Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potwierdzam.

:wink:

To musi być "brykiet do kominków".

Jest w Castoramie i Leroy itd.

Po 13 - 16 zł za paczkę.

Ale to słaba jakość i dość marnie się to pali.

No i bez rozpałki ani rusz...

Dla porównania :

dałam w końcu normalne drewno ( suszone przez 3 dni na kaloryferze, hahahaha ! :p ) i ogień był przepiękny !

Normalnie wzruszyłam się...

:D

Potwierdzam.

To musi być "brykiet do kominków".

Jest w Castoramie i Leroy itd.

Po 13 - 16 zł za paczkę.

Ale to słaba jakość i dość marnie się to pali.

No i bez rozpałki ani rusz...

Skoro z Leroya czy Castoramy, to czego się spodziewasz. Ja kupuję porządny brykiet od producenta i palę nim już chyba czwarty sezon. Nie narzekam.

Witam.

Szarości i popiele w połączeniu z białym kolorem ścian, zaczynają wchodzić do kanonu współczesnego wystroju wnętrza. To można by powiedzieć drugi co do kolejności "uniwersalny zestaw" po beżach, jasnych brązach i "ecru".

http://foto2.m.onet.pl/_m/6877d6d139c069fbf308ede3773242d6,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/a21ae77c9de3846ae7d9f464ab85a33c,10,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/e9191c89baa9cca34a466e38081db6f3,10,19,0.jpg

Kominek konwekcyjny z paleniskiem Spartherm Varia 2Rh-51 Linear. Ramka z gresu wykończona anodowaną, satynową listwą aluminiową. Trochę światła, szkła, "luksfery" i nierdzewka w połączeniu z jasną, drewnianą podłogą i stolarką drzwiową. Do tak stonowanych kolorów inwestorzy dobrali krwistoczerwone dodatki - klosze i oprawy oświetleniowe.

Projekt i wykonanie FN.

Przy okazji - tak wygląda ogień w dobrym palenisku z dopływem powietrza o dobrze dobranej średnicy, w którym pali się suche drewno. Żadnych problemów z brudzeniem się szyby i wnętrza paleniska.

Pozdrawiam.

Pięknie wyszło :)

Mam taki wkład, tyle że w drugą stronę. I nawet zabudowa nieco podobna. Tyle, że patrząc na tę realizację zachodzę w głowę, po jakiego grzyba wzięłam trawertyn :roll: Do niczego nie będzie mi pasował :-? Czy ten trawertyn można jakoś zamalować????

przepaliliśmy porządnie kominek i wszystko jest ok, nie wydziela juz prawie nieprzyjemnego zapachu. Pojawił sie niestety problem, mianowicie po rozgrzaniu sie górna część blachy nieznacznie się wybrzuszyła i powstała brzydka szpara pomiędzy blachą a ścianą, która im więcej sie pali i wkład sie nagrzewa poszerza się. Zastanawiam sie jak sobie z tym poradzić, nie wiem czy zastosowaine akrylu budowlanego coś da, wg producenta zakres temp. stosowaina akrylu sięga 80 stopni. Poza tym akryl mozna pomalować farbą o takim kolorze jak będzie na ścianie. Pytanie czy są jeszcze jakies inne metody, zeby to rozwiązać?

Elena76 Zamalować trawertyn - nieee Przecież kamień naturalny, oprócz samej formy zabudowy, jest tym co nadaje wyrazistość i styl kominkowi. No i chroni chociażby przed zabrudzeniem.

Po prostu nie przemyślałam sprawy i teraz mam trawertyn, który jakkolwiek sam w sobie bardzo mi się podoba, to w naszym domu będzie jak kwiatek do kożucha :roll:

Elena76 Zamalować trawertyn - nieee Przecież kamień naturalny, oprócz samej formy zabudowy, jest tym co nadaje wyrazistość i styl kominkowi. No i chroni chociażby przed zabrudzeniem.

Po prostu nie przemyślałam sprawy i teraz mam trawertyn, który jakkolwiek sam w sobie bardzo mi się podoba, to w naszym domu będzie jak kwiatek do kożucha :roll:

No to chyba teraz pozostaje dodać coś w wykończeniu lub wyposażeniu pasującego do trawertynu ;) no bo chyba nie na serio z tym jego malowaniem

No to chyba teraz pozostaje dodać coś w wykończeniu lub wyposażeniu pasującego do trawertynu ;) no bo chyba nie na serio z tym jego malowaniem

Coś wykombinuję, teraz mam rozczochrane myśli :roll:

Odnośnie czyszczenia szyby :

zakupiłam chwalony tu na Forum płyn do czyszczenia kominków "Cyk cyk" ( Castorama ).

I potwierdzam : rewelka !

Szyba w minutę czyściutka i lśniąca jak krzyształ.

To jest w takim sprayu, psika się na szybę i czeka chwilkę.

Potem dwukrotne przetarcie jednorazowym ręczniczkiem i gotowe.

Cena : 14 zł.

:D :D :D

Zgadza się.

Ale to było zdjęcie samego "gołego" kominka.

Obudowanego co prawda, ale płytami zdaje się tylko.

Nie ma jeszce trawertynu na tych zdjęciach.

Wklejaj śmiało, może coś poradzimy.

trawertyn jest od montażu, od lipca nic się nie zmieniło i wygląda tak samo:

http://foto2.m.onet.pl/_m/317f77c8e4a6bbfce129edf82c01eaee,10,19,0.jpg

może jednak zamalować? :roll: