mariusz_b 19.06.2009 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Dziękuje za szybką odpowiedz, [pomogła mi dokonać wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 20.06.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Góra będzie w kolorze ścianyhttp://foto2.m.onet.pl/_m/8e3a2c07329def0e410f5c3c5d92b53e,6,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 26.06.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Góra będzie w kolorze ściany http://foto2.m.onet.pl/_m/8e3a2c07329def0e410f5c3c5d92b53e,6,19,0.jpg A można poznac koszta takiej zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 29.06.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Może tutaj jakaś dobra dusza mnie oświeci, bo wygląda na to, że do innego kominkowego wątka nikt nie zagląda Moje pytania: Co powinniśmy wybrać jako izolację kominka: wełnę z ekranem aluminiowym np. Rockwool Firerock 3cmk czy płyty krzemianowe? Jak to jest z tzw. "pyleniem" tych materiałów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 29.06.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Dzień dobry.Moim skromnym zdaniem wełna Paroc jest lepsza tz.folia aluminiowa jest lepiej przyklejona.Co do wyboru wełna czy płyty oba materiały podczas wykonywania obudowy tz.przycinania na wymiar pylą.Połączenia wełny należy szczelnie kleić odpowiednią do tego taśmą.Jak będzie zła wentylacja komory kominka, po powstaniu zbyt wysokiej temperatury i zastosowaniu złej taśmy, ta może się odkleić, i po naszej robocie.Przy płytach po zaimpregnowaniu powierzchni płyty raczej nie pylą. Pozdrawiam bagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.06.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Może tutaj jakaś dobra dusza mnie oświeci, bo wygląda na to, że do innego kominkowego wątka nikt nie zagląda Moje pytania: Co powinniśmy wybrać jako izolację kominka: wełnę z ekranem aluminiowym np. Rockwool Firerock 3cmk czy płyty krzemianowe? Jak to jest z tzw. "pyleniem" tych materiałów? Pozdrawiam To jeszcze robi się obudowy z płyt GK? My wykonujemy je niechętnie, kilka w roku na wyrażne zlecenie inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 29.06.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 [To jeszcze robi się obudowy z płyt GK? My wykonujemy je niechętnie, kilka w roku na wyrażne zlecenie inwestora. ...hm, a z czego w takim razie teraz wykonuje się obudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.06.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 "po co izolować Kominki, skoro cała obudowa kominkowa może się nagrzewać i długo po wypaleniu drewna nadal oddawać ciepło" sprawdza się w 100% i jest zgodny z trendami na całym świecie. Zjakich materiałów wykonać "ciepłe kominki" było pisane na forum wielokrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 29.06.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Czyli rozumiem, że płyty krzemianowe lub krzemianowo-wapienne są lepszym rozwiązaniem? To jeszcze robi się obudowy z płyt GK? My wykonujemy je niechętnie, kilka w roku na wyrażne zlecenie inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pp.tec. 30.06.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Co do płyt krzemianowych dobre są do prostych obudów, zaś wszelkie zaokrąglone lepiej izolować wełną z ekranem, a swoją drogą chciałbym widzieć jak taki fachowiec szpachluje (albo chyba tynkuje) płyty krzemianowe bo płyt GKF już się nie używa !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.06.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Wykorzystanie płyt izolujących konstrukcyjnych to krok naprzód, poprostu nowa technologia wykonywania obudów kominków z typu zimne. Co innego jest stosowanie płyt, kształtek szamotowych, wtedy mówimy o obudowie ciepłej. Kształty (bryła) dowolna, wykończenie dowolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 30.06.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Panowie, od razu na wstępie mówię, że jestem totalnym laikiem, nie mam o kominkach pojęcia. Jestem dopiero przed spotkaniem z fachowcem od kominków i chciałabym mieć już jakieś nikłe pojęcie o tym, a niestety nie jestem w stanie przebić się przez wszyskie tematy o kominkach.Marzy mi się minimalisyczny kominek, wręcz ascetyczny. Prosty, tylko wkład w podłużnej ściance. Żadnego kamienia na zewnatzrm zadnych zdobień. Sądziłam ,że będzie to własnie wkład w obudowie z k-g, ale czytam wasze uwagi i mam mnóstwo watpliowści teraz. Z czego zatem ma być ta obudowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.06.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Według mnie obudowę zimną z płyt GK wykona każdy. Wystarczy że poczyta jak nie wie. Zastosuje odpowiednie materiały i konstrukcję wykona zgodnie z zasadami. Tutaj przecież nie ma tajników, wystarczy "otwarta głowa" i umiejętność szukania informacji.Niewątpliwie słabą stroną obudów wykonanych z płyt GK jest izolacja i fakt ogrzewania "przypalonym" przez wkład powietrzem. Nikt przecież nie zagląda do obudowy, nie odkurza kurzu z wkładu, nie kontroluje czy wełna "nie pyli", itp. Kto zagląda i sprawdza choćby jaką taśmę aluminiową zastosował wykonawca? Barierą do wykonania obudowy ciepłej jest przeważnie dostęp do informacji, praktyka i stosowne materiały. Takich materiałów właściwych nie ma w każdym składzie budowlanym. Druga sprawa dotycząca materiałów to cena tych gotowych dostępnych w sprzedaży, szczególnie klei i głównie elementów, płyt szamotowych. Znający temat wykonawcy, mają swoje "dojścia" lub elementy szamotowe do obudów wykonują sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 30.06.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Według mnie obudowę zimną z płyt GK wykona każdy. Wystarczy że poczyta jak nie wie. Zastosuje odpowiednie materiały i konstrukcję wykona zgodnie z zasadami. Tutaj przecież nie ma tajników, wystarczy "otwarta głowa" i umiejętność szukania informacji. Niewątpliwie słabą stroną obudów wykonanych z płyt GK jest izolacja i fakt ogrzewania "przypalonym" przez wkład powietrzem. Nikt przecież nie zagląda do obudowy, nie odkurza kurzu z wkładu, nie kontroluje czy wełna "nie pyli", itp. Kto zagląda i sprawdza choćby jaką taśmę aluminiową zastosował wykonawca? Barierą do wykonania obudowy ciepłej jest przeważnie dostęp do informacji, praktyka i stosowne materiały. Takich materiałów właściwych nie ma w każdym składzie budowlanym. Druga sprawa dotycząca materiałów to cena tych gotowych dostępnych w sprzedaży, szczególnie klei i głównie elementów, płyt szamotowych. Znający temat wykonawcy, mają swoje "dojścia" lub elementy szamotowe do obudów wykonują sami Dobrze jest jeszcze mieć na uwadze trochę zdrowego rozsądku. Może lepiej mieć kominek z GK niż tylko marzenia o wspaniałym kominku, na który będzie mnie stać za 15 lat. Nie sztuka jest doradzić "dzikie węże, wodotryski" a najlepiej pozłacane bo na pewno nie będzie korodować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.06.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Wykonanie prostej bryły z szamotu (otynkowanej -struktura) to koszt ok 3 500 zł do tego wkład stalowy z paleniskiem szamotowym za około 3000 zł Czas realizacji u klienta to jeden dzień... maksymalnie 2 Jaki jest koszt bryły z płyt GK wykończonej?Jaki czas wykonawstwa? Ile płacicie wykonawcy, ogólnie z wszelkimi materiałami? To są proste pytania tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 30.06.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 jeżeli wykonujesz takie i takie, to podaj ile kosztuje przykładowy z GK a ile z szamotu. Ile materiały, ile robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.06.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Wykonanie prostej bryły z szamotu (otynkowanej -struktura) to koszt ok 3 500 zł do tego wkład stalowy z paleniskiem szamotowym za około 3000 zł Czas realizacji u klienta to jeden dzień... maksymalnie 2 Jaki jest koszt bryły z płyt GK wykończonej? Jaki czas wykonawstwa? Ile płacicie wykonawcy, ogólnie z wszelkimi materiałami? To są proste pytania tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 01.07.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Obudowa szamotowa jest lita po calosci nad wkladem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pp.tec. 02.07.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Koszt i czas budowy z płyty gkf i izolacji będzie taki sam więc przestań udowadniać że twoja technologia jest najlepsza bo i jedna i druga ma plusy i minusy, a dobry fachowiec powinien być elastyczny czyli brać nauki ze starych szkół i być otwarty na nowe, oraz polegać na własnym doświadczeniu (inaczej zostaniemy w średniowieczu).Druga sprawa to jaką kto wybierze obudowę (z jakich materiałów) zależy od trybu życia bo jeden będzie chciał mieć ciepło już a innemu będzie zależało żeby kominek ogrzewał jeszcze kilka godzin (w zalerzności od ilości użytych materiałów akumulacyjnych).Więc niech przyszły użytkownik kominka sam zdecyduje na czym mu zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 05.07.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Witam! Może mnie ktoś zainspruje kolorem na mój kominek!!!??? Stojąc na wprost kominka to po jego prawej stronie jest wejście do salonu i ściana, która będzie w szaro - srebrnej tapecie. Reszta ścian w salonie? Może białe a może jakaś brudna biel ale co z kominkiem. Nie może się zlewać z całością. Proszę o rady i wskazówki <a href=http://inlinethumb49.webshots.com/44592/2818664360103098714S500x500Q85.jpg' alt='2818664360103098714S500x500Q85.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts