Rafałsz 05.07.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Może ktoś pomóc odnośnie firmy w okolicach Wrocławia, która jest godna polecenia odnośnie sprzedaży i wykonania kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 05.07.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 z tego co widze to marmur BRECIA lub CREMA MARFIL wiec moze obudowa kominka w jakis odcieniu brazu a sciany odcien białego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 05.07.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 zdecydowanie czekoladowy brąz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 06.07.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Marmur to dain reale. Dziękuję! ale jak brązy mają się do szarości? Będzie jedna ściana w tym kolorku. A kominek ma się odznaczać. Tylko jaki kolorek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doziolko 06.07.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Zostawiłabym w bieli będzie wtedy widać kominek a nie ścianę z kominkiem lub może dać jakąś szarość z tej tapety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.07.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam.Pp.tec. -stanę w obronie Bohusza. To że w naszym kraju od pewnego czasu wykonuje się kominki z gipsokartonu, nie znaczy że jest to dobra technologia...wynika ona po części z faktu iż do niedawna nie były dostępne materiały do ich wykonywania tak jak to ma miejsce na zachodzie Europy oraz z powodu mniejszej zasobności portfela przeciętnego polaka.Kominek nie jest rzeczą obowiązkową w wyposażeniu domu...i montowanie sobie "na siłę" czegoś co w zamierzeniu swym ma być najtańsze, pomimo tego iż jest zrobione z niewłaściwych materiałów (prasowana tektura i gips) w stosunku do rzeczy jaką ma osłaniać (ogień i temperatury rzędu kilkuset stopni) rozsądnym nie jest.Dla nie wtajemniczonych: płyty wełny mineralnej, służącej do budowy kominków, mające wytrzymywać temperatury rzędu 700 stopni C - owszem wytrzymują tyle, ale tylko chwilowo. Normalna temperatura początku procesu deprecjacji (rozpadu, utleniania się) każdej wełny to 400 stopni. Tyle, że żaden producent o tym nie napisze w materiałach reklamowych...Karton ma temperaturę utleniania rzędu 120 stopni. A przy 180 stopniach następuje jego samozapłon.Teraz chciałbym widzieć miny użytkownika kominka z gipsokartonu, gdybym zmierzył pirometrem (termometr do wysokich temperatur) temperatury w samej zabudowie kominka, oraz ścian samego wkładu czy rur odprowadzających spaliny.Mierzyłem. W zależności od miejsca uzyskiwałem wartości rzędu 250 - 700 stopni na zwykłych wkładach. W paleniskach specjalistycznych (piecowych) wartości te mogą dochodzić do 950 stopni.Ustawiamy teraz taki kominek pośrodku domu...i jeżeli zrobi to dyletant z materiałów nie za bardzo odpowiednich to skutki mogą być oczywiste.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 06.07.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Forest, to ja nie rozumiem, po co dopuszcza się takie materiały na rynek . Na stronie Rockwoola o wełnie Firerock jest informacja: Do izolacji termicznej kominków, a w szczególności: - tylnej ściany kominka, - obudowy wkładu kominkowego, - belki drewnianej lub marmurowego blatu, - wyciągu z płyt gipsowo-kartonowych. oraz: Parametry podstawowe przewodność cieplna λ10 ≤ 0,038 W/mK Maksymalna wartość ciągłej temperatury nośnika energii cieplnej izolowanych urządzeń 600 °C gęstość nominalna 80 kg/m3 klasyfikacja ogniowa wyrób niepalny Skoro taka wełna nie nadaje się na izolacje kominków, to dlaczego ktoś w ogóle wydaje na to jakieś aprobaty, deklaracje zgodności, itp. ? Przecież są normy, przepisy, które regulują dopuszczanie różnych produktów na rynek. Ktoś za to odpowiada?! W najgorszej sytuacji są zwykli konsumenci. Ja nie muszę się na wszystkim znać. Kupuję coś, płacę wcale nie małe pieniądze i oczekuję, że nawet jeśli nie będzie to najwyższej klasy produkt, to przynajmniej będzie bezpieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 06.07.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Mozecie po krótce napiasac (prosto i zrozumiale dla laika) z jakich materiałów najlepiej (a nie koniecznie najtaniej) wykonać obudowę kominka. Bo z poprzednich wypowiedzi nie wiem co w koncu jest dobre a co nie.Zakładamy prostą obudowe kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 06.07.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 tak na marginesie Forest, chcesz przez to powiedziec ze nigdy nie zrobiłes zabudowy z k-g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 06.07.