Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

(..) Gres z nowej kolekcji Tubądzina (...).

Pozdrawiam.

Czyli gresem można "obkładać" kominki? Bo już różne rzeczy mi mówiono... A czy samemu można obudować kominek? W chwili obecnej moja tarnava stoi sobie na nóżkach, a jej góra jest obłożona wełną z folią (sorry za totalną ignorancję w temacie :oops: ). I u góry wystają lużno metalowe rury, które jak sądze będą potem podłączone do kratek.

Planujemy totalnie prostą obudowę z GK i obłożenie go gresem. Czy mogłabym prosić o instrukcje obudowy (jeśli to wogóle możliwe) :D Fachowiec mi mówi o 4 000 co jest dla nas kwotą astronomiczną (przynajmniej w tym momencie)

Ps. czy ten gres Tubądzina to taka lekka imitacja bardzo ciemnego drewna?

Forest, i co Ty na to? :D

Magda, ile Cie to kosztowalo? :oops:

Hmmm... musialabym zsumować... wkład Tarnawa kupowany jeszcze w ubiegłym roku (ok.3200,00 - o ile dobrze pamiętam), rozprowadzenie powietrza robiła nam ekipa która ocieplała poddasze, materiały kupowaliśmy do tego etapu prac sami i szczerze mówiąc nie wiem ile to wyszło... sama obudowa - 3200,00 (robocizna + materiały, gres był nasz - zostało jeszcze z podłogi w wiatrołapie...)

Magda, ile Cie to kosztowalo? :oops:

Hmmm... musialabym zsumować... wkład Tarnawa kupowany jeszcze w ubiegłym roku (ok.3200,00 - o ile dobrze pamiętam), rozprowadzenie powietrza robiła nam ekipa która ocieplała poddasze, materiały kupowaliśmy do tego etapu prac sami i szczerze mówiąc nie wiem ile to wyszło... sama obudowa - 3200,00 (robocizna + materiały, gres był nasz - zostało jeszcze z podłogi w wiatrołapie...)

własnie chodziło mi o obudowę 8) Dzieki :D

Witam.

Majka - oprócz tego gresu to było jeszcze: cała izolacja, profile, kleje, gładzie, część kratek (wlotowe), wkręty, pchełki, przyłącze dymowe, stojak, dosyć drogie emulsje i coś tam jeszcze by się nazbierało). Suma sumarum z tego gresu zrobiło się wg. moich obliczeń materiału za ok. 1200 zł.

Jeżeli zsumować to z wkładem i DGP to całośc kominka zamknie się w koszcie ok. 8-8,5 tys. zł.

Prostuje bo potem krążą "legendy" że kominek to jedna płyta GK i trochę gipsu za 100 zł.

Pozdrawiam.

Prześledziłam wczoraj cały wątek kominkowy od samego początku, gdyż jestem na etapie zabudowywania wkładu kominkowego (spartherm), który ma dwa boki szklane połączone łukiem, otwierany do góry.

Mimo tego będę potrzebowała Waszej rady.

Chodzi o to, że kominek jest zabudowany prosto do góry i oprócz jednej wnęki na drewno nie stanowi żadnej atrakcji i mam wrażenie, że będzie nijaki. Że będzie to jedna wielka plama zlewająca się.

Przesyłam Wam ogólny projekt salonu, aby zlokalizować kominek

_544721_n.jpg

oraz projekt kominka ze zbliżonymi kolorami

http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=1&id=45051&zid=544722&r=1

oraz wnękę, która została próbnie pomalowana na wszystkie kolory, które będą w salonie.

http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=0&id=45051&zid=544723&r=1

Najjaśniejszy (na tylnej ścianie wnęki) będzie kolorem wszystkich ścian i sufitu, pośredni kolor będzie na zewnętrznych ściankach wnęk a ten najciemniejszy właśnie na ścianie kominkowej.

Proszę Was o Wasze zdanie na ten temat oraz jakieś propozycje.

Pozdrawiam,

Asia.