Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Nasz kominek:

Wkład Dovre model 2180 CBS modern (SC),

Kamień: Forest Brown

Rozporowadznie ciepła do pokoi na górze, jesteśmy bardzo zadowoleni z tego wkładu.

Kominek jeszcze nie wykończony, prośba o pomoc w innym poście :)

http://foto1.m.onet.pl/_m/8a29f9b187cf6173c7ea2294bf9111c9,5,19,0.jpg

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj odbyły się konsultacje z naszym panem od kominka i jego kolegą po fachu.

Ponieważ mamy komin Schiedla-nie wchodzi w grę jego naruszanie.Boczne ustawienie zajmie też sporo miejsca min.przez przebieg przewodu dymowego.

Kominkarz skrócił nieco przód podstawy obudowy,zamontował kominek...i

dzisiaj odbyło się pierwsze odpalanie kominka :D

Dzisiaj popatrzyliśmy jeszcze raz na całosć i może nie będzie tak źle.

Musi być tak a nie inaczej,trudno. :-?

Pełna ocena będzie możliwa po wykończeniu.

http://images29.fotosik.pl/141/f5cdf2e1ddc9ad38med.jpg

Pozdrawiam Bogusia :)

Witam.Nasz kominek to porażka :cry: .Ale sobie znaleźliśmy "mistrza" :evil:

( zdjęcia w dzienniku).Tak go sp...aprał,że lepiej nie można było. :evil:

Dlatego dzisiaj reanimowaliśmy kominek z pomocą regipsiarzy.

Wyszedł całkiem inny kominek niż chcieliśmy, ale cóż... :(

Jak będzie wykończony to może wkleję zdjęcia :-? ( jak się nada do "publikacji").

Jak patrzę na wasze piękne kominki :D to .....bardzo Wam zazdraszczam :cry: :wink:

Pozrawiam Bogusia :cry:

Widziałem cały w dzienniku :cry: wykonawcę najlepiej rozstrzelać :( zepsuł materiał , brak dopływu powietrza pod komorę paleniska, wykonana obudowa bez podstawowych zasad, przy mocniejszym paleniu może popękać wkład, gwarancja na wkład przepada z powodu zle wykonanej obudowy (brak wystarczającego chłodzenia wkładu) niech rozbiera na własny koszt i zabiera materiał

patrząc na wsze kominki strasznie "napalilam" sie na kominek dwustronny vis a vis. I tutaj mam pytanie do uzytkownikow czy one sa dobre, czy grzeja i czy sie szyby szybko brudza. pisze bo strasznie mnie zniechecali w sklepie i zastanawiam sie czy to jest kwestia firmy wkladu czy tez uprzedzen. mozecie cos napisac bardzo prosze. :oops: Ja bym chciala miec ogien i w kuchni i w salonie a to by bylo optymalne. i jeszcze czy mozecie napisac czy jak juz taki kominek jest to czy w kuchni musi byc dodatkowa wentylacja itp.

An-bud dzięki za rady.

Nie chcemy się szarpać z "mistrzem" :x szkoda naszego zdrowia.

Poprawimy to jakoś-w moich komentarzach jest zdjęcie dzisiejsze.

I tutaj tez prosimy o dalsze wskazówki.

Co do rozprowadzenia ciepła,to mamy reku(więc nie ma wentyalcji grawitacyjnej-jak się to ma do naszego kominka?nie wiem)Przy instalacji reku powiedziano nam ,ze kominy wentylacyjne nie mogą być.

Oczekuje dalszych cennych wskazówek

Pozdrawiam Bogusia

Witam.

Bogusiu - skos do półokrągłej zabudowy wygląda nie za dobrze. Może "gipsiarze" zrobili by coś na kształt poprzedniej bryły, ale z "fikuśnymi" wnękami-półeczkami? Na tym etapie jeszcze wszystko można zrobić.

Wedle mego gustu było by ciekawiej, zwłaszcza jeżeli były by podświetlane halogenami :wink:

Zdaję sobie sprawę,że stylistycznie to nie za bardzo gra.Ale zostawimy to już tak jak jest.Myśleliśmy o zaokrągleniu przedniej płyty po skosie,ale to znowu zwiększyłoby nam bryłę górnej części.Dlatego też zabudowaliśmy część ściany i w ten sposób zmniejszylismy wymiar przód-tył.Jeżeli chodzi o podświetlenie,to też to rozważaliśmy ale przy skosie kąt padania światła nie byłby odpowiedni.Dlatego zrobimy tylko jedno światło z boku.

Nie mam już siły :cry: ręce mi opadają, i niech tak już będzie.Może po pomalowaniu nie będzie tak najgorzej :(

Pozdrawiam Bogusia[/img]

Nasz kominek:

Wkład Dovre model 2180 CBS modern (SC),

Kamień: Forest Brown

Rozporowadznie ciepła do pokoi na górze, jesteśmy bardzo zadowoleni z tego wkładu.

Kominek jeszcze nie wykończony, prośba o pomoc w innym poście :)

http://foto1.m.onet.pl/_m/8a29f9b187cf6173c7ea2294bf9111c9,5,19,0.jpg

Bardzo piękny kamień :)

patrząc na wsze kominki strasznie "napalilam" sie na kominek dwustronny vis a vis. I tutaj mam pytanie do uzytkownikow czy one sa dobre, czy grzeja i czy sie szyby szybko brudza. pisze bo strasznie mnie zniechecali w sklepie i zastanawiam sie czy to jest kwestia firmy wkladu czy tez uprzedzen. mozecie cos napisac bardzo prosze. :oops: Ja bym chciala miec ogien i w kuchni i w salonie a to by bylo optymalne. i jeszcze czy mozecie napisac czy jak juz taki kominek jest to czy w kuchni musi byc dodatkowa wentylacja itp.

:o

Mam wklad vis a vis arysto, nie wiem dlaczego mialby sie inaczej brudzic niz kominek z jedna szyba :roll:

różnica jest taka, że mam do umycia dwie a nie jedną szybę :wink:

w kazdym razie polecam :D

Pokaż zdjęcia. Trzymam Cię za słowo ;)

Już niedługo !!! :D

Nasz kominek, a raczej piec (od Zduna Wędrownika :) ) już niedługo stanie na swoim wyczekiwanym z niecierpliwością miejscu.

Będzie miał smak i zapach gorącej czekolady i wanilii, nostalgię starych koronek...

Z niecierpliwością pierwszy raz w życiu będę czekać na jesień i zimę. Chyba polubię wreszcie chłodne pory roku, a nawet słoty - z kubkiem czekolady w ręce, oparta plecami o cieplutkie kafle. :)

Forest-Natura,

zależy mi na umieszczeniu kominka (myślę o sparke F1000) pod dolnym biegiem schodów.

Czy mógłbyś coś podpowiedzieć :oops: , jakieś inspiracje?

My mamy kominek pod schodami:

http://images27.fotosik.pl/193/008c9caf3e838140.jpg

Zblizenie na kamien:

http://images30.fotosik.pl/191/987a13cd43a15d77.jpg