matra29 19.07.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Witam, po przejrzeniu prawie całego wątku z Waszymi zdjęciami zakochałam się w tym kominku (mam nadzieje że poprawnie wgram zdjęcie ;P ) Proszę o podpowiedz z czego on jest wykonany bardzo chciałabym zrobic taki u siebie czym jest obłożony ten kominek co to może byc za kamień??? a może ktoś ma podobny u Siebie i coś podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GośkaR 19.07.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Witam. Kolejny "bezkratkowiec" ? Pozdrawiam. Jeżeli pytanie było kierowane do mnie to moja odpowiedź nie. Kratki mają byc zamontowane, ale nie znaleźliśmy takich , które by nam sie podobały i pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.07.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Czy ten wkład ma zamontowany kompletny płaszcz do DGP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 19.07.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Witam,, przedstawię kilka zdjęc z "budowy" mojego kominka, prace jeszcze trwają: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.07.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Prace trwają a już było palone.. Jaki to wkład.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 19.07.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 (edytowane) Trzeba było wypalić wkład na początku, wkład BeF Start 8, obudowa Promat Promasil 950-KS, cegła Vandersanden model Boston, rozprowadzenie na 3 pokoje grawitacyjnie Edytowane 19 Lipca 2011 przez tomo203 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.07.2011 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Ciekawy .Fajny wkład(góra z żeliwa). Czy technicznie poprawny ? Za mało widać...Pokaż fotki z prawej i z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 20.07.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Tu masz dokładną specyfikację wkładu http://www.befpolska.com/pl/katalog-produktow/wklady-kominkowe/start/start-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.07.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Tu masz dokładną specyfikację wkładu http://www.befpolska.com/pl/katalog-produktow/wklady-kominkowe/start/start-8 Nie o wkład mi chodziło , ale o obudowę Trochę nieudacznie to napisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 20.07.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Z zewnątrz obudowa dla mnie przyjazna, tego typu obudowy (kształt bryły) mi się podobają.Szkoda, że wykonana jako zimna, z płyt izolacyjnych. Bardziej jednak interesuje mnie jak została wykonana, czyli więcej fotek z różnych stron i z etapów budowy.Bo przecież to jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 20.07.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Nie zrobiłem zdjęć tyłu kominka, zrobię może dziś, dodatkowo macie bok oraz podłączenie rozprowadzenia: Do kominka dojdą 2 płyty marmurowe, półka górna oraz dolna, kolor kominka będzie prawdopodobnie "Bita śmietana" z Dekorala. Dojdą jeszcze lada dzień kratki na bokach, wkleje zdjęcia prac końcowych pod koniec tygodnia. Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to bardzo proszę, każdy dobry pomysł się liczy. Chcę jeszcze dać motyw cegły na scianie przy oknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 20.07.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Na jakim kleju łączone są płyty promata, jeżeli to zwykły klej konstrukcyjny (na taki mi wygląda) to może się wypalać. Te rurki DGP z biegiem czasu też mogą się rozsypać. Pierwsze metry lepiej jest zrobić ze zwykłych sproflex, a po 1-2 metrach przejść na izolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 20.07.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Witam, nasz kominek właśnie powstaje. Mam pytanie nt. kratek wentylacyjnych. Proszę o radę, czy decydować się na kratki air system z nieruchomą żaluzją? Czy one są lepsze od kratek z siatką? Kominek będzie bez PW i DGP. Na jakiej wysokości najlepiej zamocować kratkę? Widuję je przy samej podłodze, na wysokości oczu i pod sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 20.07.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 margod napisał:Te rurki DGP z biegiem czasu też mogą się rozsypać. Pierwsze metry lepiej jest zrobić ze zwykłych sproflex, a po 1-2 metrach przejść na izolowane. Czy to ważna sugestia ,bo nie spotkałem się na forum z tym wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 20.07.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Wytrzymałość termiczna tego przewodu to 250 st.C. Nie zauważyłem na Twojej obudowie jakie kratki wlotu zastosowałeś, generalnie im większe tym lepiej. Jeżeli masz tylko jedną kratkę np50x20 to wewnątrz kominka bez trudu osiągniesz temperaturę 200-300st. W takim przypadku cieniutkie aluminium będzie się powoli utleniać, aż po latach zniknie. Poniżej zdjęcie wnętrza kominka (nie naszego )dość mocno eksploatowanego przez kilka lat, który przedwcześnie powędrował na śmieci. Aluminiowe powłoki na wełnie w rękach się rozpadały. [ATTACH=CONFIG]66289[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 20.07.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Czy tak może być we wszystkich obudowach kominkowych gdzie zastosowano wełnę mineralną " ze sreberkiem " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 20.07.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Czym obłożyć ścianę za wkładem . kominek ma być akumulacyjny + DGP ? Obudowa zewnętrzna z cegieł szamotowych - czy cegły marketowe będą dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 20.07.2011 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Wytrzymałość termiczna tego przewodu to 250 st.C. Nie zauważyłem na Twojej obudowie jakie kratki wlotu zastosowałeś, generalnie im większe tym lepiej. Jeżeli masz tylko jedną kratkę np50x20 to wewnątrz kominka bez trudu osiągniesz temperaturę 200-300st. W takim przypadku cieniutkie aluminium będzie się powoli utleniać, aż po latach zniknie. Poniżej zdjęcie wnętrza kominka (nie naszego )dość mocno eksploatowanego przez kilka lat, który przedwcześnie powędrował na śmieci. Aluminiowe powłoki na wełnie w rękach się rozpadały. [ATTACH=CONFIG]66289[/ATTACH] Zdjęcie przepiękne Szkoda ,że nie zaznaczyłeś ,że akurat ta wełna jest przeznaczona do zewnętrznej izolacji przewodów klimatyzacyjnych:( Chyba ,że nie wiedziałeś. A potem piszą bzdury o nietrwałości wełny. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.07.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Zdjęcie przepiękne Szkoda ,że nie zaznaczyłeś ,że akurat ta wełna jest przeznaczona do zewnętrznej izolacji przewodów klimatyzacyjnych:( Chyba ,że nie wiedziałeś. To ktoś zakupił sobie w sklepie wełne do zewnętrznej izolacji przewodów klimatyzacyjnych i zastosował ja jako izolację wewnątrz obudowy... Czy może ktoś sprzedał wełnę do zewnetrznej izolacji przewodów klimatyzacyjnych, jako wełnę do izolowania wewnątrz obudowy wkładu kominkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 21.07.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Zdjęcie przepiękne Szkoda ,że nie zaznaczyłeś ,że akurat ta wełna jest przeznaczona do zewnętrznej izolacji przewodów klimatyzacyjnych:( Chyba ,że nie wiedziałeś. A potem piszą bzdury o nietrwałości wełny. pzdr. Owszem zauważyłem, świadczy o tym plastikowa siatka wtopiona w aluminium. Prawdopodobnie 'fachowiec" chciał zaoszczędzić parę groszy, bo większość wykonana była z prawidłowej wełny, która też nie wyglądała rewelacyjnie: [ATTACH=CONFIG]66408[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]66409[/ATTACH] a to drugi przypadek, tu też wnętrze wyglądało nieciekawie: Taśma aluminiowa rozpadła się w pył. Możliwe, że użyto tej niewłaściwej. Wkład jest za blisko ściany. Rury do DGP nieprawidłowo podpięte. Zdjęcia te pokazują jak wiele błędów można popełnić w wydawałoby się tak prostej i banalnej sprawie jak budowa kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts