iva_marti 20.04.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 witam Czy dovre 2180 CBS może być podłączony bez dopływu powietrza z zewnątrz?Czy ktoś ma tak zrobione?W domu będzie sprawna wentylacja nawiewowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.04.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Nawet przy sprawnej wentylecji warto podpiac kominek do powietrza zewnetrznego bo nie ochladza to pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 20.04.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 No właśnie mój fachowiec od domów pasywnych, nie zgadza sie na takie rozwiązanie. Teraz ta rura musiałaby iść w podłodze,na co on nie chce się zgodzić. Wcześniej,przy fundamentach to zrobiłby po swojemu tak jak z wszystkimi innymi rurami i wtedy by było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.04.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 To fachowiec od domow pasywnych radzi ci ochladzac dom przez nawiew powietrza z zewnatrz?? Masz rekuperacje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 20.04.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 tak nawet 3 rekuperatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKZ 20.04.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Tak właśnie chodziło mi o Varia 2rh. Co do cen to podałem po jakiej cenie znalazłem u mnie w mieście (+/- 200PLN) bardziej plus . Wiem, że Spartherm ma roczną gwarancje na szybe, czyli można powiedzieć, że jedną zimą, a chyba tylko jakiś peszek może spowodować, że szyba pęknie już w 1 roku użytkowania. Dzięki za nasz wkład hajduka tylko z szybą lewostronną zapłaciliśmy koło 7600 zł tydzień temu. Niestety ceny są różne tych wkładów. W zależności od wysokości szyby i jakości wykończenia. I tak za wykończenie standardowe w zależności od wysokości szyby trzeba zapłacić: 450mm - 6050zl 510mm - 6100zl 570mm - 6160zl wszystkie ceny netto + Vat a to już sporo zwiększa cenę. po więcej wiadomości [email protected] ceny wziąłem ze strony producenta pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martu 20.04.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 tak mamy ten 51 cm+ 22 %,bo montować będzie kto inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.04.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 iva pierwszy raz sie spotykam, ze przy wentylacji mechanicznej spec podpowiada, zeby nie podpinac kominka do powietrza z zewnatrz, przeciez wlasnie podpina sie po to zeby kominek nie ciagnal powietrza z wnetrza bo wytwarza sie podcisnienie ktore zaburza przeplywy chyba ze masz jakies cudo ktore dziala w inny sposob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 20.04.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 iva pierwszy raz sie spotykam, ze przy wentylacji mechanicznej spec podpowiada, zeby nie podpinac kominka do powietrza z zewnatrz, przeciez wlasnie podpina sie po to zeby kominek nie ciagnal powietrza z wnetrza bo wytwarza sie podcisnienie ktore zaburza przeplywy chyba ze masz jakies cudo ktore dziala w inny sposob.zgadzam się. Przy wentylacji mech. tym bardziej obieg powietrza w zwiazku z kominkiem: (zewnątrz=> palenisko => komin) powinien być odizolowany od wentylacji. Spec od pasywnych pewnie odradza kominek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 20.04.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Czy możecie doradzić jakich firm wkłady do kominka są dobre. Zastanawiam się nad kominkiem dwustronnym (bez płaszcza) do pokoju o powierzchni ok. 40-45 m2. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. P.S.może macie jakieś zdjęcia z takim kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 20.04.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Nie znam się na tym ,ale on coś mówił ,ze specjalnie reguluje przepływ powietrza żeby nawiew był wiekszy niż pobieranie. Dla mnie to jednak czary mary i wiele z tego nie wiem Nigdy nie robił kominów z doprowadzaniem powietrza z zewnątrzz i gdyby wiedział,że taki chcemy to doprowadzenie powietrza do kominka przygotowywałby już na etapie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.04.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Na jakim etapie jestes?? jesli nie masz wylewki to mozesz spokojnie puscic to w wylewce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 20.04.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 nie mam wylewek tylko ,że wykonawca nie chce się zgodzić na wpuszczenie w wylewce,bo w tych miejscach będzie wyziębiona podłoga. Mamy 20cm styropianu i w miejscu gdzie bedzie doprowadzenie będzie musiało być mniej styropianu i dodatkowo jeszcze dziura w ścianie. On wszystkie rury prowadził na etapie fundamentów,odpowiednio je izolujac i odpowiednio prowadząc aby nie uszkaszkadzać potem scian budynku. Wywalczyąłm już trochę większe okna niż on proponował i do tej pory te okna mi wymawia ,ze termikę psuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.04.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Mozesz dac rure prostokatna w dolnej warstwie styro. Nie wiem czy szukasz kominka ktory zasysa powietrze przez popielnik?? bo inaczej musisz zostawic dziure pod wkladem, zeby sie powietrze dostalo do wkladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 20.04.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 To nie rozwiązuje problemu dziury w ścianienieCzy wkład dovre 2180 CBS można zamontować bez doprowadzenia powietrza z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.04.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 To nie rozwiązuje problemu dziury w ścianienie A nie możesz zrobić GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.04.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 ive mozesz , w opisie jest jasno napisane ze jest przystawka do doprowadzenia powietrza z zewnatrz http://dovre.com.pl/?mod=tf&id=2180_CBS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 20.04.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 To nie rozwiązuje problemu dziury w ścianienie A nie możesz zrobić GWC? wyjaśnij skrót, bo tylko się domyślam co znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.04.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 gruntowy wymiennik ciepla, raczej powinnas miec skoro masz dom pasywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekone1 20.04.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Ja mam rekuperator i doprowadziłem powietrze do kominka z zewnątrz prostokątną rurą ocieploną z góry i od dołu. Zmieniając bilans powietrza w domu tak, aby uwzględnić pobór powietrza przez kominek istnieje zagrożenie, że w przypadku rzadkiego używania kominka wytworzy się w domu nadciśnienie. Po to są szczelne kominki i dopływ powietrza z zewnątrz, aby można je stosowac w domach z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts