Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak zwykle zresztą to kwestia gustu, ale moim zdaniem ten kominek jest, jakby to powiedzieć...chaotyczny. Po pierwsze jest krzywo wymurowany, po drugie jakoś nie leży mi połączenie szlachetnego trawertynu z rustykalną cegłą, a dodatkowo wrażenie chaosu powiększa jeszcze ten fragment posadzki i półka, które wyglądają jakby były wykonane z odpadów płytek ( a może są z odpadów ? :wink: ). Jak dla mnie jedno wielkie nieporozumienie.

Pokaż zdjęcia. Trzymam Cię za słowo ;)

Już niedługo !!! :D

Nasz kominek, a raczej piec (od Zduna Wędrownika :) ) już niedługo stanie na swoim wyczekiwanym z niecierpliwością miejscu.

Będzie miał smak i zapach gorącej czekolady i wanilii, nostalgię starych koronek...

Z niecierpliwością pierwszy raz w życiu będę czekać na jesień i zimę. Chyba polubię wreszcie chłodne pory roku, a nawet słoty - z kubkiem czekolady w ręce, oparta plecami o cieplutkie kafle. :)

No coś ty, cały maj nasz piękny przed Tobą :-? 8)

Jak zwykle zresztą to kwestia gustu, ale moim zdaniem ten kominek jest, jakby to powiedzieć...haotyczny. Po pierwsze jest krzywo wymurowany, po drugie jakoś nie leży mi połączenie szlachetnego trawertynu z rustykalną cegłą, a dodatkowo wrażenie haosu powiększa jeszcze ten fragment posadzki i półka, które wyglądają jakby były wykonane z odpadów płytek ( a może są z odpadów ? :wink: ). Jak dla mnie jedno wielkie nieporozumienie.

Co ja mogę dodać :D nasz klient nasz Pann :)

Kominek jest strasznie wielki jak widać.

A połączenie sprzecznych form nie wydaje mi się takie złe. Trawertyn właśnie uspokaja i wycisza tą cała formę z cegieł.

I tak dobrze, że nie przeszła pierwsza wizja klienta, bo dopiero wtedy był by chaos :D

Mam nadzieję, że nie uraziłam artysty - wykonawcy? :oops: Nie wiedziałam, że to Twoje dzieło. Pozostałe rzeczy Twojego autorstwa, które prezentowałeś na forum były bardzo ciekawe i w zupełnie innym stylu niż ten kominek. Ale jeżeli właścicielowi o to właśnie chodziło to OK, bo przecież to właśnie najważniejsze, żeby klient był zadowolony :wink:

Ja z kolei chciałabym się dowiedzieć jak to jest z trawertynem(tym z żywicą). Czy on faktycznie wydaje jakieś zapach podczas palenia. Jeśli tak to do jakiego stopnia to czuć ??

Bardzo proszę o odpowiedz, ponieważ kamień ten bardzo mi się podoba, ale Pan który będzie go obudowywał odradza mi go bardzo :(

A my mamy taki.

Pewnie nie jest "na topie" :wink: , ale taki właśnie marzył mi sie od kiedy pamiętam :wink:

http://img402.imageshack.us/img402/6492/obraz117fm0.jpg

http://img87.imageshack.us/img87/8348/obraz108yg7.jpg

http://img337.imageshack.us/img337/4989/obraz113tf7.jpg

Możesz dać namiar na wykonawcę i ewentualnie na skład gdzie kupowaliście te płytki z piaskowca?

Witam , proszę o radę jak w temacie czyli jaką zastosować średnicę do doprowadzenia powietrza z zewnątrz ( rura długości 3 m ). Wiem, że najlepiej zastosować rurę fi 160 lecz z racji kłucia chudziaka skłonny jestem na fi 110 lecz czy ta średnica starczy do prawidłowego funkcjonowanie kominka?

Czy czerpnia na wysokości 40 cm nad glebą nie jest za mała?

i ostatnie pytanko gdzie najlepiej zainstalować przepustnicę bliżej kominka czy bliżej czerpni?

Wystarczy w zupełności , pod takie rury instalowałem największe Sparthermy z wylotem spalin fi250 . To zalecane fi 160 wynika z obliczenia ilości powietrza gdy drzwiczki kominka są otwarte...ale wtedy zaciąga przecież z pomieszczenia. Powietrze z takiej rury fi 160 wpływa do paleniska przez małe otwory systemu regulacji spalania . Darek B

Ewa-piękny!

Dzięki. Marzył mi się kominek "Reziego" wielkogabarytowy z marmurem Breccia, ale warunki lokalowe nie pozwoliły :-? Najlepiej pasował narożny. Chcieliśmy go optycznie powiększyć i wybraliśmy ciemnobrązowy kamień.

hehe, a je ściagnelam od Reziego własnie -mamy podobny gust. Wprawdzie nie mam panoramicznego wkładu jak Rezi (mam płaszcz) ale wielkoformatowa breccia na mojej scianie sie znalazła. Gdybym nie miała miejsca zrobilabym kominek dokładnie w Twoim stylu-to wykonczenie u góry jest super-kominek jest zgrabny i miły dla oka

Ewa-piękny!

Dzięki. Marzył mi się kominek "Reziego" wielkogabarytowy z marmurem Breccia, ale warunki lokalowe nie pozwoliły :-? Najlepiej pasował narożny. Chcieliśmy go optycznie powiększyć i wybraliśmy ciemnobrązowy kamień.

Witaj Ewa

bardzo ładny kominek i obudowa

moge prosic o nazwe tego kamienia?

pozdrawiam

Ewa-piękny!

Witaj Ewa

bardzo ładny kominek i obudowa

moge prosic o nazwe tego kamienia?

pozdrawiam

Kamień to granit Antic Brown.