dimitri4 05.04.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 w pozwoleniu na budowę jest zapis o ogrodzeniu terenu. poza tym rzeczywiście lepiej zabezpieczyć... mimo że działka jest terenem prywatnym i na co komu łażenie po moim terenie ALE jak coś się stanie takiemu patafianowi to można ładnie sobie nabruździć. bo wiadomo że przed kradzieżą nic nie uchroni:) Hej, dziękuje za informację. Ja jeszcze w rączkach pozwolenia na budowę nie mam więc stąd takie głupie pytania Szukam aktualnie kontaktów do ekip murarskich lub firm, które budują stan SSO. Jeśli ktoś ma to proszę o namiary na takowe (może być na prv). Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata i maiej 06.04.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 nie ma głupich pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimitri4 06.04.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 nie ma głupich pytań Ja np. wolałbym tą kasę (za ogrodzenie z siatki leśnej) wydać na ubezpieczenie budowy I tak pewnie coś z niej buchną więc pewnie byłaby to lepsza inwestycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata i maiej 06.04.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 zgadzam się, jednak jak pisałem wyżej ogrodzenie ma zapewnić nam spokój pod kątem "włażenia z butami" jakiegoś półmózga na teren budowy. bo jak wpadnie w wykop:) albo cegła mu na łeb spadnie... poskarży się do inspekcji jakiejś tam no to pierwsze pytanie czy teren był zabezpieczony.... jak był no to jego problem ale jak nie.. no to nawet nie śmiem dywagować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 09.04.2013 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 nie ma głupich pytań A jak stanę na szynach i złapię się rękami za druty, to pojadę do tyłu czy do przodu? P,PPNMSP Zaczynamy w tym roku, chociaż start dopiero za dwa-trzy miesiące. Na razie odwalam papierkologię. Jakoś niby wiedziałem, że tak będzie, a jednak dopóki nie zacząłem, to do mnie nie docierało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbudowani 22.04.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witajcie My zaczęliśmy budowę pod koniec 2011 roku (w gminie Rokietnica). Robimy dość wolno, częściowo sami. Jesteśmy na etapie prawie SSZ, choć bez chudziaka. Fora śledziłam dość regularnie - bardzo mi pomagały w wyborze i materiałów i wykonawców. Szczególnie polecam "białą listę", niebawem zamieszczę tam swoje opinie. Korzystaliśmy też niedawno z forumowego marketu budowlanego. Zalogowałam się dopiero teraz bo na razie nie miałam wiele do powiedzenia powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 22.04.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Macie namiary na jakiegoś dobrego kierownika budowy? Ile płacicie swoim kierownikom? Marcin jak nie masz jeszcze kierownika budowy napisz na prw podam ci namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimitri4 24.04.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 jak nie masz jeszcze kierownika budowy napisz na prw podam ci namiar Dzięki, na kierownika się już zdecydowałem. Przez wszystkich chwalony Zbyszek Aktualnie jestem na etapie castingu firm wykonawczych stanu SSO / SSZ. Finalizuje negocjację, więc myślę, że zamknę ten temat do końca kwietnia Z ciekawostek to oczywiście bardzo duża różnica w cenach praktycznie za to samo. Dochodzi czasem do 200% różnicy Pytałem już w innym wątku, ale może ten jest bardziej poczytalny. Napiszcie proszę po ile udało wam się kupić i gdzie bloczki fundamentowe, beton, stal, porotherm. A może ktoś wie, w której hurtowni można kupić bez vatu? Taka opcja by mi odpowiadała Info może być na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tull 25.04.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Ja jestem z Poznania. ja mieszkalem w Poznaniu do 2008 a od tego czasu na terenie gm Dopiewo. Moge polecic paru fachowców i zdecydowanie odradzic firme Jandach. Jak ktos szuka murarzy do budowy domu to jest fachowa ekipa z bodajze Rokietnicy: tel 607 133 621. Wymurowali ok 5 domow na mojej ulicy. Warto po zbudowaniu domu zrobic kolektory sloneczne/ trzeba planowac w trakcie budowy/ polecam firme Watt/ pan Napierala/ tel 505 056 853/ ,moza sie starac o refundacje ok 50-60% kosztow. Warto! Ogrodnik to: tel 888 523 505, płytkarze warci polecenia: tel 513 739 222/ Arek/ lub dobry tani z Konarzewa/ tel 600 880 363/, fajne okna drewniane mają w Pozbudzie w Luboniu/ tel 061 899 40 99/, ogrodzenia z siatki: 501 972 240, drewniane schody bezposrednio w stolarni/ o 100% taniej niz w salonie/ tel 61 81478 88, wykopanie studni/konieczne do podlewania ogrodu/ tel 601 069 941, ogólna wykonczeniowka typu zabudowy nida, plytki, armatura, malowanie, etc super dobry i czysty pan Surdyk: tel 501 334 941, taras płytki drogo ale solidnie tel 603 051 807, bramy garażowe niedrogo tel 605 220 772, kostka brukowa tel 509 151 474, zamki w drzwiach slusarstwo tel 607 415 621, montaz anten sat i dvbt tel 886 204 048, elektryk Wozniak tel 602 118 003, lub 601 324 747, drzwi gerdy tel 501 366 650, hydrualik 604 271 340, panele podlogowe i drzwi wewnetrzne montaz tel 607 040 940, parkieciarz tel 602 731 697, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tull 25.04.