Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie również drzwiczki rewizyjne są dostępne z przedpokoju .

Dzięki,

u mnie za kominem jest sciana z silki (24cm) a potem hol. Mam rozumieć, że drzwiczki będą tak naprawdę w silce aby dojść do komina. Właściwie to na jakiej wysokości, przy samej podłodze??? Już widzę miny majstów jak będą kuć w ścianie, może od razu dać im te drzwiczki aby zrobili otwór.

U mnie również drzwiczki rewizyjne są dostępne z przedpokoju .

Dzięki,

u mnie za kominem jest sciana z silki (24cm) a potem hol. Mam rozumieć, że drzwiczki będą tak naprawdę w silce aby dojść do komina. Właściwie to na jakiej wysokości, przy samej podłodze??? Już widzę miny majstów jak będą kuć w ścianie, może od razu dać im te drzwiczki aby zrobili otwór.

W tej ścianie obsadzisz tylko drzwiczki maskujące, a właściwe drzwiczki wyczystki będą mocowane do komina. Wyskokość ich umieszczenia zależy od konstrukcji komina i jest określona w dokumentacji technicznej (zazwyczaj kilkadziesiąt centymetrów). Trzeba przystawić próbnie do ściany elementy komina i wtedy wytyczyć otwór w ścianie.

http://www.mozaikiantyk.nazwa.pl/foty_allegro/2w.jpg

Może teraz wkleiłem to foto?

micula1, ale przykleiłeś na dobrym kleju ?? :) oby nie spadło po kilku większych rozpałkach :D

Ja podziwiam sposób, w jaki to układasz, że robisz to na miejscu u klienta, kawałeczek po kawałeczku, a to przecież trwa.

Cierpliwość to chyba podstawa :)

Bardzo fajnie wyglądają układane, klocuszki z różnymi wysokościami, dają ekstra efekt z bocznym światłem oby nie z szarzały po latach palenia w kominku.

Jedno, co mnie osobiście się nie podoba to malowane tło, chyba wolałbym całość w mozaice.

Pozdrawiam

http://www.mozaikiantyk.nazwa.pl/foty_allegro/5w.jpg

Tło tej mozaiki to miesznina połamanego marmuru morawica,trawertynu, marmuru sławniowice, marmuru"brecia". oczywiście o różnym udziale procentowym .Płytki zostały pociete na paski a nastepnie ręcznie połupane.

Wzór mozaiki( motyw) został zaproponowany przez inwestora. Technika wykonania to nasza interpretacja.

JAK JA Tobie zazdroszcze Luboszu ....moi inwestorzy życzą sobie tak to ja tak robie,a nie umiem się im przeciwstawić. Mówiłem o przerwach dyletacyjnych , mówiłem o podnoszącej sie temperaturze czopucha ale....tak ma być i basta.

Szukam spolegiwych inwestorów ale mi się nie udaje. Jestem jak ryba z reklamy...gotowa na wzystko :D

JAK JA Tobie zazdroszcze Luboszu ....moi inwestorzy życzą sobie tak to ja tak robie,a nie umiem się im przeciwstawić. Mówiłem o przerwach dyletacyjnych , mówiłem o podnoszącej sie temperaturze czopucha ale....tak ma być i basta.

Szukam spolegiwych inwestorów ale mi się nie udaje. Jestem jak ryba z reklamy...gotowa na wzystko :D

To trzeba uświadamiać klienta :) zadzwoni Ci za rok albo dwa i powie Panie mozaika mi odpada !! i będzie niesmacznie ;/

Ale rozumiem :) "nasz klient, nasz Pannn" :)

Szkoda tylko pracy, jaka w to jest włożona.

czym konserwujecie, zabezpieczacie marmurowe elementy kominka?

W tym przypadku to zabezpieczenie i "podbicie" koloru zostanie wykonane za 7 dni przy pomocy specjalnej żywicy( do konserwacji zabytków) z dodanym rozcieńczlnikiem o "bąbowej" nazwie - zestaw taki powoduje hydrofobowość mozaiki i żywe kolory całości.