Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub zamknięty  ·  23 klubowiczów

Lubczykowa Góra II

Recommended Posts

Witajcie,

Co raz więcej domów na naszym osiedlu ma już swoich lokatorów, kolejne kilka rodzin siedzi lub niebawem zacznie siedzieć na walizkach i odliczać dni do przeprowadzki. W związku z tym, że sposób zabudowy na LG II nie pozwala na zakładanie wspólnot mieszkaniowych chciałbym zaproponować powołanie stowarzyszenia mieszkańców, którego głównymi celami powinny być:

1) ochrona praw i interesów mieszkańców Osiedla LGII oraz ich rodzin w zakresie zaspokajania potrzeb społecznych,

2) reprezentowanie mieszkańców wobec administracji państwowej i samorządowej, instytucji, organizacji, osób fizycznych i prawnych,

3) działanie na rzecz społeczności lokalnej w zakresie:

– utrzymania terenów zielonych,

– sprzątania i odśnieżania dróg osiedlowych,

- organizacji i utrzymania przyszłego (mam nadzieję) placu zabaw

4) informowanie społeczności lokalnej o sprawach istotnych dla jej funkcjonowania,

5) integrację społeczności lokalnej (to już się dzieje)

6) wspieranie rozwoju społeczeństwa obywatelskiego :)

Niezbędne minimum do założenia takiego stowarzyszenia to 15 osób.

CO O TYM W OGÓLE SĄDZICIE? Jeśli jesteście na tak to nie ma się co zastanawiać i trzeba zmontować jakieś "zebranie założycielskie"

https://forum.murator.pl/topic/280900-lubczykowa-g%C3%B3ra-ii-powo%C5%82anie-stowarzyszenia-mieszka%C5%84c%C3%B3w/

Hej Kuba! Jestesmy jak najbardziej ZA.

Czekamy na dalsze zgloszenia. Poprowadze agitacje wsrod przyszlych/obecnych mieszkancow, ktorzy nie odwiedzaja tego forum.

Pozdrawiam!

Hej Kuba! Jestesmy jak najbardziej ZA.

Czekamy na dalsze zgloszenia. Poprowadze agitacje wsrod przyszlych/obecnych mieszkancow, ktorzy nie odwiedzaja tego forum.

Pozdrawiam!

Hej, oczywiście jesteśmy za, tak jak wcześniej wspominałem.

Zagłębiłem się trochę bardziej w podstawy prawne i sposoby zakładania stowarzyszeń. Dowiedziałem się, że występują dwa rodzaje: zwykłe i rejestrowe (KRS). Do założenia tego pierwszego potrzebne są zaledwie 3 osoby ale nie ma ono osobowości prawnej :)

Sądzę, że stowarzyszenie zwykłe powinno być wystarczające na początek a z czasem można się zawsze zarejestrować w KRS.

Oto kilka krótkich informacji o różnicach: http://lexplay.pl/artykul/prawo_administracyjne/jakie_roznice_wystepuja_miedzy_stowarzyszeniem_zwyklym_a_zarejestrowanym

Zagłębiłem się trochę bardziej w podstawy prawne i sposoby zakładania stowarzyszeń. Dowiedziałem się, że występują dwa rodzaje: zwykłe i rejestrowe (KRS). Do założenia tego pierwszego potrzebne są zaledwie 3 osoby ale nie ma ono osobowości prawnej :)

Sądzę, że stowarzyszenie zwykłe powinno być wystarczające na początek a z czasem można się zawsze zarejestrować w KRS.

Oto kilka krótkich informacji o różnicach: http://lexplay.pl/artykul/prawo_administracyjne/jakie_roznice_wystepuja_miedzy_stowarzyszeniem_zwyklym_a_zarejestrowanym

Myślę, że na razie zwykłe wystarczy :)

I może w związku z zebraniem założycielskim w końcu uda nam się poznać sąsiadów. Póki co nie mieliśmy szczęścia do terminów spotkań.

Ktoś z Was już zamieszkał na naszym pięknym osiedlu lub planuje w tym miesiącu?

Pozdrowienia

• 2 months później...
Jeśli macie kontakt z sąsiadami, którzy nie zaglądają na nasze forum przekażcie im proszę osobiście to zapytanie.

Witam serdecznie, melduje się z budynku 3/4. Dopiero ruszamy z pracami (dzisiaj wylewki), przeprowadzka najwcześniej na Wielkanoc, ale już bywamy coraz częściej (ostatnio codzień biegam po osiedlu szukajac raz kierownika raz majstra) więc miło nam będzie poznać Sąsiadów:)

Jesteśmy oczywiście ZA powstaniem stowarzyszenia.

Pozdrawiam

Witam serdecznie, melduje się z budynku 3/4. Dopiero ruszamy z pracami (dzisiaj wylewki), przeprowadzka najwcześniej na Wielkanoc, ale już bywamy coraz częściej (ostatnio codzień biegam po osiedlu szukajac raz kierownika raz majstra) więc miło nam będzie poznać Sąsiadów:)

Pozdrawiam

Witamy :) Arnikowa 18, a po staremu LG 19/2 pozdrawia :)

Pozdrawiam

Witam, gratuluje zakupu naszego byłego domu :-) Jak Ci się podobają przeróbki? (chociaż nie wszystkie nasze pomysły zostały przez TRUSTa wykonane, ale oczywiscie za wszystkie sobie policzyli, czyli coś ponad 5 tys wiecej niż powinni). Czy burzycie? Oby się Wam dobrze mieszkało i zabezpieczaj się prawnie przed TRUSTem wszystkimi sposobami. Na wszystko miej papier. Powodzenia!

Witam, gratuluje zakupu naszego byłego domu :-) Jak Ci się podobają przeróbki? (chociaż nie wszystkie nasze pomysły zostały przez TRUSTa wykonane, ale oczywiscie za wszystkie sobie policzyli, czyli coś ponad 5 tys wiecej niż powinni). Czy burzycie? Oby się Wam dobrze mieszkało i zabezpieczaj się prawnie przed TRUSTem wszystkimi sposobami. Na wszystko miej papier. Powodzenia!

O, witam, witam. Słyszałam właśnie, że nie jesteśmy pierwsi :). Troszkę poburzyliśmy, ale nie wszystko, została cześć ścianki przy schodach. Tym sposobem powiększyliśmy kuchnię o całą przestrzeń, a schody schowaliśmy za ścianą.

Z Trustem większych problemów nie mamy, poza drobnymi opóźnieniami teraz, już na wykończeniu. Fakt, że na bieżąco wszelkie prace ocenia nam mój inspektor i to też pewnie pomaga a i ekipa Trustu od 10 lat ta sama (mamy od nich poprzednie mieszkanie). Generalnie uwzględnili wszelkie nasze poprawki i muszę przyznać, że starają się.

Jeszcze okna dachowe, piec i gniazdka, resztę robimy sami. No i późną wiosną zapraszam na parapetówkę!

Pozdrawiam

Witam serdecznie nowych Sąsiadów :)

Pozdrawiamy z Arnikowej 14A (kiedyś 17/3). Nam udało się już zamieszkać :)

Witam serdecznie nowych Sąsiadów :)

Pozdrawiamy z Arnikowej 14A (kiedyś 17/3). Nam udało się już zamieszkać :)

Witam serdecznie! A jak się Wam mieszka? Mam wrażenie, że ulica powoli z placu budowy zmienia się w osiedle. Ekip budowlanych też jakby mniej, spokojniej.