Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

jeden kładzie chiński gres polerowany a drugi wstawia tanie chińskie drzwi zewnętrzne czy taniutkie meble z niewiadomo jakiego materiału do kuchni ze sprzętem z marketu,oknami pcv czy obudową kominka imitującą styl decoupage,wszystko opiera się na tym jaką kasą operyjemy i na co nas stac :)

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No zaparł się złośliwiec ! :lol:

Przepraszam za chiński gres, co tak zabolał, :wink: bo są także bardzo ładne wzory, a nie każdy może i chce kłaść kafle po kilkaset zł metr.

No a o kasie, to trudno rozmiawiać: wiadomo - jak się kończy to wybiera się tanie materiały, ważne by nie "gryzły" się z całością. A sprzęt z hipermarketu to i w Ruście kupisz ten sam tylko 2x droższy.

Jednak te kafle kominkowe nie są imitacją tylko w pełni autentycznym artystycznym materiałem ceramicznym wykonanym ręcznie i niepowtarzalnym (i jak już to sam decoupage jest bardziej imitacją - bo wykorzystuje obce materiały, nawet masowe serwetki).

Może Ci się mój piec nie podobać, ale proszę go od imitacji nie wyzywać ! :evil:

A wracając do kasy to nasz dom jest niestety coraz bardziej niskobudżetowy, ale kominek absolutnie niskobudżetowy nie był właśnie ze względu na użyty oryginalny materiał o wartości artystycznej (choć oczywiście może się nie podobać) - jednak tu akurat nie oszczędzaliśmy ani wybierając wykonawcę ,ani materiał. Podłoga też jeszcze z dobrej klasy plytek - (niechińskich :wink: ) , ale hiszpańskich z nagrodą "Perła Ceramiki Cersaie"! ha! :lol: .

No i tu skończyły sie żarty i zaczęły schody - finansowe. Tak więc i tanie drzwi się pojawiły (jednak dopasowane kolorystycznie i o prostej formie) i tania kuchnia wykonana przez rzemieślnika, na oko trudno odróznić od tych drogich, chociaż wiem, że z trwałoscią możę być różnie - własnie jak to z tania podróbką. Okna PCV też są - i tu najwięcej mnie boli, chociaż całe grono nawet zamożnych inwestorów wybiera takie świadomie, ale nikt mi nie powie, że są ładniejsze i elegantsze od drewna. :cry: Jednak pzreważyła praktyczność no i finanse.

Bez urazy Damro ! :D

Ważne się różnić pięknie, ludzie się różnią i gustami i możliwościami finansowymi oraz chęcią przeznaczania środków na różne rzeczy.

el-ka

Dla mnie ta obudowa jest PRZECUDNA...

..Jak kawa z kremową śmietanka..

GRATULUJĘ POMYSŁU I WYKONANIA

:) Dzięki, bo choć jestem niezależna w swoich gustach i nie łatwo mnie zbić z tropu, to miło, że mój kominek się komus podoba. Nie jest to moje dzieło w sensie koncepcji i projektu, ale oczywiście to całkowicie mój gust choć raczej tylko zaakceptowałam projekt, którego nie stworzyłam. Nie potrafiłabym sama zaprojektowac pieca i nie znałam takich technologii, ale pomysł FN oddał całkowicie, to czego oczekiwałam i przekazałam (dość mętnie :oops: ) autorowi i wykonawcy - FN oraz wspaniałym Paniom w kaflarni artystycznej w Krakowie.

Kolorystyka zdjęcia jest niekorzystnie oddana - w naturze kolory są cieplejsze i pięknie miękko załamują światło, te kafle nie sa płaskie, mają fakturę.

Teraz dodatkowo jest ładniejsze tło - kremowej ściany w tonacji jasnych kafli.

Meble będę mieć o charakterze kolonialnym, ale dość proste, kanapę prostą w formie czekoladową.

Mam nadzieję, że będzie miło i przytulnie.

Zamieszczę zdjęcia jak będzie już umeblowane.

el-ka

Przykro, że taka dyskusja w ogóle sie rozpętała. Ja w tej chwili wybieram projekt swojego kominka obłożonego kaflami piecowymi - wiem jaki to koszt!!! Napatrzyłam się przy okazji na faktyczne bezgustowie. Stwierdzam, że twój jest bardzo elegancki, w nim jest to coś....

Rozumiem że polecasz tego FN?

Damro myślę, że chciałaś powiedzieć, iz akurat Tobie podobają się inne klimaty, ale wyszło trochę niezabardzo i myślę, że nie było to z Twojej strony zamierzone.

Z gustem, oprócz tego, że sie nie dyskutuje to jeszcze jest tak, że się bardzo zmienia z czasem :0

:) Przeprosiny przyjęte !

I nie gniewałam się znów tak bardzo, bo przecież trochę już czasu jestesmy na forum i różne rzeczy się pisze i dobrze, że szczerze, choć na pewno lepiej być delikatneijszym w sformułowaniach, bo są wrażliwcy, jak i budowa bardzo szarpie nerwy.

A zdjęcie jest faktycznie "niefotogeniczne" - tak twierdza wszyscy, którzy widzieli kominek "na żywo" i wielu znajomych mówi, że na zdjęciu zupelnie by im się nie podobał, a w naturze zupełnie inaczej wygląda.

Może to kwestia ustawienia światła, bo kafle jakoś wyszly płasko jak papierowa tapeta, a wcale takie nie są poprzez fakturę i kolor też jest niekorzystnie przekłamany.

Więc ten komentarz mnie nie aż tak bardzo zaskoczył i dlatego też zaczęłam szybko wyjaśniać i bronić mojego kominka - (a i trochę dokuczyć też musiałam, wiadomo :wink: ).

A zdjęcie jest faktycznie "niefotogeniczne" - tak twierdza wszyscy, którzy widzieli kominek "na żywo" i wielu znajomych mówi, że na zdjęciu zupelnie by im się nie podobał, a w naturze zupełnie inaczej wygląda.

Może to kwestia ustawienia światła, bo kafle jakoś wyszly płasko jak papierowa tapeta, a wcale takie nie są poprzez fakturę i kolor też jest niekorzystnie przekłamany.

Chyba faktycznie kiepskie zdjęcie, ja na początku myślałam że jest obłożony glazurą a nie kaflami. A co do samych kafli to ja wolę jednak bardziej klasyczne, bo Twoje są dla mnie zbyt nowoczesne.

My mamy kominek pod schodami:

http://images27.fotosik.pl/193/008c9caf3e838140.jpg

Zblizenie na kamien:

http://images30.fotosik.pl/191/987a13cd43a15d77.jpg

Piękny kominek, jakie są wymiary obudowy i portalu? Planuję podobny zamontować u siebie i nie wiem czy nie będzie za duży...

Jaki jest wkład?

Witam.

Wakacyjne klimaty.

Energetyczne, kaflowe "Pomarańcze".

Kominek "napędzający" system Legallet. Z wymiennikiem powietrznym, termostatami i automatyką, wkład Spartherm Ambiente Bravo h.

Projekt kominka i wykonanie FN, obraz i kafle Yadzik/Kafel-Art.

http://foto2.m.onet.pl/_m/0c73c226864dc41909306a1e928479c6,10,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/326e0773b59a6c9a6f306cb858b9c862,10,19,0.jpg

Pozdrawiam.

PS. Misiowa - miód na oczy i "kwintesencja" kominka :D