DariuszB 17.08.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Z tego co wiem to myślał o innej kaflarni... Austriackie kafle są rzeczywiście wielki ale ich cena jeszcze większa. Tak na marginesie to wykonanie kafli " pod wymagania klienta " to stosunkowo droga impreza . Osobiście nie lubię zajmować sie kaflami omawianymi tylko zamawianymi... Parokrotnie wykonywaliśmy nietypowe zamówienia , kafle wykonane tylko dla jednego klienta , niestety z przyczyn oczywistych nie mam możliwości udostępnienia zdjęć tych prac. Właściciele takich kafli maja do nich nazwijmy to prawa autorskie , w końcu zapłacili za nie odpowiednio.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa-i-sebastian 18.08.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 http://images46.fotosik.pl/2/1a8be8fc61837d98.jpg http://images33.fotosik.pl/355/a66a190cc18e3675.jpg A to nasz kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 18.08.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 ewa-i-sebastian, co to za ramka? Właśnie czegoś takiego szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa-i-sebastian 18.08.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 ramka robiona na zamówienie, przez gościa od schodów. koszt to około 1000 zł, ale nam zrobił za free, bo miał obsuwę 3 miesiące ze schodami edit; ramka jest z nierdzewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasia 18.08.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 ewa-i-sebastian, ależ ładnie tam u Was! a lampę skąd macie, jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa-i-sebastian 18.08.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 A dziękuję Lampy obie ( a właściwie abażury) kupione w austriackim sklepie z dodatkami (nawet bardziej takim meblowym) po 10 euro, podstawa dużej lampy za 29,99 z Ikea, a małej zdobyczna na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasia 18.08.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 no tak, właśnie o podstawę mniejszej mi chodziło - poluję na coś takiego i trudne to polowanie wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 18.08.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam. A ja jeszcze tutaj wykopałem mozaikowe kominki Ale mnie osobiście na kolana nie kładą Pozdrawiam http://images37.fotosik.pl/2/94402fc79d6903ee.jpg http://images32.fotosik.pl/347/03ecf4e96838af7d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 18.08.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 słuchajcie, jak to jest z pobieraniem powietrza przez kominek? mam wentylację mechaniczną, więc kominek ma pobierac powietrze z zewnątrz. No ok, jest doprowadzona rura, ale problem z doborem kominka. Sprzedawcy sami chyba nie wiedzą co mówią, jedni maja w ofercie kominki mające jakieś specjalne systemy (niby), w praktyce ponoć cały "system" to normalny kominek jak każdy + stelaż metalowy na którym stoi kominek, stelaż jest obudowywany tworząc jakby komorę pod kominkiem, do której wprowadza się rurę doprowadzającą powietrze czy ktoś mnie może oświecić zatem jakie kominki nadają się po podłączenia powietrza z zewnątrz? czy mam kupic kominek 2 razy droższy " z systemem" czy jakikolwiek normalny i postawić na stelażu? Druga sprawa - szyber. Ma być? jeden sprzedwaca mnie nastraszył, że niektórzy sprzedawcy sprzedają takie kominki, co to mają szyber zamykający komin w 100%!!! no, to ponoć niebezpieczne jest . Za to ich kominek, to hoho, WCALE nie ma szybra i tak jest najlepiej. To jak - ma być ten szyber czy nie? I to chyba nie jest to samo, co regulacja dopływu powietrza? (taką mądrością też mnie ktoś uraczył)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.08.2008 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 słuchajcie, jak to jest z pobieraniem powietrza przez kominek? mam wentylację mechaniczną, więc kominek ma pobierac powietrze z zewnątrz. No ok, jest doprowadzona rura, ale problem z doborem kominka. Sprzedawcy sami chyba nie wiedzą co mówią, jedni maja w ofercie kominki mające jakieś specjalne systemy (niby), w praktyce ponoć cały "system" to normalny kominek jak każdy + stelaż metalowy na którym stoi kominek, stelaż jest obudowywany tworząc jakby komorę pod kominkiem, do której wprowadza się rurę doprowadzającą powietrze czy ktoś mnie może oświecić zatem jakie kominki nadają się po podłączenia powietrza z zewnątrz? czy mam kupic kominek 2 razy droższy " z systemem" czy jakikolwiek normalny i postawić na stelażu? Druga sprawa - szyber. Ma być? jeden sprzedwaca mnie nastraszył, że niektórzy sprzedawcy sprzedają takie kominki, co to mają szyber zamykający komin w 100%!!! no, to ponoć niebezpieczne jest . Za to ich kominek, to hoho, WCALE nie ma szybra i tak jest najlepiej. To jak - ma być ten szyber czy nie? I to chyba nie jest to samo, co regulacja dopływu powietrza? (taką mądrością też mnie ktoś uraczył)... palenisko powinno mieć wejście aby powietrze zewnętrzne szczelnie połączyć. Zobacz np: spartherm, hajduk, tarnawa, wybrane modele jotul czy dovre. Powinien być szczelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 19.08.2008 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 dzięki za odpowiedź, kurczę dość drogie te kominki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Henku_wawa 19.08.2008 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 słuchajcie, jak to jest z pobieraniem powietrza przez kominek? mam wentylację mechaniczną, więc kominek ma pobierac powietrze z zewnątrz. No ok, jest doprowadzona rura, ale problem z doborem kominka. Sprzedawcy sami chyba nie wiedzą co mówią, jedni maja w ofercie kominki mające jakieś specjalne systemy (niby), w praktyce ponoć cały "system" to normalny kominek jak każdy + stelaż metalowy na którym stoi kominek, stelaż jest obudowywany tworząc jakby komorę pod kominkiem, do której wprowadza się rurę doprowadzającą powietrze czy ktoś mnie może oświecić zatem jakie kominki nadają się po podłączenia powietrza z zewnątrz? czy mam kupic kominek 2 razy droższy " z systemem" czy jakikolwiek normalny i postawić na stelażu? palenisko powinno mieć wejście aby powietrze zewnętrzne szczelnie połączyć. Zobacz np: spartherm, hajduk, tarnawa, wybrane modele jotul czy dovre. Powinien być szczelny jest o tym aktualnie w innym wątku, o tutaj: http://forum.muratordom.pl/powietrze-do-kominka-prawda-czy-mit,t138134.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 19.08.2008 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 dzięki, w końcu jakies konkrety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulqa 19.08.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Skołowany inwestor ma już świadomość konieczności doprowadzenia powietrza i "porządnie rozwiązanego sposobu nie-brudzenia się szyby" (cytat z Foresta). Różne firmy się chwalą, że szyba w ich kominkach się nie brudzi. Jak to jest w rzeczywistości? Czy można prosić o informacje poparte doświadczeniem, że w kominku firmy X szyba się nie brudzi, a w Y niestety to tylko przechwałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolina 19.08.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 http://elnetplus.waw.pl/~d.sitarski/inne/dzialka/_IGP8097_edited.jpg A ja z innej beczki. U nas obudowa kominka prosta jak drut i mocno surowa. W porównaniu z nią drzwiczki rewizyjne wydają się być mocno fantazyjne. Znaleźliśmy je w sklepie z kowalstwem artystycznym. ----- marta A w jakim sklepie dokładnie? Mozna poprosic o adres np. interentowy lub tez zwykły..? Bardzo wdzięczna będe , bo ja szukam , szukam i znaleźć nie moge, choc własnie takich potrzebuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 19.08.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Witam. LeoAureus ja osobiście to musiałbym zobaczyć choćby szkic tego kominka, co planujesz mieć. Pamiętaj, że nie koniecznie musi być to mozaikowe drzewo zaszalej z wyobraźnią może uda się coś innego zrealizować, wymyślić A co do wykończenia mozaiką to do Twojego kamienia strumieniowego mozaika może być również z tego samego kamienia:) lub innego . No i drzewko śni mi się po nocach... Na razie mam wyrzucony stary kominek (nawet zrobiłam zdjęcie, ale nie mogę załadować go na serwer), miejsce zieje elegancką dziurą, tak więc szaleję wyobraźnią Podobają mi się proste formy, jak np. kominek AniaP http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/ania_p.jpg z tym, że palenisko chciałabym wyżej. No i myślałam o Twoich uwagach, że może drzewo da radę zrobić ze strumienia o innym odcieniu? A z czego robi się te wypukłości? Bo nie mogę jakoś sobie tego wyobrazić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 19.08.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Witam. LeoAureus ja osobiście to musiałbym zobaczyć choćby szkic tego kominka, co planujesz mieć. Pamiętaj, że nie koniecznie musi być to mozaikowe drzewo zaszalej z wyobraźnią może uda się coś innego zrealizować, wymyślić A co do wykończenia mozaiką to do Twojego kamienia strumieniowego mozaika może być również z tego samego kamienia:) lub innego . No i drzewko śni mi się po nocach... Na razie mam wyrzucony stary kominek (nawet zrobiłam zdjęcie, ale nie mogę załadować go na serwer), miejsce zieje elegancką dziurą, tak więc szaleję wyobraźnią Podobają mi się proste formy, jak np. kominek AniaP http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/ania_p.jpg z