Remika2 08.01.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Panowie: Forest Natura oraz Niktspecjalny... po co te nerwy:))??Czy nie najważniejsza jest opinia kogoś kto z tego kominka korzysta od 2 lat? Nie interesuje mnie dlaczego go wycofali i czy uznano go za feralny model czy też nie. Interesuje mnie czy jest łatwy w obsłudze, czy pomieści kawałki 50-60 cm, czy ogrzeje mi cały parter i pietro bez rozprowadzania. Dodatkowym atutem jest piękny obraz ognia nawet przy trzech kawałkach drewna. Dlatego nie zgodze się z tym, że muszę doładować go na maxa, aby szyba pozostała czysta. Szybka czasami zachodzi - to fakt, ale nie jak w innych wkładach, które widziałam w różnych miejscach. Poprostu trzeba nauczyć się w nim palić. Również nie jest prawdą, że do kominka nie moża się zbliżyć, poprostu nie ma potrzeby doładowywać go na maxa. W odległości ok. 1,5 m mam stolik kawowy i narożnik. Jakoś nigdy nie musiałam paradować w salonie toples, choć to pewnie podobałoby się mojemu mężowi:) Dlatego przy wyborze nie chodziło o sam desing, ale przede wszystkim o funkcjonalność, którą wg własnej opinii oceniam na 5 !!!! AmenPozdrawia Was ciepło Remika2:) siedząca z lampką winka przed owym "monstrualnym" kominkiem, podziwiająca widoki palącego się buczka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.01.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Witam. Amen Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.01.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Witam. Ale ... fragment o toples ... to by się mężowi pewnie spodobał ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.01.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 zapraszam na kawę. Tymczasem idę więcej drew połupać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dcschue 08.01.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Przeglądam już jakiś czas piękne aranżacje waszych kominków i proszę forumowiczów z branży o pomoc z moją zabudową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Panowie: Forest Natura oraz Niktspecjalny... po co te nerwy:))?? Czy nie najważniejsza jest opinia kogoś kto z tego kominka korzysta od 2 lat? Nie interesuje mnie dlaczego go wycofali i czy uznano go za feralny model czy też nie. Interesuje mnie czy jest łatwy w obsłudze, czy pomieści kawałki 50-60 cm, czy ogrzeje mi cały parter i pietro bez rozprowadzania. Dodatkowym atutem jest piękny obraz ognia nawet przy trzech kawałkach drewna. Dlatego nie zgodze się z tym, że muszę doładować go na maxa, aby szyba pozostała czysta. Szybka czasami zachodzi - to fakt, ale nie jak w innych wkładach, które widziałam w różnych miejscach. Poprostu trzeba nauczyć się w nim palić. Również nie jest prawdą, że do kominka nie moża się zbliżyć, poprostu nie ma potrzeby doładowywać go na maxa. W odległości ok. 1,5 m mam stolik kawowy i narożnik. Jakoś nigdy nie musiałam paradować w salonie toples, choć to pewnie podobałoby się mojemu mężowi:) Dlatego przy wyborze nie chodziło o sam desing, ale przede wszystkim o funkcjonalność, którą wg własnej opinii oceniam na 5 !!!! Amen Pozdrawia Was ciepło Remika2:) siedząca z lampką winka przed owym "monstrualnym" kominkiem, podziwiająca widoki palącego się buczka:) Kominek mi się podoba i tyle.Funkcjonuje dobrze to i cieszyć się jest czym.Pomysł z toples przy kominku mojej małży się spodobał ale dała warunek ,że tylko przy nie osmolonej szybie :D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 09.01.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Twój wkład wycofano- to fakt, ale to nie znaczy , ze był zły. główna wada to cena- dwukrotnosc konkurencji, wylot na fi 250 (zaden projekt typowy nie ma takiego komina) oraz niechęć instalatorów do walki z ogromna temperaturą i związanymi z tym reklamacjami (moim zdaniem zrozumiały). Twój został profesjonalnie podłaczony i działa super, a więc sukces podwójny. Panowie: Forest Natura oraz Niktspecjalny... po co te nerwy:))?? Czy nie najważniejsza jest opinia kogoś kto z tego kominka korzysta od 2 lat? Nie interesuje mnie dlaczego go wycofali i czy uznano go za feralny model czy też nie. Interesuje mnie czy jest łatwy w obsłudze, czy pomieści kawałki 50-60 cm, czy ogrzeje mi cały parter i pietro bez rozprowadzania. Dodatkowym atutem jest piękny obraz ognia nawet przy trzech kawałkach drewna. Dlatego nie zgodze się z tym, że muszę doładować go na maxa, aby szyba pozostała czysta. Szybka czasami zachodzi - to fakt, ale nie jak w innych wkładach, które widziałam w różnych miejscach. Poprostu trzeba nauczyć się w nim palić. Również nie jest prawdą, że do kominka nie moża się zbliżyć, poprostu nie ma potrzeby doładowywać go na maxa. W odległości ok. 1,5 m mam stolik kawowy i narożnik. Jakoś nigdy nie musiałam paradować w salonie toples, choć to pewnie podobałoby się mojemu mężowi:) Dlatego przy wyborze nie chodziło o sam desing, ale przede wszystkim o funkcjonalność, którą wg własnej opinii oceniam na 5 !!!! Amen Pozdrawia Was ciepło Remika2:) siedząca z lampką winka przed owym "monstrualnym" kominkiem, podziwiająca widoki palącego się buczka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 10.01.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witam wszystkich forumowiczow. Trafilem na to forum przypadkiem, ogromna kopalnia wiedzy, dzieki Mam pytanie do wszystkich..... Chce w domu zrobic kominek z boczna szyba po prawej stronie komina ( na prawej scianie ) ale wlot do komina jest zrobiony na druga strone Czy da sie taki wklad postawic po prawej stronie nie przerabiajac wlotu do komina??? Prosze zerknijcie na zdjecie i dziekuje z gory za porady. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.01.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Jest to do zrobienia, musiałbyś odsunąć wkład od ściany jakieś 20 cm. Ale niepotrzebnie boisz sie przeróbki przyłącza. To chleb powszedni dla w miarę doświadczonego fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.01.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Witam.Jacekg80 ... coś mi się u Ciebie nie podobają elementy drewniane stropu i więźby wchodzące w komin i kolejne opierające się na nim niemalże ...Przeróbek to Ty chyba będziesz miał nieco więcej niż się wydaje ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 11.01.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. Jacekg80 ... coś mi się u Ciebie nie podobają elementy drewniane stropu i więźby wchodzące w komin i kolejne opierające się na nim niemalże ... Przeróbek to Ty chyba będziesz miał nieco więcej niż się wydaje ... Pozdrawiam. Witam. No to mam teraz o czym myslec.... Dla wyjasnienia powiem ze zaden element drewniany nie dotyka komina ani nie jest do niego przykrecony. Komin systemowy jest obmurowany cegla od samego chudziaka do samej gory a na gorze cegla kinkierowa. Taki byl projekt domu i stropu. Przenioslem tylko komin w inne miejsce na scianie. Na pewno zasiegne fachowej porady przed budowa kominka. Znalazlem kilka zdjec kominow ktore troche to obrazuja. Oby nie byly potrzebne wieksze przerobki.... Dziekuje i pozdrawiam Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Jacekg80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.01.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Witam. No to mam teraz o czym myslec.... Dla wyjasnienia powiem ze zaden element drewniany nie dotyka komina ani nie jest do niego przykrecony. Komin systemowy jest obmurowany cegla od samego chudziaka do samej gory a na gorze cegla kinkierowa. Taki byl projekt domu i stropu. Przenioslem tylko komin w inne miejsce na scianie. Na pewno zasiegne fachowej porady przed budowa kominka. Znalazlem dwa zdjecia ktore troche to obrazuja. Oby nie byly potrzebne wieksze przerobki.... Dziekuje i pozdrawiam Ten komin to chyba obmurowany porothermem a nie cegłą tak jak ściany,no chyba ,że teraz takie cegły robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 11.01.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Tak. Komin systemowy firmy ZAPEL obmurowany jest Porothermem 11,5 a sciany Porothermem 25 p+w. Czy cos nie tak z tym obmurowanym kominem???? Chyba zawalu dostene...... !!! Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Jacekg80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.01.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Na pierwszych fotkach wygląda to tak, że wzbudziło obawy Foresta. Dalsze fotki wskazują na doskonałe rozwiązanie problemów związanych z kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silwero 11.01.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Na budowie mega bałagan kurz, kable, ale dopiero zaczynamy wykańczać. Kominek gotowy ale nie mam kompletnei pomysłu jak go wykończyć na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.01.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 To raczej pytanie o to, jak zepsuć ładny kominek, kombinując coś na górze. Powieś jakieś malarstwo. Paul Cezanne pasuje mi jak ulał do spokojnego, tradycyjnego wnętrza. Wasyl Kandinski, przy nowocześniejszych ambicjach. Oczywiście wyłącznie oryginały! Pomaluj tą górę w odcieniu ścian za kominkiem, delikatnie rozjaśniając, lub przyciemniając barwę. Ale naprawdę nieznacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.01.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 nie mam kompletnei pomysłu jak go wykończyć na górze. Pindolnij sobie takie cuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.01.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Albo takie. Wszyscy będą liczyć kropki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.01.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Tak. Komin systemowy firmy ZAPEL obmurowany jest Porothermem 11,5 a sciany Porothermem 25 p+w. Czy cos nie tak z tym obmurowanym kominem???? Chyba zawalu dostene...... !!! Szkoda ,że kominiarz się nie wypowiada.Ja komentuje co widzę,a widze ,że komin jest z porothermu a nie z cegły.Jak porotherm-ceramika zachowuje się w systemie nazwę to kominowym .........nie wiem ponieważ pierwszy raz to widzę.Nie wiem ujak reaguje na temperatury i jak w końcu ma to się do twojego systemu.Czy jest po prostu cegłą???Jeśli tak to wszystko jest ok.Śpisz spokojnie i nie miałem zamiaru cię straszyć.Jeśli tak to odebrano to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 12.01.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Szkoda ,że kominiarz się nie wypowiada.Ja komentuje co widzę,a widze ,że komin jest z porothermu a nie z cegły.Jak porotherm-ceramika zachowuje się w systemie nazwę to kominowym .........nie wiem ponieważ pierwszy raz to widzę.Nie wiem ujak reaguje na temperatury i jak w końcu ma to się do twojego systemu.Czy jest po prostu cegłą???Jeśli tak to wszystko jest ok.Śpisz spokojnie i nie miałem zamiaru cię straszyć.Jeśli tak to odebrano to przepraszam. Witam i dziekuje za komentarz. Jak juz pisalem system kominowy jest tylko obmurowany porothermem zeby podobno wzmocnic konstrukcje i zeby mozna bylo na czyms wymurowac klinkier ponad dachem. Tak buduje od lat majster ktory stawial moj dom. Ten porotherm nie jest czescia systemu kominowego jest tylko dodatkiem, mam nadzieje ze nie odbije mi sie czkawka..... :/ Pozdrawiam Edytowane 12 Stycznia 2013 przez Jacekg80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts