Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Napisz proszę jakiej firmy drewno masz na podłodze.

w salonie mamy parkiet warstwowy Ifloor firmy DLH -drewno merbau, o ten:

http://www.allegro.pl/item796401962_dlh_poland_podlogi_warstwowe_ifloor_drewno_merbau.html

a na poddaszu -w 3 pokojach mamy deskę barlinecką (badi, jesion i dąb espresso).

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tą podłogówką pod drewnem to generalnie jest tak, że Ci co nie mają to narzekają - że nie przepuszcza, że wypacza i takie tam, a Ci co mają to chwalą :) Kachna u mnie tez będzie podłogówka pod drewnem i dodatkowo podpięty pod co kominek z PW. Napisz proszę jakiej firmy drewno masz na podłodze.

Basiu myślę,że jeżeli byłoby tak jak napisałaś to większość robiłaby podłogówkę:) i widać cos jest na rzeczy,że nie kładzie sie pod każde drewno.

Z tą podłogówką pod drewnem to generalnie jest tak, że Ci co nie mają to narzekają - że nie przepuszcza, że wypacza i takie tam, a Ci co mają to chwalą :) Kachna u mnie tez będzie podłogówka pod drewnem i dodatkowo podpięty pod co kominek z PW. Napisz proszę jakiej firmy drewno masz na podłodze.

Basiu myślę,że jeżeli byłoby tak jak napisałaś to większość robiłaby podłogówkę:) i widać cos jest na rzeczy,że nie kładzie sie pod każde drewno.

Jest dokładnie tak jak pisze Basia228. Większość nie robi podłogówki pod drewnem, bo większość się boi.

Prawidłowo zaprojektowana i położona podłogówka może być zrobiona pod praktycznie każdym drewnem. Problem w tym , że większość fachowców ani myśli obliczać rozstaw rurek z uwzględnieniem rodzaju i grubości drewna na posadzce. Robią zawsze tak samo ewentualnie "na oko". I wtedy może być tak , że podłoga będzie albo za zimna albo za ciepła. :(

PS.

Ta dyskusja chyba nie jest w tym wątku w którym powinna :roll:

to może i ja pokażę swój kominek

http://images41.fotosik.pl/221/533286d39c726105med.jpg

http://images37.fotosik.pl/220/830ea964154f8d7dmed.jpg

moja wielka prośba, macie jakiś pomysł żeby nadać charakteru mojemu kominkowi, kilka rzeczy a zwłaszcza jego niesymetryczność mi się w nim nie podoba :( -przyznaję nie pilnowałam fachowca zostawiłam wszystko w rękach męża :roll: a teraz nie mam pomysłu co zrobić, ogólnie salon docelowo ma być z akcentem na oberżynę lub ciepłą zgaszona czerwień. Czekam na propozycję...

Ja też mam kominek, ale nie do oglądania...

Na razie w stanie surowym... i jest jedna rzecz, która mi nie daje spokju, czy u was między wkładem a obudową z k-g po obwodzie jest taka szczelina na 1-1,5 cm, nasz wykonawca twierdzi, ze tak musi być.., z daleka może nie widac, z bliska owszem...taka głupia i niestetyczna...

Na razie w stanie surowym... i jest jedna rzecz, która mi nie daje spokju, czy u was między wkładem a obudową z k-g po obwodzie jest taka szczelina na 1-1,5 cm, nasz wykonawca twierdzi, ze tak musi być.., z daleka może nie widac, z bliska owszem...taka głupia i niestetyczna...

U mnie też taka jest. I też wykonawca tak twierdził.

U mnie mąż robi samodzielnie kominek ale z tego co się dowiedzieliśmy to "dziura" być musi.

... po obwodzie jest taka szczelina na 1-1,5 cm, nasz wykonawca twierdzi, ze tak musi być..,

dziura musi być, bo wkład się nagrzewa i pracuje :) tak mi się wydaje :oops:

Prawda tyle że nie cała.

Wkład kominkowy owszem pracuje, tyle że rozszerzalność cieplna żeliwa wynosi ok. 0,0105 mm/(m * K) stali 0,011-0,013 mm/(m * K)

Zakładając przeciętnej szerokości wkład 70 cm oraz że nagrzeje się do temperatury 250 C niech będzie nawet 300 C (chodzi mi o temperaturę wkładu nie żaru w palenisku bo ta jest znacznie wyższa) wychodzi że wkład żeliwny rozszerzy się max 2,2 mm, stalowy 2,7 mm. Czyli że szczelina 0,5 cm to aż nadto a 1,5 cm to "łagodna" przesada, chyba że masz wkład na 3-4 metry szerokości :wink:

Prawda tyle że nie cała.

Wkład kominkowy owszem pracuje, tyle że rozszerzalność cieplna żeliwa wynosi ok. 0,0105 mm/(m * K) stali 0,011-0,013 mm/(m * K)

Zakładając przeciętnej szerokości wkład 70 cm oraz że nagrzeje się do temperatury 250 C niech będzie nawet 300 C (chodzi mi o temperaturę wkładu nie żaru w palenisku bo ta jest znacznie wyższa) wychodzi że wkład żeliwny rozszerzy się max 2,2 mm, stalowy 2,7 mm. Czyli że szczelina 0,5 cm to aż nadto a 1,5 cm to "łagodna" przesada, chyba że masz wkład na 3-4 metry szerokości

tak ale podaj w takim razie rozszerzalność g-k,

ta szczelina służy również do cyrkulacji powietrza wokół wkładu i ppoż a nie tylko kwestiom rozszerzalności