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam i prosze o radę.Pan kominkowy proponuje wkład Fonte Flamme model Flaming. Czy ktos zna tą firme lub uzytkuje w/w model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.07.2009 02:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Witam. Ostatnią obudowę kominka wykonaną przy użyciu wełny i gipsokartonu zrobiłem cztery lata temu. Zaprzestałem całkowicie tej technologi po przebudowie kominka, który zrobiłem wcześniej. Dom gdzie zrobiłem kominek zmienił właściciela. Nowy miał odmienny gust i skorzystał z moich usług przy przeróbce obudowy. Po około trzy letnim użytkowaniu zabudowy kominka wykonanej w technologii izolowanej przy użyciu wełny z ekranem aluminiowym i płyt GK moje spostrzeżenia były następujące (i całkiem obiektywne): -większość taśm aluminiowych łączących płyty wełny była poodklejana, pomimo stosowania tych specjalistycznych, wysokotemperaturowych, z atestami do 350 stopni -płyty wełny mineralnej były miejscami "zeszklone" a klej łączący folię aluminiową z wełną "znikł" całkowicie, czyli klej i wełna najnormalniej w świecie pomału się "smażyły" -tektura po wewnętrznej stronie zabudowy była zbrązowiała pomimo jej izolacji wełną czyli też po malutku i regularnie przypalała się od wysokiej temperatury -gips wewnątrz płyty był miejscami konsystencji mąki - zlasował się i trzymał się kupy dzięki tekturze Dodam że kominek był całkiem dobrze wentylowany (miał kratki wlotowe i wylotowe o polu przekroju nieco większym niż wymagała instrukcja wkładu) i był ogólnie rzec można - użytkowany w standardowy sposób, w jaki to robią tysiące innych użytkowników kominka w naszym kraju. Czyli miał służyć relaksowi, podziwianiu ognia i do dogrzewania domu, a był "żyłowany" na maksa jak tylko inwestorzy przekonali się że można w ten sposób zaoszczędzić sporo kasy na ogrzewaniu W Niemczech czy Austrii wedle prawa wykonawca pieca czy kominka odpowiada dożywotnio za ewentualne szkody wynikłe z pożaru jeśli spowoduje je zrobione przez niego dzieło. Choćby to było i za lat trzydzieści. To jest najprostsza odpowiedź na to, czemu nie wykonuje się tam kominków z gipsokartonu... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 09.07.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 rzeczowo,dziekuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzajas 10.07.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 A czy to prawda, że kominek z płaszczem wodnym można obudować gips - kartonem, bo jest izolowany i nie nagrzewa się tak jak zwykły ponieważ oddaje ciepło do c.o.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 12.07.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 na pewno mozna i na pewno oddaje wiecej ciepła do instalacji ale czy warto?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 12.07.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 A czy to prawda, że kominek z płaszczem wodnym można obudować gips - kartonem, bo jest izolowany i nie nagrzewa się tak jak zwykły ponieważ oddaje ciepło do c.o.? na pewno mozna i na pewno oddaje wiecej ciepła do instalacji ale czy warto?! Czyli co - kominek "ciepły" z płaszczem wodnym?? Przerost formy nad treścią, czy sensowne wyjście. Ze względu na kłopoty z gazem rozważam opcję solary + taki "hybrydowy" kominek - specjaliści wypowiecie się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 12.07.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Anulek, czytaj dokładnie ( zastanawiamy sie czy wkład PW obudowywac kg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 12.07.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 A ja się zastanawiam czy można do obudowy ciepłej wsadzić płaszcz wodny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzajas 12.07.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 No właśnie, jaki jest tego sens i korzyści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 12.07.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Np. zimą ciepła woda do mycia i kąpania. Latem jak kominek zimny wodę grzeją solarki ... Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzajas 12.07.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Anulek, ja też chcę mieć kominek z płaszczem wodnym i zastanawiam się czy robić do niego obudowę ciepłą (ale czy to ma sens skoro ten kominek nie nagrzewa się bardzo), a skoro tak, to może wystarczy gips. – karton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts