Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

odpowiadam:

1.Co do "pasowania" kominka do wnetrza to powiem - jestem wykonawcą kominków ...pod paluszek inwestora. Taki chciał taki ma.

2. Co do doractwa to powiem cytując klienta: " a co mi pan tak (doradza,odradza) ostatecznie to ja tu będe mieszkał nie pan"

PRZEPRASZAM LUBOSZA ZA ZBYT EMOCJONALNE SŁOWA

MICULA1

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

żeby nie przegadać, to i ja coś wkleję...

jeszcze trwało meblowanie i porządki, ale kominek już grzał ....

http://farm4.static.flickr.com/3142/2811974778_fc7fa7a828_o.jpg

klasyczny kominek w klasycznym domu w Beskidach

Proszę zwrócić uwagę na układ,wielkość i....konieczność stosowania kratek wentylacyjnych czopucha i komory dekompresyjnej.

MICULA

wylot jest, a gdzie dopływ ???

Ile powinno byc kratek?? Patrze na rozne kominki i niektore maja mniej, inne wiecej... Ja chce kominek prosty, duzy do sufitu, bedzie mial zamknieta komore spalania, podprowadzone powietrze z zewnatrz, ile powinnam miec kratek? Moja kolezanka ma ich az 4! Czy faktycznie musi ich tyle byc??

jedne są spie.... bardziej, inne mniej :wink: ja bym zrobił w każdym przypadku dużo tzn około 1500cm2 ( kratki bloują przepływ powietrza o 30, czsem i 50%) i to tylko pod paleniskiem ! łatwy i duży przepływ powietrza, i bardzo ważne dojście do posprzątania zbierającego się kurzu !!! odstaw jakąś szafkę po paru miesiącach i zobacz ile jest kurzu :wink: pod kominkiem w tym samym czasie będzie 10 razy więcej ( przepływ powietrza ) zależy od mocy paleniska, w przybliżniu na 1kw 100cm2, chyba że z płaszczem wodnym, ale i one też częściowo oddają ciepło do powietrza ( bywa że dużo, zależy od konkretnego modelu)

odpowiadam:

1.Co do "pasowania" kominka do wnetrza to powiem - jestem wykonawcą kominków ...pod paluszek inwestora. Taki chciał taki ma.

2. Co do doractwa to powiem cytując klienta: " a co mi pan tak (doradza,odradza) ostatecznie to ja tu będe mieszkał nie pan"

PRZEPRASZAM LUBOSZA ZA ZBYT EMOCJONALNE SŁOWA

MICULA1

Witam.

W zupełności rozumiem micula1 z klientami tak bywa, że czasem nie da sie przegadać a po co uszczęśliwiać kogoś na siłę :)

Czasem zmysł estetyczny artysty na tym cierpi :D

P.S. przeprosiny przyjęte :) sprawy nie było :)

Pozdrawiam

LUBOSZU! Jaką masz technikę fugowania mozaiki.Ja mam z tym problem, Moje mozaiki czsem przejmują dominante barwną fugi.

Hmmmm zauważyłem to właśnie na niektórych twoich zdjęciach, że strasznie ta fuga rozmazana , mozaika fakt jest nią upaprana ( :D Samo się zrymowało )

Zależy, czym fugujesz. Jaką fugę dajesz na ścianę, jaką na podłogę??

No mi to wygląda na zwykłą cementową, albo, gipsianą?? tak oceniam ze zdjęcia ;( więc pewności nie mam :D

A z takim fugowaniem, jakie Ty wykonujesz to myślę, że ciepła woda , szmaty i dużo pracy powinno pomóc w oczyszczeniu mozaiki z takiej fugi :)

Byle nie za późno, bo jak wyschnie to bez skrobania się nie obejdzie.

Wiem, co to jest, bo kiedyś dawno temu fugowałem fugą gipsowo-kazeinową i jak wiesz ona jest dość mocna po wyschnięciu ;/ w końcu na takich klejach klejono mozaiki antyczne :)

P.s. nie zaśmiecajmy wątku o kominkach wiec moze piszmy w wątku o mozaikach :)

http://forum.muratordom.pl/mozaika-z-kamienia-naturalnego-w-mieszkaniu,t95432-420.htm

tam spokojnie będzie można sobie pogadać :)

Forest bankowo będzie za tym :D

Pozdrawiam

Hmmmm zauważyłem to właśnie na niektórych twoich zdjęciach, że strasznie ta fuga rozmazana , mozaika fakt jest nią upaprana ( :D Samo się zrymowało )

Zależy, czym fugujesz.

Zapewne to bardzo interesujące i pouczające, ale proponuję się z rozmową przenieść do wątku mozaikowego a tu pozostawić miejsce dla kominków :)

Zależy, czym fugujesz.

Zapewne to bardzo interesujące i pouczające, ale proponuję się z rozmową przenieść do wątku mozaikowego a tu pozostawić miejsce dla kominków :)

tak też JoShi napisałem :) nawet link podałem :)

Zależy, czym fugujesz.

Zapewne to bardzo interesujące i pouczające, ale proponuję się z rozmową przenieść do wątku mozaikowego a tu pozostawić miejsce dla kominków.

Za 1-2 dni przedstawie inne kominkowe nasze realizacje do oceny a sprawy techniczne mozaikowe przenieśmy do mozaik. Z tym ,że to właśnie fugę pod kominkiem krytykowali forumowicze najczęściej. POZDRAWIAM- jestem pod wrażeniem potęgi internetu ( że to za mojego życia tak się rozwineło-ho ho)

http://www.mozaikiantyk.nazwa.pl/foty_allegro/kominek_bluszcz01.jpg

Witam, przesyłam pod ocenę kominek gdzie zastosowaliśmy dwie techniki dekoracyjne łacząc mozaikę ze skraffito. Sama konstrukcja kominka dość duża albowiem jest tam wkład z płaszczem wodnym.

Witam.

Bardzo fajny kształt ale w oczy razi mnie ten onyx na obudowie wkładu bo ginie na tle kolorów całego kominka ja osobiście jakoś bym to bardziej skontrastował bo onyx jest tak fantastycznym kamieniem półszlachetnym że lepiej by wyglądał i prezentował się na ciemniejszym tle. Mozaika na podłodze w koło kominka jakaś taka mało wyraźna, ciężko się dopatrzyć co tam jest za wzór.

Ale półeczki kamienne bardzo fajne że mają inny kształt niż półokrągły :)

Ale wszystko zależy od wnętrza :) pewnie pasuje tam idealnie :)