Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak właśnie chodziło mi o Varia 2rh.

Co do cen to podałem po jakiej cenie znalazłem u mnie w mieście (+/- 200PLN) bardziej plus :( .

Wiem, że Spartherm ma roczną gwarancje na szybe, czyli można powiedzieć, że jedną zimą, a chyba tylko jakiś peszek może spowodować, że szyba pęknie już w 1 roku użytkowania.

Dzięki

za nasz wkład hajduka tylko z szybą lewostronną zapłaciliśmy koło 7600 zł tydzień temu.

Niestety ceny są różne tych wkładów. W zależności od wysokości szyby i jakości wykończenia.

I tak za wykończenie standardowe w zależności od wysokości szyby trzeba zapłacić:

450mm - 6050zl

510mm - 6100zl

570mm - 6160zl

wszystkie ceny netto + Vat a to już sporo zwiększa cenę.

po więcej wiadomości [email protected]

ceny wziąłem ze strony producenta

pozdrawiam

Marcin

iva pierwszy raz sie spotykam, ze przy wentylacji mechanicznej spec podpowiada, zeby nie podpinac kominka do powietrza z zewnatrz, przeciez wlasnie podpina sie po to zeby kominek nie ciagnal powietrza z wnetrza bo wytwarza sie podcisnienie ktore zaburza przeplywy chyba ze masz jakies cudo ktore dziala w inny sposob.

iva pierwszy raz sie spotykam, ze przy wentylacji mechanicznej spec podpowiada, zeby nie podpinac kominka do powietrza z zewnatrz, przeciez wlasnie podpina sie po to zeby kominek nie ciagnal powietrza z wnetrza bo wytwarza sie podcisnienie ktore zaburza przeplywy chyba ze masz jakies cudo ktore dziala w inny sposob.
zgadzam się. Przy wentylacji mech. tym bardziej obieg powietrza w zwiazku z kominkiem: (zewnątrz=> palenisko => komin) powinien być odizolowany od wentylacji.

Spec od pasywnych pewnie odradza kominek...

Nie znam się na tym ,ale on coś mówił ,ze specjalnie reguluje przepływ powietrza żeby nawiew był wiekszy niż pobieranie. Dla mnie to jednak czary mary i wiele z tego nie wiem :oops: Nigdy nie robił kominów z doprowadzaniem powietrza z zewnątrzz i gdyby wiedział,że taki chcemy to doprowadzenie powietrza do kominka przygotowywałby już na etapie fundamentów.

nie mam wylewek tylko ,że wykonawca nie chce się zgodzić na wpuszczenie w wylewce,bo w tych miejscach będzie wyziębiona podłoga. Mamy 20cm styropianu i w miejscu gdzie bedzie doprowadzenie będzie musiało być mniej styropianu i dodatkowo jeszcze dziura w ścianie. On wszystkie rury prowadził na etapie fundamentów,odpowiednio je izolujac i odpowiednio prowadząc aby nie uszkaszkadzać potem scian budynku.

Wywalczyąłm już trochę większe okna niż on proponował i do tej pory te okna mi wymawia ,ze termikę psuję.

Ja mam rekuperator i doprowadziłem powietrze do kominka z zewnątrz prostokątną rurą ocieploną z góry i od dołu. Zmieniając bilans powietrza w domu tak, aby uwzględnić pobór powietrza przez kominek istnieje zagrożenie, że w przypadku rzadkiego używania kominka wytworzy się w domu nadciśnienie. Po to są szczelne kominki i dopływ powietrza z zewnątrz, aby można je stosowac w domach z reku.