mapan 12.03.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Przepiękny kominek w naszym guście . Odradzam piaskowiec, okopcony jest trudny do doczyszczenia. Też o tym myślałem, ale zdecydowaliśmy się na marmur, w grę wchodził także trawertyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 13.03.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 ja mam piaskowiec... duuużo piaskowca i jeśli jest dobry wkład, dobre drewno i umiejętnie otwierana szyba.... nic się nie brudzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 13.03.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 amati my tez bierzemy ten akurat kominek pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 13.03.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witajcie! Podobno na tym forum są fachowcy i dlatego zwracam się do was z prośbą o opinię. Zdecydowaliśmy się na kominek - upatrzyłam sobie taki model: http://i11.photobucket.com/albums/a200/agakami/W753_V2-1.jpg Ewentualny wykonawca wycenił go na 8500, wkład LAUDEL 700 Compact (6274-54), elementy z kamienia mają być wykonane z piaskowca. Nas nie interesuje już żaden materiał. Co o tym sądzicie? Czy to nie za duża cena? co do cen... to powiem tak... oto mój kominek jak widać również z piaskowca... tu zaraz po montażu, więc jeszcze mokry ... po cięciu i po impregnacji http://lh5.ggpht.com/_YmcjH4RBKlk/SbKkxhnIrlI/AAAAAAAAApw/R3tfVejfT98/s576/IMG_8862.JPG jak widać kamienia jest znacznie więcej niż Ty planujesz na swoim... zatem... Twoje 8500 tysia: wkład 2300 zł http://sklep-kominki-godzic.istore.pl/sklep,4044,,,03,,pl-pln,534838,0.html ok. 4000 montaż i mat. montażowe... podaję cenę szacunkową bazując na wycenach jakie sama robiłam... i myślę, że przy takim kominku to powinno wystarczyć zostaje 2200 na kamień????? no to ja powiem tyle, że mój kosztował niemal połowę mniej.... a jak widzisz to nie jest ramka i mam go znacznie więcej. Dodam jeszcze, że piaskowiec jest najtańszym z kamieni. Więc jeśli chodzi o mnie... to myślę że najtaniej to to nie jest a fair price jest na poziomie ok 7500 zł... bo tyle płaciła znajoma na rankę z green foresta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 13.03.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 4 tys za obudowe kominka to najnizsza wycena jaka dostalam, niektorzy podawali 4.5 i 5 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amati 13.03.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Ciesze się, że podoba się wam ten kominek nitubaga a ile kosztowal Twój kominek? W sumie tam jest mało kamienia - ramka, wnęka na drewno i półki we wnęce. Chociaż jakby poszatkować twój kamień na mój kominek to podejrzewam, że zużycie wyszłoby podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 13.03.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 co do cen... to powiem tak... oto mój kominek jak widać również z piaskowca... tu zaraz po montażu, więc jeszcze mokry ... po cięciu i po impregnacji http://lh5.ggpht.com/_YmcjH4RBKlk/SbKkxhnIrlI/AAAAAAAAApw/R3tfVejfT98/s576/IMG_8862.JPG Jeśli chłopacy impregnowali Ci kamień, gdy był jeszcze mokry to efekt penetracji impregnatu niestety jest ograniczony ;/ Impregnuje się zawsze na suchy kamień, wtedy jest najlepszy efekt. Są środki do impregnacji na wilgotny kamień, ale one nie dają takich efektów. Ale producent mówi inaczej, wiem Za jakieś 3 lata znów proponuję powtórzyć impregnację Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 13.03.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 ..... a jeśli z boku te półeczki to też kamień... no to owszem cena idzie do góry... ale czy aż tak...? cena mojego kominka była wysoka... bo u mnie grubo ponad połowe kosztu to wkład Spartherma... u Ciebie wkład to 1/3 ceny... ... a nie możesz o taką zabudowe popytać kogoś innego? jakiegoś innego wykonawcę? zawsze lepiej jest mieć wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 13.03.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 lubosz... dziękuję za info... owszem kominek był impergnowany na "mokro"... ale impegnację zakładam co jakies 2-3 lata... chyba wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.03.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 WitamU Amati jest około 2-3 m2 kamienia (ramka, wnęka na drewno, która "zabiera" dużo metrów kamienia ale za to jest bardzo funkcjonalna, cokoły i półeczki), co przy cenie trawertynu 800-1200 zł (w zależności od rodzaju) daje kwotę rzędu 1600-3600 za sam kamień.Taką obudowę można zrobić pakując w nią tani gipsokarton i wełnę ("letki" badziew - ale za to tani) lub wykonać ją z konstrukcyjnych płyt krzemianowo-wapniowych, albo w technologii ciepłej z kształtek i płyt szamotowych.Cena będzie różna w zależności od technologii, pomimo identycznego wyglądu...Sam wkład jaki wymieniasz to techniczne nieporozumienie, (dla mnie). Brak możliwości doprowadzenia powietrza do spalania z zewnątrz (standard w tej chwili), pseudo-kurtyna w postaci braku górnej uszczelki, wiecznie usmolona szyba. Ale jest w miarę tani...Jeżeli chcesz mieć odniesienie to zobacz po prostu jaka jest cena tego kominka (z montażem i z jakim wkładem) na stronie właściciela projektu (kominki.net) - zdziwisz się trochę...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amati 13.03.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Czyli wnioskuję, że ta cena za taki kominek i z tym wkładem to "lekka" przesada... A jaki wkład polecacie, który jest dobry i w rozsądnej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 13.03.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Czyli wnioskuję, że ta cena za taki kominek i z tym wkładem to "lekka" przesada... jeśli można jeszcze słówko.... to ja bym już odpuściła wątek cena i.... posłuchała rad Foresta.... cóż z tego że zapłacisz 8500 zamiast przypuśćmy 10000 skoro kominek nie ma podejścia po zewnętrzną czerpnię, nie ma kurtyny osłaniającej szybę... kiepski wkład to kłopoty, w jaką nie byłby wsadzony obudowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 13.03.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 lubosz... dziękuję za info... owszem kominek był impergnowany na "mokro"... ale impegnację zakładam co jakies 2-3 lata... chyba wystarczy Są silikaty które wytrzymują i 5 lat na zewnątrz a wewnątrz to już bankowo są jeszcze silany są jeszcze lepsze bo lepiej penetrują. Ale w domku takiemu kamyczkowi nic nie grozi poza brudnymi dziecięcymi łapami i okopceniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abco 13.03.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Boże , jak widzę te ceny, to jednak dobrze, ze kominek obudowywaliśmy sami. Mam zwykła cegłę i tyle. Może nie jest tak efektowny jak Wasze, no ale nie mozna mieć wszystkiego Poza tym, u nas się ciągle plątają klimaty ceglane i to dla nas było chyba najlepszym (no i najtańszym) rozwiązaniem. Nitubaga, Twój jest śliczny! Nasz wkład to Lechma z pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amati 13.03.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Dzięki za wskazówki i szukam dalej w takim razie... albo rezygnuję z kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 13.03.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witka. Musiał Wam to pokazać, po prostu dech zapiera http://img16.imageshack.us/img16/1511/may2002fireplace.jpg To to zielone to Adam i Ewa? Ja myślałam, że jakieś Supermeny albo inne hiroły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.03.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam.Nie zrozumiałaś mnie Amati...Ta cena z tym wkładem i taką ilością kamienia jest w miarę tania.Jeśli by zrobić taki sam kominek na dobrym wkładzie za ok. 6-7 tys., w technologi "ciepłej" lub izolowanej ale bez użycia wełny i GK. Wtedy ten kominek kosztował by dwa razy więcej, pomimo tego, że robocizna pewnie była by podobna.No ale użytkowanie takiego kominka na przestrzeni...czekających cię kilkunastu lat obcowania z nim było by nieporównywalnie inne, bardziej komfortowe i bezproblemowe.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 13.03.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 sorki z innej beczki... ile może kosztować pomalowanie kominka plus ewentualne jakieś przytarcie czy doszpachlowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amati 13.03.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam. Nie zrozumiałaś mnie Amati... Ta cena z tym wkładem i taką ilością kamienia jest w miarę tania. Nie zrozumeiliśmy się to fakt To jeśli problematyczny jest wkład to myślę, że nie byłoby kłopotu aby zamontowac tam inny. Ja nie chcę kominkiem opgrzewać domu, nie chcę płaszcza wodnego itp. Chciałabym, aby nie zaczadził mi domu i nie pozbawiał mnie tlenu i nie był uciązliwy w czyszczeniu. No i oczywiście aby szyba nie była non stop czarna. Jakiej firmy polecacie wkłady? I macie rację, że jeśli mam zaoszczedzić 2 tys i cały czas bujać się z tymi kłopotami o których wyżej to wolę dołożyć i miec spokoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 13.03.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 To ja wklejam w końcu mój. Jeszcze nie wyschnięte kamienie na dole i nie zamontowane podświetlenie, ale już grzeje jak z wielkiego pieca http://img390.imageshack.us/img390/1453/img4216.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts