Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Pp.tec. -stanę w obronie Bohusza. To że w naszym kraju od pewnego czasu wykonuje się kominki z gipsokartonu, nie znaczy że jest to dobra technologia...wynika ona po części z faktu iż do niedawna nie były dostępne materiały do ich wykonywania tak jak to ma miejsce na zachodzie Europy oraz z powodu mniejszej zasobności portfela przeciętnego polaka.

Kominek nie jest rzeczą obowiązkową w wyposażeniu domu...i montowanie sobie "na siłę" czegoś co w zamierzeniu swym ma być najtańsze, pomimo tego iż jest zrobione z niewłaściwych materiałów (prasowana tektura i gips) w stosunku do rzeczy jaką ma osłaniać (ogień i temperatury rzędu kilkuset stopni) rozsądnym nie jest.

Dla nie wtajemniczonych: płyty wełny mineralnej, służącej do budowy kominków, mające wytrzymywać temperatury rzędu 700 stopni C - owszem wytrzymują tyle, ale tylko chwilowo. Normalna temperatura początku procesu deprecjacji (rozpadu, utleniania się) każdej wełny to 400 stopni. Tyle, że żaden producent o tym nie napisze w materiałach reklamowych...

Karton ma temperaturę utleniania rzędu 120 stopni. A przy 180 stopniach następuje jego samozapłon.

Teraz chciałbym widzieć miny użytkownika kominka z gipsokartonu, gdybym zmierzył pirometrem (termometr do wysokich temperatur) temperatury w samej zabudowie kominka, oraz ścian samego wkładu czy rur odprowadzających spaliny.

Mierzyłem. W zależności od miejsca uzyskiwałem wartości rzędu 250 - 700 stopni na zwykłych wkładach. W paleniskach specjalistycznych (piecowych) wartości te mogą dochodzić do 950 stopni.

Ustawiamy teraz taki kominek pośrodku domu...i jeżeli zrobi to dyletant z materiałów nie za bardzo odpowiednich to skutki mogą być oczywiste.

Pozdrawiam.

Forest, to ja nie rozumiem, po co dopuszcza się takie materiały na rynek :-? . Na stronie Rockwoola o wełnie Firerock jest informacja:

Do izolacji termicznej kominków, a w szczególności:

- tylnej ściany kominka,

- obudowy wkładu kominkowego,

- belki drewnianej lub marmurowego blatu,

- wyciągu z płyt gipsowo-kartonowych.

oraz:

Parametry podstawowe

przewodność cieplna λ10 ≤ 0,038 W/mK

Maksymalna wartość ciągłej temperatury nośnika

energii cieplnej izolowanych urządzeń 600 °C

gęstość nominalna 80 kg/m3

klasyfikacja ogniowa wyrób niepalny

Skoro taka wełna nie nadaje się na izolacje kominków, to dlaczego ktoś w ogóle wydaje na to jakieś aprobaty, deklaracje zgodności, itp. ? Przecież są normy, przepisy, które regulują dopuszczanie różnych produktów na rynek. Ktoś za to odpowiada?!

W najgorszej sytuacji są zwykli konsumenci. Ja nie muszę się na wszystkim znać. Kupuję coś, płacę wcale nie małe pieniądze i oczekuję, że nawet jeśli nie będzie to najwyższej klasy produkt, to przynajmniej będzie bezpieczny.

Witam.

Ostatnią obudowę kominka wykonaną przy użyciu wełny i gipsokartonu zrobiłem cztery lata temu. Zaprzestałem całkowicie tej technologi po przebudowie kominka, który zrobiłem wcześniej. Dom gdzie zrobiłem kominek zmienił właściciela. Nowy miał odmienny gust i skorzystał z moich usług przy przeróbce obudowy.

Po około trzy letnim użytkowaniu zabudowy kominka wykonanej w technologii izolowanej przy użyciu wełny z ekranem aluminiowym i płyt GK moje spostrzeżenia były następujące (i całkiem obiektywne):

-większość taśm aluminiowych łączących płyty wełny była poodklejana, pomimo stosowania tych specjalistycznych, wysokotemperaturowych, z atestami do 350 stopni

-płyty wełny mineralnej były miejscami "zeszklone" a klej łączący folię aluminiową z wełną "znikł" całkowicie, czyli klej i wełna najnormalniej w świecie pomału się "smażyły"

-tektura po wewnętrznej stronie zabudowy była zbrązowiała pomimo jej izolacji wełną czyli też po malutku i regularnie przypalała się od wysokiej temperatury

-gips wewnątrz płyty był miejscami konsystencji mąki - zlasował się i trzymał się kupy dzięki tekturze

Dodam że kominek był całkiem dobrze wentylowany (miał kratki wlotowe i wylotowe o polu przekroju nieco większym niż wymagała instrukcja wkładu) i był ogólnie rzec można - użytkowany w standardowy sposób, w jaki to robią tysiące innych użytkowników kominka w naszym kraju. Czyli miał służyć relaksowi, podziwianiu ognia i do dogrzewania domu, a był "żyłowany" na maksa jak tylko inwestorzy przekonali się że można w ten sposób zaoszczędzić sporo kasy na ogrzewaniu :-?

W Niemczech czy Austrii wedle prawa wykonawca pieca czy kominka odpowiada dożywotnio za ewentualne szkody wynikłe z pożaru jeśli spowoduje je zrobione przez niego dzieło. Choćby to było i za lat trzydzieści.

To jest najprostsza odpowiedź na to, czemu nie wykonuje się tam kominków z gipsokartonu...

Pozdrawiam.

A czy to prawda, że kominek z płaszczem wodnym można obudować gips - kartonem, bo jest izolowany i nie nagrzewa się tak jak zwykły ponieważ oddaje ciepło do c.o.?

na pewno mozna i na pewno oddaje wiecej ciepła do instalacji ale czy warto?!

Czyli co - kominek "ciepły" z płaszczem wodnym?? Przerost formy nad treścią, czy sensowne wyjście.

Ze względu na kłopoty z gazem :oops: rozważam opcję solary + taki "hybrydowy" kominek - specjaliści wypowiecie się?