Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może tutaj jakaś dobra dusza mnie oświeci, bo wygląda na to, że do innego kominkowego wątka nikt nie zagląda :roll:

Moje pytania:

Co powinniśmy wybrać jako izolację kominka: wełnę z ekranem aluminiowym np. Rockwool Firerock 3cmk czy płyty krzemianowe?

Jak to jest z tzw. "pyleniem" tych materiałów?

Pozdrawiam :)

Dzień dobry.

Moim skromnym zdaniem wełna Paroc jest lepsza tz.folia aluminiowa jest lepiej przyklejona.

Co do wyboru wełna czy płyty oba materiały podczas wykonywania obudowy tz.przycinania na wymiar pylą.

Połączenia wełny należy szczelnie kleić odpowiednią do tego taśmą.Jak będzie zła wentylacja komory kominka, po powstaniu zbyt wysokiej temperatury i zastosowaniu złej taśmy, ta może się odkleić, i po naszej robocie.

Przy płytach po zaimpregnowaniu powierzchni płyty raczej nie pylą.

Pozdrawiam bagi

Może tutaj jakaś dobra dusza mnie oświeci, bo wygląda na to, że do innego kominkowego wątka nikt nie zagląda :roll:

Moje pytania:

Co powinniśmy wybrać jako izolację kominka: wełnę z ekranem aluminiowym np. Rockwool Firerock 3cmk czy płyty krzemianowe?

Jak to jest z tzw. "pyleniem" tych materiałów?

Pozdrawiam :)

To jeszcze robi się obudowy z płyt GK?

My wykonujemy je niechętnie, kilka w roku na wyrażne zlecenie inwestora.

Panowie, od razu na wstępie mówię, że jestem totalnym laikiem, nie mam o kominkach pojęcia. Jestem dopiero przed spotkaniem z fachowcem od kominków i chciałabym mieć już jakieś nikłe pojęcie o tym, a niestety nie jestem w stanie przebić się przez wszyskie tematy o kominkach.

Marzy mi się minimalisyczny kominek, wręcz ascetyczny. Prosty, tylko wkład w podłużnej ściance. Żadnego kamienia na zewnatzrm zadnych zdobień.

Sądziłam ,że będzie to własnie wkład w obudowie z k-g, ale czytam wasze uwagi i mam mnóstwo watpliowści teraz. Z czego zatem ma być ta obudowa?

Według mnie obudowę zimną z płyt GK wykona każdy. Wystarczy że poczyta jak nie wie. Zastosuje odpowiednie materiały i konstrukcję wykona zgodnie z zasadami. Tutaj przecież nie ma tajników, wystarczy "otwarta głowa" i umiejętność szukania informacji.

Niewątpliwie słabą stroną obudów wykonanych z płyt GK jest izolacja i fakt ogrzewania "przypalonym" przez wkład powietrzem. Nikt przecież nie zagląda do obudowy, nie odkurza kurzu z wkładu, nie kontroluje czy wełna "nie pyli", itp. Kto zagląda i sprawdza choćby jaką taśmę aluminiową zastosował wykonawca?

Barierą do wykonania obudowy ciepłej jest przeważnie dostęp do informacji, praktyka i stosowne materiały. Takich materiałów właściwych nie ma w każdym składzie budowlanym. Druga sprawa dotycząca materiałów to cena tych gotowych dostępnych w sprzedaży, szczególnie klei i głównie elementów, płyt szamotowych. Znający temat wykonawcy, mają swoje "dojścia" lub elementy szamotowe do obudów wykonują sami

Według mnie obudowę zimną z płyt GK wykona każdy. Wystarczy że poczyta jak nie wie. Zastosuje odpowiednie materiały i konstrukcję wykona zgodnie z zasadami. Tutaj przecież nie ma tajników, wystarczy "otwarta głowa" i umiejętność szukania informacji.

Niewątpliwie słabą stroną obudów wykonanych z płyt GK jest izolacja i fakt ogrzewania "przypalonym" przez wkład powietrzem. Nikt przecież nie zagląda do obudowy, nie odkurza kurzu z wkładu, nie kontroluje czy wełna "nie pyli", itp. Kto zagląda i sprawdza choćby jaką taśmę aluminiową zastosował wykonawca?

Barierą do wykonania obudowy ciepłej jest przeważnie dostęp do informacji, praktyka i stosowne materiały. Takich materiałów właściwych nie ma w każdym składzie budowlanym. Druga sprawa dotycząca materiałów to cena tych gotowych dostępnych w sprzedaży, szczególnie klei i głównie elementów, płyt szamotowych. Znający temat wykonawcy, mają swoje "dojścia" lub elementy szamotowe do obudów wykonują sami

Dobrze jest jeszcze mieć na uwadze trochę zdrowego rozsądku. Może lepiej mieć kominek z GK niż tylko marzenia o wspaniałym kominku, na który będzie mnie stać za 15 lat. Nie sztuka jest doradzić "dzikie węże, wodotryski" a najlepiej pozłacane bo na pewno nie będzie korodować.

Wykonanie prostej bryły z szamotu (otynkowanej -struktura) to koszt ok 3 500 zł do tego wkład stalowy z paleniskiem szamotowym za około 3000 zł

Czas realizacji u klienta to jeden dzień... maksymalnie 2

Jaki jest koszt bryły z płyt GK wykończonej?

Jaki czas wykonawstwa?

Ile płacicie wykonawcy, ogólnie z wszelkimi materiałami?

To są proste pytania tylko...

Wykonanie prostej bryły z szamotu (otynkowanej -struktura) to koszt ok 3 500 zł do tego wkład stalowy z paleniskiem szamotowym za około 3000 zł

Czas realizacji u klienta to jeden dzień... maksymalnie 2

Jaki jest koszt bryły z płyt GK wykończonej?

Jaki czas wykonawstwa?

Ile płacicie wykonawcy, ogólnie z wszelkimi materiałami?

To są proste pytania tylko...

Koszt i czas budowy z płyty gkf i izolacji będzie taki sam więc przestań udowadniać że twoja technologia jest najlepsza bo i jedna i druga ma plusy i minusy, a dobry fachowiec powinien być elastyczny czyli brać nauki ze starych szkół i być otwarty na nowe, oraz polegać na własnym doświadczeniu (inaczej zostaniemy w średniowieczu).Druga sprawa to jaką kto wybierze obudowę (z jakich materiałów) zależy od trybu życia bo jeden będzie chciał mieć ciepło już a innemu będzie zależało żeby kominek ogrzewał jeszcze kilka godzin (w zalerzności od ilości użytych materiałów akumulacyjnych).Więc niech przyszły użytkownik kominka sam zdecyduje na czym mu zależy.

:p Witam!

Może mnie ktoś zainspruje kolorem na mój kominek!!!??? Stojąc na wprost kominka to po jego prawej stronie jest wejście do salonu i ściana, która będzie w szaro - srebrnej tapecie. Reszta ścian w salonie? Może białe a może jakaś brudna biel ale co z kominkiem. Nie może się zlewać z całością. Proszę o rady i wskazówki

<a href=http://inlinethumb49.webshots.com/44592/2818664360103098714S500x500Q85.jpg' alt='2818664360103098714S500x500Q85.jpg'>