Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Z tego co wiem to myślał o innej kaflarni... Austriackie kafle są rzeczywiście wielki ale ich cena jeszcze większa. Tak na marginesie to wykonanie kafli " pod wymagania klienta " to stosunkowo droga impreza . Osobiście nie lubię zajmować sie kaflami omawianymi tylko zamawianymi... Parokrotnie wykonywaliśmy nietypowe zamówienia , kafle wykonane tylko dla jednego klienta , niestety z przyczyn oczywistych nie mam możliwości udostępnienia zdjęć tych prac. Właściciele takich kafli maja do nich nazwijmy to prawa autorskie , w końcu zapłacili za nie odpowiednio..

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

słuchajcie, jak to jest z pobieraniem powietrza przez kominek?

mam wentylację mechaniczną, więc kominek ma pobierac powietrze z zewnątrz. No ok, jest doprowadzona rura, ale problem z doborem kominka.

Sprzedawcy sami chyba nie wiedzą co mówią, jedni maja w ofercie kominki mające jakieś specjalne systemy (niby), w praktyce ponoć cały "system" to normalny kominek jak każdy + stelaż metalowy na którym stoi kominek, stelaż jest obudowywany tworząc jakby komorę pod kominkiem, do której wprowadza się rurę doprowadzającą powietrze :-)

czy ktoś mnie może oświecić zatem jakie kominki nadają się po podłączenia powietrza z zewnątrz? czy mam kupic kominek 2 razy droższy " z systemem" czy jakikolwiek normalny i postawić na stelażu?

Druga sprawa - szyber. Ma być? jeden sprzedwaca mnie nastraszył, że niektórzy sprzedawcy sprzedają takie kominki, co to mają szyber zamykający komin w 100%!!! no, to ponoć niebezpieczne jest :) . Za to ich kominek, to hoho, WCALE nie ma szybra i tak jest najlepiej. To jak - ma być ten szyber czy nie?

I to chyba nie jest to samo, co regulacja dopływu powietrza? (taką mądrością też mnie ktoś uraczył)...

mam wentylację mechaniczną, więc kominek ma pobierac powietrze z zewnątrz. No ok, jest doprowadzona rura, ale problem z doborem kominka.

Sprzedawcy sami chyba nie wiedzą co mówią, jedni maja w ofercie kominki mające jakieś specjalne systemy (niby), w praktyce ponoć cały "system" to normalny kominek jak każdy + stelaż metalowy na którym stoi kominek, stelaż jest obudowywany tworząc jakby komorę pod kominkiem, do której wprowadza się rurę doprowadzającą powietrze :-)

czy ktoś mnie może oświecić zatem jakie kominki nadają się po podłączenia powietrza z zewnątrz? czy mam kupic kominek 2 razy droższy " z systemem" czy jakikolwiek normalny i postawić na stelażu?

Druga sprawa - szyber. Ma być? jeden sprzedwaca mnie nastraszył, że niektórzy sprzedawcy sprzedają takie kominki, co to mają szyber zamykający komin w 100%!!! no, to ponoć niebezpieczne jest :) . Za to ich kominek, to hoho, WCALE nie ma szybra i tak jest najlepiej. To jak - ma być ten szyber czy nie?

I to chyba nie jest to samo, co regulacja dopływu powietrza? (taką mądrością też mnie ktoś uraczył)...

palenisko powinno mieć wejście aby powietrze zewnętrzne szczelnie połączyć. Zobacz np: spartherm, hajduk, tarnawa, wybrane modele jotul czy dovre. Powinien być szczelny :wink:

Gość Henku_wawa

palenisko powinno mieć wejście aby powietrze zewnętrzne szczelnie połączyć. Zobacz np: spartherm, hajduk, tarnawa, wybrane modele jotul czy dovre. Powinien być szczelny :wink:

jest o tym aktualnie w innym wątku, o tutaj:

http://forum.muratordom.pl/powietrze-do-kominka-prawda-czy-mit,t138134.htm

Skołowany inwestor ma już świadomość konieczności doprowadzenia powietrza i "porządnie rozwiązanego sposobu nie-brudzenia się szyby" (cytat z Foresta).