tym, że palenisko chciałabym wyżej. No i myślałam o Twoich uwagach, że może drzewo da radę zrobić ze strumienia o innym odcieniu? A z czego robi się te wypukłości? Bo nie mogę jakoś sobie tego wyobrazić Witam. Jeśli pytasz o drzewko i że jest takie odstające, wypukłe to jest jak rzeźba z narzutu formujesz, co chcesz i jak chcesz, nie koniecznie musi być to drzewko z gałązkami, może być to dowolna forma Np abstrakcyjna, albo cały kominek w formie groty wyklejony Np mozaika z otoczaków, łupanką lub docinane kawałki w taki sposób jak mozaika florencka albo w ogóle wyklejony z dużych kawałków kamieni Np piaskowca tylko uformowanego na taki górski kamień. A co do materiałów mam na myśli kamień to kolorów odcieni w naturze nie brakuje Opcji jest bez liku ale widzę, że musze jakieś projekty zmontować by pokazać możliwości takich fantazji kominkowych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 19.08.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Jeśli pytasz o drzewko i że jest takie odstające, wypukłe to jest jak rzeźba z narzutu formujesz, co chcesz i jak chcesz Lubosz, ale co mam formować? Cement, klej? nie koniecznie musi być to drzewko z gałązkami, może być to dowolna forma Np abstrakcyjna, albo cały kominek w formie groty wyklejony Np mozaika z otoczaków, łupanką lub docinane kawałki w taki sposób jak mozaika florencka albo w ogóle wyklejony z dużych kawałków kamieni Np piaskowca tylko uformowanego na taki górski kamień. Brzmi fantastycznie! A co do materiałów mam na myśli kamień to kolorów odcieni w naturze nie brakuje Tylko kamień Zwariowałam na punkcie kamieni, śnią mi się, oglądam je w necie i jeżdżę po składach kamieni, a podobają mi się chyba wszystkie Opcji jest bez liku ale widzę, że musze jakieś projekty zmontować by pokazać możliwości takich fantazji kominkowych Pozdrawiam O tak, tak, proszę!!! I żeby było w temacie, mój obecny "kominek" http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC09493.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariuszB 20.08.2008 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Najlepiej wykonać taki "ulepiony" kominek z szamotu będzie wtedy ciepły jak piec. Mam taki na swojej stronie . DariuszB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 20.08.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Jeśli pytasz o drzewko i że jest takie odstające, wypukłe to jest jak rzeźba z narzutu formujesz, co chcesz i jak chcesz Lubosz, ale co mam formować? Cement, klej? nie koniecznie musi być to drzewko z gałązkami, może być to dowolna forma Np abstrakcyjna, albo cały kominek w formie groty wyklejony Np mozaika z otoczaków, łupanką lub docinane kawałki w taki sposób jak mozaika florencka albo w ogóle wyklejony z dużych kawałków kamieni Np piaskowca tylko uformowanego na taki górski kamień. Brzmi fantastycznie! A co do materiałów mam na myśli kamień to kolorów odcieni w naturze nie brakuje Tylko kamień Zwariowałam na punkcie kamieni, śnią mi się, oglądam je w necie i jeżdżę po składach kamieni, a podobają mi się chyba wszystkie Opcji jest bez liku ale widzę, że musze jakieś projekty zmontować by pokazać możliwości takich fantazji kominkowych Pozdrawiam O tak, tak, proszę!!! I żeby było w temacie, mój obecny "kominek" http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC09493.jpg LeoAureus Twój kominek wygląda pięknie Miejsce na kominek masz wyśmienite, jeśli podobają Ci się drzewa kamienne zawsze możesz zrobić cały kominek w formie drzewa a jeśli drzewko miałoby być wyklejone mozaika kamienna lub kamieniem to zawsze ten kamień można uformować w sposób imitujący korę i wtedy efekt będzie piorunujący:) Co do materiałów to, jeśli miałoby być to jakieś większe drzewo to na pewno trzeba zrobić stelaż, zbrojenie by to drzewko nie runęło Potem wyklejasz, czym chcesz, ja do takich rzeczy stosuje cement szybko wiążący z piachem jako wypełniacz i dodaję jeszcze dodatkowo plastyfikator dla lepszej przyczepności. Nie myśl, że takie drzewko jest ciężkie warstwa tego "cementu" ma max 2cm gr. no i jeszcze grubość kamienia, ale to grubości kamienia są od 0,2mm do 2cm wiec zawsze można coś wybrać. Tak czy siak, jeśli kora drzewka miałaby być z kamienia to polecam piaskowiec albo taki jaspis jego nazwa handlowa to Rain Forest Green wklejam foto on sam wygląda jak drzewo, a jeszcze jak by był docinany w formie kory i do tego zrobiony na antyczny to po prostu odlot ten na zdjęciach to tylko płytka łazienkowa. Pozdrawiam http://images43.fotosik.pl/2/8d9f3e3e8a2cb74d.jpg http://images46.fotosik.pl/2/fb3428ee19962965.jpghttp://images30.fotosik.pl/267/565809f0958fe5fe.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts