Dzika 01.01.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Witajcie! Mam od jakiegoś czasu dylemat. Przymierzam się do kominka (ew. kozy) i zastanawiam się co wybrać. W domu mam już kondensacyjny kocioł gazowy i ogrzewanie podłogowe, które jak wiemy ma sporą bezwładność i zanim zareaguje na zmiany temperatury spowodowane paleniem w kominku zdążymy się ugotować. Czy zatem kominek kumulacyjny + obniżenie temp na piecu będzie lepszym rozwiązaniem? No i czy takie rozwiązanie jest w tej sytuacji ekonomiczne? Koszt drewna a oszczędności na gazie no i koszt poniesiony na piec kondensacyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubczasopisma 02.01.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Erm, a ja moze troche offtopica strzele, z gory przepraszam ale mam problem z takim oto cudakiem http://www.cinas.eu.org/Komin.jpg Jest to z marmuru, czy czegos podognego, nie znam sie, wklad jest elektryczny. Poszczegolne elementy sa sklejone chyba gipsem, calosc lekko wchodzi w sciane z gips kartonu, wyciete sa w kazdym razie kontury w gipskartonie. Mam to po poprzednim wlasicielu. Chcialbym to cos rozebrac, i miec w tym miejscu gladka sciane. Zna ktos technologie rozbieranie takich poklejonych kawałków marmuru ? Moze ktos zna kogos kto swiadczy niedrogo takie uslugi w Warszawie ? kontakt lubczasopisma(at)poczt.fm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 02.01.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Jeśli bez odzysku to technologia jest następująca; młotek,przecinak,wiadro,śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 02.01.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Wito! Kominek cudny jak i pozostałe wnętrza. Odchodząc od tematu - ile metrów ma Twój salon? Chyba z 50 na oko - świetny na imprezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 02.01.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Witajcie! Mam od jakiegoś czasu dylemat. Przymierzam się do kominka (ew. kozy) i zastanawiam się co wybrać. W domu mam już kondensacyjny kocioł gazowy i ogrzewanie podłogowe, które jak wiemy ma sporą bezwładność i zanim zareaguje na zmiany temperatury spowodowane paleniem w kominku zdążymy się ugotować. Czy zatem kominek kumulacyjny + obniżenie temp na piecu będzie lepszym rozwiązaniem? No i czy takie rozwiązanie jest w tej sytuacji ekonomiczne? Koszt drewna a oszczędności na gazie no i koszt poniesiony na piec kondensacyjny... Wydajny wkład z płaszczem wodnym + bufor + ogrzewanie podłogowe to bardzo dobre i ekonomiczne rozwiązanie. Palisz w kominku 3-4 h gromadząc ciepłą wodę w buforze, następnie zgromadzona energia będzie oddawana do podłogówki nawet przez 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzika 02.01.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 margod bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Sęk w tym, że nie myśleliśmy o kominku z płaszczem wodnym i teraz już po fakcie, odpowiednia instalacja nie została przygotowana. Poza tym nie mam miejsca na zbiornik buforowy... I nadal jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 03.01.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/d7d9395b.jpg http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/e2720b3c.jpg http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/8d2d40f9.jpg Kominek z wkladem z plaszczem wodnym firmy polskiej Hajduk typ Volcano WP o moc 19kW. Podczas swojej pracy znakomicie zastepuje piec gazowy i sprawnie ogrzewa instalacje podlogowa na dwoch kondygnacjach, a nadmiar ciepla wykorzystywany jest do ogrzania cieplej wody do mycia. Wykonczony tynkiem strukturalnym i granitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 03.01.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 http://images35.fotosik.pl/96/a4310d9299438dc9m.jpg Wito, mógłbyś napisać co to za wkład ? Kominek bardzo elegancki wkład firmy Spartherm model Varia a co masz na podłodze w salonie? cały czas zastanawiam sie co dac na podłogę do salonu pozdro zwykłe panele Kronopolu o nazwie Yucatan (Yukatan), różnie to piszą. AC4, wszędzie podłogówka, myśleliśmy o gresie ale daliśmy panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 03.01.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Wito! Kominek cudny jak i pozostałe wnętrza. Odchodząc od tematu - ile metrów ma Twój salon? Chyba z 50 na oko - świetny na imprezy projekt domku to Tymianek, holl to około 13m2, salon z aneksem kuchennym około 44m2, Basia wpadnij to poimprezujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 03.01.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Iwa_P, bardzo ładny masz kominek (i chyba całą resztę też) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 03.01.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 może ktoś udzieli mi odpowiedzi na te pytaniehttp://forum.muratordom.pl/obudowa-kominka-z-plaszczem-jak,t177269.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 03.01.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Iwa_P, bardzo ładny masz kominek (i chyba całą resztę też) ============= Bardzo mi milo:) Dziekuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 03.01.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Witajcie. Na wczasy do Serpelic tam ogrzejecie się przy takim kominku http://images36.fotosik.pl/130/5b52d86276dd295cmed.jpg http://www.urocza.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentile 03.01.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Po obejrzeniu tej forumowej ekspozycji TV plazmowych vel LCD emitujących permanentny obraz ognia na ekranach a noszących dumną nazwę "kominek" wniosek jest tylko jeden...czas umierać. Zastanawiam się czy te bardziej wypasione modele łączą w sobie również możliwości kuchni mikrofalowej, piekarnika, telefonu komórkowego i laptopa z bezprzewodowym dostępem do netu. Szkoda tylko tego biednego ognia zamkniętego w koszmarnie geometrycznych- przeszklonych więzieniach. Dla "lepszej wydajności-skuteczności grzewczej". Chyba sensowniej byłoby po prostu puścić sobie film w formacie Blueray pt "fire" i ogrzać ciepłem plazmy. A nie udawać że mamy "kominek" który ma z prawdziwym kominkiem tyle wspólnego co fisharmonia z filharmonią lub la Paloma z la Scalą. Ustrojstwa grzejące o wyglądzie przeszklonych bunkrów lub co najwyżej spuchniętych piekarników kominkami nie są i nie będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiena007 03.01.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Po obejrzeniu tej forumowej ekspozycji TV plazmowych vel LCD emitujących permanentny obraz ognia na ekranach a noszących dumną nazwę "kominek" wniosek jest tylko jeden...czas umierać. Zastanawiam się czy te bardziej wypasione modele łączą w sobie również możliwości kuchni mikrofalowej, piekarnika, telefonu komórkowego i laptopa z bezprzewodowym dostępem do netu. Szkoda tylko tego biednego ognia zamkniętego w koszmarnie geometrycznych- przeszklonych więzieniach. Dla "lepszej wydajności-skuteczności grzewczej". Chyba sensowniej byłoby po prostu puścić sobie film w formacie Blueray pt "fire" i ogrzać ciepłem plazmy. A nie udawać że mamy "kominek" który ma z prawdziwym kominkiem tyle wspólnego co fisharmonia z filharmonią lub la Paloma z la Scalą. Ustrojstwa grzejące o wyglądzie przeszklonych bunkrów lub co najwyżej spuchniętych piekarników kominkami nie są i nie będą ale w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentile 03.01.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Problem jak widzę ze zrozumieniem.U pozostałych (z chlubnymi wyjątkami) z pomieszaniem porządków i konwencji. Przenoszeniem na grunt domowy "estetyki" hal magazynowych, lad sklepowych a la Carrefour, płyt nagrobkowych -względnie elewacji i wnętrz bankowych lub biurowych. Co to ma wspólnego z przytulnoscią domowego ogniska- czego synonimem jest kominek-dalibóg nie wiem. No ale jeśli ktoś do tego stopnia lubi swoja pracę że chce mieć jej wycinek w domu to-jeśli jest np kamieniarzem-proszę bardzo: wstawiamy wkład w płytę granitu i jesteśmy jak w w domu...tfu w pracy. A przy tym zamiast chłodu krypty mamy ciepełko i film z ogniem roli głownej. Nie mylić z Kurasiem. Na marginesie, oglądanie ognia przez szybę jest zabiegiem równie celowym jak branie prysznica w płaszczu przeciwdeszczowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.01.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Problem jak widzę ze zrozumieniem. U pozostałych (z chlubnymi wyjątkami) z pomieszaniem porządków i konwencji. Przenoszeniem na grunt domowy "estetyki" hal magazynowych, lad sklepowych a la Carrefour, płyt nagrobkowych -względnie elewacji i wnętrz bankowych lub biurowych. Co to ma wspólnego z przytulnoscią domowego ogniska- czego synonimem jest kominek-dalibóg nie wiem. No ale jeśli ktoś do tego stopnia lubi swoja pracę że chce mieć jej wycinek w domu to-jeśli jest np kamieniarzem-proszę bardzo: wstawiamy wkład w płytę granitu i jesteśmy jak w w domu...tfu w pracy. A przy tym zamiast chłodu krypty mamy ciepełko i film z ogniem roli głownej. Nie mylić z Kurasiem. Na marginesie, oglądanie ognia przez szybę jest zabiegiem równie celowym jak branie prysznica w płaszczu przeciwdeszczowym. co wpis to złota myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 03.01.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 rozumiem że jesteś zwolennikiem kominków otwartych, jak masz takowy to dawaj jekieś fotkiw przypadku otwartego kilka razy więcej energii idze w komin, zwiększa się zagrożenie pożarowe, większa możliwość zadymienia salonu, pożera olbrzymie ilości powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 03.01.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Widzę Wito, że przyjąłeś krytykę z klasą Iwa_P Możesz mi napisać co to za tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 03.01.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Widzę Wito, że przyjąłeś krytykę z klasą Iwa_P Możesz mi napisać co to za tynk? Ha, jak sie nazywa to nie powiem, ale w LM kupilam gotowa tynk strukturalny bialy, czarna bejce i brokat. Reszta to reka wykonawcy. Nierownosci robil gabka, a po wyschnieciu bejcowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts