jaksie 21.10.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Moi drodzy "kominiarze", czy ten brykiet to musi być taki specjalny do kominka, czy może być taki jak do grilla?Chodzi mi o takie porządne przepalenie kominka pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.10.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Moi drodzy "kominiarze", czy ten brykiet to musi być taki specjalny do kominka, czy może być taki jak do grilla? Chodzi mi o takie porządne przepalenie kominka pierwszy raz. Hi hi hi. Takim brykietem do grilla, to raczej kominka nie rozbujasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 22.10.2009 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Potwierdzam. To musi być "brykiet do kominków". Jest w Castoramie i Leroy itd. Po 13 - 16 zł za paczkę. Ale to słaba jakość i dość marnie się to pali. No i bez rozpałki ani rusz... Dla porównania : dałam w końcu normalne drewno ( suszone przez 3 dni na kaloryferze, hahahaha ! ) i ogień był przepiękny ! Normalnie wzruszyłam się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 22.10.2009 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 dzięki JoShi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicio69 22.10.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 W castoramie brykiet po 7,90 w Gdańsku, paczka ma 12 kostek, ale nie jest to rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.10.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Potwierdzam. To musi być "brykiet do kominków". Jest w Castoramie i Leroy itd. Po 13 - 16 zł za paczkę. Ale to słaba jakość i dość marnie się to pali. No i bez rozpałki ani rusz... Skoro z Leroya czy Castoramy, to czego się spodziewasz. Ja kupuję porządny brykiet od producenta i palę nim już chyba czwarty sezon. Nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 22.10.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Brałam to co jest."Z braku laku" dobre i to. Musieliśmy z instalatorem zrobić próbne rozpalenie w kominku.Stąd zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 22.10.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Witam. Szarości i popiele w połączeniu z białym kolorem ścian, zaczynają wchodzić do kanonu współczesnego wystroju wnętrza. To można by powiedzieć drugi co do kolejności "uniwersalny zestaw" po beżach, jasnych brązach i "ecru". http://foto2.m.onet.pl/_m/6877d6d139c069fbf308ede3773242d6,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/a21ae77c9de3846ae7d9f464ab85a33c,10,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/e9191c89baa9cca34a466e38081db6f3,10,19,0.jpg Kominek konwekcyjny z paleniskiem Spartherm Varia 2Rh-51 Linear. Ramka z gresu wykończona anodowaną, satynową listwą aluminiową. Trochę światła, szkła, "luksfery" i nierdzewka w połączeniu z jasną, drewnianą podłogą i stolarką drzwiową. Do tak stonowanych kolorów inwestorzy dobrali krwistoczerwone dodatki - klosze i oprawy oświetleniowe. Projekt i wykonanie FN. Przy okazji - tak wygląda ogień w dobrym palenisku z dopływem powietrza o dobrze dobranej średnicy, w którym pali się suche drewno. Żadnych problemów z brudzeniem się szyby i wnętrza paleniska. Pozdrawiam. Pięknie wyszło Mam taki wkład, tyle że w drugą stronę. I nawet zabudowa nieco podobna. Tyle, że patrząc na tę realizację zachodzę w głowę, po jakiego grzyba wzięłam trawertyn Do niczego nie będzie mi pasował Czy ten trawertyn można jakoś zamalować???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 22.10.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Tonks, Sloneczko - dzięki na namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 22.10.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 przepaliliśmy porządnie kominek i wszystko jest ok, nie wydziela juz prawie nieprzyjemnego zapachu. Pojawił sie niestety problem, mianowicie po rozgrzaniu sie górna część blachy nieznacznie się wybrzuszyła i powstała brzydka szpara pomiędzy blachą a ścianą, która im więcej sie pali i wkład sie nagrzewa poszerza się. Zastanawiam sie jak sobie z tym poradzić, nie wiem czy zastosowaine akrylu budowlanego coś da, wg producenta zakres temp. stosowaina akrylu sięga 80 stopni. Poza tym akryl mozna pomalować farbą o takim kolorze jak będzie na ścianie. Pytanie czy są jeszcze jakies inne metody, zeby to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonks 22.10.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Elena76 Zamalować trawertyn - nieee Przecież kamień naturalny, oprócz samej formy zabudowy, jest tym co nadaje wyrazistość i styl kominkowi. No i chroni chociażby przed zabrudzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 22.10.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Elena76 Zamalować trawertyn - nieee Przecież kamień naturalny, oprócz samej formy zabudowy, jest tym co nadaje wyrazistość i styl kominkowi. No i chroni chociażby przed zabrudzeniem. Po prostu nie przemyślałam sprawy i teraz mam trawertyn, który jakkolwiek sam w sobie bardzo mi się podoba, to w naszym domu będzie jak kwiatek do kożucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hobbykominki 22.10.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Elena76 Zamalować trawertyn - nieee Przecież kamień naturalny, oprócz samej formy zabudowy, jest tym co nadaje wyrazistość i styl kominkowi. No i chroni chociażby przed zabrudzeniem. Po prostu nie przemyślałam sprawy i teraz mam trawertyn, który jakkolwiek sam w sobie bardzo mi się podoba, to w naszym domu będzie jak kwiatek do kożucha No to chyba teraz pozostaje dodać coś w wykończeniu lub wyposażeniu pasującego do trawertynu no bo chyba nie na serio z tym jego malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 22.10.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Elena76 Zamalować trawertyn - nieee Przecież kamień naturalny, oprócz samej formy zabudowy, jest tym co nadaje wyrazistość i styl kominkowi. No i chroni chociażby przed zabrudzeniem. Po prostu nie przemyślałam sprawy i teraz mam trawertyn, który jakkolwiek sam w sobie bardzo mi się podoba, to w naszym domu będzie jak kwiatek do kożucha No to chyba teraz pozostaje dodać coś w wykończeniu lub wyposażeniu pasującego do trawertynu no bo chyba nie na serio z tym jego malowaniem Coś wykombinuję, teraz mam rozczochrane myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.10.2009 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Elena76, może wklej zdjęcie jak to wygląda i Forumowicze coś doradzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.10.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Odnośnie czyszczenia szyby : zakupiłam chwalony tu na Forum płyn do czyszczenia kominków "Cyk cyk" ( Castorama ). I potwierdzam : rewelka ! Szyba w minutę czyściutka i lśniąca jak krzyształ. To jest w takim sprayu, psika się na szybę i czeka chwilkę. Potem dwukrotne przetarcie jednorazowym ręczniczkiem i gotowe. Cena : 14 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 23.10.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Elena76, może wklej zdjęcie jak to wygląda i Forumowicze coś doradzą ? Już wrzucałam zdjęcia kominka w tym wątku, nawet mnie pytałaś o wkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.10.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Zgadza się. Ale to było zdjęcie samego "gołego" kominka. Obudowanego co prawda, ale płytami zdaje się tylko. Nie ma jeszce trawertynu na tych zdjęciach. Wklejaj śmiało, może coś poradzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 23.10.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Zgadza się. Ale to było zdjęcie samego "gołego" kominka. Obudowanego co prawda, ale płytami zdaje się tylko. Nie ma jeszce trawertynu na tych zdjęciach. Wklejaj śmiało, może coś poradzimy. trawertyn jest od montażu, od lipca nic się nie zmieniło i wygląda tak samo: http://foto2.m.onet.pl/_m/317f77c8e4a6bbfce129edf82c01eaee,10,19,0.jpg może jednak zamalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 23.10.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Pomaluj górę na czekoladowo, a trawertyn to przecież kamień. Czemu chcesz go zepsuć? Może się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts