Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

czy można do obudowy kominka , np na dolną półkę pod wkładem użyć parapetów z konglomeratu? Są one zrobione z 80% kamienia łupano-mielonego i 20% żywicy.Czy ktoś używał takich gotowych parapetów do wykończenia kominka?

czytałem,że te parapety są niepalne,więc spokojnie można ich użyć do kominka

A ja mam takie pytanie. Kominka jeszcze nie mam, ale 'parkieciarze' chcą wiedzieć ile mają zostawić miejsca na kafle - w miejscu gdzie będzie kiedyś stał kominek.

Pomóżcie, jakie wymiary u Was ma "podłoga" z kafli pod kominkiem - najważniejsza głębokość - od ściany , bo szerokośc, to już wiadomo że wg rozmiarów obudowy, ale ta głębokość ?? Tak mniej wiecej ??

Czy ktoś ma może kominek otwarty podobny do tego na zdjęciu? Albo może ktoś wie gdzie mogę znaleźć fotki takich kominków - na ten trafiłam przypadkiem:

http://www.domzpoddaszem.pl/var/gallery/DZIENNY_03_big.jpg

BARDZO FAJNIE WYGLADA. Tyle, ze w mieszkaniu w ktorym obecnie mieszkam, mam zainstalowany otwarty kominek...i choc przyjemnie patrzy sie na zywy :) ogien, to ogolnie kominki otwarte sa bardzo niepraktyczne.

Na zdjeciu widze piekne biale sciany, widac, ze kominek nieuzytkowany :lol:

Dym jest dymem, i chocby nie wiem jaki komin i tak bedzie brudzil sicany.

Szoka bo kominek ktory znalazles/as STRASZNIE mi sie podoba.

Ja planuję taki otwarty kominek jako drugi- jako główny kominek będziemy mieć kominek z płaszczem wodnym. Ten byłby używany okazjonalnie, a jego główna funkcja miałaby być dekoracyjna :lol:

Ten jest swietny, czy ktos moze mi powiedziec jak go zrobic (a moze znacie kogos kto robi podobne cacka?)

i ile takie cacko kosztuje? (chodzi o zabudowe nie wklad)

http://foto2.m.onet.pl/_m/f0509fb45c900b108031a207d1fa4a76,5,19,0.jpg

:p

:D troszkę płyty gips-karton, profili met. wkręty, kołki , gips, parę kawałków marmuru :wink: ciężko wymyśleć tańszy model :lol: :wink: farba, kit i jest git :wink:

Witam wszystkich, czy ktoś mi może podpowiedzieć które rury podłączeniowe do kominka są lepsze, te czarne (droższe) czy srebrne . Kominek mają montować a kominkarz chce montować "te srebrne" - wiadomo taniej :evil: a panowie od wykończniówki którzy też czasem kominki montują twierdzą że te czarne są lepsze bo grubsze i same grzeją???

Pomóżcie bo może lepiej uprzeć się na czarne?

Witam wszystkich, czy ktoś mi może podpowiedzieć które rury podłączeniowe do kominka są lepsze, te czarne (droższe) czy srebrne . Kominek mają montować a kominkarz chce montować "te srebrne" - wiadomo taniej :evil: a panowie od wykończniówki którzy też czasem kominki montują twierdzą że te czarne są lepsze bo grubsze i same grzeją???

Pomóżcie bo może lepiej uprzeć się na czarne?

Nie mam za dużego pojęcia o kominkach, więc nie uzasadnię dlaczego, ale u nas są czarne...

Ten jest swietny, czy ktos moze mi powiedziec jak go zrobic (a moze znacie kogos kto robi podobne cacka?)

i ile takie cacko kosztuje? (chodzi o zabudowe nie wklad)

http://foto2.m.onet.pl/_m/f0509fb45c900b108031a207d1fa4a76,5,19,0.jpg

:p

:D troszkę płyty gips-karton, profili met. wkręty, kołki , gips, parę kawałków marmuru :wink: ciężko wymyśleć tańszy model :lol: :wink: farba, kit i jest git :wink:

Nawet nie wiesz jak moj maz sie ucieszy! Wkoncu wybralam cos, co jest tanie :p Bardzo mnie pocieszyles, dzieki!!

Witam.

Edit - dylatacje wokół wkładu muszą być, a ramki kupuje się gotowe lub wykonuje samemu na konkretny wymiar.

Mariku - średniej wielkości i grubości ramka z nierdzewki za 700 zł jest ramką tanią.

Daxima - no niestety to już jest moją technologiczną "małą tajemnicą" ;-). Na żywo wygląda bardziej satynowo, no i można "jeździć" po nim szmatką.

Dla miłośników brązowej kolorystyki:

"Koronki" (autentyczny wzór z takich - ręcznie robionych) - kaflowa ściana w szamotowym wnętrzem (kilkaset kilo masy kumulacyjnej ukrytej za kaflami). Żeby nie było "za płasko" z płaszczyzny ściany wystaje kremowa ramka wokół wkładu i kafle - kratki. Dzięki temu nabiera wyglądu 3D zamiast 2D ;-). Kafle z kaflarni Kafel-Art. Projekt kominka i wykonanie FN.

http://foto2.m.onet.pl/_m/27e9d0d81b24ad12aba57712c7ae8256,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/68a9c95f472b2e1d35644419040fabf1,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/14ce3f5502b8b09eb9093f4b9c64fee3,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/12d20ea5ee09384b69a9cda1ee017d73,10,19,0.jpg

Pozdrawiam.

A ja już czekam niecierpliwie na nasz piękny ciepły! kominek.

Po odrzuceniu wszelkich opcji kartonowo-gipsowych oraz po uznaniu, że do mojego niewielkiego domku nie za bardzo komponuje się kamień, nawet najpiękniejszy - będzie kominek z szamotem wewnątrz i pięknymi krakowskimi kaflami zewnątrz.

Oczywiście za pomocą F-N ! :D

Jak tylko powstanie zamieszczę fotki.

Wiem, że będzie piękny, bo wszystkie poprzednie tego autorstwa takie były - na dodatek każdy inny, niepowtarzalny. I mój też będzie calkowicie indywidualny - niepodobny do prezentowanych tu kominków!!! :lol:

Pokaż zdjęcia. Trzymam Cię za słowo ;)

Proszę spojrzeć powyżej - to nasz czekoladowo-waniliowy, cieply pieco-kominek. Taki do oparcia się plecami o cieple kafle z filiżanką gorącej czekolady w ręce. Spełnił całkowicie nasze (bardzo początkowo niekonkretne oczekiwania) i niepostrzeżenie stał się centralnym punktem naszego domu.

Co więcej zaczęliśmy dopasowywać do niego wystrój wnętrza (z wielką przyjemnością).:D

Serdeczne podziękowania i podziw dla Foresta :) - nie udalo mi się spotkać przy zakończeniu prac. :cry:

Ale codziennie podziwiam nasz piec i czekam niecierpliwe na pierwsze rozpalenie. (Chyba wreszcie polubię zimę! :wink: )

W naturze jest jeszcze ładniejszy - kafle z dekorem pięknie, miękko, plastycznie odbijają światło, nie sa płaskie, tylko reliefowe.

Witam.

Edit - dylatacje wokół wkładu muszą być, a ramki kupuje się gotowe lub wykonuje samemu na konkretny wymiar.

Mariku - średniej wielkości i grubości ramka z nierdzewki za 700 zł jest ramką tanią.

Pozdrawiam.

Dzięki Forest. To ja juz widzę, że chyba pomyślę o czymś innym niz ta ramka.

Wrzucę jutro jakięś fotki mojego "nieszczęścia" :cry: to może mi doradzisz co z tym fantem zrobić? :lol:

......................które rury podłączeniowe do kominka są lepsze, te czarne (droższe) czy srebrne ..................

My wykonujemy montaże na czarnych Betramsach(oryginalnych austryjackich),są dużo lepsze..widzieliśmy rury srebrne po kilku latach palenia...porażka... czarne trzymaja sie dobrze.Pozdrawiam