u mnie okolice Tuliszkowa, ich numer 509-115-747

• 5 weeks później...