Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

tak jak w temacie.

czekam tylko zeby wylali mi posadzki. powietrze doprowadzam w posadzce kanalem 15x5. jak zamontuje to wrzuce kilka zdjec na razie bez obudowy. [

quote=Zeljka]

Adiz1

To jaki powinien być wkład do tego rodzaju obudowy?

W poniedziałek wybieram wkład, a obudowę planuję podobną (mniejszy kamień i półka na dole). Proszę doradź.

Takie jak ma na przyklad spartherm, bo oni nie maja zeliwnych....,mysle, ze o to chodzilo....

One sa troche inne, zeliwo jest bardziej szare, a spartherma sa chyba stalowe i ta czern jest taka gleboka...., bardziej pasuje do nowoczesnych kominkow...., wedlug niektorych....,ale jak wiadomo.., o gustach..... :wink:

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

Jestem zupełnie zielona jeśli chodzi o tematykę kominków.

Znalazłam się w sytuacji kiedy muszę (z mężem) zdecydować czy potrzebny nam będzie dodatkowy komin wyprowadzający spaliny kominkowe. Istniejący komin oddalony jest od miejsca w którym planujemy postawienie kominka o ok.4 metry. Czy jest możliwość przeciągnięcia rury od kominka do istniejącego komina,czy też musimy wybudować nowy komin przylegający bezpośrednio do kominka?

Jaka jest dopuszczalna odległość kominka od komina? :roll: :roll: :roll:

Pilnie czekam na podpowiedzi!

Witam, chciałabym wstawić taki kominek http://www.kominki.net/index.php?go=projekty&typ=projekty&id=43&order=ocena%20DESC

w miejscu gdzie ma być jest 10 cm styropianu w posadzce.

Jak sądzicie, czy posadzka wytrzyma ciążar takiego kominka?

czy lepiej poszukać innego projektu?

Przecież ta kamienna ściana to tak na oko z 5t więc podejrzewam że nawet najlepiej wylana podłoga na styropianie popęka. Możesz w miejscu kominka zdjąć podłogę, skuć wylewkę, zerwać styropian i zrobić wylewkę zbrojoną bez styropianu.

Witam

Jestem zupełnie zielona jeśli chodzi o tematykę kominków.

Znalazłam się w sytuacji kiedy muszę (z mężem) zdecydować czy potrzebny nam będzie dodatkowy komin wyprowadzający spaliny kominkowe. Istniejący komin oddalony jest od miejsca w którym planujemy postawienie kominka o ok.4 metry. Czy jest możliwość przeciągnięcia rury od kominka do istniejącego komina,czy też musimy wybudować nowy komin przylegający bezpośrednio do kominka?

Jaka jest dopuszczalna odległość kominka od komina?

Pilnie czekam na podpowiedzi!

Niestety albo nowy komin, albo kominek bliżej komina. Zasadą jest że kominek powinien stać jak najbliżej przewodu kominowego. Z kominka rura dymowa winna wychodzić pionowo do góry, następnie kolanko z rewizją i rura pod kątem 45deg do komina. Każde zawirowanie i nie pionowy przewód dymowy sprzyja osadzaniu się sadzy których kominek produkuje ogromne ilości i potem inwestor dziwi się że kominek dymi. Trochę nie widzę rury pod kątem 45deg na odległość 4m, a jak się sadza wytrąci to jak to czyścić?

Podobno o gustach nie nie dyskutuje, ale widzę, za czasami nie sposób tego uniknąć :roll:

A ja gratuluję właśnie tak dobrego gustu projektantowi tego kominka!!!! Formą nawiązuje do starodawnych pieców kaflowych, ma piękną kolorystykę i unikalne kafle, które nawet gdy są zimne wyklądają "ciepło".

Jeszcze raz gratuluję :D :D :D

Mój wczoraj wieczór prawie skończony kominek :).

Brakuje jeszcze gładzi i farby nad kominkiem oraz blachy przed, kamień też jeszcze trochę podeschnie i nabierze bardziej jednolitej barwy.

Ale już mnie cieszy :) :) :)

http://img215.imageshack.us/img215/1508/dscn0673cc1.jpg

http://img146.imageshack.us/img146/681/dscn0686qf3.jpg

Dołączam się do grona wielbicieli twojego kominka - bardzo podobają mi się proporcje i kolorystyka twojego kominka :D Czy mas zmoże zdjęcie skończonego kominka? Jak wygląda blacha przed kominkiem? Jak w uzytkowaniu zachowuje się materiał , czy nie brudzi sie piaskowiec za bardzo? Z góry dziekuję za odpowiedź :D

Pokażę zdjęcia mojego kominka w wersji bardziej wykończonej - głównie otoczenia bardziej wykończonego (choć sporo jeszcze brakuje :().

Odpowiadając na pytania:

- blacha zwykła z Castoramy za kilkadziesiąt złotych położona przed paleniskiem,

- użytkowanie było póki co niewielkie, więc się nie nabrudziło, ale piaskowiec należy raczej do podatnych na brud materiałów, jest chropowaty i nasiąkliwy. Obowiązuje zakaz stawiania napojów na naszym kominku ;). Doradzano nam impregnację, póki co nie zdecydowaliśmy się bo obawiawiamy się zmiany wyglądu kamienia.

Sylwia

http://img48.imageshack.us/img48/7902/img3995ys6.jpg

http://img145.imageshack.us/img145/668/img3989hr2.jpg

http://img48.imageshack.us/img48/7017/img4000iq5.jpg

Misiowa:

Kominek piękny. Ale na zdjęcie załapała się kuchnia. Wygląda zarąbiście. Powiedz, gdzie ję można zobaczyć na zdjęciach, bo chyba taką chcemy mieć.

