Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

MÓj pierwszy post i pierwszy kominek :) Pan wykonawca postawił nam w koncu kominek, mimo tego, żę nie wiadomo dlaczego wymyślił sobie, że zacznie go robić jecsze przed tynkowaniem pomieszczeń 8) efekt jest widoczny na zdjęciu a ja nie mam pojecia co z nim jest nie tak :) (dół i góra będą otynkowane tynkiem strukturalnym)

http://www.fotopliki.pl/img.php?f=92764f80bf

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też nie mam pomysłu na nasz kominek :-?

Na razie stanęło na tynku strukturalnym, takim robionym packą do murarki.

Proszę o sugestie.

Uwaga, pierwszy raz wstawiam zdjęcie. Proszę o wyrozumiałość :wink:

http://images50.fotosik.pl/168/23561478f2eb1320m.jpg

Edit:jessssuuu, udało się :D

Edit2: a co zrobić, by było większe?

Witam

Kupiliśmy z mężem wkład Maja 12kw Kratek tylko trochę się załatwiliśmy, bo okazało się że nie ma w nim doprowadzenie powietrza z zewnątrz (trzeba było to zamówić za dodatkową opłatę przy zamawianiu wkładu). Teraz nie wiem bardzo co zrobić bo mimo założenie że będzie to okazjonalne palenie boję się że nie będzie to tak jak być powinno. Czy ktoś się borykała z takimi problemami?

Witam

Kupiliśmy z mężem wkład Maja 12kw Kratek tylko trochę się załatwiliśmy, bo okazało się że nie ma w nim doprowadzenie powietrza z zewnątrz (trzeba było to zamówić za dodatkową opłatę przy zamawianiu wkładu). Teraz nie wiem bardzo co zrobić bo mimo założenie że będzie to okazjonalne palenie boję się że nie będzie to tak jak być powinno. Czy ktoś się borykała z takimi problemami?

Czy masz w domu instalację wentylacji mechanicznej? Jeżeli nie, to wszystko w porządku- nie ma przymusu pobierania powietrza z zewątrz. Jeżeli natomiast masz taką instalację i szczelne okna np. większość fix-ów, to istnieje ryzyko zaczadzenia, niestety.

Pozdrawiam

Miałbym wielką prośbę jeśli ma ktoś z forumowiczów możliwośc pokazania\podesłania zdjęć z wykonaną zabudową lub zdjęciami z zabudowy kominka z 3 szybami np lewa, front, przód.

sam muszę wykonać taką obudowę i nie jestem w 100% przekonany do tego v jaki sposób chcę to wykonać :oops:

Byłbym dozgonnie wdzięczny.

[email protected]

Witam.

"Wesoły Miro"

Pastisz obrazu "Figur gegen rote sonne II", surrelaisty z okresu "międzywojnia" Joan Miro.

Pieco-kominek kaflowy z masą akumulacyjną w postaci krążków z masy szamotowej, nasadzanych na konwekcyjne palenisko stalowo szamotowe (Spartherm Mini Z1 57 Linear 4S).

Kafle z Kaflarni Kafel-Art, pastisz obrazu na kaflach - Yadzik (Kafel-Art)

Projekt FN/inwestor, wykonanie FN.

Piec w jedynym egzemplarzu na świecie. Drugi identyczny nie powstanie na życzenie inwestora.

http://foto2.m.onet.pl/_m/8a72290c6916c9ac478bd118176799be,10,19,0.jpg

identyczny rozumiem że nie może powstać, ale w typie?

jaki jest prrzyblizony koszt powstania takiego cuda?

Witam.

"Wesoły Miro"

Pastisz obrazu "Figur gegen rote sonne II", surrelaisty z okresu "międzywojnia" Joan Miro.

Pieco-kominek kaflowy z masą akumulacyjną w postaci krążków z masy szamotowej, nasadzanych na konwekcyjne palenisko stalowo szamotowe (Spartherm Mini Z1 57 Linear 4S).

Kafle z Kaflarni Kafel-Art, pastisz obrazu na kaflach - Yadzik (Kafel-Art)

Projekt FN/inwestor, wykonanie FN.

Piec w jedynym egzemplarzu na świecie. Drugi identyczny nie powstanie na życzenie inwestora.

http://foto2.m.onet.pl/_m/8a72290c6916c9ac478bd118176799be,10,19,0.jpg

Zapewniam cię że powstanie tym bardziej że podałeś wszystkie dane, a swoją drogą inwestor wie że pokazałeś go na forum.

FN-nie miałem na myśli siebie, ale ktoś może się pokusić i znaleźć kaflarnie która podejmie się zadania, choć są malowane ręcznie a jeśli chodzi o konstrukcję to tylko ty wiesz "co"tam zrobiłeś, a z tym inwestorem chodziło mi o "uczciwość zawodową" :wink:

Tak tylko to nie będzie orginał, ale tylko replika, kopia czyli.

Witam.

Inwestor jak najbardziej zgodził się na publikowanie zdjęć pieca (ukazały się np. w prasie branżowej). Zresztą całe wnętrze domu wcześniej czy później myślę że ukaże się w prasie budowlano-wnętrzarskiej. Jest jedyne w swoim rodzaju i zasługuje na to.

Każda kaflarnia ma swoje własne, nie powtarzalne gdzie indziej formy kafli, oczywiście prócz tych najbardziej popularnych (bramki, gładkie). Gzymsy, zwieńczenie, listwy i wywiewki do tego pieca są wytwarzane tylko w jednej kaflarni - Kafel Art.

Chcąc zrobić taki piec z kafli innej kaflarni, wyjdzie inna bryła, bo i kafle będą inne - o innym kształcie, profilu, wymiarach, proporcjach i innym...kolorze. Bo kolorystyka szkliw tego pieca była robiona jako jednorazowa receptura. Taka jest specyfika kaflowych realizacji robionych niejako na zamówienie.

Bryłę pieca jak najbardziej można powtórzyć (ale już nie do tego wkładu, bo był on modyfikowany by zmieścić się w bryle kafli), bo projektowałem ją w tym celu (specjalnie do niej były robione nowe formy kafli). Natomiast nie powtórzy się nigdzie indziej jego zdobnictwo.

Plagiat jest zawsze możliwy, tego nie da się uniknąć, ale będzie on tylko plagiatem, marnym i być może nieudolnym nawet w swej formie.

Jeżeli komuś podoba się jego forma, to zachęcam do postawienia pieca. Robiłem wizualizacje i najładniej wychodzi w zupełnie "odjechanych" kolorach: żółciach, czerwieniach, wszelkich odcieniach niebieskich czy zielonych, zwłaszcza pastelach i z matowym czy półmatowym szkliwem.

Pozdrawiam.