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 jak nie masz jeszcze kierownika budowy napisz na prw podam ci namiar warto pogadac z kier budowy i doplacic jemu aby nie tylko formalnie wpisywa; do zeszytu etapy ale faktycznie jedzil i byl tam czesciej, polecam pana Marka Witta z Elma Sc tel 503 116 941/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tull 25.04.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Hej, dziękuje za informację. Ja jeszcze w rączkach pozwolenia na budowę nie mam więc stąd takie głupie pytania Szukam aktualnie kontaktów do ekip murarskich lub firm, które budują stan SSO. Jeśli ktoś ma to proszę o namiary na takowe (może być na prv). Z góry dzięki. nie korzystaj z firm np jandach bo przeplacisz ze 100 - 150 tys zl , lepiej to wlozyc w wykonczenie, wiecej jak cie to zainteresuje na : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tull 25.04.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 A czy ktoś się orientuj czy jest jakiś przepis mówiący o tym że plac budowy powinien być ogrodzony? Cały czas się zastanawiam czy robić tą siatkę leśną. Marcin robisz najtansze ogrodzenie z siartki lesnej tymczasowe, slupki z belek sosnowych, firma od ogrodzen ci to zrobi za ok 2-3 tyz sl, potem slupki odkupią a siatke jakiemus rolnikowi sprzedasz lub wyrzucisz, jak dom bedzie stal to budujesz normalne ogrodzenie, polecam ekipe: 501 972 240, cena zlezy od wielkosci dziali, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 25.04.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Można też samemu zorganizować siatkę i słupki. Świder z ul. Obornickiej można wypożyczyć i w 2h ogrodzenie gotowe i co najważniejsze 2-3 tysiące w kieszeni zostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimitri4 25.04.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Można też samemu zorganizować siatkę i słupki. Świder z ul. Obornickiej można wypożyczyć i w 2h ogrodzenie gotowe i co najważniejsze 2-3 tysiące w kieszeni zostają. Skorzystałem już z twojego polecenia stam222 co do siatki leśnej którą umieściłeś kiedyś. Zamierzam ją wykonać kosztem mniejszym niż 1000 zł za wszystko. Zobaczy czy się uda. Dzisiaj zakończyłem negocjacje z firmami budowlanymi. W sobotę podpisuje umowę Rozbieżność ofert w moim przypadku wynosiła od 20 tys do 55 tyś za robociznę przy SSO. Dach liczony był osobno. Dwie firmy które nikt nie zna oferowały SSO za 20 tys. odrzuciłem Kolejne miałem już z poleceń (tych na forum), były droższe ale sprawdzone i także weryfikowałem je u kierownika budowy. Ostatecznie wygrała oferta na 54 tyś za stan SSO + kompletny dach. Dom 180 metrów użytkowych, dach 280 m2. Jeśli ktoś chce niech piszę na prv a podam z kim się fajnie rozmawiało i jakie ceny dostałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimitri4 25.04.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Podzielcie się proszę informacją gdzie dostaliście najlepsze ceny na materiały. Co kupiliście, gdzie i za ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 25.04.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 U mnie z tymi materiałami jest tak, że "szef"/majster ekipy załatwia. Ma upusty w hurtowni gdzieś pod Poznaniem a do mnie dzwoni aby przedstawić ofertę do zaakceptowania. Jak dotąd jego ceny z moimi zawsze były niższe.Co do dachu to szukam ekipy bo mam wycenę 3 firm i wszystkie oscylują w granicach 28-30 tys. (około 240m2).Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimitri4 25.04.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 U mnie z tymi materiałami jest tak, że "szef"/majster ekipy załatwia. Ma upusty w hurtowni gdzieś pod Poznaniem a do mnie dzwoni aby przedstawić ofertę do zaakceptowania. Jak dotąd jego ceny z moimi zawsze były niższe. Co do dachu to szukam ekipy bo mam wycenę 3 firm i wszystkie oscylują w granicach 28-30 tys. (około 240m2). Pzdr. z pełnym deskowaniem ? Mogę dać ci namiary na moją ekipę. Co prawda nie zaczęli jeszcze ale recenzje zebrałem dobre. Wycena początkowa dachu z pełnym deskowaniem na gotowo ze wszystkim 90 zł / m2 (przed negocjacjami). Nie wiem co masz za cuda na dachu ale jak ja szukałem tylko jedna ekipa powiedziała mi 120 zł / m2. Pozostałe były poniżej 100 zł / m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 25.04.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 No to poproszę namiar na Twoją ekipę/ekipy. A cena jest wraz z pełnym deskowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimitri4 26.04.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 No to poproszę namiar na Twoją ekipę/ekipy. A cena jest wraz z pełnym deskowaniem. Poszło na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata i maiej 26.04.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 ale się ruch zrobił u mnie we wtorek wjeżdża koparka i zaczyna się zbieranie humusu. we wtorek w południe geodeta a w czwartek kopanie fundamentów. jak wszystko pójdzie zgodnie z założeniami 6-7 maja lejemy ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts