Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witajcie Wielkopolanie.

szopen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki, na kierownika się już zdecydowałem. Przez wszystkich chwalony Zbyszek :)

Aktualnie jestem na etapie castingu firm wykonawczych stanu SSO / SSZ.

Finalizuje negocjację, więc myślę, że zamknę ten temat do końca kwietnia :)

Z ciekawostek to oczywiście bardzo duża różnica w cenach praktycznie za to samo. Dochodzi czasem do 200% różnicy :p

Pytałem już w innym wątku, ale może ten jest bardziej poczytalny. Napiszcie proszę po ile udało wam się kupić i gdzie bloczki fundamentowe, beton, stal, porotherm.

A może ktoś wie, w której hurtowni można kupić bez vatu? Taka opcja by mi odpowiadała :)

Info może być na prv :)

Witam forumowiczów. Zaczynam budowę (na początku maja wjeżdża koparka zdejmować humus) w Rabowicach wg projektu: http://hbstudio.pl/projekt;15

Planuję budowę z pustaków ceramicznych max, ale w okolicach problem z tym materiałem (wszędzie P+W)...

Na razie znalazłem najtaniej bloczki m 6 po 2.20 netto, beton B-7.5 162 zł netto/m3 , B15 190 netto, B20 200 netto.

Po ile kupujecie i gdzie?

Ktoś buduje z ceramiki? Po jakich cenach i gdzie kupujecie.

Garby i Zalasewo blisko to może uda się robić "wspólne" tańsze zakupy niektórych materiałów :)

Witam forumowiczów. Zaczynam budowę (na początku maja wjeżdża koparka zdejmować humus) w Rabowicach wg projektu: http://hbstudio.pl/projekt;15

Planuję budowę z pustaków ceramicznych max, ale w okolicach problem z tym materiałem (wszędzie P+W)...

Na razie znalazłem najtaniej bloczki m 6 po 2.20 netto, beton B-7.5 162 zł netto/m3 , B15 190 netto, B20 200 netto.

Po ile kupujecie i gdzie?

Ktoś buduje z ceramiki? Po jakich cenach i gdzie kupujecie.

Garby i Zalasewo blisko to może uda się robić "wspólne" tańsze zakupy niektórych materiałów :)

Hej, dobre masz ceny na te materiały i beton.

Ja aktualnie wysłałem prośby o wyceny materiałów do kilku hurtowni, odpowiedzi pewnie będę miał po długim weekendzie więc się z Wami podzielę.

Powiedz mi gdzie znalazłeś takie ceny?

bloczki m 6 po 2.20 netto, beton B-7.5 162 zł netto/m3 , B15 190 netto, B20 200 netto.

Marcin

Witam,

Dołączam do grupy. W tym roku plan minimum to stan zero. Jestem na etapie szukania materiałów na fundamenty. Podłączam się pod pytanie dimitri4 - oliwkarab: Powiedz mi gdzie znalazłeś takie ceny?

bloczki m 6 po 2.20 netto, beton B-7.5 162 zł netto/m3 , B15 190 netto, B20 200 netto.

Hej, dobre masz ceny na te materiały i beton.

Ja aktualnie wysłałem prośby o wyceny materiałów do kilku hurtowni, odpowiedzi pewnie będę miał po długim weekendzie więc się z Wami podzielę.

Powiedz mi gdzie znalazłeś takie ceny?

Marcin

Witam, beton-bonus luboń. W poniedziałek będę miał jeszcze jeden (podobno konkurencyjny) namiar to dam znać.

Słuchajcie, a ile trzeba mieć czasu do dobór ekipy? Dpiero za parę dni, po skompletowaniu papierów udaję się do starostwa po pozwolenie na budowę. Czy ekipę powinienem mieć juz zaklepaną dwa lata temu, zaklepywać ją teraz, czy też spokojnie zabrać się za to za miesiąc? Ile czasu starostwo poznańskie potrzebuje na wydanie pozwolenia w rzeczywistości (wiem, że maksymalnie ma 65 dni), bo kilka osób mi mówiło, że jest to najgorsze starostwo w okolicy pod tym względem?

Czy ekipy warto szukać poza Poznaniem i płacić im za dojazdy, jak myślicie?

Witaj,

W UM na pozwolenie będziesz czekał około miesiąca. Co do ekipy to myślę, że powinieneś już jej szukać bo to wcale nie taka łatwa sprawa. Ja z 6 ekip (wszystkie z poza Poznania) wybierałem dość długo bo chyba 3 miesiące. Wstępną segregację i rozpoznanie robiłem w styczniu a budowę rozpocząłem na początku kwietnia. Zwróć też uwagę na fakt, że po długiej zimie roboty budowlane ruszyły pełną parą i większość ekip ma pełne ręce roboty.

Witam

My dopiero rozpoczynamy budowę. Jesteśmy w fazie projektu. Projekt indywidualny.

Mam od razu pytanie do forumowiczów, czy planujecie rekuperator i czy macie jakieś doświadczenia, albo też znajomych z rekuperatorem.

Bo nie ukrywam, że muszę przekonać współinwestora, czyli Żonę.

Pozdrawiam

Paweł

Mam od razu pytanie do forumowiczów, czy planujecie rekuperator i czy macie jakieś doświadczenia, albo też znajomych z rekuperatorem.

Mam jednego znajomego z rekuperatorem. Zalety:

1) Mniejsze rachunku za ogrzewanie

2) Nie otwiera okien, bo po co. Ma wentylację mechaniczną. Okna więc się mniej brudzą i rzadziej myje ( brudasek :) :) )

3) Upały niestraszne (bo wentylacja mechaniczna)

Ogólnie bardzo sobie chwali.

Wady:

1) Trzeba czyścić regularnie i wymieniać filtry, żeby się tam co nie zaległo. Mój znajomy jednak ani razu nie czyścił w ciągu dwóch lat (poza wymianą filtrów) i nie narzeka. Ryzykant :)

2) Koszt. Wprawdzie mi np. dzięki temu odpadł jeden komin (tysiączek z głowy) ale za to koszt całości może dojść nawet do 24.000

3) Nie daj boże, by prąd siadł. Nikt mi o tym nie mówił i nigdzie o tym nie czytałem, ale to chyba jest samo z się zrozumiałe

4) Hałas - niby niewielki - znajomy mówi, że u niego nic nie słychać i nie wie, o jaki hałas chodzi, ale ja tam zdecydowałem się rekuperator weg do garażu.

Dwóch architektów, z którymi rozmawiałem nt projektu (przed wyborem jednego z nich :) ) bardzo też zachęcało do wentylacji mechanicznej.

Zasadniczo, gdyby nie koszt, to nie widzę poważniejszych wad :)

Hej,

witam Wszystkich :)

Również w tym roku planuje zacząć budowę w Garbach (gm. Swarzędz).

Plan na ten rok, to SSO, wszystko zależy od tego jak pójdzie z warunkami i pozwoleniem na budowe.

@Oliwkarab: dobry pomysł z zakupem grupowym, może faktycznie wspólnie uda się coś więcej wynegocjować :)

Witam

My dopiero rozpoczynamy budowę. Jesteśmy w fazie projektu. Projekt indywidualny.

Pozdrawiam

Paweł

@Pabilto78: Planuje rekuperator.

Od strony finansowej: Jeśli planujesz go zrobić już na etapie projektu, może uda się Tobie zlikwidować komin, co finalnie obniży koszty całej inwestycji w rekuperator. Dodatkowo mniejsza strana energii, ale ten temat to chyba każdy zna.

Jednak to czym się bardziej kieruje to powietrze w domu, szczególnie zimą.

Nie planuje pompy ciepła, więc latem nie będzie on działał jak pseudoklimatyzacja, ale zimą powietrze w pomieszczeniach jest dużo lepsze.

A i podobno się mniej kurzy (nie potwierdzona plotka:) ) --> może to być istotne dla Współinwestora :)

Witam serdecznie my z mężem właśnie zaczęliśmy prace na naszej działeczce...pozwolenie jest:wave: humus zebrany woda płynie a więc zaczęliśmy

budujemu zmodyfikowaną wersję tego projektu

http://z500.pl/projekt/Zx46,Komfortowa-rezydencja-nowoczesny-design-optymalnie-zaaranzowane-wnetrze-z-garazem.html

też planujemy teraz wykonanie fundamentu...ceny macie fajne...pomysł z zakupem grupowym super dajcie znać co uda się wytargować

pozdrawiam Joanna

Wczoraj poszedł wniosek o pozwolenie na budowę... a dzisiaj go przeglądam i widzę na pierwszej stronie błąd: wpisany jest adres kompletnie innej działki. Najwidoczniej architekt sporządzał część opisu metodą copy-paste. Eeeech, dziesięć razy ten projekt budowlany przeglądałem i zobaczyłem błąd jeden dzień za późno (bo sporo błędów wyłapałem wcześniej).

Witam

Pozdrawiam

Paweł

Panie Pablito, a jeszcze ten wątek (post MORHOT) Pan czytał? Swoją drogą, zazdroszczę człowiekowi (Morhotowi). Ja z mimi dwoma lewymi rękoma bałbym się samemu założyć rekuperator, niezależnie od tego, jak bardzo by mnie przekonywano, że największa łajza sobie z tym poradzi :) A tu patrz, koszt rekuperacji 3 tysiące, i wszystko pięknie działa. Pozazdrościć :)

36 strona wątku, post MORHOTA (ctrl+f morhot)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?108338-Opinie-na-temat-rekuperatora-Brink-Renovent-HR/page36

Panie i Panowie, a ja mam pytanie. Sąsiadka sprzeda mi garaż korzystnie, tymczasowy, zwykły blaszak. Problem, jaki mam, to jak to ustrojstwo przenieść na 20-30m. Dzwoniłem do kilku firm i nie chcą się podjąć, bo to im się nie opłaca. Myślałem, że może wezwę szwagrów i przeniesiemy ustrojstwo sami; trudne takie garaże są do demontażu i potem montażu? A może, lepiej, znacie firmę, która by się tego podjęła?

hej, nie było mnie tutaj jakieś dwa tygodnie.

Ruszyłem z budową. Dzisiaj zakończyliśmy fundamenty czyli stan "0".

Dla chętnych mogę powiedzieć że w butransie mają jeszcze porotherm w dobrych cenach. Około 4,5 brutto (25 P+W).

Dostałem od nich także bardzo dobrą cenę na bloczki fundamentowe.

Marcin

hej, nie było mnie tutaj jakieś dwa tygodnie.

Ruszyłem z budową. Dzisiaj zakończyliśmy fundamenty czyli stan "0".

Dla chętnych mogę powiedzieć że w butransie mają jeszcze porotherm w dobrych cenach. Około 4,5 brutto (25 P+W).

Dostałem od nich także bardzo dobrą cenę na bloczki fundamentowe.

Marcin

Aha beton brałem w Stanbudzie (Garby) rzut berem od mojej budowy.

B15 - 235 brutto (z dowozem i pompą).

B20 - 250 brutto (z dowozem i pompą).