Pozdrawiam.

Dzięki :).

Zdjęcia kuchni zamieszczałam kiedyś we wnętrzach na wątku o kuchniach angielskich.

http://forum.muratordom.pl/kto-ma-z-was-kuchnie-w-stylu-angielskim,t50301-60.htm

Były to niestety tylko zdjęcia w trakcie realizacji kuchni, póki co nie mam aktualnych. Wkleję zdjęcia do tamtego wątku gdy zrobię aktualne.

Sylwia

Misiowa:

Kominek piękny. Ale na zdjęcie załapała się kuchnia. Wygląda zarąbiście. Powiedz, gdzie ję można zobaczyć na zdjęciach, bo chyba taką chcemy mieć.

Pozdrawiam.

Zdjęcia kuchni zamieszczałam kiedyś we wnętrzach na wątku o kuchniach angielskich.

http://forum.muratordom.pl/kto-ma-z-was-kuchnie-w-stylu-angielskim,t50301-60.htm

Były to niestety tylko zdjęcia w trakcie realizacji kuchni, póki co nie mam aktualnych. Wkleję zdjęcia do tamtego wątku gdy zrobię aktualne.

Sylwia

Widzę, że u Ciebie nie tylko kominek bardzo mi się podoba, ale i cała reszta tego co trochę widać z boku :D drzwi przesuwne są z bielonego drzewa? a kuchnia naprawdę piękna - szczególnie zabudowa wokół kuchenki :D

Nie planujesz założenia wątku w "galerii domów forumowiczów" qalbo "dziennika wykończeń"? Szanuję prywatność, ale pokazując fragment rozbudzasz apetyt na więcej :wink:

Pięknie tam u Ciebie!!! Gratuluję i podziwiam!!!

Misiowa:

Pozdrawiam.

Sylwia

Widzę, że u Ciebie nie tylko kominek bardzo mi się podoba, ale i cała reszta tego co trochę widać z boku :D drzwi przesuwne są z bielonego drzewa? a kuchnia naprawdę piękna - szczególnie zabudowa wokół kuchenki :D

Nie planujesz założenia wątku w "galerii domów forumowiczów" qalbo "dziennika wykończeń"? Szanuję prywatność, ale pokazując fragment rozbudzasz apetyt na więcej :wink:

Pięknie tam u Ciebie!!! Gratuluję i podziwiam!!!

Popieram Renkę...apetyt rośnie w miarę jedzenia :wink: :lol: ...Misiowa możesz wrzucić więcej szczegółów?? :D

Zajrzałam do kominków, ale jak zobaczyłam Twój i to co uchwycił aparat, to zaniemówiłam :o :D

Podobają mi się podłogi i te przesuwane drzwi (co to za producent i jak są schowane w ścianie??)...o kuchni nie wspomnę :wink: :lol: mam nadzieję, że kiedyś będę mieć podobną :D

Cudnie wszystko urządziłaś 8) :D

http://foto2.m.onet.pl/_m/27e9d0d81b24ad12aba57712c7ae8256,10,19,0.jpg

PRZEPIĘKNY!!!!! GRATULUJĘ ARTYŚCIE ORAZ WŁAŚCICIELOWI!!!!

:o :o :o sorry ale całowite bezguście.

Ooo ! :-?

Bedę bronić swojego pieca i gustu (nie tylko mojego - ale kilku profesjonalnych osób, które brały udział w jego tworzeniu).

Natomiast rozumiem, że jak wszystko może się podobać lub nie, jak i nie wszędzie będzie pasował (a napewno nie do chińskiego polerowanego gresu i płytek "pseudorewnianych". Wymaga pewnej dysypliny w urządzeniu mieszkania i na szczęście nie ma półeczki do stawiania "durnostojek". :wink:

Zdawałam sobie oczywiście sprawę, że będzie budził pewne kontrowersje i faktycznie częśc osób reaguje zachwytem, część ma "mieszane" uczucia. Podobnie zresztą jak ja oglądając różne wnętrza na żywo i na forum. Jakie to szczęście, że teraz już nie wszystkim podoba się ta sama meblościanka i tapeta ... :lol:

Oczywiście są rzeczy obiektywnie brzydkie, ale tu się nie dam !!!

Nasz kominek jednak nie jest "bezguściem" - jak piszesz, czy kiczem, ponieważ kafle autentyczne i niepowtarzalne i mają charakter artystyczny. W odróżnieniu od chińskiego poleru oraz drewnopodobnych plytek ceramicznych, którymi tak się zachwycasz - lecz też nie piszę, że sa bezguściem, chociaż nigdy nie zastosowałabym tych materiałów u siebie właśnie ze względu na to, że udają coś czym nie są. Odpowiednio zastosowane nie są zresztą niegustowne.

A mój kominek to jest piec z dość tradycyjnych kafli (choć może takich nie widziałeś) i niczego nie udaje.

"Koronkowy" relief na kaflach nie jest żadną imitacją, ale wykorzystaniem ciekawej techniki ceramicznej wykonanej ręcznie - troszkę podobnie jak decoupage, który też może się nie podobać niektórym lub nie pasować do określonego designu, ale ma swoją artystyczną wartość. Podobnie można traktować każdą ceramikę (łazienkową czu użytkową) z wzorami kwiatowymi czy innymi motywami - a przecież podoba się wielu.

Zdjęcie także nie oddaje kolorystyki i faktycznego wyglądu kominka, widocznie nie jest on fotogeniczny, albo trzeba by pobawić się oświetleniem - no i ściana nie wykończona zgrzyta.

Może zerknij na niego jeszcze raz bardziej przychylnym okiem :D :wink: ( a daruję Ci ten chiński poler - pewnie zresztą całkiem ladny !). :)