Różne firmy się chwalą, że szyba w ich kominkach się nie brudzi. Jak to jest w rzeczywistości?

Czy można prosić o informacje poparte doświadczeniem, że w kominku firmy X szyba się nie brudzi, a w Y niestety to tylko przechwałki.

http://elnetplus.waw.pl/~d.sitarski/inne/dzialka/_IGP8097_edited.jpg

A ja z innej beczki. U nas obudowa kominka prosta jak drut i mocno surowa. W porównaniu z nią drzwiczki rewizyjne wydają się być mocno fantazyjne.

Znaleźliśmy je w sklepie z kowalstwem artystycznym.

----- marta

A w jakim sklepie dokładnie? Mozna poprosic o adres np. interentowy lub tez zwykły..? Bardzo wdzięczna będe , bo ja szukam , szukam i znaleźć nie moge, choc własnie takich potrzebuję :-?

Witam.

LeoAureus ja osobiście to musiałbym zobaczyć choćby szkic tego kominka, co planujesz mieć.

Pamiętaj, że nie koniecznie musi być to mozaikowe drzewo :) zaszalej z wyobraźnią może uda się coś innego zrealizować, wymyślić:)

A co do wykończenia mozaiką to do Twojego kamienia strumieniowego mozaika może być również z tego samego kamienia:) lub innego .

No i drzewko śni mi się po nocach...

Na razie mam wyrzucony stary kominek (nawet zrobiłam zdjęcie, ale nie mogę załadować go na serwer), miejsce zieje elegancką dziurą, tak więc szaleję wyobraźnią :D

Podobają mi się proste formy, jak np. kominek AniaP

http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/ania_p.jpg

z tym, że palenisko chciałabym wyżej.

No i myślałam o Twoich uwagach, że może drzewo da radę zrobić ze strumienia o innym odcieniu? A z czego robi się te wypukłości? Bo nie mogę jakoś sobie tego wyobrazić :roll:

Witam.

LeoAureus ja osobiście to musiałbym zobaczyć choćby szkic tego kominka, co planujesz mieć.

Pamiętaj, że nie koniecznie musi być to mozaikowe drzewo :) zaszalej z wyobraźnią może uda się coś innego zrealizować, wymyślić:)

A co do wykończenia mozaiką to do Twojego kamienia strumieniowego mozaika może być również z tego samego kamienia:) lub innego .

No i drzewko śni mi się po nocach...

Na razie mam wyrzucony stary kominek (nawet zrobiłam zdjęcie, ale nie mogę załadować go na serwer), miejsce zieje elegancką dziurą, tak więc szaleję wyobraźnią :D

Podobają mi się proste formy, jak np. kominek AniaP

http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/ania_p.jpg

z tym, że palenisko chciałabym wyżej.

No i myślałam o Twoich uwagach, że może drzewo da radę zrobić ze strumienia o innym odcieniu? A z czego robi się te wypukłości? Bo nie mogę jakoś sobie tego wyobrazić :roll:

Witam.

Jeśli pytasz o drzewko i że jest takie odstające, wypukłe to jest jak rzeźba z narzutu formujesz, co chcesz i jak chcesz, nie koniecznie musi być to drzewko z gałązkami, może być to dowolna forma Np abstrakcyjna, albo cały kominek w formie groty wyklejony Np mozaika z otoczaków, łupanką lub docinane kawałki w taki sposób jak mozaika florencka albo w ogóle wyklejony z dużych kawałków kamieni Np piaskowca tylko uformowanego na taki górski kamień.

A co do materiałów mam na myśli kamień to kolorów odcieni w naturze nie brakuje :)

Opcji jest bez liku :) ale widzę, że musze jakieś projekty zmontować by pokazać możliwości takich fantazji kominkowych :)

Pozdrawiam

Jeśli pytasz o drzewko i że jest takie odstające, wypukłe to jest jak rzeźba z narzutu formujesz, co chcesz i jak chcesz

Lubosz, ale co mam formować? :lol: Cement, klej?

nie koniecznie musi być to drzewko z gałązkami, może być to dowolna forma Np abstrakcyjna, albo cały kominek w formie groty wyklejony Np mozaika z otoczaków, łupanką lub docinane kawałki w taki sposób jak mozaika florencka albo w ogóle wyklejony z dużych kawałków kamieni Np piaskowca tylko uformowanego na taki górski kamień.

Brzmi fantastycznie!

A co do materiałów mam na myśli kamień to kolorów odcieni w naturze nie brakuje :)
Tylko kamień :D Zwariowałam na punkcie kamieni, śnią mi się, oglądam je w necie i jeżdżę po składach kamieni, a podobają mi się chyba wszystkie :lol:

Opcji jest bez liku :) ale widzę, że musze jakieś projekty zmontować by pokazać możliwości takich fantazji kominkowych :)

Pozdrawiam

O tak, tak, proszę!!!

I żeby było w temacie, mój obecny "kominek" :D :wink:

http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC09493.jpg

Jeśli pytasz o drzewko i że jest takie odstające, wypukłe to jest jak rzeźba z narzutu formujesz, co chcesz i jak chcesz

Lubosz, ale co mam formować? :lol: Cement, klej?

nie koniecznie musi być to drzewko z gałązkami, może być to dowolna forma Np abstrakcyjna, albo cały kominek w formie groty wyklejony Np mozaika z otoczaków, łupanką lub docinane kawałki w taki sposób jak mozaika florencka albo w ogóle wyklejony z dużych kawałków kamieni Np piaskowca tylko uformowanego na taki górski kamień.

Brzmi fantastycznie!

Tylko kamień :D Zwariowałam na punkcie kamieni, śnią mi się, oglądam je w necie i jeżdżę po składach kamieni, a podobają mi się chyba wszystkie :lol:

Pozdrawiam

O tak, tak, proszę!!!

I żeby było w temacie, mój obecny "kominek" :D :wink:

http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC09493.jpg

LeoAureus Twój kominek wygląda pięknie :)

Miejsce na kominek masz wyśmienite, jeśli podobają Ci się drzewa kamienne zawsze możesz zrobić cały kominek w formie drzewa a jeśli drzewko miałoby być wyklejone mozaika kamienna lub kamieniem to zawsze ten kamień można uformować w sposób imitujący korę i wtedy efekt będzie piorunujący:)

Co do materiałów to, jeśli miałoby być to jakieś większe drzewo to na pewno trzeba zrobić stelaż, zbrojenie by to drzewko nie runęło :)

Potem wyklejasz, czym chcesz, ja do takich rzeczy stosuje cement szybko wiążący z piachem jako wypełniacz i dodaję jeszcze dodatkowo plastyfikator dla lepszej przyczepności. Nie myśl, że takie drzewko jest ciężkie warstwa tego "cementu" ma max 2cm gr. no i jeszcze grubość kamienia, ale to grubości kamienia są od 0,2mm do 2cm wiec zawsze można coś wybrać.

Tak czy siak, jeśli kora drzewka miałaby być z kamienia to polecam piaskowiec albo taki jaspis jego nazwa handlowa to Rain Forest Green wklejam foto on sam wygląda jak drzewo, a jeszcze jak by był docinany w formie kory i do tego zrobiony na antyczny to po prostu odlot :) ten na zdjęciach to tylko płytka łazienkowa.

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/2/8d9f3e3e8a2cb74d.jpg

http://images46.fotosik.pl/2/fb3428ee19962965.jpghttp://images30.fotosik.pl/267/565809f0958fe5fe.jpg